hw
recenze
Huawei Watch D2

Huawei Watch D2 - recenze
Huawei Watch D2 - recenze
11:19, 23.10.2024

Výška múru medzi nositeľnou elektronikou a reálnym medicínskym náradím sa nám každým rokom zmenšuje a to, čo sa ešte pár kalendárov dozadu zdalo ako sci-fi vízia, sa v súčasnosti stáva realitou. Významným priekopníkom v tejto oblasti je čínsky gigant Huawei, ktorý za poslednú dekádu konkurencii ukázal, aké to je búrať predstavy o možnostiach využitia smart hodiniek a v tejto snahe nepoľavuje ani v roku 2024. Na trhu sa totiž ocitli vôbec jediné inteligentné hodinky s certifikáciou zdravotníckeho zariadenia, ktoré vám bez akejkoľvek zložitej kalibrácie či obrovskej nafukovacej manžety dokážu poskytnúť presné údaje o krvnom tlaku. Pochopiteľne, je toho viac, čo model Watch D2 dokáže a ak si spomínate, v mojej recenzii na predchádzajúcu generáciu (môžem povedať, že pokusnú) som spomínal hneď niekoľko problémov, s ktorými by sa Huawei mal v prípade realizácie dvojky patrične popasovať. Čo myslíte, podarilo sa mu to?

Nový a krajší dizajn

Klik pro zvětšení (Huawei Watch D2 - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei Watch D2 - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei Watch D2 - recenze)

Huawei Watch D2 prichádzajú s cenovkou štyristo eur a v dvoch farebných prevedeniach – používateľ má na výber zo športovo ladenej striebornej farby s čiernym silikónovým náramkom a z dámsky elegantnej zlatej farby v kombinácii s rovnako vkusným náramkom s umelou kožou. Ako vidíte z priložených fotografií, ja som si na zápästie nasadil prvý variant. Počas jeho rozbaľovania mi do očí okamžite buchol celý ten dizajnový posun od D1 k D2. Hodinky sa totiž lusknutím prsta stali módnym a oveľa kompaktnejším doplnkom zápästia, ktorý s váhou jemne nad osemdesiat gramov nemôže prekážať ani útlym postavám. Do vylešteného kovového rámu je zasadený 1,82 palcov veľký AMOLED displej, ktorý je po stranách rovnako zaoblený a preto splýva so zvyškom tela. Na pravej hrane došlo k výmene vrchného spínača za otočnú korunku (tá kladie minimálny odpor a jej spoľahlivosť pri interakcii je stopercentná) a nájdete tam aj jeden z dvoch mikrofónov. Ten druhý sa nachádza na ľavej hrane hneď vedľa ďalšej novinky, ktorou je mono reproduktor. S hodinkami je tak možné konečne vybaviť aj telefonický hovor.

Šírka remienka nie je práve štandardná, čo môže vášmu okoliu naznačovať, že toto nebudú len tak obyčajné náramkové hodinky. Pod typizovanou sponou zapínania realizovaného v štýle skladacej páky sa totiž nachádza tridsať milimetrov široká nafukovacia manžeta, ktorá je alfou a omegou merania spomínaného krvného tlaku. Pri prvej inštalácii si pomocou priloženej papierovej šablóny používateľ odmeria obvod svojho zápästia a podľa výsledku nastaví dĺžku remienka. Následne už iba stačí hodiť si hodinky o dva prsty smerom k predlaktiu a aktivovať skúšobné meranie. V texte sa neskôr budem, pochopiteľne, podrobne venovať nielen meraniu ako takému, ale aj relevantnosti samotných dát, preto sa teraz poďme pozrieť na jeden zásadný problém, ktorý som mal s predchádzajúcou generáciou. Huawei Watch D mali nafukovaciu manžetu obalenú špeciálnou pančuškou a tá mala slúžiť na zbieranie potu a nečistôt počas celodenného nosenia. Problém s ňou bol v tom, že keď ste ju vyprali a usušili, dostať ju späť na manžetu v hodinkách si vyžadovalo desiatky minút sústredenej práce a dostatočne pestrý repertoár nadávok. Bolo to proste peklo. Nový model, našťastie, opustil tento nápad s pančuchou a prišiel s jednotnou gumovou manžetou, ktorá vám počas nosenia neprekáža na pokožke a ktorú jednoducho umyjete pod prúdom vody. Som rád, že nás novinárov Huawei počúva.

