hw
recenze
Huawei Watch GT 5

Huawei Watch GT 5 - recenze
Huawei Watch GT 5 - recenze
16:00, 19.09.2024

Len ťažko by ste v súčasnosti na trhu hľadali viac odhodlanejšiu spoločnosť v rámci vývoja smart hodiniek, než je práve Huawei. Pochopiteľne teraz priamo narážam na ich konkurenciu, čo sa vám, spotrebiteľom, rok čo rok snaží predať prakticky identické a už v základe nie zrovna oslnivo fungujúce hodinky - ich často jediným benefitom je prostá zmena dizajnu. Čínsky Huawei však k celému segmentu pristupuje v duchu cielenej snahy o evolúciu, ostatne, o ich európskom výskumnom laboratóriu zameranom na monitoring zdravia a športu sme vám priniesli reportáž ešte v minulom roku. Dávajú do toho, jednoducho povedané viac než iný a preto vždy, keď nastane oznámenie novej generácie Huawei hodiniek, ja osobne automaticky očakávam ďalší výrazný skok smerom do svetlej budúcnosti. Ako už z nadpisu vyplýva tak tentokrát vyššie adorovaný technologický gigant navýšil číslovku pri sérii svojich Watch GT a ja som dostal možnosť, podotýkam, že s výrazným predstihom pred oficiálnym spustením predaja, zobrať nové GT 5 pod lupu a patrične ich otestovať.

Tepe v duchu pokroku

Klik pro zvětšení (Huawei Watch GT 5 - recenze)

Séria Watch GT 5 pochopiteľne prichádza opäť vo viacerých verziách. Dámsky variant je dostupný v bežnej ako aj takzvanej Pro verzii s priemerom 42 mm, nasleduje nami testovaný 46 mm štandard a celé to uzatvára rovnako veľký Pro model. Jednotlivé hodinky od seba klasicky odlišuje cena a možnosť dodatočného prispôsobenia v rámci remienkov, to všetko s tým, že pri najdrahšom variante Pro dostane užívateľ možnosť slobodne klesnúť na morské dno až do hĺbky štyridsiatich metrov. Najdrahší variant budem osobne ešte len testovať a preto je zbytočné sa mu teraz venovať nejako bližšie. Poďme sa preto rovno presunúť k hodnoteniu Huawei Watch GT 5. Keď sa pozriete letmo na minuloročné štvorky, je vám okamžite jasné, že dizajnéri sa tentokrát nijako nezapotili a s minimálnymi zásahmi do šasi fakticky len jemne upravili linky osemuholníku. Štandardná verzia je vyrobená z vysokokvalitnej nehrdzavejúcej ocele, ktorá znesie nie len drsnejší spôsob zaobchádzania, ale súčasne zvláda odolávať aj vode a s ňou spojenej korózii. Z priložených obrázkov máte možnosť vypozorovať, aký druh hodiniek respektíve remienku som dostal na test - išlo konkrétne o modrú verziu "Woven" kombinujúcu v sebe silikón a vzor nite integrovanej do lemu. Každopádne, podobný remienok je ideálny nie len na dennodenné nosenie k akémukoľvek typu oblečenia, ale súčasne je vhodný aj na športové výkony, keďže sa perfektne čistí. Na margo celkového výzoru hodiniek budem vykrádať samého seba, keďže rovnako tak ako som chválil elegantný a luxusne pôsobiaci dizajn pri teste modelu GT 4, identické slovíčka musím vytiahnuť z talónu aj teraz.

Všetko na dosah prsta

Klik pro zvětšení (Huawei Watch GT 5 - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei Watch GT 5 - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei Watch GT 5 - recenze)

