hw
recenze
Zhiyun Weebill 3S

Zhiyun Weebill 3S - recenze
Zhiyun Weebill 3S - recenze
14:39, 23.10.2024

Nakrúcať stabilné videové záznamy za každých okolností je dnes priam kritickou podmienkou, ktorú vyžadujú všetci majitelia mobilných telefónov strednej a vyššej triedy. Vo svete mobilov tak už cudzie slovíčko gimbal pomaly, ale isto nie je témou (až na niekoľko okrajových prípadov), to však automaticky neznamená, že technológia stabilizátorov ako taká je definitívne za zenitom. Akokoľvek sa to nemalej časti z vás možno bude zdať smiešne, video tvorba ani v roku 2024 nezávisí len od mobilu a stále je tu obrovský dopyt po výkonných nosičoch fotoaparátov, respektíve kamier. Jedným z popredných výrobcov gimbalov určených pre bezzrkadlovky je čínska spoločnosť Zhiyun, ktorej produkty ste už v našej sekcii hardvérových recenzií určite v minulosti postrehli. V nasledujúcich riadkoch sa budem venovať ich prémiovému stabilizátoru Weebill 3S, s ktorým som pracovne koexistoval viac než 2 mesiace a nakrútil ním nemalú časť obsahu do video recenzií.

Cenovo dostupný a výkonom ohromujúci

Klik pro zvětšení (Zhiyun Weebill 3S - recenze)

Klik pro zvětšení (Zhiyun Weebill 3S - recenze)

Klik pro zvětšení (Zhiyun Weebill 3S - recenze)

Zhiyun Weebill 3S je kardanový 3-osí stabilizátor určený pre stredne ťažké zostavy fotoaparátov s maximálnou váhou 3,2 kilogramu (pochopiteľne je možné mu naložiť na chrbát o niečo viacej, ale tým pádom riskujete rýchlejšie vybíjanie batérie). Sám o sebe sa proporciami radí do takzvaného stredného prúdu, čo znamená, že aj keď hovoríme o kompaktnom gimbale, len tak si ho nestrčíte do vrecka alebo malého ruksaku. Vďaka lokálnemu distribútorovi (Focus Nordic) som dostal možnosť otestovať na výbavu bohatšiu verziu Combo, ktorej súčasťou je, mimo samotného stabilizátoru, aj praktický vode odolný batoh a prípojná rukoväť zvaná "Sling 2.5". Sling uľahčuje ovládanie počas dlhších záberov a hlavne pri komplikovaných nájazdoch, kedy sa kameraman nemusí plaziť po zemi, aby bol schopný získať dynamické a rýchle zábery. Testovaný gimbal má sám o sebe niečo málo cez 1 kilogram, čo po boku jeho jednoduchej tvárnosti napomáha nie len procesu prenášania jednou rukou, ale aj dlhodobému používaniu. Prvé, čo som ocenil už počas úvodnej kalibrácie, boli rozumne riešené uzamknutia jednotlivých kĺbov, ktoré vám v rámci vyvažovania vašej zostavy s celým procesom výrazne napomáhajú. Dosiahnuť tak dokonalé vyváženie v mojom prípade netrvalo viac než niekoľko minút.

Kov, guma a plast

Klik pro zvětšení (Zhiyun Weebill 3S - recenze)

Klik pro zvětšení (Zhiyun Weebill 3S - recenze)

Klik pro zvětšení (Zhiyun Weebill 3S - recenze)

Spomínaný batoh pochádzajúci z o stovku drahšej edície má, mimo dostatok menších vreciek, vo svojej spodnej časti špeciálnu oddelenú priehradku určenú pre fotoaparát a objektív, čo hodnotím ako obrovskú výhodu. Rovnako pozitívne zistenia idú za celkovou kvalitou konštrukcie testovanej vzorky. Základná kostra šasi a jej kľúčové komponenty sú vyrobené z odolného hliníku a ich povrchová úprava zvláda potláčať nepríjemné zbieranie škrabancov. Výrobca potiahol miesta úchopov dostatočne hrubou vrstvou gumy, ktorá sa dobre čistí a súčasne je príjemná na dotyk – ani v prípade silného potenia dlaní nebudete pri práci strácať istotu. Celému dizajnu kraľuje snaha o účelovú ergonómiu a najviac to doceníte v momente, kedy si položíte zápästie na vstavanú opierku umiestnenú v dolnej časti rukoväte. Uvedená opierka má variabilný pohyb a môžete si ju jednoducho nastaviť pomocou mechanického šraubu. Uchytenie fotoaparátu/kamery o stabilizátor je možné v horizontálnej, ale aj vertikálnej polohe s tým, že zmena si vyžaduje opätovné vyvažovanie. Celý proces zabezpečuje duálna rýchloupínacia doska kompatibilná so systémami Manfrotto a Arca-Swiss. Doska má v prednej časti oporu pre široké spektrum skiel a umožňuje jednoduchú montáž a demontáž zostavy.

LED svetlo?

