recenze
Figment

Figment - recenze
Figment - recenze
12:00, 21.09.2019

Boj proti nočným morám síce v podaní videohernej kultúry nespadajá do nejakej vyložene objavnej kategórie, každopádne s takouto tematikou autori zase nepracujú bežne. V prípade surrealistického diela Figment, a teda akčnej adventúrky od štúdia Bedtime Digital, sa práve konfrontácia so zlými snami a predstavami stala jej ústrednou tematikou a v spojení s hudobným pozadím vytvorila nezvyčajný koktail chutí. Ich analýzu vám dnes ponúknem tradične v písomnej forme.

Osobité, avšak nanešťastie dosť jednoduché.

Klik pro zvětšení (Figment - recenze)

Od prvkov akcie a nejakého toho skúmania z pohľadu izometrickej kamery sa Figment snaží zaujať predovšetkým zdanlivo nekonečnou sériou puzzle hádaniek. Počas štyroch hodín, teda pomerne dosť malého času na projekt za 20 dolárov, si musíte postupne prejsť štvoricou artom odlišných úrovní, kde každý zaujme aj rokmi prevereného harcovníka. Záujem to však paradoxne ani nie je na báze hrateľnosti, ale skôr umelecky pojatej grafiky, ktorá v spojení s hudbou definuje istú originalitu a osobitosť. Sám si pamätám vôbec prvé informácie, ktoré sa okolo tejto značky objavili svojho času na internete a prvotná reklama Figment bola celá postavená na akejsi hudobnej symbolike. Výsledok je však v tomto smere paradoxne len čiastočný.

Switch verzia je z môjho pohľadu vôbec tou najideálnejšou.

Klik pro zvětšení (Figment - recenze)

Keďže dejový part je rovnako tak surrealistický ako celkový výzor, nebudem vám ďalej objasňovať už tak chudobne postavený scenár v zmysle nejakej dramatizácie. Pre vás je predovšetkým dôležité vedieť, že ústredné duo tvorí odhodlaný, ale troška sarkastický, tvor menom Dusty a jeho vždy optimisticky naladený kamarát Piper. Ten v tejto dvojici zastupuje skôr lietajúceho štatistu s trefnou poznámkou v zobáku, nad ktorým reálne neprevezmete kontrolu ani raz. Dusty však našťastie stíha všetko sám a to všetko spočíva v neustálom sekaní meča do nepriateľov (do cesty sa vám postupne postavia malé nočné mory vtelené do zvierat a hmyzu), zbieraní špeciálnych orbov, vození sa hore dole výťahom, prepínaní výhybiek a ďalšej banálnej často využívanej interakcie.

Jedinou vedľajšou motiváciou tu je zber stratených spomienok.

Samotné súboje musím bohužiaľ označiť za nadbytočné a v zmysle nejakého porovnania so zbytkom hrateľnosti ide o repetitívnu povinnosť, ktorá vás môže postupne začať otravovať. Ak však máte radi logické hádanky na strednej úrovni, ktoré vám žiadny razantný zásek nespôsobia a nerobí vám problém počúvať dookola ten istý hudobný sprievod (niekedy je to skutočne takpovediac do očí bijúce), verím, že práve vám Figment učaruje. Už len jeho umelecká prezentácia je vo svete indie hier určitým unikátom. Ste ochotní zaň dať peniaze?

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Bedtime Digital Games

Klik pro zvětšení (Figment - recenze)

Recenzovaná verze: Nintendo Switch
DOBRÉ
73%
CZECHGAMER
Krásne na pohľad, avšak náročnosť a dĺžka zaostáva

CGwillWin