hw
recenze
HP Spectre x360

HP Spectre x360 - recenze
HP Spectre x360 - recenze
10:23, 06.06.2024

K recenzovaniu hardvéru akéhokoľvek druhu sa osobne – a že to nejaký čas trvalo, kým som si to celé koncepčne ujasnil – snažím pristupovať výrazne inak, než býva bežným štandardom. Špeciálne v prípade prenosných počítačov, kedy sa v našich končinách hrá len minimálne vyložene na nejakú embargo strunu a často je v zahraničnom éteri onen produkt dávno rozobraný do posledného šraubu. U nás, avšak, len začíname púšťať von prvé dojmy z neho. Konzument má tak možnosť okamžitého zistenia pre neho kľúčových informácií, kým výstupy mňa a mojich kolegov prechádzajú ešte len samotným vznikom. V tejto nevýhode, ktorú môže v budúcnosti sotva niečo zvrátiť, som sa naučil nájsť aspoň nejaké pozitívum, a preto sa do svojich vlastných textov snažím pretláčať maximum užitočných faktov, samozrejme, v rámci dlhodobého skúšania kvalít toho či onoho produktu, ktoré bežne v review kdekoľvek po svete neodznejú. Pochopiteľne, nie vždy je to možné a nie vždy samotný článok dokáže naplniť pôvodné predstavy, ale ak často čítate moje vlastné výstupy, určite ste s istotou zaznamenali, že ani náhodou nezapadajú do bežného rámcu technologických recenzií. Mala by v tom celom uviaznuť istá hravosť, citový aspekt, praktické ukotvenie a v neposlednej rade aj potrebné porovnávanie bez hanlivého ukazovania na tú alebo inú značku. V duchu toho všetkého, čo vyššie odznelo, by som vás aktuálne rád pozval na vstrebanie niekoľkých odsekov, ktoré vznikli po mesačnom testovaní vlajkovej lode spoločnosti HP, a to konkrétne v segmente konvertibilných notebookov. Už vopred vás varujem, pretože tej citovej plnky tu bude viac, než by ste možno tušili.

Laptop s povolením ohurovať

Klik pro zvětšení (HP Spectre x360 - recenze)

Klik pro zvětšení (HP Spectre x360 - recenze)

Klik pro zvětšení (HP Spectre x360 - recenze)

Ani som si to ešte pred rozbalením vzorky s celým názvom HP Spectre x360 (konfigurácia 16-aa0012nc v hodnotne cca 2 600 eur) naplno neuvedomil, akonáhle som chytil do ruky čisto bielu škatuľu s signifikantným označením na jej boku, okamžite som sa začal usmievať. Aby ste tomu rozumeli, milujem filmové adaptácie o agentovi Jej veličenstva a táto téma je pre mňa mixom čistokrvného obdivu a guilty pleasure. Nechám vyložene na vás, aby ste si jednotlivé filmy s agentom 007 adekvátne roztriedili do oboch týchto skupín a podľa svojho vkusu. Spectre z roku 2015, ako predposledná bondovka vôbec, je v mojom osobnom rebríčku tak vysoko, že sa nemôžete čudovať tomuto konkrétnemu citovému preplesku, keď mi HP poslalo na test niečo, čo svojou kvalitou spracovania pripomína náradie, s akým by sa James jasne stotožnil a ako bonus ho pomenovali práve podľa konkrétnej knihy od Iana Fleminga, respektíve jej filmovej adaptácie. Samozrejme, aby som bol fakticky presný, tak modelový rad Specter od HP je na scéne už roky a od samotného začiatku sa, aj v prípade konkrétnych notebookov, cielene jednalo o vôbec najdrahšie prenosné počítače na trhu. Verzia pre aktuálny kalendárny rok však prichádza s niekoľkými zásadnými novinkami, ktoré laptopu ako takému prisudzujú ešte väčší punc luxusu a práve preto som sa rozhodol, že tentokrát je načase produkt samotný spodobniť s úplne iným svetom, a to so svetom agenta, čo rád pretrepáva, ale nemieša.

