hw
recenze
Genesis Mangan 400

Genesis Mangan 400 - recenze
Genesis Mangan 400 - recenze
14:44, 09.09.2024

Musím si zase, po dlhej dobe, nazuť starecké papuče, uchlipnúť z nesladeného čierneho čaju a hodiť metaforické polienko do rovnako metaforicky sálajúceho krbu. Boli totižto časy, kedy ste si kúpu akéhokoľvek herného gamepadu rozmýšľali pomaly tak ako keď si idete dnes kupovať nové auto. Uzatvorené systémy konzol už z podstaty veci neumožňovali zapojiť napríklad Nintendo ovládač do PlayStation alebo SEGA konzole a k tomu celému sa ešte pridávala tá skutočnosť, že cena príslušenstva tohto ranku bola extrémne vysoká. S nástupom prvých bezdrôtových modulov a neskôr rovnako skvalitnením Bluetooth technológie sa však na trhu začali čoraz viac objavovať univerzálne a bezkáblové ovládacie zariadenia, ktorých krivka relevancie dosahuje v posledných rokoch istú formu vrcholu. Už dávno preto neplatí, že ste nútený dať za spoľahlivý gamepad svoju ľadvinu a súčasne nie je podmienkou, aby ste kupovali vyložene len od niekoľkých proklamovaných výrobcov. Žiarivým príkladom je poľský Genesis a ich slušnou kvalitou podkutý ovládač Manga 400.

Gamepad za facku

Klik pro zvětšení (Genesis Mangan 400 - recenze)

Klik pro zvětšení (Genesis Mangan 400 - recenze)

Klik pro zvětšení (Genesis Mangan 400 - recenze)

Necelých štyridsať euro, presne toľko vás dnes bude stáť bezdrôtový gamepad Genesis Mangan 400, ktorý je oficiálne kompatibilný s PC, telefónmi/tabletmi alebo konzolou Nintendo Switch, respektíve handheldmi ako ROG Ally, Steam Deck, Legion GO a podobne. Ešte než sa dostanem k hodnoteniu spoľahlivosti v zmysle interakcie, poďme si to celé už tradične odštartovať zhodnotením obsahu balenia, dizajnom a s ním spojenou konštrukčnou kvalitou. Akokoľvek by samotný názov mohol vo vás evokovať podobnosť s chemickým prvkom Mangánom (mangán manganum nájdete v periodickej tabuľke prvkov pod značkou Mn a protónovým číslom 25, mangán je sivobiely, tvrdý a veľmi krehký ťažký kov, v niektorých vlastnostiach podobný železu), predmetný gamepad je vyrobený výhradne z plastu. S rozmermi 113 x 154 x 55 mm spadá do takzvanej strednej veľkostnej kategórie a vďaka váhe 216 gramov neprináša užívateľom problémy ani pri dlhých herných seansách. V balení, okrem papierového manuálu, nájdete aj praktické puzdro z transparentného bieleho plastu, do ktorého sa vám stane nie len ovládač, ale rovnako tak aj 2,4 GHz USB-A dongle. Musím povedať, že za tie roky, čo sa mi pod rukami vystriedala už hromada herných gamepadov, som ešte takto jednoduchú, ale súčasne stále praktickú formu ich ochrany nezažil. A to som recenzoval desaťnásobne drahšie periférie.

Dizajnový aspekt sa v prípade testovanej vzorky dá silne spodobniť s výzorom poslednej generácie Xbox ovládačov, čo netreba brať nutne ako negatívum, ostatne, čo sa týka komfortu a spoľahlivosti, sú gamepad zariadenia so zeleným X na čele považované všeobecne za špičku. To, čo produkt Genesisu odlišuje a súčasne vlastne filozoficky zase spája s herným Xbox príslušenstvom, je akási predná maska s výrazným zeleným LED svetlom lemujúcim vstup pre nabíjací kábel. Podsvietenie môžete úplne vypnúť, avšak čo je škoda, nemôžete regulovať jeho intenzitu - cez deň to nemá žiadny dopad na komfort, ale akonáhle budete hrať v noci a v tmavej miestnosti, tak vás prehnane žiariace zelené svetlo môže vyložene otravovať a rovnako tak sa môže nepríjemne odrážať na povrchu televízora. Ďalším problémom sa javí v balení priložená USB-C kabeláž, ktorá nemá pletený obal a navyše je príliš krátka (tu sa jednoducho cielene šetrilo). Čo však môže pre mnohých z vás byť naopak jemne šokujúcou funkciou, je možnosť výmeny predného krytu gamepadu. Okrem jednej z troch základných farieb pri nákupe ovládaču (biela, čierna, červená) tak následne v krabici nájdete aj náhradný kryt so zeleným lemovaním na čiernom podklade. Výmena krytov je jednoduchá, stačí len hranou nechtu vylúpnuť jednu stranu a zvyšok už pôjde ako po masle.