Jednoduchá obsluha a široké možnosti

Klik pro zvětšení (Huawei Watch D2 - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei Watch D2 - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei Watch D2 - recenze)

O elegancii nových a možnosťami zbierania dát unikátnych D2 som už hovoril, takže pokiaľ máte radi tento konkrétny štýl inteligentných hodiniek a nutne netrváte na tradičných okrúhlych ciferníkoch, s najväčšou pravdepodobnosťou sa vám zapáčia. Pevnosť a celistvosť deklaruje aj certifikát odolnosti IP68, čo sa ale, pochopiteľne, pri tejto cene dalo očakávať. Poďme sa však pozrieť na toľko proklamované meranie krvného tlaku. Huawei Watch D2 sú reálne vôbec prvým nositeľným zariadením na svete, ktoré je certifikované na ambulantné monitorovanie krvného tlaku (ABPM) v oblasti zápästia –konkrétne ide o certifikáty NMPA a MDR. Samotné spustenie merania môže byť plne automatické alebo manuálne. V prvom prípade si môžete nastaviť presnú hodinu v dni a týždni, ktorá je pre vás ideálna na spustenie merania, alebo si jednotlivé okná vyberať náhodne podľa okolností.

A nebol by som to ja, keby som vám neposkytol nejaký pregnantný príklad, však?! Ako som zistil, Huawei Watch D2 sú dozaista ideálne hodinky pre milovníkov športu, ktorí sa vedia počas jeho sledovania dostatočne rozvášniť a chcú mať po ruke prípadný varovný prst. Aktuálne prebieha nová sezóna NFL (americký futbal) a môj milovaný tím v nej nezačal úplne podľa predstáv. Napriek tomu ochotne vstávam v nekresťanských hodinách, aby som mohol naživo sledovať počínanie Havranov, pričom len deň pred písaním tejto recenzie som mal v infarktovom závere nedeľňajšieho zápasu výkyv výsledku manuálne spusteného merania tlaku tak rapídny, že mi aplikácia zdravie odporučila čo najskôr navštíviť svojho lekára.

Výsledky jednotlivých meraní sa oproti minulej generácii ešte o kus spresnili a napríklad tam, kde konkurenčný Samsung vyžaduje pre spustenie zbierania zdravotných dát neustále pripojenie k mobilnému telefónu, dokážu Huawei hodinky pracovať samostatne. Počas testovania som výsledky porovnával s dvojicou klasických tlakomerov a údaje boli v rámci tolerancie totožné. Výrobca odporúča, aby ste sa počas merania posadili, ľavú ruku ohli v lakti a zdvihli ju do výšky svojho srdca. Pri tomto postupe sú jednotlivé výsledky najrelevantnejšie a porovnateľné s klasickými tlakomermi, ktoré poznáte z ordinácií u lekára. Na margo nosenia hodiniek na pravej ruke mám pár poznatkov. Samozrejme, dá sa to, avšak treba rátať s rozdielmi, keď na pravej končatine nameriate vyššie hodnoty než na ľavej. Ešte fascinujúcejšie však pre mňa je, že meranie v nočných hodinách a počas spánku ma skutočne nijako neobmedzovalo a počas nafukovania manžety som sa nezobúdzal. Keď som si potom prostredníctvom stále prehľadnej aplikácie Zdravie (tá sa používa naprieč celým ekosystémom nositeľnej elektroniky značky Huawei) ráno porovnával výsledné dáta, bolo tam jasne poznať, že človek má skutočne oveľa nižší tlak v situácii, keď tzv. cmúľa roh vankúša. Počas dňa je úplne bežné, že tlak kolíše z dôvodu vyššej fyzickej aktivity, návalu stresu alebo prijímania rôznych energetických drinkov a kávy. Počas spánku by však mal byť nižší, než je denný priemer (120/80 mmHg) – pokiaľ sa tak nedeje, hodinky vás na to okamžite upozornia a odporučia návštevu lekára. Apropo, manžeta hodiniek dosahuje tlak 40 kPa a vďaka nemu sú hodinky schopné zmerať tlak v rozmedzí 40 až 230 mmHG.

A čo ďalej?

Klik pro zvětšení (Huawei Watch D2 - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei Watch D2 - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei Watch D2 - recenze)

