hw
recenze
Endorfy LIV Plus Wireless

Endorfy LIV Plus Wireless - recenze
Endorfy LIV Plus Wireless - recenze
07:00, 04.06.2024

Málokedy mám možnosť dostať do rúk hernú myš s tak výrazným predstihom ako to bolo v prípade modelu LIV Plus Wireless. Poľská spoločnosť Endorfy mi totižto umožnila testovať zástupcu ich nového modelového radu extrémne ľahkých a bezdrôtových myší s prívlastkom LIV viac než mesiac a ja som tak pre vás dokázal pripraviť poctivú recenziu ešte pred pádom embarga. Endorfy má v súčasnosti v ponuke dve zavedené vetvy herných myší, a to modelový rad GEM a LIX. V prvom prípade sa jedná o klasickú formu myšiek s triedením do káblového alebo bezdrôtového pripojenia a v druhom prípade ide síce o to isté, avšak s dôrazom na voštinové šasi, a teda aj nižšiu váhu. Predmetná novinka, Endorfy LIV Plus Wireless, je tak akousi evolúciou oboch s tým, že výrobca opäť silno tlačí cenovku dole bez toho, aby ubral na celkovej kvalite výsledného produktu. Verím, že som vás, potencionálnych záujemcov o nákup nového herného náradia, teraz viac ako zaujal, a preto sa môžeme ísť pozrieť na samotný produkt.

V duchu moderny

Klik pro zvětšení (Endorfy LIV Plus Wireless - recenze)

Klik pro zvětšení (Endorfy LIV Plus Wireless - recenze)

Klik pro zvětšení (Endorfy LIV Plus Wireless - recenze)

Začnime tým, čo je zrejmé už z pohľadu na prednú a zadnú stranu krabičky. Balenie bezdrôtovej optickej myši LIV Plus vám okrem „hlavnej hviezdy“ v čiernom dierkovanom prevedení ponúka aj praktickú dokovaciu stanicu. Práve u nej by som sa rád zastavil už takto v úvode, keďže ma svojou všestrannosťou skutočne potešila. V zásade ide o malú plastovú krabičku vybavenú USB-C vstupom na zadnej strane a USB-A portom na tej prednej. Pomocou opleteného káblu si tak dok jednoducho pripojíte k desktopu, notebooku alebo konzole s tým, že automaticky získate možnosť bezdrôtového dobíjania pre myš samotnú. Na vrchnej strane doku sú totižto okrem magnetov aj dva spínače, ktoré po kontakte s myšou dokážu okamžite spustiť proces tankovania energie. To je však len prvá z mnohých funkcií. Spomínaný USB-A vstup na prednej strane doku slúži pre zasunutie 2,4 GHz prijímaču a tak nie je nutné, aby ste si, napríklad v laptope, zapratali hneď dva USB porty pre chod jedného a toho istého produktu. Apropo, mimo tejto formy párovania dokážete LIV Plus pripojiť aj prostredníctvom Bluetooth alebo prípadne priamo káblom. Späť však k doku. Ten má v duchu súčasnej hernej moderny svoju spodnú hranu opatrenú tenkým RGB pásikom a rovnako tak fyzickým tlačidlom určeným na prepínanie svetelných režimov alebo ich úplné vypnutie. Aby mohla dokovacia stanica pevne držať na stole, je opatrená protišmykovou gumovou podložkou – je umývateľná, a preto nestráca priľnavosť na žiadnom z pevných povrchov. Musím povedať, že počas mesiac trvajúceho testovania som si predmetný dok nesmierne obľúbil, či už v zmysle jeho vizuálnej alebo funkčnej stránky.

Ľahká a výkonná

Klik pro zvětšení (Endorfy LIV Plus Wireless - recenze)

Klik pro zvětšení (Endorfy LIV Plus Wireless - recenze)

Klik pro zvětšení (Endorfy LIV Plus Wireless - recenze)

