recenze
EA Sports FC 25

EA Sports FC 25 - recenze
EA Sports FC 25 - recenze
10:28, 08.10.2024

V dnešní recenzi opět po roce vyběhneme na zelený pažit fotbalových stadiónů v titulu, který nám s železnou pravidelností neustále v nových ročnících servírují vývojáři z EA. Ano, řeč sice opět nebude o klasické FIFĚ, která se tímto názvem honosila naposledy předloni, nýbrž budeme mít co do činění s EA Sports FC 25, jak je po loňském přejmenováni tak nějak jistotou. No, a samo sebou se pokusíme zodpovědět klasickou otázku, zdali se vyplatí do nového ročníku investovat, co přináší nového a jak se celkově hraje. Tak se již nezdržujme a jdeme na to!

Klik pro zvětšení (EA Sports FC 25 - recenze)

EA FC podruhé

Jak jsme se již u loňského ročníku mohli přesvědčit, změna názvu rozhodně neubrala na popularitě dlouholeté série a vyznavači každoročního soupeření v populárním Ultimate Teamu pohotově přesedlali k novému kousku. A mám hned takto na začátku recenze pocit, že se letos bude opakovat stejný scénář. Co naplat, hlavně díky tomuto hernímu režimu se daří autorům neustále svoji hráčskou komunitu tlačit dále do nových ročníků, ať se nám to může líbit nebo ne. Naštěstí musím u EA Sports FC 25 vypíchnout i několik dalších věcí, které se mi skutečně zalíbily a které by mohly potěšit i ostatní hráče, pro které kartičkový "gembl" není tím stěžejním prvkem fotbalové hry. A které to tedy jsou?

Klik pro zvětšení (EA Sports FC 25 - recenze)

Klik pro zvětšení (EA Sports FC 25 - recenze)

Volty bylo dost

Hlavní novinkou, která stojí po boku klasického obsahu a nálože režimů, je letos režim Rush, nahrazující Voltu z předchozích dílů. Ten tam je tedy pouliční fotbálek prošpikovaný triky a v podstatě volné hry s minimem pravidel, jelikož Rush to bere z o trochu vážnějšího konce. Jedná se o režim, na který narazíte kromě rychlé hry například i během kariéry, v rámci Ultimate Teamu či Klubů a oč se tedy jedná? Inu, o klasický fotbálek, který jsme jako malí hrávali za barákem, konkrétně v počtu 5 na 5, avšak oproti našemu přátelskému zápolení jsou zde přítomna i nějaká ta pravidla. Hraje se tedy na menším hřišti, kde však nechybí pravidlo ofsajdu ani například karetní tresty. U těch bych se rád zastavil, jelikož zde se ke slovu dostává modrá karta, která pošle hříšníka za faul na minutku odpočnout po vzoru hokejových vyloučení. Díky tomu získává soupeřící tým početní výhodu a nemusím nikterak zásadně zdůrazňovat, že v oslabení může přijít zpravidla trest a rozhodně ne pouze jeden. Díky dostatku volného prostoru je pak nutno počítat i s mnoha možnostmi skórovat a musím říci, že režim Rush si mě oproti Voltě získal mnohem více. Samozřejmě počítám s tím, že hlavní porci herního času strávíte u klasického fotbalu, nicméně se nebojte dát této variantě šanci.

Klik pro zvětšení (EA Sports FC 25 - recenze)

Kartičky jedou

Když už jsem zmínil pravděpodobně nejpočetnější skupinu hráčů, migrujících k novým dílům, nemohu se nezmínit o kvalitách nové verze Ultimate Team. Již od prvních chvil, strávených v tomto módu, jsem poznával důvěrně známé mechanizmy, což lze brát jako pozitivní skutečnost, jelikož se není nutno od počátku učit hned spoustu nového a můžete tak vycházet z poznatků nabytých při dřívějším hraní. Jak jsem již uvedl výše, v rámci FUT si lze vydobýt svoji slávu a mince (v neposlední řadě) i hraním nového režimu Rush, což nemohu než doporučit. Jinak na samotném principu fungování tedy nebylo upraveno nic zásadního a tak se již tradičně můžete těšit na hon za co nejcennějšími kartami hráčů. Navíc v novém ročníku přibyla možnost férovějšího matchmakingu, takže nebudete neustále stavěni proti týmům, které nemáte šanci porazit. Druhou novinkou jsou poté karty, se kterými nelze kšeftovat a které tak máte nyní možnost pohodlně uskladnit ve vašem archivu. Stále však chybí jakékoliv postihy pro notorické "odpojovače" ze zápasů, což byl historicky také prvek, který dělal mnoha hráčům vrásky na čele.

