hw
recenze
ROG Zephyrus G16

ROG Zephyrus G16 - recenze
ROG Zephyrus G16 - recenze
08:00, 14.03.2024

Spomínate si, nebolo to zase tak dávno, čo som vám mojich článkoch a hlavne v súvislosti s novým rokom predpovedal inovačnú smršť vybavenú logom spoločnosti ASUS? Ubehla len krátka doba a ja už píšem tretiu recenziu na jeden z aktuálne najzaujímavejších notebookov na trhu. Z garáže Republic of Gamers s veľkou a oprávnenou pompou vyparkovali dvojicu výkonných strojov ROG Zephyrus G16 a G14, z čoho mne sa do rúk dostala tá väčšia, šestnásť palcová verzia. Stačí si ju len v krátkosti prezrieť a okamžite pochopíte, že filozofia využitia v tomto prípade sa jasne zameriava na nové publikum. ASUS sa totižto rozhodol konkurovať „nahryznutému jablku“ v zmysle dizajnu a nezabudol pritlačiť na pedál aj po stránke výkonu. Výsledkom je už na pohľad unikátny hybridný laptop, na aký by ste mali upriamiť pozornosť v prípade, ak preferujete účelovú symbiózu medzi kreativitou a hraním videohier. Pokúsim sa vám teraz rozpísať tie najhlavnejšie prednosti, ktoré sa skrývajú za nemalou investíciou do nového Zephyrusu a, pochopiteľne, nezabudnem aj na negatíva.

Unikátny hybrid

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus G16 - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus G16 - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus G16 - recenze)

V rámci konfigurácie existuje tradične viacero modelov, z ktorých nám do redakcie dorazila vôbec tá najsilnejšia možná verzia v šedom prevedení Eclipse Gray (v predaji je aj biely variant s názvom Platinum White) s finálnou cenou dosahujúcou hranicu štyroch tisíc eur. O výkone a jeho presahu bude dnes ešte reč, preto začnime tradične od Adama, a teda od dizajnu. Zabudnite na staré verzie Zephyrusu G, tentokrát máme na stole absolútne nové spracovanie, či už zo strany materiálov alebo vizuálneho aspektu. Už spomenutá cena vo vás určite musí evokovať príklon ku prémiovému segmentu, napokon moje porovnávanie s Apple, respektíve s ich MacBookom Pro, hovorí samé za seba. Celokovové hliníkové šasi s jemne opracovanými hranami cieli na moderne uchopený minimalizmus. Ústredným motívom je tentokrát tenká svetelná lišta s názvom „Slash Lighting", ktorá sa tiahne diagonálne naprieč vrchným vekom. Áno, evidentne sa tu pri tom symbolickom kreslení ceruzou niekto chcel inšpirovať unikátnym pocitom luxusu, ktorý zažívajú práve majitelia MacBookov. Podľa môjho názoru sa to rozhodne podarilo. „Slash Lighting“ pásik pozostáva z dvadsiatich ôsmych LED diód, ktoré sú rozdelené do siedmich zón. Prostredníctvom Armoury Crate si viete tento vizuálny doplnok transformovať na notifikačný systém a napríklad v zatvorenom stave ostať informovaný o prichádzajúcich mailoch. Komu by daný prvok v zapnutom stave vadil, môže ho logicky úplne deaktivovať a zvýšiť si tak aj konečnú výdrž batérie. Okrem „Slash Lighting“ je podsvietená už len samotná klávesnica, a preto nečakajte žiadnu RGB extravaganciu, čo by vlastne išlo proti spomínanej elegancii.

Ohromná konštrukčná celistvosť

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus G16 - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus G16 - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus G16 - recenze)

