hw
recenze
ASUS Zenbook S 14 (UX5406S)

ASUS Zenbook S 14 (UX5406S) - recenze
ASUS Zenbook S 14 (UX5406S) - recenze
07:00, 01.10.2024

Môj prvý Zenbook, ktorý som si reálne kúpil za svoje krvopotne vydreté korunky, bol model z roku 2014. Asi vám nemusím nejako bližšie špecifikovať, že akokoľvek v tom čase išlo o kompaktný pracovný nástroj vhodný na prenášanie kade-tade po svete, jeho váha ako aj hrúbka odrážala vtedajšie technologické limity. Uvedený laptop stále mám a počas recenzovania od neho novších verzií, pochopiteľne v rámci identického modelového radu, ho opakovane používam ako lakmusový papierik pokroku, aký firma ASUS za poslednú dekádu vykonala. Tohto starčeka som, samozrejme, vytiahol aj pri testovaní vôbec najnovšej aktualizácie radu ASUS Zenbook S v prevedení so štrnásť palcovými OLED obrazovkami. Pre upresnenie, sú to len dva mesiace, čo som vám priniesol komplexnú recenziu šestnásť palcového variantu Zenbook S s AMD črevami, a preto ak dostanete počas čítania lomeno prezerania nasledujúcich riadkov istý vizuálny „flashback", budete vedieť prečo. Tak či onak, ASUS tentokrát prináša dôležitý update v zmysle nových Intel procesorov a nie len o nich, logicky, bude pojednávať súhrn pozorovaní z finálneho produktu.

Znesie viac než si myslíte

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook S 14 (UX5406S) - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook S 14 (UX5406S) - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook S 14 (UX5406S) - recenze)

Formát ľahko prenositeľných notebookov, ktoré novinka reprezentuje, vyhľadávajú predovšetkým užívatelia pracujúci často mimo pohodlia svojho domova. ASUS Zenbook S 14 je pre tieto účely častého cestovania skonštruovaný tak, aby spĺňal vojenský štandard MIL-STD 810H - odolnosť voči vibráciám, nárazom a extrémnym výkyvom počasia. Jeho odolné telo dosahuje v zatvorenom stave hrúbku len 1,1cm a celková váha činí 1,2kg. Po dizajnovej stránke sa laptop nesie na vlne moderného minimalizmu, ktorý dokonalo funguje ako magnet na oči. Vrchné veko je vytvorené z materiálu s názvom Ceraluminum, pod čím si predstavte zliatinu keramiky a hliníka. Akokoľvek dlho by sme sa mohli rozprávať o tom, že samotný názov je viac reklamným trikom než niečím vyložene exaktným, výsledok hovorí sám za seba. Konštrukčná pevnosť nových Zenbookov je ohromujúca. Absentuje tu akékoľvek vŕzganie, nechcené praskanie a ohýbanie jednotlivých dielov pod tlakom rúk. Ďalšou pridanou hodnotou povrchovej úpravy veka je odolávanie škrabancov a zberu nechcených odtlačkov prstov. Zamerajme sa teraz práve na tie škrabance. Ja osobne nosím na oboch rukách viacero kovových prsteňov a počas manipulácie s rôznym hardvérom, vrátane mobilných telefónov, dochádza často k ich poškriabaniu. Nech už vám Ceraluminum na prvú dobrú vnukne akúkoľvek vlnu nedôvery, dlhodobé testovanie mi potvrdilo, že tento druh povrchovej úpravy dokáže s prehľadom odbúrať nie len jemné, ale aj hrubšie kontakty s inými kovmi. Čo sa týka zbierania odtlačkov, tak testovaný laptop je naozaj schopný, predovšetkým vďaka drsnej textúre povrchu onoho veka, filtrovať bežnú vrstvu potu usádzajúceho sa na končekoch vašich prstov. Čokoľvek nad tento rámec je však už nutné vyčistiť handričkou.

