hw
recenze
ASUS ExpertBook B5

ASUS ExpertBook B5 - recenze
ASUS ExpertBook B5 - recenze
10:33, 10.06.2024

ASUS aktuálne aj na našom trhu obmieňa svoje dlhodobo komerčne úspešné biznis notebooky a akokoľvek je ich modelový rad ExpertBook, metaforicky povedané, skôr tou nenápadnou kancelárskou šedou myškou, pre ľudí na ktorých cieli, môže byť skutočným svätým grálom. Firemné laptopy, a to sa teraz nemusíme sústrediť len na ASUS ako taký, plnia vďaka svojim vysokým predajom klasicky úlohu onej pracovitej včeličky, vďaka ktorej si významné hardvérové továrne môžu dovoliť inovovať naprieč celým svojím portfóliom. Do akej miery inovuje práve značka ASUS vám aj náš portál referuje v pravidelných intervaloch, a preto mňa osobne, ešte pred rozbalením novinky s celým kódovým označením ExpertBook B5 (B5404CV), zaujímalo, čo nové si pre segment firemných prenosných počítačov uvedený výrobca pripravil na rok 2024. Rok, ktorý by sa dal označiť rokom umelej inteligencie.

Prežije aj drsný míting

Klik pro zvětšení (ASUS ExpertBook B5 - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS ExpertBook B5 - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS ExpertBook B5 - recenze)

Viete ako milujem kov. Som ako ten splašený detektor Nuka-Cola vrchnákov, čo vždy, keď rozbalí nový hardvér, začne si ho prikladať k pokožke len aby sa vnútorne presvedčil o tom, že je prítomný hliník. V tomto ohľade mňa ASUS počas skúmania plne ekologického balenia ich pracovného AI laptopu nesmierne potešil, keďže jeho výkonné súčiastky obalil do plne kovového šasi. Rozprávame sa tu o štrnásťpalcovej elegancii s váhou jemne nad jeden kilogram (konkrétne 1,45 Kg v mnou testovanej konfigurácii), ktorá aj cez svoju tenkosť (1,89 cm) myslí na bohatú ponuku fyzických portov. Skôr než vám vymenujem všetky tie koncovky, ktoré do predmetného zariadenia môžete veselo nastrkať, musím ešte krátko spomenúť práve dizajn. V úvode som spomínal „šedú kancelársku myš“, čo je určite na mieste, ak budeme ExpertBook B5 porovnávať s modernou extravaganciou u iných, koncepčne podobne zameraných laptopov. Napriek tomu si myslím, že pri bližšom prezretí tohto konkrétneho notebooku nie je možné nezaľúbiť sa do jeho uhladených kontúr a množstva premyslených detailov. Začína to elegantným pásikom na vrchnej hrane veka obrazovky, pokračuje jemným skosením hrán po celom obvode a zďaleka nekončí pri chirurgicky presne vyrezaných prieduchoch zadnej strany. Zariadenie je navyše vybavené vojenským štandardom MIL-STD 810H, ktorý vám umožňuje manipulovať s ním aj menej vyberavým spôsobom, čím sa počítač stáva vhodným spoločníkom kdekoľvek na cestách. Ak by som mal na margo spracovania celého šasi vypichnúť niečo negatívne, asi by to bola už tradične náchylnosť na zbieranie odtlačkov prstov – je to trocha paradoxné, že ani drsná tmavá textúra nanesená na kovový povrch nedokáže tento problém potlačiť. Každopádne, stačí len aby ste si notebook na rýchlo otreli akoukoľvek vlhkejšou textíliou a je razom opäť ako nový.

Bezpečnosť a porty

Klik pro zvětšení (ASUS ExpertBook B5 - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS ExpertBook B5 - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS ExpertBook B5 - recenze)