Ovládanie hodiniek, ak nerátam klasicky dotykový AMOLED displej veľký 1,43 palcov, sa opäť realizuje pomocou otočnej korunky umiestnenej v pravom hornom rohu. Apropo, po novom je možné už odpovedať na notifikácie priamo písaním textu na hodinkách a nemusíte sa obmedzovať predpripravenými frázami (funguje aj slovenská klávesnica). Späť však ku korunke. Všimol som si, že tentokrát je toto univerzálne tlačidlo schopné rotovať s oveľa hladšou dráhou než tomu bolo v predchádzajúcej verzii - GT 4 mali korunku vyložene tuhú a človek sa počas scrollovania do nej musel prstom výrazne opierať. Opozitný spínač umiestnený v dolnej časti pravej hrany je, čo sa týka protitlaku a spoľahlivosti, absolútne identický s minuloročným - opäť si naň môžete napríklad navoliť preferované skratky k vašim obľúbeným aplikáciám. V mojom prípade sa jednou z nich stalo počasie, ktoré sa nám všetkým v rámci celého Slovenska nedávno natoľko skomplikovalo, že nejeden domáci kutil začal na dvore stĺkať vlastnú verziu Noemovej archy. Nikdy mi pršanie samotné nevadilo, ba naopak som si často dlhé daždivé dni vedel užívať viac než tie slnečné, avšak, keď vám po vnútornej stene domu zrazu začne tiecť cícerkom voda a vi na ňu môžete maximálne tak neveriacky pozerať ako tá povestná hrdzavá pružina z gauča, razom nejedna romantická duša upadne do mdlôb - nebudem vás teraz pochopiteľne ďalej trápiť opisom celej tej našej malej domácej katastrofy a len dodám, že si vážim všetkých poctivých remeselníkov a ďakujem jednému konkrétnemu za záchranu. Ako sa ale hovorí; všetko zlé je vždy na niečo dobré a aj popraskané tesnenie okolo komína vám môže vo finále pomôcť o niečo dôkladnejšie otestovať nový monitorovací systém TruSense v najnovších hodinkách značky Huawei.

Rýchlejšie, presnejšie a prehľadnejšie

Klik pro zvětšení (Huawei Watch GT 5 - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei Watch GT 5 - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei Watch GT 5 - recenze)

Jednou z najväčších noviniek s ktorou Huawei Watch GT 5 prichádzajú na trh a ktorá priamo súvisí s mojím už v úvode predikovaným skokom do budúcnosti, je zvýšenie presnosti meraní zdravotných a športových funkcií. TruSense vám prostredníctvom jednotlivých okien zobrazených v aplikácii Health dokáže, doslova ako na dlani, naservírovať rýchlu správu a o kritickom zvýšení hladiny stresu a minútu po minúte, zatiaľ čo zháňate kontakt na schopného pokrývača vo vašom okolí, pokračuje v meraní srdcovej frekvencie, úrovne saturácie kyslíku a telesnej teploty. Ruka v ruke s upraveným a novým hardvérom sú predmetné smart hodinky v rámci jednotlivých meraní rýchlejšie, presnejšie a výslednú správu zvládajú naservírovať ešte o kúsok prehľadnejšie. Ona prehľadnosť spočíva hlavne v desať bodovom zozname súhrnného testovania vykonaného behom šesťdesiatich sekúnd, kam okrem vyššie vymenovaného ďalej konkrétne spadá kontrola tuhosti tepien, EKG a odhaľovanie kardiovaskulárnych rizík. Akokoľvek sme stále, metaforicky povedané, ďaleko od obdržania nálepky potvrdzujúcej oficiálne atestované zdravotnícke zariadenia (tam celá tá snaha výskumníkov a výskumníčok z Huawei defacto smeruje), už dnes sú hodinky série GT v jednotlivých meraniach natoľko presné, že zachraňujú životy ich majiteľom po celom svete. Ak by ste chceli celý ten pokrok ohľadom presnosti previesť aj na čísla, tak došlo na navýšenie kanálov určených na meranie kyslíka v krvi - predchádzajúca generácia používa štyri a nová až dvanásť kanálov. Počas mesiac trvajúceho a môjho vlastného monitorovania kvalít modelu GT 5, som nezaregistroval žiadne technické problémy ohľadom zbierania zdravotných údajov - jednotlivé dáta som overoval pomocou často oveľa presnejších smart prsteňov od dvoch na sebe nezávislých výrobcov a musím povedať, že oveľa väčšia presnosť GT 5 sa voči staršej verzii dala pomerne jasne vypozorovať.

Zlepšené GPS

Klik pro zvětšení (Huawei Watch GT 5 - recenze)

