recenze
Sherlock: Nezvěstný svatebčan (promo balíček)

Sherlock: Nezvěstný svatebčan (promo balíček) - recenze
Sherlock: Nezvěstný svatebčan (promo balíček) - recenze
12:00, 15.11.2020

Série Sherlock od MindOku je další z kooperativních rébusových her vypůjčujících si jméno slavného detektiva. V tuto chvíli je na českém trhu hned trojice her pod hlavičkou s podtitulem Q SYSTEM (Deduktivní minihry), a to: Poslední výzva, Prokletá soška a Smrt za zvuků ohňostrojů. Nám se v redakci dostal do rukou na vyzkoušení promo balíček s názvem Nezvěstný svatebčan. Bez krabičky, jen zabalená hromádka 33 karet Vás zabaví na cca hodinku, možná o něco déle. Vše, co budete potřebovat krom karet, je telefon či tablet a případně tužku a papír (primárně na vyhodnocení na konci hry).

Klik pro zvětšení (Sherlock: Nezvěstný svatebčan (promo balíček) - recenze)

Hned na začátku balíčku najdete krátké instrukce obsahující v podstatě jen pár QR kódů. Ty odkazují na kompletní pravidla - na prvních dvou kartičkách je jen souhrn - a následně na úvod do příběhu. Tím je krátká zvuková nahrávka telefonátu na linku 112 ohledně vloupání se do bytu v Barceloně.

Úvodem do příběhu je krátká zvuková nahrávka telefonátu na linku 112 ohledně vloupání se do bytu v Barceloně.

Pravidla jsou jednoduchá. Po otočení první kartičky a odstranění dvou úvodních ty zbývající zamícháte a rozdáte rovným dílem mezi hráče: 3 karty do počtu 5 hráčů, 2 karty ve větším počtu hráčů. Výrobce udává hratelnost pro 1 až 8 osob, kdy sólová hra je popsaná v pravidlech pod prvním QR kódem.

Klik pro zvětšení (Sherlock: Nezvěstný svatebčan (promo balíček) - recenze)

Hráči se střídají v tazích. Z karet ve své ruce si vždy vyberou jednu, kterou buď zahrají nebo odstraní, a poté si doberou jednu z dobíracího balíčku. V případě odstranění nesmí ostatním říct její obsah, krom zvýrazněných částí, které víceméně nedávají smysl nebo rovnou zavádějí na špatnou cestu. Hráč vyřazující kartu by si ji však měl zapamatovat, po odehrání všech karet bude moct její obsah sdělit ostatním, tak jak si jej pamatuje. K vyhazování karet Vás bude nutit fakt, že k vyřešení a výhře musí odhazovací balíček obsahovat alespoň šest karet.

Pokud se hráč rozhodne kartu vyložit doprostřed stolu, přečte nahlas ostatním text. Ten se stává součástí stop, jež má celý tým k dispozici. V balíčku jsou i některé, které Vás povedou špatným směrem. Ty musíte ideálně odhalit a vyřadit namísto vyložení. Za jejich vyložení získáte mínusové body v závěrečném vyhodnocení.

Jakmile si jste jisti, že máte celý příběh poskládaný, můžete vyplnit krátký dotazník, po němž přijde vyhodnocení a bodování.

Klik pro zvětšení (Sherlock: Nezvěstný svatebčan (promo balíček) - recenze)

Postupně se Vám tedy odkrývá příběh a je jen na Vás střepy poslepovat do smysluplného řešení. Po odehrání všech karet dostanete prostor k debatě, snování plánů, teorií a tezí. A věřte, že ho budete potřebovat, ucelit a protřídit si myšlenky je důležitou součástí celého herního procesu.

Jakmile si jste jisti, že máte celý příběh poskládaný, můžete se vrátit ke QR kódu. Ten Vám nabídne krátký dotazník, v němž budete vybírat vždy ze čtyř možností (a/b/c/d). Po zodpovězení všech otázek se dostanete k řešení a bodování. Za každou správně zodpovězenou otázku získáte 2 body, za každou vyloženou zavádějící kartu mínus 1 bod. