hw
recenze
Poly Studio P15

Poly Studio P15 - recenze
Poly Studio P15 - recenze
08:30, 20.03.2024

Začiatkom roku 2022 sa spoločnosť Hewlett-Packard rozhodla uskutočniť zaujímavú akvizíciu v hodnote viac než troch miliárd dolárov. HP tak pod svoje krídla získalo spoločnosť Poly, predtým známu ako Plantronics, ktorej hardvérové portfólio sa skladalo z desiatky produktov určených pre audio a video komunikáciu. Bolo to v čase, keď celosvetová pandémia vyvolala obrovský dopyt po zariadeniach zjednodušujúcich prácu z domu, a kedy sa fakticky všetky veľké spoločnosti formátu HP predháňali v tom, kto toho vyrobí a predá viacej. Ako už dnes vieme, nie každá firma dokázala opisovaný stav trhu využiť efektívne a akási "bolesť brucha po hodoch" dnes preto zapríčiňuje hromadné prepúšťania naprieč celým trhom. HP sa však firmy Poly evidentne zbaviť nechce a bok po boku s ňou pripravuje zaujímavé novinky pre nadchádzajúce obdobie. Ja vám však dnes prinesiem recenziu na ich starší produkt a to osobný komunikačný videobar, ktorý mal svoju premiéru ešte pred troma rokmi. To všetko aby sme si, ak ste značku Poly doteraz vôbec neregistrovali, spoločne rozobrali jej kvality z čias kedy ešte pod HP fakticky ani nespadala.

A práca z domu je hneď jednoduchšia

Klik pro zvětšení (Poly Studio P15 - recenze)

Klik pro zvětšení (Poly Studio P15 - recenze)

Klik pro zvětšení (Poly Studio P15 - recenze)

Dnes sa to už možno bude zdať trocha smiešne, avšak v čase vydania osobného videobaru Poly Studio P15 bol tak extrémny dopyt po webových kamerách a príslušenstvu tohto druhu, že zohnať kvalitný hardvér bolo priam nemožné. Ten, kto to so socializáciou v rámci sveta priamo z pohodlia domáceho krbu myslel o to viac vážne, preto neváhal priplatiť a v prípade Poly Studio P15 sa priplácalo skutočne výrazne - produkt stál niečo málo pod šesťsto eur a dnes, ak sa vám ho ešte niekde podarí zohnať, daná cena nebude nižšia viac než o stovku. Koncepčne ide o 4K kameru zakomponovanú do skutočne obrovského plastového šasi s krémovou farbou, ktorého vizuálnou dominantou ostáva predný snímač obkolesený látkovou mriežkou s reproduktorom a sériou mikrofónov. Na spodnej hrane je klasická spona pre uchytenie zariadenia o monitor alebo prípadné nastavenie pri položení na stole - aby však bolo možné naplno využiť všetky prednosti tohto videobaru, sám výrobca odporúča ho posadiť na hornú hranu obrazovky. Konštrukciu hodnotím celkovo pozitívne, aj keď si nie som úplne istý, či proporcie (425 x 70 x 78 mm) budú vyhovovať konzumentom uprednostňujúcim minimalizmus. Pre správne zapojenie P15 sa využíva jeden hrubší kábel s adaptérom do siete a jeden tenší s USB-A koncovkou určenou pre zapojenie do laptopu alebo desktopu. Všetku kabeláž nájdete samozrejme v balení.

Aplikácia Poly Lens

Klik pro zvětšení (Poly Studio P15 - recenze)