Monitorovanie polohy hodiniek pomocou GPS doznalo vylepšenia aj vďaka použitiu adaptívneho algoritmu, čo by malo celkovo zlepšiť zacielenie hlavne uprostred betónom lemovaných veľkomiest - osobne som v rámci testovania nezaznamenal nejako zásadnú zmenu značenia polohy, avšak čo je dôležitejšie, rovnako tak som nevypozoroval chybné trasovanie svojich krokov. A to nás privádza ku ďalšiemu významnému aspektu predností nových Huawei Watch GT 5 hodiniek, čiže do sekcie šport a fitnes. Do štandardnej ponuky viac ako stovky športových režimov pribudol po novom napríklad taký balet. Než si mňa začnete predstavovať v upnutých legínach s bielymi cvičkami na opuchnutých nohách, prejdem k meritu veci. Zlepšovanie polohy v tomto prípade napomáha lepšiemu trasovaniu v rámci outdoorových aktivít. Špeciálna anténa v hodinkách, s dodatočnou možnosťou konfigurovania lúča, správnym spôsobom rozpoznáva váš pohyb v teréne. K čomu je to dobré? Tentokrát sa už nestratíte ani v hustých lesoch a vďaka možnosti stiahnutia offline máp priamo do hodiniek sa nemá ako zopakovať onen šablónovitý scenár z väčšiny amerických hororov. Špeciálny outdoorový režim umožňuje zobraziť mapy s topografickými značkami do vzdialenosti desiatich metrov okolo. Uvedené novinky samozrejme preberajú aj ďalšie športové režimy a z toho, čo som otestoval počas svojich cyklistických výletov po Záhorí, všetko funguje maximálne presne a intuitívne.

Predplatné?

Klik pro zvětšení (Huawei Watch GT 5 - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei Watch GT 5 - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei Watch GT 5 - recenze)

Keď sa v dnešnej dobe v éteri začne riešiť akékoľvek predplatné za služby, ktoré boli dovtedy zadarmo, často to vyvoláva nemalú nevôľu zainteresovaných konzumentov. Spoločnosť Huawei v tejto súvislosti preto síce oznámila a súčasne aj spustila platené členstvo Health+, avšak ide o formu dodatočných bonusov pre prípadných záujemcov, ktorým doteraz používané funkcie monitoringu športovania jednoducho už nestačia. Všetko to, čo bolo doteraz v rámci aplikácie zdravie štandardne používané ostáva bez akýchkoľvek poplatkov, za čo dávam spoločnosti Huawei palec hore. A čo teda ono znamienko plus v hodnote cca šesťdesiat euro na rok svojmu predplatiteľovi vlastne prináša? Základom je nárast počtu monitorovaných športov na už vyložene šialenú číslovku stopäťdesiat (nájdete tam absolútne všetky formy potenia a to vrátane takých o ktorých ste možno ani netušili, že vôbec existujú). Druhý dôležitým benefitom je možnosť prípravy individuálneho tréningového/chudnúceho plánu v rámci konzultácie s odborníkmi v jednotlivých športových odvetviach. Ďalej tu máme deväť dychových cvičení (v neplatenej verzii ich je päť), špeciálne bežecké eventy s celosvetovým pokrytím a viac ako stosedemdesiat meditačných skladieb pre zlepšenie spánku (vyššie som monitorovanie spánku nespomínal, avšak je vám asi jasné, že aj v tomto smere je séria GT už tradične pripravená vám poskytovať relevantné dáta a prípadne vás upozorniť na akékoľvek zdravotné odchýlky). Suma sumárom, ak ste športovec telom a dušou a chcete si svoje fitnes výkony posunúť v rámci síce strojovej, ale dobre fungujúcej komunikácie s odborníkmi na novú úroveň, určite stojí minimálne za to, aktivovať si po kúpe GT 5 hodiniek trojmesačné členstvo Health+ zadarmo.

Len 280 Euro?

Klik pro zvětšení (Huawei Watch GT 5 - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei Watch GT 5 - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei Watch GT 5 - recenze)

Obrovskou výhodou nových hodiniek GT 5, ktorú by sme vedeli použiť ako dôležitý argument pri porovnávaní s akoukoľvek konkurenciou, je výdrž batérie. Hodinky mi pri celodennom používaní, vrátane opakovanej fyzickej aktivity, dokázali vydržať viac ako desať dní. Za predpokladu, že by som odrezal šport a jednoducho začal vyložene leňošiť, dokázali by predmetné smartwacth fungovať celé dva týždne. No a to najlepšie na záver? Huawei Watch GT 5 v štandardnej 46 mm verzii vás budú stáť len 280 Euro, čo už nepotrebuje asi ďalší komentár. Testované hodinky v rámci môjho testu suverénne obstáli a v súčasnosti ide, nielen cenovo, o najvýhodnejšiu kúpu v zmysle strednej triedy. Ten, kto si váži svoje telo natoľko, že mu chce dopriať neustály a čo do zbierania dát aj relevantný monitoring formou elegantných hodiniek s puncom luxusu, by mal bez váhania tasiť peňaženku.



Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Huawei

Klik pro zvětšení (Huawei Watch GT 5 - recenze)


CGwillWin