hw
recenze
ROG Delta II

ROG Delta II - recenze
ROG Delta II - recenze
06:25, 01.10.2024

Republic of Gamers, čiže herná sekcia značky ASUS, ani v druhej polovici tohto roku takzvane nespí na vavrínoch. Prakticky čokoľvek v rámci náradia určeného pre gaming komunitu distribuuje na trh v nových verziách, aj preto sa nám nedávno do redakcie dostal ich aktualizovaný model komunitou milovaného headsetu Delta, konkrétne v druhej generácii. Slúchadlá ROG Delta II šokujú už na prvú dobrú v mnohom a už len ich cenovka pohybujúca sa nad viac ako magickou hranicou dvestopäťdesiat euro naznačuje, že rozhodne nejde o nejaký low-budget produkt. Čím iným ma však dokázala testovaná vzorka počas mesiac trvajúceho testovania prekvapiť?

Najkrajšie RGB v hre

Klik pro zvětšení (ROG Delta II - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Delta II - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Delta II - recenze)

Obsah takmer ekologicky prívetivého balenia (chcelo by to ešte zapracovať na tej vnútornej vložke z peny) ponúka okrem samotného headsetu a príslušnej kabeláže (konkrétne USB-C/USB-A preletený kábel určený na nabíjanie a 3,5 mm Jack-Jack kábel pre priame audio napájanie) aj dvojicu vymeniteľných náušníkov. Ide o náušníky vyrobené z jemnej koženky, ktorých vnútorná časť je vystlaná takou jemnou výplňou, až máte pocit, že tam ASUS snáď natlačil kus oblaku. Proces vymieňania je prostý a zvládnete ho pokojne aj v prítmí svoje hernej jaskyne a rovnako jednoduché je aj čistenie od potu zanesenej koženky. Okrem prehadzovania klapiek na uši je možné od tela headsetu odpojiť aj tenký mikrofón, ktorý sa tu konkrétne zasúva do ľavej časti slúchadiel. V tomto prípade ide o flexibilnú tyčku s kovovým zakončením, ktorú zdobí odnímateľná penová redukcia, o ktorej kvalitách v zmysle prenosu hovoreného slova nemusíte pochybovať ‒ mikrofón perfektne filtruje okolité ruchy a váš hlas posiela do sveta minimálneho skreslenia.

Nové Delta II vážia len 318 gramov, a cez to všetko je ich konštrukčná pevnosť výrazne vysoko ‒ kovový rám sa zasúva do oboch strán čelenky a samotné klapky odliate do tvaru delta ponúkajú dostatočnú vôľu v náklone. Je len málo herných headsetov, ktoré vyzerajú štýlovo z každého uhľa pohľadu, avšak tento model je absolútne vizuálne očarujúci. Hojne mu napomáha to najkrajšie RGB podsvietenie, aké som u tohto formátu hardvéru, kedy mal možnosť zažiť a akokoľvek vám to teraz možno bude pripadať, že si tu honím tričko, tak za tie dve dekády rozbaľovania bolo tých slúchadiel už naozaj neúrekom. A prečo toľko náklonnosti voči nejakému podsvieteniu na headsete? Nie je dnes vedou vyrobiť herné slúchadlá s RGB podsvietením takým silným, že si váš dom v noci pomýlia lietadlá s orientačnou bójou. To naozaj nie je problém. Umenie je naopak priniesť decentne minimalistické linky zakomponované s citom do celkového dizajnu produktu a presne cez tento hodnotiaci lievik prepadla aj testovaná ROG vzorka. Jedným dychom však dodám, že mať zapnuté RGB počas hrania len pre seba je asi hlúposť, a je teda jasné, že prezentačné výhody idú skôr za streamerskou komunitou. Na kamere totižto tento headset jednoducho exceluje.

Pohodlné aj po šiestich hodinách hrania

Klik pro zvětšení (ROG Delta II - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Delta II - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Delta II - recenze)

Hlavový most je natoľko flexibilný, že ho môžete skrútiť ako mokrý uterák a on sa aj po tisícom vyžmýkaní suverénne vráti späť do pôvodnej polohy. Obe strany headsetu, aj vďaka toľko skloňovanému delta tvaru, obkolesia aj väčšie uši a okamžite, metaforicky povedané, zapnú nadpriemerné pasívne odhlučnenie. Tlak spomínaného mostu je nastavený, aby vám headset nepadal dole z hlavy a súčasne, aby ste sa aj po celodennom hraní necítili fyzicky zle ‒ po boku dizajnu a podsvietenia je komfort ďalším významným bodom na liste pozitív ROG Delta II. Výrazne tomu napomáha aj dostatočná priedušnosť náušníkov. Na oboch hranách klapiek môžeme nájsť všetky dôležité prvky ovládania, nech už ide o spínače pre zapnutie alebo vypnutie párovania cez BT a 2,4 GHz dongle, reguláciu intenzity snímania mikrofónu alebo celkovej hlasitosti audia. Práve nastavovanie zvuku sa realizuje prostredníctvom koliesok so sekvenčným zadrhávaním, čo je v praxi nápomocné hlavne počas eliminácie náhodných dotykov. Na interakciu s headsetom som si osobne nemusel dlho zvykať a stačilo skutočne len letmé ohmatanie spínačov.