Podsvietené sú dokonca aj samotné spínače

Klik pro zvětšení (Genesis Mangan 400 - recenze)

Klik pro zvětšení (Genesis Mangan 400 - recenze)

Klik pro zvětšení (Genesis Mangan 400 - recenze)

Konštrukčná pevnosť je na vysokej úrovni a ani pri drsnom spôsobe zaobchádzania nebudete počas používania Genesis Mangan 400 počuť žiadne vŕzganie alebo praskanie. Na margo párovania s počítačom cez USB kľúč alebo formou štandardu BT (5.0) pri konzole Nintendo Switch nemám rovnako žiadne pripomienky - prenos a stabilita signálu boli v štandardnej vzdialenosti vyložene bezproblémové. Kto by mal náhodou gamepad bez energie a chcel by ho cez to všetko využívať, funkcia priameho napojenia na kábel nijakým spôsobom neobmedzí jeho prevádzku. A ako dlho vydrží samotná batéria? V odolnom plastovom tele je skrytý akumulátor s kapacitou 1 000 mAh, ktorý vás pri vypnutí podsvietenia a BT prenose signálu podrží necelých štrnásť hodín. Akonáhle by ste k životu potrebovali, v tomto prípade skôr Poľskú diskotéku, výdrž batérie sa skráti zhruba o tri hodiny a počas prenosu cez USB dongle sa dostanete na necelých desať hodín. Stále sa jedná o pomerne uspokojivé čísla, čo poviete? Ešte než sa presunieme k poslednej časti recenzie, určite stojí za zmienku prítomnosť pomerne silných vibračných motorčekov, vďaka ktorým budete interaktívnu akciu prežívať ešte o chlp intenzívnejšie.

Na samotný a úplný záver som si nechal stručné zhodnotenie kvality samotných spínačov a analógových páčok. Akokoľvek sa vás v rámci PR letáku výrobca bude snažiť presvedčiť o opaku, testovaná vzorka nie je ani náhodou vhodná do profesionálneho prostredia - presnosť zadných triggerov sa počas meraní ukázala byť skôr priemerná (monitorovanie pohybu triggeru nie je v rámci celej jeho jazdnej drážky, čo môže byť pre špecifický typ akčných online hier problém), čím nechcem povedať, že to na bežné offline hranie nie je samozrejme dostačujúce. Pri meraní latencie akčných tlačidiel som nezaznamenal žiadne zásadné výkyvy. Otázna je však spoľahlivosť analógových páčok, ktoré pri citlivých testoch ukazovali vôbec nie nezanedbateľnú úroveň chybovosti. V offline hrách som to však nijako zásadne nepociťoval a pri produkte s vyššie spomínanou cenou sa istá miera kompromisu asi jednoducho musí očakávať. Cez to všetko by som vás rád upozornil, že v tomto prípade si ani náhodou nekupujete ovládač s ktorým by ste mohli zdolávať tú povestnú online horu plnú po krvi bažiacej konkurencie a tak k tomu celému treba aj pristupovať.

Dostanete presne to za čo si zaplatíte
Klady
  • Obsah balenia
  • Konštrukčná kvalita a pevnosť
  • Výdrž batérie
  • Vymeniteľnosť krytov
  • Ochranné puzdro
  • Cena
  • Zápory
  • Podsvietenie sa nedá regulovať
  • Nič na online hranie
  • Krátka kabeláž

  • Klik pro zvětšení (Genesis Mangan 400 - recenze)

    Klik pro zvětšení (Genesis Mangan 400 - recenze)

    Klik pro zvětšení (Genesis Mangan 400 - recenze)



    Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Genesis

    Klik pro zvětšení (Genesis Mangan 400 - recenze)

    
    CGwillWin