hw
recenze
ASUS TUF Gaming A15 (FA507)

ASUS TUF Gaming A15 (FA507) - recenze
ASUS TUF Gaming A15 (FA507) - recenze
16:48, 26.07.2024

Je oveľa náročnejšie vytvoriť kvalitný, ale cenovo dostupný herný notebook, než sa utrhnúť z reťaze a nahádzať do prémiového šasi najmodernejšie a najvýkonnejšie komponenty, nehladiac na finálnu cenu. Spoločnosť ASUS má s produkciou lacnejších herných laptopov bohaté skúsenosti, ostatne ich modelový rad TUF (The Ultimate Force) je toho už dlhé roky jasným dôkazom. V minulosti som testoval niekoľko vybraných kusov uvedeného hardvéru, a tak dobre viem, že neraz mi výsledná kvalita vyrážala dych, špeciálne pri porovnaní s oveľa drahšou konkurenciou. V nasledujúcom článku si spoločne prebehneme klady a zápory aktualizovaného TUF Gaming A15 (konkrétne v konfigurácii FA507) a zistíme, či sa vyššie spomínaná latka kvality náhodou neposunula kvalitatívne nechceným smerom alebo prípadne výrobca ešte výraznejšie nepritlačil, ako sa povie, na pílu a nezačal stierať čoraz menšiu hranicu medzi TUF a ROG.

Dobre kamuflovaný kompromis

Klik pro zvětšení (ASUS TUF Gaming A15 (FA507) - recenze)

Nahryzol som to už na začiatku, a tak v tom môžem pokračovať. V čase písania článku bolo možné nový TUF Gaming A15 zakúpiť v uvedenej konfigurácii za sumu okolo tisíc eur. Novinka prichádza v novom duálnom dizajnovom prevedení ‒ Mecha Grey a Jaeger Grey. Do rúk sa mi dostala druhá menovaná verzia s logom umiestneným v rohu vrchného veka a industriálne pôsobiacimi výstupkami na jeho hranách. Vizuál, respektíve dizajnový akcent vynoveného TUF Gaming železa, ostáva pochopiteľne pomerne rovnaký a v duchu modelového radu ako takého, avšak pozornému oku isto neunikne niekoľko nových nápisov a menších zásahov do veľkostí výduchov chladenia. Práve Jaeger Grey má spomínané logo doslova vyrezané do kovového veka a práve tento prvok dokáže navodiť dojem, že držíte v rukách prémiový kus zariadenia. Herné prenosné počítače v danej cenovej kategórii totižto málokedy disponujú kovovým šasi. Zvyšok tela je už samozrejme v réžii plastu, ale cez to všetko je celistvosť konštrukcie na vysokej úrovni a zariadenie bez problémov znesie aj drsnejší spôsob zaobchádzania ‒ pri moje snahe ho skrútiť ako mokrý uterák, nedochádzalo ku žiadnym praskajúcim a vŕzgajúcim zvukom. Aby som veci uviedol na pravú mieru, tak to nie je pochopiteľne len môj dojem, keďže predmetný notebook disponuje certifikátom MIL-STD-810H a zvláda pády z výšok, extrémne vibrácie, teploty a vlhkosť.

Konektivite chýba tá povestná čerešnička

Klik pro zvětšení (ASUS TUF Gaming A15 (FA507) - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS TUF Gaming A15 (FA507) - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS TUF Gaming A15 (FA507) - recenze)

Ponuka konektivity je z väčšej časti umiestnená na ľavej hrane tohto niečo málo cez dva kilogramy vážiaceho herného notebooku. Pozične to klasicky nie je to najšťastnejšie riešenie, keďže vedenie kabeláže je štatisticky najlepšie v oblasti hornej hrany, v každom prípade kompenzáciou je vám bohatosť portov. Máme tu plnohodnotný ethernetový port (RJ45) nasledovaný HDMI (2.1) vstupom, dôležitým a výkonným USB-C 4, USB-C 3.2 (Gen2) a kombinovaným audio konektorom. Naopak na pravej hrane ostáva, ak nerátame všeobecne používateľsky nezaujímavý zámok Kensington, už len jeden USB-A 3.2 (Gen1). Tou povestnou čerešničkou na torte by sa mohol stať vstup pre microSD karty, na ktorý osobne štandardne nedám dopustiť, či už je reč o kancelárskych, kreatívnych, alebo herných strojoch, tak či onak, ako píšem vyššie, ponuka je cez to všetko bohatá. Poďme si teraz pozvoľna notebook otvoriť, čo je vďaka menšiemu výrezu nad vstavanou webovou a kvalitatívne priemernou kamerou bez IR maximálne pohodlný proces. Trocha ma prekvapilo, že ASUS do vynoveného TUFu nedal panel s mierkou 16:10, ale v tomto prípade ostal pri už trocha zastaranom pomere 16:9. Cena však robí svoje.

