hw
recenze
Govee Gaming Light Strip G1

Govee Gaming Light Strip G1 - recenze
Govee Gaming Light Strip G1 - recenze
08:29, 01.06.2024

Náš pomaly sa rozbiehajúci seriál testovania inteligentných svetiel od spoločnosti Govee pokračuje a v nasledujúcom texte si povieme viac ohľadom produktu Gaming Light Strip G1. Dôvodom tejto postupnej prezentácie jednej a tej istej firmy je jej samotný vstup na lokálny trh. Keďže je Govee už dlhodobo vnímaný ako popredný inovátor osvetlenia pre inteligentnú domácnosť, určite je na mieste si tento status patrične overiť. Predchádzajúce recenzie som venoval produktom zameraným na ambientné osvetlenie pripojené ku klasickým televízorom, avšak, tentokrát bude reč o akomsi štartovnom pásiku určenom pre herné monitory. Oplatí sa investovať do niečoho takého? Je zmena výrazu svetla premietaného za akoukoľvek obrazovkou dostatočným lákadlom pre široké masy alebo sa jedná o hardvér vyložene určený pre milovníkov epilepsiu vyvolávajúcich diskoték? Na tieto, ale aj ďalšie otázky sa vám pokúsim teraz dať čo najrelevantnejšiu odpoveď s tým, že ich základom sa stane moje niekoľkotýždňové používanie produktov vyššie spomínanej firmy.

Pre 27 až 34 palcové obrazovky? Skutočne?

Klik pro zvětšení (Govee Gaming Light Strip G1 - recenze)

Klik pro zvětšení (Govee Gaming Light Strip G1 - recenze)

Klik pro zvětšení (Govee Gaming Light Strip G1 - recenze)

Keď mi dorazil balíček Govee produktov na testy, ešte než som ho slávnostne rozbalil, podvedome som tak nejako tušil, že tam musí byť LED pásik určený pre monitory. Ono tušenie však v sebe nieslo istú dávku skepsy, keďže súčasne som vedel, že nech už tam dajú akúkoľvek univerzálnu veľkosť niečoho takéhoto, nikdy s tým nedokážem obohnať svoj pracovný monitor. V kancelárii totižto používam 49-palcovú veľrybiu plutvu (Samsung Odyssey) a tá jednoducho proporčne nezapadá do odporúčaných tabuliek pásiku G1 od Govee. Tak či onak, nenechal som sa týmto faktom odradiť a rozhodol som sa, že testovanú vzorku na zadnú stranu svojho pracovného monitora predsa len nainštalujem a uvidím, ako to nakoniec vypáli v spolupráci so stenou.

Klik pro zvětšení (Govee Gaming Light Strip G1 - recenze)

Govee má v rámci veľkostných rozdielov v predaji dve verzie Light Strip G1. Jedna uspokojí majiteľov vyložene malých obrazoviek (24 až 26 palcov) a druhá cieli naopak na monitory vo veľkosti 27 až 34 palcov. Pôvodnú skepsu z toho, že po nainštalovaní niečo takého, špeciálne na 49-palcové zakrivené šasi, obratom vystriedal úsmev na mojej tvári. Pomohol už spomínaný fakt ohľadom bielej steny v blízkosti zadnej časti monitora, ale rovnako tak aj intenzita svietenia samotného pásiku, ktorá je, tak ako pri Govee TV Backlight 3 Lite, jednoducho ohromujúca. Ešte než sa vôbec začneme rozprávať o vizuálnej prezentácii testovanej jednotky, určite je treba uviesť stupeň náročnosti jej inštalácie. Obsahom balenia je samotný LED pásik nakrútený do plastovej konzoly, adaptér pre zapojenie do siete, ovládací mechanizmus s 3 fyzickými tlačidlami a svorky pre dodatočné uchytenie pásiku a rohov káblu.

Zvládne to aj dieťa

Klik pro zvětšení (Govee Gaming Light Strip G1 - recenze)

Klik pro zvětšení (Govee Gaming Light Strip G1 - recenze)

Klik pro zvětšení (Govee Gaming Light Strip G1 - recenze)

Nalepenie pásiku tak, aby približne kopíroval zadnú hranu vášho monitoru, je otázka minúty. Odporúčam vám si pred inštaláciou pásik prirovnať, aby ste zhruba vedeli, kde je ideálne začať a skončiť, a následne už len strhnete červenú pásku chrániacu vrstvu lepidla a pomalým pritláčaním kopírujete tvar monitora. Čím tesnejší roh budete mať, o to viac prechodového káblu vám v ňom ostane trčať. Nemusíte sa však báť, spomínané svorky v balení sa postarajú o jeho pritlačenie k šasi a je ich tu dostatok na to, aby ste nimi poistili aj konce samotného pásiku. Pred nalepením sa ešte odporúča utrieť povrch monitora handričkou napustenou alkoholom a hádajte čo – áno, aj tá je prítomná v balení. V strede prepájacieho káblu sa nachádza ovládací aparát, ktorý má rovnako svoju zadnú plochu opatrenú lepidlom a ak chcete, môžete ho pripevniť, napríklad niekam ku spodku stola, čo bol môj prípad. Akonáhle máte inštaláciu za sebou, stačí celé zariadenie zapojiť do siete a prostredníctvom tej istej aplikácie Govee, o akej som písal už v minulých testoch, celú diskotéku spustiť.