Takmer všetko je po ľavej ruke

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook S 14 (UX5406S) - recenze)

Spoliehať sa počas cestovania na sofistikovanú elektroniku tohto druhu môže v praxi prinášať rôzne formy problémov. Jedným z nich je nedostatočná ponuka fyzických portov, čo by vám v kritickom momente mohlo skomplikovať pracovný život. V tomto smere sa však ASUS snaží svojim zákazníkom maximálne vyhovieť, a ak to poviem zveličene, až na pre mňa osobne nepríjemnú absenciu vstupu pre SD karty, je tu všetko to, čo by ste mohli potrebovať. Na pravej hrane tenkého šasi sa nachádza osamotený USB-A 3.2 (Gen 2) port a naopak, na tej ľavej, môžete nájsť plnohodnotné HDMI (2.1) nasledovaný dvojicou USB-C/Thunderbolt 4 a kombinovaným audio vstupom. Bezdrôtovú komunikáciu zabezpečuje moderný štandard Wi-Fi 7 a Bluetooth 5.4.

Poďme si testovanú vzorku otvoriť - zvládnete to bez problémov jedným prstom. Maximálne vyklopenie obrazovky sa dá realizovať pod uhlom stotridsať stupňov s tým, že už dlhodobo ASUS pre zdvih spodnej hrany celého notebooku nevyužíva samotnú zadnú časť pántov, ale má na to vyvýšenú nožičku na spodku šasi. Po otvorení vás musí na prvú dobrú zaujať predovšetkým tenkosť rámikov okolo OLED panelu. Do hornej časti výrobca vložil Full HD kameru AiSense s IR funkciou čítania tváre, ktorá ruka v ruke s umelou inteligenciou umožňuje aktiváciu praktických bezpečnostných prvkov - napríklad automatické zamknutie a odomknutie v prípade opustenia zorného uhla kamery. Apropo, keď už spomínam AI, tak súčasťou laptopu je aplikácia StoryCube, využívajúca lokálnu umelú inteligenciu na postprodukciu fotiek a videí.

Ak sa ale pýtate, kde sú toľko sľubované ďalšie AI funkcie, určite je fér dodať, že Microsoft konečne oznámil dátum vydania takmer celého balíčku očakávaných Copilot+ služieb. Predposledný mesiac tohto roku (2024) sa tak dočkáme živých tituliek s prekladom, generovania obrázkov priamo v Skicári, vylepšené Windows Studio efekty a... teraz za zvuku fanfár čakáte na potvrdenie toľko odkladanej funkcie Recall. Nanešťastie, tá má evidentne stále problémy s bezpečnostným aspektom a nateraz je jej sprístupnenie zákazníkom opäť odložené.

Či už chcete alebo nie, dostanete dotykový panel

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook S 14 (UX5406S) - recenze)

Je zaujímavé, že ASUS sa pri realizácií jednotlivých konfigurácií modelu Zenbook S 14 rozhodol nedať svojím zákazníkom na výber a do všetkých verzií vložil plne dotykovú obrazovku aj s podporou pera Pen 2.0 (pero je súčasťou balenia). Máme tu teda v základe Lumina OLED displej s pomerom strán 16:10 ostrým rozlíšením 2880 × 1800pxl a obnovovacou frekvenciou 120Hz. Kvality tejto obrazovky som už v predchádzajúcich testoch ospevoval natoľko výrazne, až je mi teraz trochu trápne opakovať dookola to isté. Spomeniem preto jediné negatívum všeobecne známe v spojitosti s OLED technológiou, a tým je nižší jas voči staršej zobrazovacej technike. Merania sondou ukázali atakovanie hranice 400 nitov v SDR / 600 v HDR, čo vám v interiéroch bude logicky postačovať, akonáhle však s notebookom vybehnete na denné svetlo a do reflexného skla panelu sa vám oprú slnečné lúče, užívateľský komfort sa trocha zníži. Kde sa ale naopak miera komfortu neznižuje, je pri písaní na klávesnici a interakcii s dokonalo reagujúcim skleneným track-padom. Nízkoprofilová klaviatúra orezaná o numerický blok síce dostala voči minulým verziám modelového radu Zenbook menší zdvih spínačov (konkrétne o tri desatiny milimetra), avšak nijako zásadne sa to neprejavilo na presnosti a už vyššie spomínanom komforte. Testovaný laptop som si so sebou zobral do terénu viackrát, v rámci zahraničnej reportáže so mnou letel dokonca do Barcelony, a vo všetkých prípadoch som sa naň v rámci tvorby textu a úpravy audiovizuálnych materiálov mohol maximálne spoľahnúť. Klávesnica disponuje rovnomerným podsvietením bielej farby, ktoré ani pri maximálnom stupni neťahá nepríjemne oči.