Klik pro zvětšení (HP Spectre x360 - recenze)

Nie, obsahom balenia HP Spectre x360 v skutočnosti nie je spomínaný film a to ani v jeho najdrahšej konfigurácii – ten som tam pridal ja sám pre navodenie tej správnej atmosféry. Naopak, v balení sa okrem samotného notebooku nachádza napríklad aj dotykové pero s magnetickým systémom pripnutia k pravej hrane zariadenia. Stylus má vymeniteľné hroty a ide o aktívne pero s dobíjateľnou batériou, ktorú je nutné napájať priamo cez USB-C vstup skrytý na jeho okrúhlom tele. Človek by tak trocha očakával, že keď už za uvedený prenosný počítač vysolí také peniaze, výrobca si dá prácu a vytvorí pre pero zásuvku priamo na šasi notebooku. Tak či onak, magnet je prekvapivo dosť silný a stylus by ste nemali len tak stratiť ani pri hektickom spôsobe transportu kade-tade po svete. Uvedený model konvertibilného laptopu od HP sa na trhu predáva v dvoch verziách so 14 a 16 palcov veľkou OLED obrazovkou a práve OLED panel je jednou zo zásadných noviniek voči minulým verziám. K dispozícii sú 3 farebné prevedenia, z ktorých sa mi do rúk dostala elegantná čierna. Keďže dobre vieme, na čom jazdí vyššie spomínaný agent, tak som presvedčený o tom, že aj on sám by s verziou nazývanou Nightfall black bol maximálne spokojný. Hliníkové šasi váži celkovo necelé 2 kilogramy a zariadenie je celkovo vyrobené z 50% recyklovateľných materiálov. Jeho kontúry sú vyváženou prehliadkou ostrých rohov a zaoblených liniek, čím si produkt dokáže už na prvú dobrú získať jasný odstup od konkurencie. Do popredia sa tlačí elegancia a čistota minimalizmu zatiaľ čo pocit chladného kovu a konštrukčnej pevnosti vyvoláva skutočne dojem, že držíte niečo, čo sa nebojím nazvať zbraňou.

Detaily

Klik pro zvětšení (HP Spectre x360 - recenze)

V rámci ponuky portov treba striktne rozlišovať medzi už spomínanými verziami so 14 a 16 palcovým displejom. Tam, kde menší model neponúka HDMI priamo v tele a všetko si vynahradzuje pripájacou dokovacou stanicou (tá je, samozrejme, v balení), je väčší braček v tomto smere oveľa kompaktnejším pracovným nástrojom. V tele má dvojicu Thunderbolt 4 vstupov, z čoho jeden je umiestnený originálnym spôsobom priamo v ostro rezanom rohu zariadenia. Druhý roh naopak ponúka kombinovaný audio vstup a nechýba ani kompletné HDMI (2.1) doplnené o jeden USB-A. Čo naopak trocha chýba, špeciálne ak ste fotograf alebo človek, ktorý potrebuje prenášať rôzne dáta na klasických SD kartách, je to čítačka tohto formátu. Spomínam to práve z toho dôvodu, že minulý model bol vybavený microSD čítačkou, ktorú však HP tentokrát z ponuky vstupov odstránilo. Na margo bezdrôtovej komunikácie je vám k dispozícii najaktuálnejší štandard Wi-Fi 7 a rovnako tak Bluetooth 5.4. Pri prémiových laptopoch určených na rok 2024 je to jasne daná vec a nikto z platiacich zákazníkov by nemal očakávať nič iné. Poďme si teraz odklopiť veko jedným prstom tak, ako keby to spravil samotný James a ohúrme okolie svojou novou výkonnou hračkou (no on by s tým asi také problémy ako ja počas testovania nemal). Strojcovia HP Spectre x360 vložili do škáry pre odklápanie obrazovky pomerne silný magnet a nejaký čas mi trvalo, než som si našiel tú správnu techniku, akou notebook vôbec otvoriť. Akonáhle tento trocha nečakane náročnejší proces dostanete do prstov, určite oceníte nádherne hladký pohyb konvertibilných pántov, ktoré vám vedia vrchné veko prevrátiť hore značky a notebook tak razom premeniť na tablet.

Ohromná čítačka kníh?