Klik pro zvětšení (EA Sports FC 25 - recenze)

Kam se až prokopete?

Dalším z nosných režimů, alespoň pro mě, je v každém novém díle série režim Kariéra. Ta samozřejmě nemůže chybět ani zde a je fajn, že si letos můžete rozjet i tu ženskou. Já ovšem klasicky šel svojí vyšlapanou cestičkou, a sice vytvořením sám sebe jako chlapa a umístěním do nějakého prestižního klubu. Letos moje volba padla na Manchester United a musím říci, že volby rozhodně nelituji. Kdo by také ano, když jsem se po několika utkáních, ve kterých jsem naskakoval až v 60. minutě, dostal suverénně do základu a ano, musím se přiznat, využíval jsem spoustu automatických tréninků :). Co se týče kariéry, tak jsem si v jejím rámci začal trochu více všímat proklamované technologie FC IQ. Dle slov samotných vývojářů se totiž mnohem lépe můžeme letos vcítit do samotné hry díky všemožným úpravám a ladění strategií a taktik navázaných na rozličné herní styly a plánování herních formací. Každého hráče na hřišti tak lze drobnými úpravami směrovat do pozice, ve které byste ho co nejraději viděli a hra tak získává na hloubce. Každopádně, kdybyste tyto funkce nechtěli z nějakého důvodu používat, i tato možnost tu je a hru lze hrát jako za starých časů.

Klik pro zvětšení (EA Sports FC 25 - recenze)

Něco pro každého

Kdo by nechtěl zamířit ani do jednoho z výše zmíněných módů, může své kroky nasměřovat na trénink, do různých turnajů, ať už oficiálních či ručně vytvořených nebo se vydat do bojů svého multiplayerového klubu, ve kterém si budete navzájem krýt záda se svými spoluhráči. Variant jak hrát EA Sports FC 25 je tedy klasicky spousta a každý fanda běhání za kulatým nesmyslem si hravě najde ten svůj oblíbený. Co bych ještě vypíchnul, je poměrně slušná možnost úpravy herního stylu jako takového. Lze zvolit mezi klasickým "FIFA stylem", tedy arkádovějším, kterému zdárně sekunduje ten, zaměřený více na simulaci. Případně si pomocí úpravy různých hodnot můžete nakonfigurovat svůj vlastní, který bude splňovat všechny vaše herní představy.

Klik pro zvětšení (EA Sports FC 25 - recenze)

Vypadá to skvěle

Co se týče technologického zpracování, tak se budu opakovat stejně jako vloni a v letech předtím, když řeknu, že opět se hra oproti loňsku posunula o nějaký ten krok vpřed a vše co se kolem vás děje vypadá zase o něco lépe. Obličeje mnoha fotbalistů poznáte již z dálky, avšak je vcelku pochopitelné, že na některých méně známých se v těch tisícovkách fotbalistů logicky šetřilo. Co se animací těch známějších týče, opět se můžete těšit na ikonické pohyby či triky, kterými se jejich reálné předlohy proslavily a je tak radost na všechen ten mumraj opět koukat. Co se týče zvukové kulisy, tak ta je jako vždy velice vydařená, komentátoři odvádějí svoji práci a těšit se můžete i na směsici mužských a ženských odborníků. K tomu si připočtěte například komentátorské vložky z ostatních zápasů aktuální sezóny ligy mistrů a máte jasnou představu. Ani fanoušci se ostatně nemají za co stydět a kulisu hráčům dotvářejí vskutku uvěřitelnou.

Klik pro zvětšení (EA Sports FC 25 - recenze)

Pojďte si čutnout

Nový fotbálek z dílny EA bych tedy s klidným srdcem rád doporučil každému, kdo kupříkladu minulý ročník v obavách z případné stagnující kvality vynechal nebo kdo by chtěl naskočit do některého z videoherních zpracování fotbalu. Fanouškům jistých režimů není nutno cokoliv doporučovat, ti již mají dávno svoji kopii na disku či v mechanice a obchodují s kartičkami jako za starých dobrých časů. Za mě tu tedy máme na další rok o zábavu postaráno!



Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Electronic Arts

Klik pro zvětšení (EA Sports FC 25 - recenze)

Recenzovaná verze: Xbox Series X
SKVĚLÉ
80%
CZECHGAMER
Klasické moderní zpracování fotbalu, které rozhodně neurazí a snaží se přinést svěží vítr do tohoto žánru v podobě režimu Rush.

CGwillWin