hw
recenze
Logitech G309

Logitech G309 - recenze
Logitech G309 - recenze
09:00, 09.09.2024

Bezdrôtových herných myší sa ročne na trhu vystrieda také neuveriteľné množstvo, že akokoľvek sa ja osobne snažím odkrojiť z tej nekonečnej ponuky vzoriek čo najhrubší a najšťavnatejší plátok, nie je ani náhodou kapacitne možné, aby som vám poreferoval o kvalitách každej jednej zvlášť. Akonáhle však vypustí von novú myš švajčiarsky Logitech, tak s radosťou dám všetko ostatné bokom, pretože od nich očakávam dve veci – prémiovú kvalitu a maximálnu spoľahlivosť. Má to totižto svoje dôvody. Pred viac než dekádou, kedy som sa začal v rámci komplexného testovania hardvéru takzvane oťukávať, to bola práve firma Logitech, ktorá mi ochotne a opakovane nakladala ich vtedajšie novinky na stôl a dalo by sa povedať, že práve vďaka nim som si mohol vybudovať akúsi prvú vlnu skúseností založených na skúmaní myší, slúchadiel a klávesníc. Nemôžete mi preto mať za zlé, že voči veľkému „L“ dnes stále prechovávam isté sympatie, aj keď je zrejmé, že kvalita ich produktov išla postupom času mierne dole. Pri príležitosti nedávneho vydania novej verzie myši G309 si preto v nasledujúcom texte môžeme spoločne overiť, ako na tom v súčasnosti vlastne sú a či sa za logom Logitech stále skrýva ona v minulosti jednoducho identifikovateľná kvalita.

Mám rád šiltovky

Klik pro zvětšení (Logitech G309 - recenze)

Mám rád šiltovky s rovným šiltom, takzvané snapback, preto akonáhle vidím nejakú takúto čiapku s motívom blízkym môjmu tukom obalenému srdcu, tak neodolám a kupujem. Možno aj preto som si dizajn hernej myši G309 zamiloval už na prvú dobrú. Asi mi teraz nebudete veriť, každopádne toto je jedna z mála myšiek, ktoré majú svoj vlastný šilt. Dizajn G309 jasne vychádza zo staršieho modelu G705, avšak na rozdiel od tejto staršej a proporčne vyložene malej myši, je uvedená novinka výrazne pretiahnutá, a to až tak, že predné klapky dua hybridných spínačov prečnievajú niekoľko milimetrov cez zvyšok šasi. Vyzerá to zaujímavo a z môjho pohľadu aj roztomilo, špeciálne ak sa na myšku pozeráte z profilu. Jej telo je samozrejme kompletne plastové a nenájdete na ňom ani len jemný náznak RGB podsvietenia – jediným svetielkom je LED dióda umiestnená do medzery medzi hlavnými spínačmi a zadkom, ktorá vás informuje o stave duálneho pripojenia a vybitia batérie. S hmotnosťou osemdesiatšesť gramov nemám v zásade problém, aj keď by som si osobne želal o trocha menej. Predsa len, počas niekoľkých hodín hrania a pri častom zdvíhaní zápästia som uvedenú gramáž začínal na pravej ruke vyložene cítiť. A keď už spomínam pravú ruku, tak myš samotná je asymetrická a vedia si ju tak teoreticky zobrať do dlane aj ľaváci, avšak, musia si zvyknúť na vonkajšie umiestnenie dvojice postranných tlačidiel.

Čítam dobre?! AA batéria?

Klik pro zvětšení (Logitech G309 - recenze)

Po zatlačení na zadok myšky odnímete malý kryt a práve ten skrýva jedno nemilé prekvapenie. Nájdete tam kolísku na klasickú AA batériu, bez ktorej myš samotná pochopiteľne nefunguje. A teraz si to na moment bližšie rozoberme. Spoločnosť Logitech, snažiaca sa ostať na mnou už spomínanej špičke v rámci produkcie herných periférií sa rozhodne, že do svojej najnovšej myši nevloží nabíjateľný akumulátor, ale miesto toho siahne po bežnej batérii. Pri kancelárskej myši to pochopiteľne neriešim, tam je to cielené tlačenie nákladov dole bez toho, aby sa to dotklo samotného konzumenta, ale pri hernom náradí, ktoré v rámci prepojenia cez LIGHTSPEED a teda 2,4 GHz USB-A kľúč potrebuje oveľa viac energie, to vnímam ako veľký problém. Jedna batéria vám nevydrží viac ako tristo hodín pri LIGHTSPEED a viac ako šesťsto hodín čo sa týka Bluetooth. Logitech G309 si budú primárne kupovať hráči na hranie, čo znamená, že súčasne budú potrebovať hromadu batérií, aby dokázali s myšou vydržať viac než len jeden rok. Je tu ešte tretia možnosť, a tou je investícia do bezdrôtového nabíjacieho systému PowerPlay od Logitechu, ktorý si však vyžaduje dodatočné náklady. Aktuálne stojí PowerPlay podložka viac ako 100 eur a pri cene myši pohybujúcej sa na hranici 90 eur to máme razom na stole investíciu, za ktorú by ste si vedeli kúpiť už vyložene prémiovú myšku vhodnú aj na eSport. V tomto jednoducho Švajčiari vybehli mimo trate, a ako tak počúvam ich vízie o takzvanej „doživotnej myši s mesačným paušálom“, tak sa bojím čoraz viac toho, čo z nich ešte vypadne za pár rokov.