Nebojte, nezabudol som. Ono sa na ten počet fyzických vstupov ani zabudnúť nedá, veď uznajte sami. Na ľavej strane má ExpertBook B5 pre rok 2024 nachystaný plnohodnotný ethernetový vstup (RJ45) nasledovaný voliteľným doplnkom v podobe čítačky firemných čipových kariet. Na vrchnej hrane, mimo už uvádzaného a elegantným spôsobom realizovaného prieduchu chladenia, je ďalší voliteľný doplnok výbavy – vstup pre Nano SIM kartu. Pravá hrana je zo všetkého vôbec najpestrejšia, keďže ponúka kombinovaný audio konektor, dvojicu USB-A 3.2 (Gen 2) vstupov, kompletný HDMI 2.1, duo Thunderbolt 4 a bezpečnostný Kensington Nano slot. Ak by som chcel pri tom enormnom počte konektorov byť napriek tomu kritický, spýtal by som sa strojcov ExpertBook B5 na absenciu čítačky SD kariet. Aj tak si myslím, že v tomto prípade môžeme hovoriť o značnej pestrosti, s akou sa potykajú nie len kravaty nosiaci úderníci z korporátov, ale rovnako tak aj bežní konzumenti. Druhou zásadnou, a na prvú dobrú aj logickou výhodou testovaného hardvéru, sa stáva vysoká miera bezpečnosti. ASUS evidentne chápe ochranu citlivých dát, ktoré mávajú na SSD disku uložené nie len zamestnanci firiem, a preto v tomto prípade ide nad rámec očakávaného. Začnem už spomínanou čítačkou ID kariet, ktorú bežne v pracovných počítačoch nájsť nemôžete. Ďalej tu máme vstavanú IR kameru s výborne fungujúcim rozpoznávaním kontúr vašej tváre a súčasne doplnkom v podobe snímaču odtlačkov prstov, ktorý výrobca umne integroval do spínaču pre zapínanie/vypínanie notebooku. Okrem toho je k dispozícii Kensington Nano slot a fyzický štít webovej kamery. Ideálna kombinácia nie len pre sféru biznisu, ale aj pre dnešného, čoraz viac ohrozeného človeka dennodenne konzumujúceho sociálne siete.

Ako sa na tom pracuje?

Klik pro zvětšení (ASUS ExpertBook B5 - recenze)

Vrchné veko, pri troche snahy, dokážete odklopiť pomocou jedného prsta, a to vďaka pántom až do úrovne 180°. Akonáhle sa vám to podarí, mrkne na vás, okrem webovej kamery a displeju, aj nízkoprofilová klávesnica a extrémne veľký track-pad. Než utrúsim pár slov na margo panelu samotného, určite vás bude zaujímať moja skúsenosť s písaním a celkovou interakciou v rámci nového ExpertBook B5. Od firmy ASUS v tomto smere neočakávam nič iné, než nadštandardnú kvalitu a presne tú som aj dostal. Spínače ergonomickej klaviatúry majú pre potreby práce s ňou silnejšie nastavený odpor a aj keď tu, z logických dôvodov, absentuje numerická časť, všetko podstatné máte vždy po ruke a to v dostatočnej vzdialenosti. Čo ma však trocha zarazilo, bolo len jednostupňové podsvietenie, ktoré je však v tme dostačujúce. Na margo track-padu asi nemám dôvod písať nič viac než len to, že zvláda fungovať s takmer nulovou chybovosťou a rozhodne vám nebude počas práce nijakým spôsobom škodiť – dokonca výborne číta aj ťahy mokrých prstov. A čo ten displej? Je to trocha nezvyk, recenzovať nový laptop od ASUSu, ktorý vo výbave nemá OLED panel. Keďže však cenovka takéhoto pracovného náradia začína na sume 1 099 eur s tým, že viac ako výkonná konfigurácia, ktorú som mal ja dostupnú na test, stojí 1 329 eur, asi je vám jasné, že výrobca cielene chcel ušetriť, a preto miesto OLED obrazovky zvolil antireflexný WVA panel. Ide o bežnú štrnásť palcovú Full HD obrazovku so svietivosťou na úrovni tristo nitov. Pre potreby kancelárií dostačujúce parametre, avšak v prípade vonkajšieho použitia je pri nápore ostrého slnka nutné vyhľadať aspoň čiastočný tieň alebo pohodlie reštaurácie, inak budete mať problém s celkovou čitateľnosťou. Kto by si chcel uvedený potencionálny problém odstrániť, má možnosť si priplatiť za vyššie rozlíšenie a dokonca aj za dotykovú obrazovku. Pre potreby korporátu je to však v rámci bežných nárokov samozrejme nerentabilné.