Klik pro zvětšení (Zhiyun Weebill 3S - recenze)

Klik pro zvětšení (Zhiyun Weebill 3S - recenze)

Klik pro zvětšení (Zhiyun Weebill 3S - recenze)

Špecialitou stabilizátorov od spoločnosti Zhiyun je integrované LED svetlo s nastaviteľnou intenzitou, ktoré je, samozrejme, prítomné aj v tomto prémiovom modeli. V prípade zbierania materiálu v horších svetelných podmienkach si tak jednoducho viete zapnúť diódu s intenzitou 1000 luxov a čo viac, teplotu farieb viete regulovať v rozmedzí 2600 – 5500 K (CRI 90+). Keď už spomínam zapínanie funkcie svetla, môžeme sa posunúť do sekcie ovládania gimbalu. Spárovanie s kamerou je možné bezdrôtovo priamo cez Bluetooth s tým, že stabilizátor podporuje drvivú väčšinu súčasných výrobcov bezzrkadloviek (Canon, Sony, Nikon, Panasonic a podobne). V balení však nájdete aj všetku kabeláž potrebnú pre priame prepojenie pomocou USB-C vstupu umiestneného na hrane vrchného kĺbu. Rozloženie jednotlivých spínačov je situované okolo malého LCD displeju, to všetko tak, aby ste na tlačidlá dočiahli palcom jednej ruky. V prednej časti sa mimo dobre reagujúceho joysticku nachádza dvojica programovateľných spínačov, ktorých primárnou funkciou je spustiť nahrávanie/fotenie a prepínanie režimov. Režimy stabilizácie sú štandardnej ponuky – Pan Follow (PF), Lock (L), Follow (F), Point of View (POV), Go Mode a stále cenený Vortex modus. Pre aktiváciu sofistikovanejších režimov, kam sa zaraďuje panoráma alebo komplexný časozber, je nutné si do telefónu nainštalovať aplikáciu, prostredníctvom nej dokážete gimbal ovládať na diaľku ako aj vykonávať často potrebné aktualizácie. Pomocné koliesko určené primárne pre náklon horizontu sa naopak nachádza na opačnej strane, a to hneď pod akčným tlačidlom, pomocou ktorého si viete v rýchlosti kalibrovať polohu alebo otočiť snímanie do uhla selfie.

Dlhá výdrž batérie

Klik pro zvětšení (Zhiyun Weebill 3S - recenze)

Klik pro zvětšení (Zhiyun Weebill 3S - recenze)

Klik pro zvětšení (Zhiyun Weebill 3S - recenze)

Poďme sa konečne pozrieť aj na kvalitu samotnej stabilizácie. Pri pohľade do PR letáku určeného na promovanie testovanej vzorky sa dočítate, že výrobca v nej využíva úplne nový algoritmus desiatej generácie, vďaka ktorému výrazne zvyšuje výkon a presnosť stabilizátora. Akokoľvek vám to môže znieť ako klasicky účelové ťahanie medových motúzov nad ústami potencionálnych zákazníkov, priamo v teréne sa mi potvrdil pravý opak. Efektivita, s akou sa hýbu jednotlivé motorčeky, je ohromujúca a nech už som zbesilo prepínal jednotlivé režimy alebo nechal všetko v réžii automatiky, 3-osia stabilizácia v podaní Weebill 3S nevykazovala ani len náznak neprirodzenosti. Nie, skutočne nie je dnes nutné investovať do trojnásobne drahšej konkurencie, keďže Zhiyun má v rukáve stabilizátory určené nie len pre nadšencov do videa, ale aj rýdzich profesionálov živiacich sa video produkciou. Apropo, na úplný záver vám ešte dlhujem zopár postrehov na margo vstavanej batérie. Jedná sa o dvojité a plne vymeniteľné batérie (18650) s kapacitou 2600 mAh, ktoré je možné teoreticky napájať aj priamo pomocou externej powerbanky. Výdrž pochopiteľne závisí od náročnosti používania samotného gimbalu, avšak moje osobné merania sa pohybovali konkrétne nad 11 hodinami – dobitie z 0 na maximum sa dá zvládnuť do 2 hodín.



Zhiyun Weebill 3S mňa vo všetkých smeroch potešil. Keď si uvedomíte, že jeho cenovka sa pohybuje len tesne nad 300 eurami a pritom svojím spracovaním a ponukou funkcií dokáže konkurovať oveľa drahším stabilizátorom, zrazu je vám moje nadšenie jasné. Jedná sa o výborný nástroj pre tých, ktorí hľadajú kompaktný a výkonný stabilizátor aj so širokými možnosťami prispôsobenia. Produkt ďalej zaujme dostatočnou výdržou batérie, intuitívnym ovládaním a širokou ponukou režimov, ktoré ocenia začínajúci, ale aj pokročilí tvorcovia.

Za poskytnutí produktu k recenzi děkujeme společnosti Focus Nordic

Klik pro zvětšení (Zhiyun Weebill 3S - recenze)


CGwillWin