Dva krát hurá pre spínače

Klik pro zvětšení (Logitech G309 - recenze)

Nechajme otázku batérie teraz bokom, ostatne, možno si vo vašom meste práve otvoril továreň Duracell a vám tak bude stačiť aspoň raz za mesiac prehrabať ich kontajnery. Poďme sa radšej posunúť k oveľa pozitívnejším aspektom testovanej vzorky. Myš G309 je totižto vybavená hybridnými opticko-mechanickými spínačmi LIGHTFORCE, o ktorých som vám v rámci hernej sekcie Logitechu čo-to referoval už v predchádzajúcich testoch – laserom prerušované zopnutie prináša opäť nádherne presnú a nekompromisne rýchlu interakciu. Klik je výrazne hlasný a do končeku prstov prenáša toľko potrebný tlak -je veľmi potrebný výhradne pri hraní akčných online titulov, kedy máte často na hlave headset a v záplave výbuchov potrebujete každý jeden moment interakcie patrične vnímať. Ďalšou výhodou sa stáva senzor HERO 25K (nastavenie citlivosti od 100 do 25 600 DPI), ktorý síce nepatrí medzi súčasnú špičku, minimálne čo do výšky DPI (to len ako poznámka na margo profesionálneho hrania), ale napriek tomu dokáže uspokojiť aj náročnejšiu sortu užívateľov. Som nesmierne rád, že testovaná vzorka dokázala maximálne naplniť mnou už v úvode adorovanú spoľahlivosť, keďže bola schopná fungovať počas dlhých herných sedení, a to bez akejkoľvek straty presnosti. V tomto smere je Logitech stále tým starým dobrým Logitechom spred mnohých rokov.

Programovateľnosť je jasnou výhodou

Klik pro zvětšení (Logitech G309 - recenze)

Šesticu fyzických spínačov nachádzajúcich sa na tele bielo šedej myši G309 si môžete naprogramovať podľa svojich preferencií. Znova a zase sa to celé rieši cez Logitech softvér G-HUB, kde vám vizuálne názorné rozloženie spínačov umožňuje priradiť makrá a súčasne nastavovať DPI. Akékoľvek úpravy si užívateľ jednoducho priradí ku svojmu profilu, a ak ich má vytvorených viacero, napríklad pre niekoľko koncepčne odlišných videohier, môže medzi nimi jednoducho a svojvoľne prepínať. Profily sa ukladajú priamo do internej pamäte myši, a tak nie sú vôbec viazané na softvér vo vašom počítači, čo je pochopiteľne rovnako veľkou výhodou v prípade, ak často s myšou beháte po LAN akciách. Na margo samotnej aplikácie G-HUB len dodám, že sa za tie roky opäť posunula k onej pomyselnej dokonalosti – je prehľadná, bez zbytočného informatívneho balastu a update zariadení cez ňu prebieha maximálne svižne. Ako vidíte, tak nová herná myš G309 mňa vo finále osobne sklamala výhradne v otázke spôsobu jej napájania. Voľba klasickej AA batérie je za mňa absolútne mimo a akokoľvek sa to výrobca snaží obhájiť existenciou PowerPlay podložky, ide o výrazné navýšenie celkovej ceny za ktorú si viete kúpiť napríklad ich kvalitnejšiu a súčasne ľahšiu eSport myš PRO X SUPERLIGHT 2 (s 32,000 DPI), a to vám ešte zostane hromada peňazí na nový snapback.



Klik pro zvětšení (Logitech G309 - recenze)

Klik pro zvětšení (Logitech G309 - recenze)

Klik pro zvětšení (Logitech G309 - recenze)

Za poskytnutí produktu k recenzi děkujeme společnosti Logitech

Klik pro zvětšení (Logitech G309 - recenze)


CGwillWin