hw
Kdy se dočkáme PS5 Pro?

Kdy se dočkáme PS5 Pro?
00:30, 24.07.2023

Ačkoliv se to nezdá, tak PlayStation 5 tu s námi už pěknou chvilku bude. Na trh vstoupila konzole v listopadu 2020 a za pár měsíců tak oslaví svoje třetí narozeniny. Předběžně vše nejlepší. A zatímco start to byl vcelku chaotický, díky překupníkům a menšímu počtu vyrobených kusů než se předpokládalo, nyní už je snad vše v pořádku a ukojeni byli všichni nadšeni konzole od Sony. O počtu a kvalitě AAA titulů se to i po třech letech možná tolik říci nedá, ale situace je určitě lepší než při uvedení konzole na trh, kdy to z hlediska exkluzivek a celkově počtu her pro novou generaci bylo velký špatný.

A zatímco se i z tohohle hlediska snad už blýská na lepší časy, přichází insider Tom Henderson se zprávou, která asi nikoho moc nepřekvapí, a to o blížícím se nástupu PlayStation 5 Pro.

Jeho vývoj byl údajně zahájen už loni a nese kódové označení Project Trinity. Nejde přitom o odkaz na test jaderné bomby, ale na filmovou sérii Matrix, který Sony využila již v minulosti kdy PS4 Pro byl "Project Neo" a PS VR zase "Project Morpheus". Osobně doufám, že příprava PS6 ponese označení "Project Smith". Ale to zřejmě ještě chvíli potrvá.

Prozatím tu stále máme PS5 a jeho silnější verze má vyjít již v listopadu příštího roku. Během toho letošního se však mezi vývojáře mají dostat devkity, aby mohli své hry pro další rok už optimalizovat pro mezigenerační novinku.

A co by měla konzole tedy vlastně přinést? Prozatím toho moc nevíme. Je bezesporu, že bude výkonnější, jinak by její vydání nemělo smysl. Ve výbavě by měla být nová paměť pracující při rychlosti 8 000 MT/s a 30 WGP (workgroup processor). PS5 Pro má cílit na plynulejší zážitek a lepší grafiku, včetně stabilnějšího fps při 4K zobracení. Údajně však má umět i "výkonnostní režíím", který dotáhne hry až na hranici 8K. Krásná představa, ale nejdříve raději poprosím o to stabilnější 4K. Ostatně, kdo z nás má dnes doma 8K televizi?

V plánu je i akcelerovaný ray tracing. Jak moc ho hry využijí, uvidíme časem.

Henderson na závěr uzavírá poznámkou, že PS5 Pro bude poslední konzolí v rámci 5 série. Poté se má Sony začít plně chystat na uvedení PS6, který podle prohlášení Microsoftu vyjde do roku 2028. Jen pro porovnání, ředitel Xboxu Phil Spencer nedávno prohlásil, že společnost žádnou mezigenerační verzi Xboxu nechystá.

Najde se tu mezi vámi někdo, kdo vymění PS5 za Pro verzi, případně se rozhodne svým PS4 dát konečně definitivní sbohem a přejít na výkonnější stroj? Dejte nám vědět a zkuste si i tipnout cenu budoucího hardwaru.


DALŠÍ

CGwillWin