Vo vnútri mušlí sa nachádzajú 50 mm titánové dynamické meniče pracujúce s frekvenčnou odozvou 20 Hz až 20 000 Hz. Testovanie ich schopnosti prenášať audio v hrách prebiehalo dlhodobo, a to na koncepčne rôznorodej vzorke softvéru a výsledok? Bez akýchkoľvek kvalitatívnych prešľapov. Netreba si tu však nič nahovárať. ROG vytvorilo hardvér primárne určený pre interaktívnu kultúru a čokoľvek nad rámec tohto vzorca, či už ide o sledovanie filmov alebo sofistikované počúvanie hudby, neprináša rovnaký používateľský zážitok. Pri nízkych frekvenciách, ktoré počas hrania bežne nenastávajú, som si napríklad všimol isté kvalitatívne výkyvy v podobe vibrácií. Akonáhle som však zapol Black Myth: Wukong alebo nedávno vydanú PC verziu God of War Ragnarök, sotva som stíhal vnímať niečo viac než pomyselnú turbínu plnú hutného audia, ktorá ma pozvoľna nasáva a nedala mi čas sa ani nadýchnuť. V rámci prepojenia s PC máte ako používateľ možnosť dodatočne nastavovať atribúty cez softvér Armory Crate (nájdete v ňom ladenie RGB, sledovanie stavu batérie a základný ekvalizér), avšak aj keď by ste ho úplne odignorovali, základným východiskovým audio profilom sa v zásade o nič neochudobníte.

Enormná výdrž batérie

Klik pro zvětšení (ROG Delta II - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Delta II - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Delta II - recenze)

Doteraz som pred vami tajil jednu pomerne dôležitú funkciu, s ktorou ROG jasne cieli na majiteľov konzol. Herný headset Delta II úplne podporuje priestorový zvuk pri platforme PlayStation 5 aj v rámci bezdrôtového prenosu, čo ešte umocňuje zážitok z hrania vyššie spomínaných projektov. Majitelia Xboxu Series X sa v tomto smere musia uskromniť s rovnakou funkciou, avšak len pri priamom prepojení cez 3,5 mm Jack konektor. Druhou, už o niečo menej údernou funkciou je DualFlow Audio. Ide o konektivitu headsetu v rámci dvoch bezdrôtových pripojení súčasne (2,4 GHz a Bluetooth 5.2), kedy si do hry môžete primiešať konverzáciu cez Discord alebo iné podobné komunikačné aplikácie. DualFlow Audio je ideálny pre bežné použitie, ako aj v prípade, že často svoje potulky digitálnym svetom vyložene streamujete. Akokoľvek ASUS tentokrát necielil na prehnané zahltenie konzumenta rôznorodými modusmi a vsadil na jeden síce základný, ale dobre znejúci profil (ten si môžete cez spomínaný softvér čiastočne doladiť), osobne to vnímam ako správne rozhodnutie. Z toho, čo počúvam od hráčov, či už vo svojom okolí alebo na internete, tak nikto z nich nemá chuť investovať svoj drahocenný čas do nejakého pitvania jednotlivých atribútov zvuku, len aby to vo výsledku znelo o pól percenta lepšie než pri základnom nastavení. Chcú dôjsť domov, hodiť za seba všetky starosti a v momente, čo si konečne nasadia na hlavu slúchadlá, očakávať prémiovú kvalitu audia. Jednoducho neriešiť nič viac než hru ako takú. A presne tento scenár testovaná novinka od ROG za mňa suverénne napĺňa.

Záverečný argument hovoriaci v prospech už v úvode spomínanej a vôbec nie malej cenovky padá na margo výdrže batérie. V situácii, kedy nebudete potrebovať mať aktivované RGB podsvietenie získate pri 2,4 GHz prenose viac ako sto hodín čistého času a pri Bluetooth spárovaní až stoštyridsať hodín. Headset podporuje rýchle dotankovanie energie, kedy vám stačí sotva štvrť hodinky na kábli a už máte k dispozícii ďalších viac ako desať hodín. Tým z vás, ktorým sa mnou velebené RGB podsvietenie natoľko zapáči, že ho nebudete chcieť vypnúť, odporúčam od uvedených cifier odpočítať zhruba tridsať hodín. Sotva by ste v súčasnosti na scéne našli herný headset s vyššou výdržou batérie, ktorý bude schopný vám v hrách poskytnúť také výnimočné audio, ako to robí práve model Delta II.



Za poskytnutie produktu na recenzi ďakujeme spoločnosti Asus

Klik pro zvětšení (ROG Delta II - recenze)


CGwillWin