Klik pro zvětšení (HP Spectre x360 - recenze)

Klik pro zvětšení (HP Spectre x360 - recenze)

Klik pro zvětšení (HP Spectre x360 - recenze)

Využívanie konvertibility je dnes vec, ktorú asi netreba nejako bližšie opisovať, každopádne, ak by sme mali porovnávať užívateľský komfort pri takmer 2-kilogramovom obrovskom laptope a niekoľko desiatok gramov vážiacom tablete, na konci dňa by sme prišli k jednému konzistentnému názoru. Je dobré mať tú možnosť, ale pohodlie je argument, proti ktorému sa z dlhodobého pohľadu nedá extra bojovať. Konvertibilita v prípade HP Spectre x360 nevychádza zo situácie, kedy si večer ľahnete do postele a svoje posledné minúty príčetnosti obetujete na prečítanie si niekoľkých stránok svojej obľúbenej knihy, držiac pri tom takto obrovský laptop. Nemuselo by to dopadnúť dobre ani pre vás, ani pre produkt. Mojej manželke totižto bežne padá čítačka z rúk a čudujem sa, že stále funguje aj po piatich rokoch. HP Spectre x360 však vlastnou možnosťou transformácie cieli do podoby tabletu na rýdzo pracovné využívanie dotykovej obrazovky. Funkcia, akú viete doceniť pri prezentácii svojich prác pred kolegami, počas kreslenia grafov, editácie textu, úpravy fotografií a tak podobne. V kombinácii s vysokým výkonom, o ktorom si povieme neskôr, je práve výhoda konvertibility aj za asistencie schopného pera cenným doplnkom, za ktorý sa oplatí si priplatiť. S tým priamo súvisí aj kvalitná webová kamera. HP do testovanej vzorky dostala kameru s rozlíšením 9 Mpx a podporou nakrúcania videí v 4K. Na základe uvedeného rozlíšenia mňa nemohla šokovať ostrosť, s akou tento socializačný a komunikačný nástroj pracuje už v základnom nastavení, ale čo už mnou trocha viac pohlo, bola séria užitočných štúdiových efektov fungujúcich nezávisle od vybraného komunikačného softvéru. Môžete si tak zamerať snímanie vašich očí, sledovanie pohybu vášho tela alebo umelé rozmazanie okolia za vašou siluetou. Všetko funguje bezchybne ako hodinky a kamera disponuje dokonca aj digitálnou clonou, ktorú pohotovo aktivujete stlačením klávesy F2.

Klik pro zvětšení (HP Spectre x360 - recenze)

Všetky nastavenia kvality snímaného obrazu z kamery preberá predinštalovaný HP softvér a v ňom je, mimo už uvedených funkcií, dostupná aj korekcia slabého svetla v miestnosti, kde sa práve nachádzate – na displeji obrazovky sa aktivuje kruhové svetlo a tým je vaša tvár lepšie osvetlená. Softvér v tomto prípade dokáže skutočne ohromné množstvo vecí a dokonca zvláda aj úspešne skenovať dokumenty a automaticky korigovať skreslenie okolo nich. Kamera je súčasťou tenkého rámiku okolo dotykového OLED panelu, o ktorom vám teraz poviem bližšie niekoľko svojich postrehov.

Klik pro zvětšení (HP Spectre x360 - recenze)

Softvér v tomto prípade dokáže skutočne ohromné množstvo vecí a dokonca zvláda aj úspešne skenovať dokumenty a automaticky korigovať skreslenie okolo nich. Kamera je súčasťou tenkého rámiku okolo dotykového OLED panelu, o ktorom vám teraz poviem bližšie pár svojich postrehov. Výhody samotnej technológie už dobre poznáte. Odbúravanie škodlivého modrého svetla, čiže znižovanie únavy ľudského organizmu. Dokonalý kontrast, vďaka ktorému je čierna skutočne priam vesmírne čierna a živosť farieb, ktorá prekonáva akékoľvek očakávania. V prípade recenznej vzorky som mal k dispozícii obrazovku s pomerom strán 16:10 pri rozlíšení 2880 × 1800 Mpx a obnovovacej frekvencii 120 Hz. Voľným okom sa tento konkrétny displej svojou kvalitou nijako zásadne nelíši od OLED panelov v cenovo výrazne lacnejších prenosných počítačoch, čo však netreba brať ako nejaké negatívum, ale skôr len ako konštatovanie. Aj dnes, po mnohých rokoch testovania zariadení s OLED technológiou jednoducho žasnem nad tým vysokým kontrastom a celkovo úžasným podaním celej škály farieb, nech už sa pozerám na hru, film, seriál alebo videoklip. Bez HDR som nameral jas tesne pod 400 nits a s ním naopak o necelú stovku viac, čo je opäť pri OLED obrazovke úplne bežné a stále platí, že takýto displej vynikne skôr v tmavšom interiéri než niekde vonku pod náporom slnečných lúčov. V exteriéri je to o to horšie, keďže ochranné sklo displeju extrémne priťahuje odlesky. Vďaka vysokej obnovovacej frekvencii je plynulosť pohybov krásne vláčna tak, ako to má byť. Pochopiteľne, pre náročnejšie oko konzumenta je vhodné siahnuť po špecifickom softvéri a obraz dodatočne nastaviť, najmä ak chcete na tejto obrazovke profesionálne upravovať vizuálny materiál a realizovať nejakú postprodukciu.