Akonáhle som pre testovanú vzorku našiel ideálne miestečko, krásne v strede môjho pracovného monitoru, bolo nutné si pre správny chod kamery stiahnuť softvér s názvom Poly Lens. Ide pochopiteľne o free aplikáciu, v ktorej má užívateľ priestor na niekoľko nastavení - v základe však nečakajte v tomto smere veľkú hitparádu. Okrem manuálnej regulácie obrazu, ak nechcete všetko nechať na automatike, máte možnosť prepínať pomer strán obrazu, rýchlosť zoomu alebo potláčať nechcené svetlo na pozadí. Je rozhodne dobré vedieť, že automatický režim ako taký zvláda spraviť všetko podstatné za vás a nemusíte tak strácať čas posúvaním nezmyselných tlačidiel hore-dole po linke. Priamo na kamere sa nachádza manuálna záslepka s otočným systémom, ktorá určite poteší všetkých paranoidných ľudí, čo majú pocit, že ich pripojený hardvér neustále monitoruje. Viac než na potláčanie paranoje, ma však predmetná funkcia tešila z toho pohľadu, že otočením prstenca som kameru automaticky zapínal a vypínal jedným ťahom. Po zapnutí kamera automaticky rozpozná vašu tvár a spustí približovanie k nej, avšak tu mám menšiu výhradu k celému procesu zoomu, respektíve rýchlosti približovania. Aj keď som cez Poly Lens nastavil najrýchlejší stupeň zoomu, ten bol vždy počas videohovorov neskutočne oneskorený. Za predpokladu, že ste zvyknutí pri prezentáciách chodiť hore-dole po kancelárii, tak vás Studio P15 jednoducho nebude stíhať zameriavať. Funguje ideálne v situácii, kedy sa na čas odtiahnete so stoličkou, aby ste si doliali kávu a zase sa pritiahnete naspäť, avšak nič akčnejšie videobar nezvláda. Sotva v tomto ohľade môžeme očakávať nejakú nápravu cez update, keďže máme tri roky od oficiálneho spustenia predaja.

4K 16:9, 2160p, Full HD (1080p), HD (720p)

Klik pro zvětšení (Poly Studio P15 - recenze)

To najpodstatnejšie v zmysle kvality však musí padať na margo audio a video prenosu. V tomto smere nemôžem na testovaciu vzorku povedať krivého slova. Studio P15 totižto zvláda púšťať do sveta krásne 4K/30FPS videá, kde dokáže v reálnom čase potláčať okolitý šum a stále si zachovať pestrú paletu farieb. Snímanie hlasu s aktívnym potláčaním ozveny zatiaľ čo súčasne hovoria iní účastníci rozhovoru na druhej strane, bolo absolútne bez chyby. Vďaka funkcii NoiseBlockAI dokáže videobar dokonca eliminovať aj zvuk z písania na klávesnici alebo šušťanie papierom. Veľkou výhodou je aj LED signalizácia umiestnená priamo nad snímačom kamery, ktorá vás v prípade zelenej farby jasne informuje, či je mikrofón aktívny alebo nie. Počas viac než dvoch týždňov som Studio P15 využil na desiatky streamovacích eventov s tým, že ani v jednom prípade nebol z druhej strany počuť report na zlú kvalitu prenosu - samozrejme, do počtu hovorov si zaraďte aj tých niekoľko cielene simulovaných. Jedným dychom však musím dodať, že ako tak čas letí, to čo ponúkali vstavané webové kamery v laptopoch v roku 2021 dnes už úplne neplatí, a aj vďaka vylepšeniu ich interných softvérov, sa komunikácia touto cestou výrazne zlepšila. O to viac je aktuálne problém obhájiť si cenovku vyššie opisovaného videobaru, keďže nie úplne dokáže obstáť argument aktívneho zoomu alebo výborného zberu snímaného hlasu. Tak či onak, videobar Poly Studio P15 z môjho pohľadu a v rámci roku svojho vydania rozhodne v teste obstál a budem sa tešiť na ďalšie novinky od tejto firmy, tentokrát už opatrené aj logom HP.

Certifikované pre aplikácie Microsoft Teams a Zoom

Klik pro zvětšení (Poly Studio P15 - recenze)

Klik pro zvětšení (Poly Studio P15 - recenze)

Klik pro zvětšení (Poly Studio P15 - recenze)



Za poskytnutie produktu na recenzi ďakujeme spoločnosti HP

Klik pro zvětšení (Poly Studio P15 - recenze)


CGwillWin