Bluetooth a Wi-Fi

Klik pro zvětšení (Govee Gaming Light Strip G1 - recenze)

Klik pro zvětšení (Govee Gaming Light Strip G1 - recenze)

Klik pro zvětšení (Govee Gaming Light Strip G1 - recenze)

Komunikácia medzi aplikáciou a pásikom prebieha prostredníctvom Bluetooth,

no pre potreby stiahnutia nových aktualizácií vás softvér vyzve na pripojenie k vašej Wi-Fi sieti. Aplikácia Govee Home okrem toho, že združuje komplet hardvér uvedeného výrobcu, súčasne ponúka širokú ponuku nastavení efektov svietenia. Užívateľ si môže prepínať medzi herným, hudobným alebo filmovým režimom. K dispozícii má viac než sto modusov ambientného podsvietenia, ďalšie neustále pribúdajú a samotná RGB schéma je, ako inak, ohraničená číslom 16 miliónov. Toto všetko sú fakty, ktoré vás v praxi aj tak nebudú extra zaujímať, keďže si pôjdete po tom druhu diskotéky, ktorý je blízky vášmu srdcu. Týmto sa dostávame k úvodu recenzie a mnou položeným otázkam. Nie, skutočne nie je takto koncipovaný hardvér určený výhradne len pre úzku sortu konzumentov. Ja sám sa nepovažujem za milovníka rumunských kolotočov a napriek tomu viem Govee Gaming Light Strip G1 doceniť rôznym spôsobom. Môžem si regulovať intenzitu svietivosti od jedného percenta do sto a neprepaľovať tak saturáciu celej pracovne. Pomocou app viem zvoliť modus svietenia pre každodennú náladu, či už testujem hry, pozerám YouTube alebo píšem takýto text. Práve počas tvorby tejto recenzie som si nechal na pozadí, zatiaľ čo vonku zúrila búrka, jemne pulzovať prirodzené svetlo v kaskádovej podobe. Ak by som chcel ísť ešte ďalej, mohol by som si súčasne nechať zobraziť viac než 50 rôznorodých farieb podľa výberu a nechať ich svietiť 50-tisíc hodín v kuse (takto výrobca ohraničuje životnosť pásiku). Možností sebarealizácie je tu neúrekom a verím, že aj ten najzarytejší odporca RGB svetiel by po skúsenosti s G1 nakoniec obráti svoj názor a nájde si tu svoje.

Počas hudobného modusu sníma G1 okolitý ruch a prispôsobuje tak svetelné efekty

Klik pro zvětšení (Govee Gaming Light Strip G1 - recenze)

Pásik pri moduse hudby dokáže transformovať okolité ruchy do pulzujúcich svetelných efektov, čo realizuje pomocou mikrofónu nainštalovaného v už spomínanom module ovládania. Je tu však možnosť danú funkciu posunúť na vyššiu úroveň tým, že v app prepnete na snímanie zvuku cez mikrofón umiestnený priamo v mobile – počas menšej firemnej párty tak razom začne váš monitor tancovať spolu so stenou. Majiteľov produktov značky Razer vybavených RGB podsvietením určite poteší kompatibilita so systémom Razer Chroma, ktorú som však osobne nemal ako v praxi overiť. Jedinú testovanú vzorku tejto značky, čo sa tu za posledné roky objavila, reprezentuje ich headset bez akéhokoľvek svetielka a všetky ostatné sa pokazili. Teraz priamo na margo herných funkcií, ktoré sú, ako už názov napovedá, jasnou súčasťou G1. Po spárovaní s aplikáciou Govee Desktop, ktorá je zameraná na ovládanie svietenia priamo cez váš počítač, viete sprístupniť synchronizáciu efektov s vašimi videohrami. Zrkadlenie jednotlivých prechodov svetelných prvkov v hre funguje prekvapivo výborne a ak to pre vás už z princípu nebude rušivé, pri špecifických konceptoch to dokáže ešte znásobiť dojem zo samotnej hry. Govee Gaming Light Strip G1 tak vo výsledku ponúka maximálne živú paletu farieb s prenosom na stenu za monitorom a to pri akejkoľvek príležitosti. Dokonca aj keď monitor o kúsok odtiahnete, onen výrazný efekt to vďaka silnému rozptylu nijako zásadne nedegraduje.



Ekosystém Govee smart svetiel dnes zahŕňa širokú škálu produktov a akonáhle ich budete vo svojej domácnosti vlastniť viacej, distribúcia jedného a toho istého svetla medzi všetky zariadenia súčasne je už len otázkou niekoľkých klikov. To sa však asi pozeráme ďaleko do budúcnosti. Pre väčšinu z vás je práve zoznamovanie sa s niečím ako Gaming Light Strip G1 skôr tým prvým krokom. Ak sa ho však rozhodnete dotiahnuť do konca, môže to byť krok tým správnym smero či už k obohateniu dizajnu vášho domu alebo kancelárie.

Za poskytnutie produktu na recenzi ďakujeme spoločnosti TygoTec

Klik pro zvětšení (Govee Gaming Light Strip G1 - recenze)


CGwillWin