Dizajn samotnej myši LIV Plus Wireless sa nesnaží svoje okolie nijakým spôsobom šokovať. Ide o symetrický tvar vhodný pre pravákov ako aj ľavákov (duo postranných spínačov je samozrejme na ľavej hrane), kde sa dosiahnutie váhy 69 gramov opiera o výrazné dierkovanie realizované zo všetkých strán. Nejde o klasické voštiny, ale skôr o akési prekladané trojuholníky odkazujúce práve na logo spoločnosti Eondorfy. Uvedená gramáž síce netrhá rekordy naprieč prémiovým herným náradím, avšak, keďže napríklad Logitech PRO X Superlight 2 váži len o deväť gramov menej, LIV Plus sa v tomto ohľade dozaista nemusí hanbiť. Jej spodné PTFE lyžiny sú prekvapivo priestorovo pomerne malé, avšak v praxi sa mi potvrdilo, že napriek tomu všetkému zvláda myš behať krásne a to nie len po podložke, ale rovnako tak aj po pevnom povrchu. Zadná hrana zadku myši je, rovnako tak ako vyššie spomínaný dok, vybavená tenkou RGB linkou, ktorá je spoločne s vyrezaným logom výrobcu umiestneným v tesnej blízkosti, jediným vyložene diskotékovým motívom na myši ako takej. Celkovo tu máme prítomných šesť plne programovateľných tlačidiel, z čoho jedným je aj pogumované koliesko so sekvenčným pohybom. Vďaka celkovým proporciám (126×65.7×39.3 mm) je myš vhodná pre stredne veľké až veľké dlane, ktoré s ňou budú zvládať kompletnú škálu úchopov. Naopak, skôr menšie ruky môžu mať pri dlhodobom používaní LIV Plus menšie fyziologické problémy.

Kailh GM 8.0

Klik pro zvětšení (Endorfy LIV Plus Wireless - recenze)

Klik pro zvětšení (Endorfy LIV Plus Wireless - recenze)

Klik pro zvětšení (Endorfy LIV Plus Wireless - recenze)

Hlavné spínače obstarala značka Kailh GM 8.0 – životnosť osemdesiat miliónov zopnutí. Ich stredný odpor dokonale pasuje k strednej úrovni hluku, ktoré produkujú v podobe jasne znejúceho kliknutia. Na tieto konkrétne mikrospínače som za posledné roky testovania narazil už viackrát a nie vždy šlo voči zvyšku hardvéru o dobre zvolený typ spínačov – v prípade Endorfy LIV Plus Wireless ich však hodnotím maximálne kladne. Rovnako dobre sa osvedčil aj optický senzor PixArt PAW3395 s citlivosťou 26 000 DPI a rýchlosťou snímania 16.51 m/s, ktorý síce neašpiruje na náradie vhodné pre profesionálnych športovcov, avšak stále dokáže uspokojiť aj tú náročnejšiu sortu nadšencov hier – prekvapilo ma, ako dobre kopíroval pohyby aj na bežnom povrchu stola a bez podložky. Kúsok od senzoru sa nachádza aj vstavaná batéria s kapacitou 500 mAh, ktorá vám na jedno nabitie zvláda myš poháňať úctyhodných 160 hodín v kuse pri vypnutom svetielkovaní. Keďže však takúto porciu času bežne neabsolvujete v jednom ťahu, práve vďaka onomu praktickému doku je nabíjanie myšky extrémne jednoduché a rovnako tak aj rýchle. Pre podrobnejšie nastavenie hardvéru je dostupná aktuálna verzia softvéru značky Endorfy, prostredníctvom ktorého si viete podrobne regulovať kompletnú škálu RGB podsvietenia, nastavovať makrá, škálovať citlivosť snímania pohybu a sledovať stav batérie.

A to najlepšie na záver

Klik pro zvětšení (Endorfy LIV Plus Wireless - recenze)

Cenovka Endorfy LIV Plus Wireless neprekročila magickú sumu sto eur a v čase vydania sa dokonca produkt dá kúpiť s výraznou zľavou, čo považujem zo strany Poliakov za viac ako výhodnú ponuku. Keď si totižto porovnávam kvalitu myši samotnej so zvyškom konkurencie, samozrejme v rovnakej alebo o niečo vyššej cenovej relácii, nenachádzam lepšieho odporúčania. Nejde len o praktický aspekt dokovacej stanice, ale rovnako tak aj o konštrukčnú kvalitu šasi, spoľahlivosť snímaču a spínačov, výdrž batérie či v neposlednom rade možnosť softvérovej úpravy.



Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Endorfy

Klik pro zvětšení (Endorfy LIV Plus Wireless - recenze)


CGwillWin