Okrem komplexného merania krvného tlaku dokážu nové Watch D2 monitorovať teplotu pokožky, tuhosť tepien, úroveň stresu, saturáciu a zaznamenať EKG. Toto všetko máte aplikované do 24-hodinového balíčka, pričom softvér vám každé ráno podá aktuálnu správu za predchádzajúci deň. Všetky spomenuté funkcie orientované na zdravotný stav nositeľa hodiniek dnes nájdete už, pochopiteľne, aj v iných Huawei zariadenia s novými TrueSense snímačmi, preto je na mieste dodať, že najväčším benefitom modelu D2 je toľko opakované ambulantné monitorovanie krvného tlaku. Pre ľudí v pohybe, čo majú problém s kolísaním krvného tlaku, ide o nedoceniteľný a kompaktný hardvér, ktorý sa s používaním klasického tlakomeru nedá ani len porovnávať. Súčasťou aplikácie Zdravie je aj možnosť bezplatnej skúšky nového programu Huawei Health+. Ako som spomínal už v recenzii na nové GT Watch hodinky, otvorením brány do sveta Health+ dostáva používateľ možnosť využiť napríklad rôzne tréningové programy od skúsených odborníkov (vrátane video inštruktáží), sériu dychových cvičení, chudnúce programy, relaxačné sety pre lepší spánok a mnoho ďalšieho. Huawei Health+ vás mesačne bude stáť buď osem eur, prípadne môžete rovno skúsiť dať šesťdesiat za celý rok.

Popri vyššie opisovanom monitoringu zdravotných funkcií je tu priestor na používanie aj počas športovej aktivity ešte viac než v predchádzajúcej generácii – čistenie vás totiž neobťažuje po dokončení tréningu a počas neho vám hodinky na pokožke vôbec neprekážajú. Štandardne na vás čaká podpora necelej stovky disciplín, z ktorých si dozaista musíte vybrať to svoje obľúbené mučenie. A keď už spomínam šport, určite je dobré potvrdiť aj dvojpásmové GPS, vďaka ktorému sa váš pohyb betónom zaliatym mestom bude presne zaznamenávať do mapy. Malý dodatok na margo presnosti GPS – určite nejde o chirurgicky presné trasovanie a môže sa stať, že systém vašu polohu medzi dvoma výškovými budovami posunie o pár metrov mimo vyznačenej čiary, ale to nie je nič tak zásadné, čo by výsledné dáta dokázalo výrazne skresliť. Počas jazdy na bicykli som s obľubou využíval vopred vybranú trasu, ktorú som si preniesol do hodiniek a podľa nich sa nechal viesť z bodu A do bodu B a zase nazad. Všetko fungovalo bez problémov a mapy Petal od Huawei svojou spoľahlivosťou môžu pokojne konkurovať Googlu. Pri pohybe v exteriéroch som tiež docenil vysokú úroveň svietivosti displeja (takmer 600 nitov), keď som sa nemusel trápiť žmúrením na slnkom zaliaty panel.

Obrovská výdrž batérie

Klik pro zvětšení (Huawei Watch D2 - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei Watch D2 - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei Watch D2 - recenze)

Unikátnosť v podobe merania tlaku, keď je pomocou špeciálneho kompresora hnaný vzduch do manžety, by mohla evokovať prípadnú krátku výdrž batérie, no opak je pravdou. Nové Watch D2 sú schopné zvládnuť takmer sedem dní v kuse bez toho, aby ste sa museli nejako výrazne limitovať v mapovaní svojho krvného tlaku – hodinky mi vydržali necelý týždeň, pričom automaticky som mal nastavené štyri merania za deň. Pochopiteľne, ak by ste si chceli počas dňa tlak merať každých tridsať minút, batéria vám nevydrží dlho, ale predpokladám, že nie ste hypochondri. Následné dobíjanie energie viete zrealizovať cez štandardnú bezdrôtovú podložku alebo v balení sa nachádzajúci magnetický puk (ide o identickú nabíjačku, ktorú nájdete vo všetkých a už nielen aktuálnych modeloch hodiniek značky Huawei).

Huawei to zase dokázal. Jeho zanietená snaha posúvať hranice možností nositeľnej elektroniky nezomiera s prototypmi, ale rastie po evolučnej linke ďalej. Práve kvalita unikátneho modelu Watch D2, vôbec prvého nositeľného zariadenia s ambulantným monitorovaním krvného tlaku na svete, moje slová potvrdzuje. Pre všetkých, čo majú problémy s tlakom alebo chcú monitorovanie zdravia posunúť na nový level, mám len jedno jediné odporúčanie – bežte do obchodu, D2 stoja za každé euro.


Klady
  • Moderný dizajn a kvalita konštrukcie
  • Certifikované meranie krvného tlaku
  • Presnosť v meraní zdravotných funkcií
  • Jednoduché čistenie
  • Aplikácia Zdravie a jej široké možnosti
  • Môžete s nimi telefonovať
  • Vhodné na šport
  • Zápory
  • Absentujú bezkontaktné platby

  • Klik pro zvětšení (Huawei Watch D2 - recenze)

    Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Huawei

    Klik pro zvětšení (Huawei Watch D2 - recenze)

    
    CGwillWin