hw
recenze
Xiaomi 14 Ultra

Xiaomi 14 Ultra - recenze
Xiaomi 14 Ultra - recenze
07:50, 19.08.2024

Súčasná stratégia veľkých výrobcov smartfónov v rámci produkcie vlajkových lodí je v istom smere až prehnane suchopárna a predvídateľná. Ak dáme bokom špecifický a stále čoraz populárnejší segment skladacích, čiže ohybných mobilov, ostane nám v chápaní prenosného telefónu cielenie na zopár referenčných bodov konštrukčnej schémy, ktorými je predovšetkým čipová a fotografická obmena. Poctivá vlajková loď sa dnes, pochopiteľne, nezaobíde bez možnosti bezproblémového multitaskingu a rovnako tak bez poriadnej foto výbavy. A to je dôvod, prečo sa jednotlivé značky v tomto smere snažia predbiehať medzi sebou, no zabúdajú na razantnejšiu snahu o evolúciu vyvolanú aj v rámci ďalších cenených atribútov mobilných telefónov. Je nám vlastne jedno, ako dlho vydrží batéria, stačí to nejako natiahnuť na jeden deň, veď platiaci zákazník to prežije a my sa môžeme venovať tomu (pre nás) podstatnejšiemu. Asi takto nejak si za tie roky vo svojej hlave predstavujem strategické myslenie mnohých vedúcich manažérov pracujúcich v známych hardvérových konglomerátoch, ktorí rok čo rok stoja pred prípravou novej verzie ich kľúčového zariadenia. V nasledujúcom texte vám aj v duchu tohto môjho povzdychu poreferujem o jemnej anomálii, ktorá pláva v prémiových vodách. Hoci opakuje vyššie naznačenú chybu s baterkou, na rozdiel od iných zvláda onen evolučný skok predsa len trocha výraznejšie, než sme zvyknutí.

Fotoaparát dovedený do dokonalosti

Klik pro zvětšení (Xiaomi 14 Ultra - recenze)

Klik pro zvětšení (Xiaomi 14 Ultra - recenze)

Klik pro zvětšení (Xiaomi 14 Ultra - recenze)

Poďme to celé postaviť na hlavu a začnime od hodnotenia toho, čím pri telefónoch väčšinou svoje recenzie končím. O kvalite základného modelu Xiaomi 14 som vám referoval pred niekoľkými mesiacmi, ale čínsky výrobca má vo svojom talóne jeden ešte o niečo ostrejší šíp, a to verziu s prívlastkom Ultra. Práve s ňou dosiahol spomínané odtrhnutie sa od konkurencie, keďže do nej bez ostychu natlačil štvoricu 50 Mpx foto snímačov. Hlavný je jeden palec veľký LYT-900 snímač od SONY s plynulou clonou (f/1,63 – f/4,0), nasleduje ho optický teleobjektív (3,2), opakovane ďalší teleobjektív s päťnásobným bezstratovým priblížením a v poslednom rade ultraširokouhlý senzor. Keď to takto vidím vypísané, spomínam si na niekoľko vlastných článkov o pomalom potieraní rozdielov medzi klasickým fotoaparátom a fotoaparátom v mobilnom telefóne. Pokrok v tomto smere naberá nečakané obrátky a „bojím sa“ toho, čo mi pristane na testovacom stole o takých päť rokov. Extrémne vysoký potenciál v zmysle zachytenia fotografie sa, logicky, musel podpísať aj na dizajne telefónu samotného, preto Xiaomi 14 Ultra vyzerá ako klasický mobil, na ktorý niekto z boku priskrutkoval viečko od zaváraniny. Akokoľvek je konštrukčné spracovanie na prémiovej úrovni a zadnú časť okolo ostrovčeka výrobca potiahol eko kožou, tak práve tlak na foto výbavu spôsobil, že testovaný telefón mi pripomínal skôr kompaktný fotoaparát než bežný hardvér určený na telefonovanie a socializáciu so svetom.