Multitasking a na dlhú dobu

Klik pro zvětšení (ASUS ExpertBook B5 - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS ExpertBook B5 - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS ExpertBook B5 - recenze)

Nastal čas. Je takmer pravé poludnie a dvaja spotený kovboji prešľapujú koženými čižmami v prachu pred páchnucim salónom. Ich nervózne končeky prstov len letmo naznačujú akúsi vzdušnú áriu a aj keď obaja vedia, že od smrti ich delí len úder neďalekého zvonu, nemajú v pláne z toho celého vycúvať. Prečo aj, ich verný Remington je totižto tentokrát nabitý skutočným pokrokom raže AI! Takto nejako ja osobne vnímam súčasnosť, ale aj blízku budúcnosť v rámci technológií, kde sa jedna firma za druhou bude snažiť prestielať cez trh totožnou muníciou. Umelá inteligencia naplno vstupuje do našich životov a nemôže pochopiteľne vynechať ani segment notebookov. V prípade modelu ASUS ExpertBook B5 jej asistuje najnovší procesor Intel Core i7 (1355U) zvaný Raptor Lake, grafika Intel Iris Xe Graphics, 32 GB operačná pamäť (DDR5) a 1 TB SSD disk. Vďaka NPU (neurálny procesing od Intelu) v kombinácii s Copilot asistentom (ten má dokonca už svoj vlastný spínač na klávesnici) si tak každý z majiteľov uvedeného prenosného počítaču môže začať užívať súčasné výhody umelej inteligencie v rámci svojho pracovného procesu. Akokoľvek nechcem všetky vymenované PR frázy nejako zrážať dole, z toho, čo som mal možnosť ja osobne doteraz overiť, je celkový prínos AI v rámci testovanej vzorky naviazaný predovšetkým na výborne riešenú komunikáciu. Umelá inteligencia zvláda počas video hovorov odfiltrovať okolité ruchy lepšie než tomu bývalo v minulosti s tým, že neustále analyzuje zvuky oboch liniek a tie, ktoré tam nemajú už z povahy veci čo robiť, automaticky utlmí. Toto je, popri vylepšovaniu kvality prenášaného obrazu, ten jeden z uchopiteľných dôkazov, kedy AI má vyložene praktickú výhodu, ktorú si konzument všimne. Ďalší a rovnako dôležitý rozmer padá na ramená rozumne dávkovanej energie pre jednotlivé procesy tak, aby zariadenie zvládalo vydržať čo najviac mimo nabíjacieho káblu (v balení nájdete kompaktnú USB-C nabíjačku s výkonom 65W a laptop podporuje rýchle nabíjanie). Aj tu je evidentne umelá inteligencia dnes čoraz efektívnejšia, keďže mne osobne pri bežnom stupni interakcie, dokázal ASUS ExpertBook B5 vydržať viac než pätnásť hodín.

Prekvapivo som si zastrihal

Klik pro zvětšení (ASUS ExpertBook B5 - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS ExpertBook B5 - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS ExpertBook B5 - recenze)

Pre moje pracovné postupy sa testovaná vzorka ukázala byť nesmierne cennou, špeciálne v momente, keď som potreboval realizovať video postprodukciu. Bežne mávam na ploche otvorených viacero náročných aplikácií, do toho ešte rozpracované video a musím povedať, že po tom, ako som cez nový ExpertBook B5 spracoval hneď sériu rôznych video projektov, bolo jasne poznať, že AI výrazne pomáha aj pri čo najhladšom multitaskingu. Čerešničkou na torte sa stalo výborne riešené chladenie, kedy ani pri plnom výkone nebolo hučanie ventilátorov natoľko enormné, aby ma vyložene vyrušovalo. Nech už ten mnou metaforicky načrtnutý súboj odhodlaných kovbojov dopadne akokoľvek, vo finále z toho nakoniec budeme ťažiť z pozície konzumentov, aj keď treba jedným dychom dodať, že to v zmysle komplexnosti nebude hneď. Ako vidíte, spoločnosť ASUS aj s obmenou modelu ExpertBook B5 určenou pre rok 2024, nevybočuje z pevne daných nárokov na viac ako solídne pracovné náradie. Ba naopak, za nízku sumu ponúka prémiovo spracovaný hardvér s výkonnými črevami, v ktorom si zákazník nájde všetko to, čo potrebuje využívať v kancelárii, ale čiastočne aj mimo nej.



Klik pro zvětšení (ASUS ExpertBook B5 - recenze)

Za poskytnutie produktu na recenzi ďakujeme spoločnosti Asus

Klik pro zvětšení (ASUS ExpertBook B5 - recenze)


CGwillWin