144 Hz

Klik pro zvětšení (ASUS TUF Gaming A15 (FA507) - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS TUF Gaming A15 (FA507) - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS TUF Gaming A15 (FA507) - recenze)

Predpokladám, že ani jeden z vás, ktorí sa už slušne orientujete v ponuke jednotlivých tried prenosných počítačov, verím, že aj vďaka našim hardvérovým recenziám, neočakával, že výrobca pri snahe minimalizovať náklady použije iný než IPS panel. V tomto prípade ide o 15,6 palcový Full HD displej, ktorého najväčšia devíza stojí na 144 Hz obnovovacej frekvencii. Vyššia obnovovacia frekvencia by bola, špeciálne na základe konfigurácie FA507, už úplne predimenzovaná. Panel ako taký pracuje obstojne a zvláda slušnú reprodukciu farieb a rozumný kontrast. Limity IPS technológie sú všeobecne dobre známe, a preto je zbytočné, aby som ich tu opakovane omieľal, pre potenciálneho záujemcu o ASUS TUF Gaming A15 je dôležité vedieť, že mu displej poslúži a nebude výrazne kaziť zážitok z hrania, sledovania filmov alebo flákania sa po internetovom étery. Ak by ste predsa chceli z obrazu dostať viac, stále môžete prostredníctvom DisplayPortu prepojiť laptop s výkonnejším monitorom a používať obraz vo výrazne vyššej kvalite, treba si však pred investíciou dobre premyslieť komplexnosť samotnej konfigurácie.

Klik pro zvětšení (ASUS TUF Gaming A15 (FA507) - recenze)

Medzi spodnou hranou obrazovky a prvou radou mediálnej lišty klávesnice sa nachádza malá dizajnová originalita ‒ farebný indikátor stavu zariadenia vytvorený ako zameriavací kríž – veľký palec hore. Kvalita samotnej klávesnice, ktorá je kompletná a vrátane numerického bloku, by sa dala označiť ako vyšší priemer. ASUS všeobecne a dlhodobo dokáže aj svoje lacnejšie zariadenia vybaviť nízkoprofilovými spínačmi s rozumne nastavenou úrovňou odporu a patrične efektne ich podsvietiť solídnou RGB linkou. Nový TUF v tomto smere nie je pre mňa žiadnym prekvapením ‒ písanie článkov a nejaká základná kancelárska interakcia počas testu prebiehala bez väčších komplikácií. O niečo horšie je však na tom nižšie usadený track-pad. Jeho veľkosť je výborná a dokonca má v rohu aj vizuálne pekne pôsobiace logo modelového radu, avšak presnosť jednotlivých zón klikania nie je dostatočne vyladená a veľakrát sa mi stávalo, že som musel pátrať po správnom mieste zopnutia.

Poďme na tie črevá

Klik pro zvětšení (ASUS TUF Gaming A15 (FA507) - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS TUF Gaming A15 (FA507) - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS TUF Gaming A15 (FA507) - recenze)

Samotnú novinku si viete nakonfigurovať naprieč celým spektrom AMD Ryzen procesorov, až po deviatku, a rovnako tak si viete priplatiť za RTX 4070. Naša testovaná verzia disponovala procesorom AMD Ryzen 5 (7535HS) a bola doplnená o NVIDIA GeForce RTX 4060 (8GB) s 16 GB RAM. Hráčom preferujúcim Full HD rozlíšenie s vyššou obnovovacou frekvenciou sa v internom režime Turbo dostane dostatočne podpory, aj keď v tomto prípade diskutujeme o pár rokov starej hernej produkcii. Pri súčasných a budúcich novinkách budete musieť s tým metaforickým kolieskom od kompromisu počas nastavovania jednotlivých parametrov krútiť predsa len trocha intenzívnejšie. Komu by však práve toto nevyhovovalo, odporúčam mu prihodiť denáre na kúpu výkonnejšieho procesora. Skúšal som uvedenú zostavu zapriahnuť aj do kreatívnej činnosti, špeciálne na editáciu videí cez softvér DaVinci a tu bolo rovnako cítiť jej jasné papierové limity.

Poriadny herný notebook v rozumnej cene

Klik pro zvětšení (ASUS TUF Gaming A15 (FA507) - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS TUF Gaming A15 (FA507) - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS TUF Gaming A15 (FA507) - recenze)

Záverom ešte pár slov na margo kvality zvuku, chladenia a výdrže batérie. Súčasťou šasi je duo dostatočne výkonných reproduktorov s podporou Dolby Atmos, ktoré zvládajú okolie notebooku obohatiť hutným a špeciálne počas hier, výrazným zvukom bez nechceného prepálenia. Chladiaci systém disponuje päticou medených trubíc obkolesujúcich dvojicu výkonných ventilátorov ‒ úroveň kvality chladenia je voči minuloročnému modelu zlepšená o pár percent, a to hlavne vďaka menším zásahom v oblasti proporčných veľkostí štvorice prieduchov. A batéria? V spodnej časti, rovno pod miestom, kde si bežne pokladáte dlane rúk počas písania, sa nachádza 90 Wh akumulátor, ktorý dokážete vďaka funkcii rýchleho dobíjania dotankovať z nuly na maximum už behom hodinky. Pri bežnom využití je batéria schopná udržať laptop v chode viac ako desať hodín. Počas náročnejšieho spôsobu interakcie a špecificky pri hraní hier v Turbo moduse, z nej nedostanete viac než tri hodinky. Suma sumárum; pre nenáročných hráčov, ktorým toľko opakované a vyššie spomínané kompromisy nebudú vadiť, je nákup nového ASUS TUF Gaming A15 dobrou voľbou a ja vám po mesiaci testovania nemám prečo do nej hádzať vidly.



Za poskytnutie produktu na recenzi ďakujeme spoločnosti Asus

Klik pro zvětšení (ASUS TUF Gaming A15 (FA507) - recenze)


CGwillWin