Vizuál nie je pre každého

Klik pro zvětšení (Xiaomi 14 Ultra - recenze)

Ultra váži viac než dvesto gramov, z čoho väčšia porcia váhy sa orientuje v jej hornej časti – o extrémny sklenený ostrovček lemovaný kovovým krúžkom si pri držaní môžete aspoň oprieť ukazovák, čo vo finále pomáha istejšiemu pocitu pri manipulácii. Rám telefónu je plne kovový a zaoblený. Výrobca v tomto smere dodržal aj vysoký stupeň krytia (IP68), čo znamená, že si viete zopár obrázkov cvaknúť aj pod vodnou hladinou. Akokoľvek mi dizajn testovaného modelu vyložene neprekážal, viem si predstaviť, že u mnohých z vás môže byť onen „ostrov plný snímačov“ jasnou prekážkou. Kvitujem použitie umelej kože na zadnom chrbte, keďže toto je presne ten typ elektroniky, ktorý jeho majiteľ nebude nosiť v puzdre a bude ho opakovane ohmatávať, čím narážam na časté fotenie za akýchkoľvek okolností. Práve drsný a ľahko čistiteľný povrch sa preto automaticky stáva jasnou výhodou. Už sme si rozobrali prvotný náhľad na dizajn a rovnako tak vymenovali základné cifry ohľadom modulu. V čom však tkvie mnou už v úvode toľko proklamované know-how daného modelu? Jednoznačne ide o prepojenie softvéru s už v základe papierovo ohromujúcim hardvérom. V tomto okamihu nastupuje na scénu dlhé roky trvajúca spolupráca medzi nemeckou značkou Leica a Xiaomi, ktorých odborníci dali hlavy dohromady. Skutočná využiteľnosť nemeckých skiel tak neskončila len pri nápise na zadnom kryte mobilu. Dalo by sa povedať, že práve Ultra je v zmysle spolupráce medzi Xioami a Leica doteraz najhodnotnejším mobilom.

Telefón určený pre foto nadšencov

Klik pro zvětšení (Xiaomi 14 Ultra - recenze)

Výsledné podanie fotografií v automatickom režime je v rámci prémiových vôd nadštandardné a aj keď sa umelá inteligencia ani v prípade Leica úprav neskrýva niekde v podpalubí, používateľ má možnosť výberu medzi mnohými softvérovými šablónami, na konci ktorých si musí jednoznačne vybrať svoj vyhovujúci ideál. Farebné podanie snímok sa pre laika stane ekvivalentom úžasu a pre skúsenejšie oko nastúpi motivácia v podobe vlastnej postprodukcie – zber UltraRAW súborov a možnosť manuálneho nastavovania (nemusíte si k tomu kupovať podľa mňa zbytočne predražený a vizuálne odporný kit) sú celkovo na profesionálnej úrovni. Samostatnou kapitolou sa stáva zachytávanie portrétových záberov, či už na to použijete hlavný snímač, alebo jeden z teleobjektívov. Lezú z toho pôsobivé obrázky s patričným bokeh efektom, ktorých kvalita sa nedegraduje ani pri prenesení na veľký monitor. Ďalšou dôležitou prednosťou je zachovanie identického podania celkovej palety farieb nezávisle od prepínania snímačov, s čím má nejeden výrobca často ťažkosti. Práve tu je vidieť mnou toľko opakované ladenie precíznymi nemeckými rukami. Celkové skúsenosti z mesiac trvajúceho zachytávania statických momentov z môjho pohnutého života sú jasne pozitívne a jediný nedostatok vidím v nie úplne rýchlej uzávierke v rámci portrétového režimu. Mobil, samozrejme, zvláda nakrúcať aj videá, a to konkrétne v 8K pri 30 fps. Vďaka predinštalovanému filmovému modusu sa s ním tak dokážete v rámci nakrúcania krátkometrážnych záberov patrične realizovať. Výhodou pri zbere videí je aj možnosť neprerušovaného prepínania medzi objektívmi, čo základná štrnástka nemá.