O výborné ozvučenie sa stará vynovená štvorica reproduktorov vyladených pod značkou harman/kardon

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook S 14 (UX5406S) - recenze)

Do finálnej časti recenzie som si odložil zhodnotenie výkonu, batérie a chladenia. Podpalubie tejto prenosnej vlajkovej lode pracovných lomeno kompaktných staníc od ASUSu je konkrétne vybavené procesorom Intel Core Ultra 7 (258V 4,8GHz), Intel Arc grafikou, 32 GBRAM a 1TB úložiskom. Komu by uvedené CPU nedostačovalo, môže si priplatiť za Core Ultra 9. Mnou testovaná jednotka sa cenovo u nás pohybuje na hranici cca 1 900 eur, čo je aj s ohľadom na súčasný stav trhu viac ako rozumná cena. Uvedené a úplne nové čipy Intel Core Ultra Series 2 (zvané aj Lunar Lake) obsahujú NPU jednotku dosahujúcu výkon 48 TOPS s tým, že výkon umelej inteligencie procesora zvláda až 120 TOPS. Séria Lunar Laker postavená na architektúre SoC prináša výrazne nižšiu spotrebu energie, čo sa mi v praxi potvrdilo aj počas testovania nového Zenbooku S 14. Opísaná konfigurácia bola pre potreby postprodukcie, podotýkam, že v rámci mojej profesie, viac ako dostačujúca, a vďaka vysokej operačnej pamäti som nemal problém priamo cez DaVinci Resolve pohodlne postrihať video bez toho, aby sa celý systém nejako zadýchal. Nado mnou adorovanou klávesnicou sa nachádza dizajnovo unikátna mriežka obsahujúca 2 715 chladiacich otvorov, ktorá aj za asistencie dvoch bočných a série zadných výduchov dokáže celú strojovňu krásne ochladiť.

A čo tá batéria? ASUS siahol po 72Wh akumulátore, ktorý dokázal zvládnuť celý deň pri stredne náročnom spôsobe používania a dvanásť hodín počas náročnej a neprerušovanej interakcie. Obrovský palec hore dávam za malú 65W nabíjačku, ktorá sa zmestí aj do vrecka nohavíc, nehovoriac o šetrení miestom pri cestovaní lietadlom.

Prémiový zážitok za rozumnú cenu

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook S 14 (UX5406S) - recenze)

Je malý, kompaktný, odolný a výkonný. Musím povedať, že najnovší zástupca modelového radu Zenbookov sa mi votrel do priazne až s nečakanou ľahkosťou a nebyť tej absencie čítačky SD kariet, mohol by som onen zoznam negatív nechať čistý ako sklo. ASUS Zenbook S 14 aj v konfigurácii UX5406S dokáže v správnych rukách naplniť ideálnu predstavu o prémiovej pracovnej stanici, s ktorou môžete fungovať doma aj na cestách. Čerešničkou na torte a záverečnou bodkou za celou recenziou sa stáva už len viac ako rozume nastavená cenovka.



Za poskytnutie produktu na recenzi ďakujeme spoločnosti Asus

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook S 14 (UX5406S) - recenze)


CGwillWin