Poly Studio vs Bang & Olufsen

Klik pro zvětšení (HP Spectre x360 - recenze)

Klik pro zvětšení (HP Spectre x360 - recenze)

Klik pro zvětšení (HP Spectre x360 - recenze)

HP dokáže patrične zužitkovať odkúpenie firmy Poly Studio, a preto sa o nastavenie audio profilu v ich vlajkovej lodi v rámci pracovných notebookov postarali práve odborníci z Poly. Musím povedať, že sa im to podarilo zvládnuť so cťou. Audio hnané štvoricou reproduktorov je čisté a bez rušivých elementov. Rovnako tak je výborne spracovaná kvalita nízkoprofilovej klávesnice s dostatočne silným podsvietením a priam gigantického track-padu s haptickou odozvou. Na margo klávesnice, na ktorej sa výborne pracuje, či už tvoríte text alebo počítate percentá hrubého domáceho produktu, treba uviesť, že je v nej zakomponovaná aj spoľahlivá čítačka odtlačkov prstov. Poďme sa však konečne posunúť k hodnoteniu posledných zásadných položiek na zozname, a tým sú výkon a batéria. V strojovni hučí procesor Intel Core Ultra 7 (155H) nasledovaný grafickou kartou NVIDIA GeForce RTX 4050 (6GB) a operačnou pamäťou 32 GB. Dlhodobé pozorovania správania sa laptopu HP Spectre x360 počas jednotlivých záťažových procesov neodhalili čo i len sekundové zaváhanie a nech už som nechával renderovať video projekt, hral Cyberpunk 2077 na vysokých detailoch alebo prepínal medzi hromadou programov v šialenom tempe, testovaný kus hardvéru to pochrúmal bez zaváhania. Dokonca ani pri plnom vyťažení sa zvuk dua ventilátorov neprehupol cez neúnosnú mieru zatiaľ čo teplota ostávala hlboko pod 50 stupňami Celzia. Je vidieť, že inžinierom z HP bolo počas stavania tohto železa umožnené pracovať s dostatkom času a s minimom limitov.

Peniaze na stôl

Klik pro zvětšení (HP Spectre x360 - recenze)

To najlepšie na koniec? Nielen integráciou OLED panelu, ale aj vďaka novému procesoru Meteor Lake sa strojcom podarilo výrazne zefektívniť odber energie, čím pri bežnom využívaní dosiahli hranicu 10 hodín chodu na jedno nabitie. Maximálnu záťaž pri plnom jase potom zvládane batéria s kapacitou 83 Wh vydržať niečo málo cez 2 hodiny. V balení sa nachádza pomerne kompaktný adaptér s výkonom 140 W, ktorému stačí byť k laptopu pripojený len pol hodinku a výsledkom je dotankovanie energie až po úroveň 50%. HP Spectre x360 je pre rok 2024 jedným za najkvalitnejších konvertibilných notebookov súčasnosti. Nebyť absencie čítačky SD kariet a nemožnosti zasunúť stylus do tela laptopu, nemohol by som hovoriť o dokonalosti, ale keďže vo mne testovaná vzorka vyvolala pestrú škálu rôznorodých vášní, dokážem jej odpustiť aj toto malé zaváhanie. Pre ľudí, ktorí vo svojej práci vyžadujú prítomnosť výkonného a luxusnou ihlou prešívaného laptopu s konvertibilným apetítom, by som po svojej viac než mesiac trvajúcej skúsenosti mal v tomto konkrétnom prípade jasné odporúčania na kúpu. Ostatne, kto by nechcel vlastniť notebook samotného agenta 007, však?



Za poskytnutie produktu na recenzi ďakujeme spoločnosti HP

Klik pro zvětšení (HP Spectre x360 - recenze)


CGwillWin