Displej nemohol sklamať, či?

Klik pro zvětšení (Xiaomi 14 Ultra - recenze)

Klik pro zvětšení (Xiaomi 14 Ultra - recenze)

Klik pro zvětšení (Xiaomi 14 Ultra - recenze)

Dvanásťbitový AMOLED panel s veľkosťou 6,63 palca ponúka rozlíšenie 3200 × 1440 pixelov pri 120Hz a svietivosť na hranici troch tisícov nitov. Obnovovacia frekvencia je identická ako pri minuloročnej verzii 13 Ultra a dokáže solídne fungovať variabilne od 1 až po 120Hz. Samozrejmosťou je podpora HDR10+, Dolby Vision a pod obrazovkou sa nachádza spoľahlivá čítačka odtlačkov prstov. Počas merania výšky jasu v exteriéri a v rámci adaptívneho nastavenia ma trochu zarazila prehnane nízka nameraná hodnota nitov, ktorá je voči staršiemu modelu citeľne dole. V prípade, že vybehnete na ostré slnko, preto radšej odporúčam výšku jasu zvoliť manuálne. Nová Ultra má v sebe batériu s kapacitou 5 000 mAh, ktorá vám pri náročnom spôsobe používania umožní fungovať jeden celý deň, avšak v duchu úvodu tejto recenzie by som rád dodal, že Xiaomi vyrobilo pre čínsky trh druhý model Ultra s vyššou kapacitou batérie (konkrétne 5 300 mAh). Nejaká tá evolúcia v baterkách sa tak predsa len koná, ale evidentne nie pre všetkých. V balení sa, našťastie, nachádza výkonný 90W adaptér, s ktorým si cez HyperCharge funkciu dokážete mobil dotankovať z nuly na maximum už za necelých tridsať minút. Čerešničkou na torte (či v tomto prípade na zadnom chrbte) je možnosť tankovať energiu bezdrôtovo a šialeným výkonom 80W, ale na to potrebujete špeciálnu podložku. Čo by to bolo za vlajkovú loď, ak by ju nepoháňal poriadne silný motor. V prípade Xiaomi 14 Ultra ide o čipovú sadu Qualcomm Snapdragon 8 (Gen 3) doplnenú o 13 GB RAM (LPDDR5X) a 512 GB UFS úložisko. Ukladanie väčších súborov do pamäte prebieha bez akéhokoľvek spomaľovania a spokojný som bol aj s chodom celého systému aj pri vyložene náročných operáciách.

Android 14 okorenený HyperOS

Klik pro zvětšení (Xiaomi 14 Ultra - recenze)

Na záver som si tentokrát – vyložene atypicky – nechal zhodnotenie operačného systému. Telefón beží na nadstavbe HyperOS v rámci Android 14, kde by som rád a opakovane (tak ako pri recenzii na základný model) prízvukoval relevantný skok od v minulosti nie vždy dobre fungujúceho MIUI. HyperOS vám v používateľsky prívetivom grafickom rozhraní ponúka užitočné funkcie bez akéhokoľvek reklamného bordelu. To, čo je v mobile predinštalované, je z väčšej časti softvér, ktorý by ste si v prípade jeho neprítomnosti tak či onak dodatočne sťahovali. A ak náhodou nie, operačný systém vám ho umožní eliminovať.

Xiaomi 14 Ultra je právom označovaný za nového kráľa Android mobilov striktne zameraných na vysokokvalitnú fotografiu. Ona ešte donedávna hrubá čiara deliaca telefóny od bezzrkadloviek sa práve vďaka tomuto konkrétnemu hardvéru zase o kúsok stenčila a hoci by som si prial, aby výrobcovia prenosných telefónov pri ich produkcii nezabúdali klásť dôraz na viac než len jeden až dva vývojové body, musím uznať, že pre milovníkov fotografie je tento model jednoducho jasnou voľbou.



Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Xiaomi

Klik pro zvětšení (Xiaomi 14 Ultra - recenze)


CGwillWin