ROG Zephyrus G16 je v zatvorenom stave tenký len 1,49 cm a váži necelé dva kilogramy. Počas mesačného testovania som ho tak pohodlne prenášal kade-tade, či už som potreboval odbehnúť na reportáž a pracovať v exteriéry alebo sa mi nechcelo sedieť v kancelárii, a preto som si vyšiel do záhrady. Rád by som vyzdvihol kvalitu šasi a konštrukčnú pevnosť, ktorá je jednoducho fenomenálna. Žiadne vŕzganie, praskanie a iné nepríjemné zvuky. Po otvorení môžete cielene tlačiť päsťou do stredu klávesnice, a tá nie len že nepovolí, ale súčasne nevydá ani len hlásku. Takto si predstavujem poctivo spracovaný prémiový notebook hodný svojej ceny. Jediné negatívum sa môže skrývať v náchylnosti povrchu na zbieranie odtlačkov a nečistôt. Otváranie veka s magnetickým dorazom zrealizujete jedným prstom, spoj medzi spodnou časťou a obrazovkou zabezpečuje úplne nový systém pántov s maximálnym uhlom 135 stupňov. V duchu skúseností z minulých verzií sa odvod teplého vzduchu v otvorenom stave tentokrát tiahne smerom dole od spodnej hrany obrazovky a nie naopak. ASUS svojich verných zákazníkov, ako aj nás novinárov, evidentne naďalej počúva. Toho dôkazom je implementácia spoľahlivej čítačky SD kariet (UHS-II), ktorá sa nachádza na pravej hrane hneď vedľa USB-A (3.2 Gen 2) vstupu a USB-C (3.2 Gen 2) portu s podporou DP 1.4. Na opačnej strane potom nájdete HDMI (2.1), druhý Thunderbolt 4 (tiež je tu podpora DisplayPortu 2.1) a rovnako tak druhý USB-A vstup. Samostatnou kapitolou je úplne nový konektor napájania, ktorý tvarom aj funkčnosťou zľahka pripomína variáciu na USB-C. Adaptér v balení dokáže zariadenie dobíjať pri výkone 240 wattov, avšak na cestách určite doceníte práve jeden z Thunderboltov s podporou sto wattového dotankovania energie. V rámci bezdrôtovej komunikácie má nový Zephyrus podporu Wi-Fi 6E a Bluetooth 5.3, čo sa tak trocha dalo očakávať.

SD karta po vložení do čítačky vytŕča o centimeter a nejaké drobné

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus G16 - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus G16 - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus G16 - recenze)

Po otvorení vrchného veka a spustení systému začne okamžite pracovať webová Full HD kamera s IR doplnkom, ktorá sa mimo vašej online socializácie stará aj o bezpečnosť vašich dát. Kamera je inštalovaná do tenkých rámikov lemujúcich jeden historický unikát. ROG Zephyrus G16 určený pre rok 2024 je vôbec prvým herným notebookom vybaveným šestnásť palcovým OLED panelom aj s podporou G-Sync. Obrazovka má rozlíšenie 2.5K pri pomere strán 16 : 10 a disponuje obnovovacou frekvenciou 240 Hz. Toto všetko sú jasné predpoklady pre, metaforicky povedané, rozloženie červeného koberca pre každého človeka milujúceho hry, ale je tu toho, samozrejme, ešte viac. Asi nemusím zdôrazňovať a opakovane glorifikovať prednosti OLED displejov (čierna ako žiadna iná, vysoký kontrastný pomer atď.), avšak aj tu je badať začínajúce prehlbovanie sa jedného problému. ASUS opakovane vsádza na samostatné spúšťanie HDR efektu priamo vo Windowse, čo vedie k nesúrodosti farieb. Avšak verím, že do budúcna na tomto probléme zapracujú. Ak dám toto bokom, tak nedotyková obrazovka zvláda naplniť očakávania aj v rámci továrenského nastavenia, ponúka svietivosť oscilujúcu tesne pod hranicou 500 nitov a certifikáty predurčujúce panel aj na náročnú audiovizuálnu postprodukciu. S testovanou vzorkou som nemal problém hrať či pracovať aj pod nápormi slnečných lúčov, takže ak niekomu hranica 500 nitov príde malá, špeciálne v porovnaniach s konkurenciou, tak v praxi sa ukáže pravý opak - oceňujem výborné pozorovacie uhly bez zásadnej straty kvality celkového zážitku.

Práca a hranie

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus G16 - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus G16 - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus G16 - recenze)

Klávesnica sa v zmysle rozloženia znakov nijako nemení, aj keď grafika písma horného radu priamo pripomína cielenie na hernú komunitu. Pozičné zameranie je v strede s posunom vyššie k obrazovke s tým, že po stranách sa nachádzajú výkonné reproduktory. Zvuk je konkrétne rozdelený do šiestich jednotiek, z čoho štyri (s výkonom 2 W) sa starajú o basy a zvyšné (rovnako 2 W) o výšky. Audio je ďalšou prednosťou testovaného laptopu, a preto sa vrátim ku klávesnici. Povrchová úprava krytov spínačov je drsnejšia, čo pomáha väčšej istote počas rýchleho zadávania textu. Odpor pri hĺbke 1,7 mm hodnotím ako minimálny a výsledkom frenetického písania nie je žiadny hluk tiahnuci sa spod spínačov, ale len vláčne a tlmené ťukanie. V úvode som spomínal RGB podsvietenie, ktoré aj v duchu celej filozofie nového Zephyrusu G predstavuje jednu zónu s konzistentnou priepustnosťou - vyzerá to elegantne a prémiovo. Rovnako kvalitne na mňa pôsobil aj obrovský track-pad so skleneným povrchom, ktorý sa od zvyšku klávesnice neoddeľuje klasickou hranou, ale tiahne sa od medzerníka až po spodok tela laptopu. Aj tento originálny dizajnérsky trik pomáha celkovo minimalistickému pojatiu dizajnu.

Konečne pristúpme k toľko spomínanému výkonu. Konfigurácia GU605MY si svoju cenu obhajuje použitím procesoru Intel Core Ultra 9 (185H), grafickej karty NVIDIA GeForce RTX 4090 (16GB, TGP 115 W) a 32 GB RAM. Procesor ponúka výkon 2,3 GHz s potencionálnym navýšením na 5,1 GHz. Testovanie pomocou viacerých režimov softvéru Armoury Create sa pri náročných hrách vždy preklenulo do turbo modusu, pri ktorom hranica maximálneho výkonu jednotky prekročila 193 W. Tu musím upozorniť na teplotu atakujúcu v kritickom bode (stred hornej časti klávesnice a rovnako opozitný spodok) hranicu 90 °C, kedy sa meranie hluku ventilátora zastavilo na cca 53 decibeloch. To už je pomerne jasne badateľný hukot, na ktorý si užívateľ bude musieť zvyknúť, rovnako ako aj na vyššie teploty. Neberte to ako fatálne negatívum, keďže pri takto skonštruovanom a tenkom šasi nemôže nikto očakávať, špeciálne pri odvode tepla, nejaké zázraky. Ak by nebola rozumne využitá odparovacia komora, v praxi by to s teplotou vyzeralo výrazne kritickejšie. Napriek všetkému neodporúčam pri hraní hier zariadenie pokladať na holé stehná, pretože by to pre vás mohlo byť viac ako nepríjemné. Po výkonnostnej stránke som pomocou testovanej jednotky hral tie najmodernejšie AAA produkcie s tak malou dávkou kompromisov, že o nich ani nehodno hovoriť. K tomu logicky spadá aj voľná ruka pri rovnako náročnej postprodukcii a verte, že mať možnosť si postrihať a kompletne zhotoviť video kdekoľvek a bez technických kotrmelcov (óóó, vďaka ti ASUS za nedoceniteľnú čítačku SD kariet) je jednoducho na nezaplatenie.

Výborná výdrž batérie

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus G16 - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus G16 - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus G16 - recenze)

V toľkokrát spomínanom tenkom šasi z hliníka sa nachádza batéria s kapacitou 90 Wh, ktorá podporuje rýchle dobíjanie. Na základe OLED panelu je zásadným prvkom stanovenia celkovej výdrže obsah, ktorý sa práve na displeji znázorňuje, každopádne, ak by som to mal spriemerovať, tak pri polovičnom jase a bežných pracovných úkonoch dosiahnete necelých osem hodín výdrž. Akonáhle si jas dáte na maximum, pôjdete okamžite na hranicu necelých šesť hodín. Sledovanie videa pri strednom jase vybilo batériu po jedenástich hodinách a maximálna záťaž pri hraní náročnej videohry vyšťavila akumulátor po hodine a štvrť. Ako vidíte, máme tu nadpriemerné výsledky v kategórii, v ktorej sa testovaný hardvér pohybuje.



Záverom, ROG Zephyrus G16 je bezkonkurenčným zjavením nového roku a odpoveďou na otázku; čo si mám kúpiť z pozície kreatívca súčasne milujúceho interaktívnu kultúru. Po dizajnovej stránke a v zmysle celkového spracovania ide o luxusný kus prémiového laptopu, na ktorý nachytáte viac rozžiarených očí než nechcených odtlačkov prstov. ROG Zephyrus G16 predstavuje výkonné a súčasne spoľahlivé zariadenie zabalené v kompaktnom tele, ktoré si vás počas krátkej chvíľky získa OLED panelom, audio kapacitou a výbornou výdržou batérie. Od minuloročného modelu spravila G rada významný skok, ktorý len a len povyšuje oprávnenú pozíciu spoločnosti ASUS na globálnom trhu. Len tak ďalej.

Najlepší hybridný notebook na trhu

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus G16 - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus G16 - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus G16 - recenze)

Za poskytnutie produktu na recenzi ďakujeme spoločnosti Asus

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus G16 - recenze)


CGwillWin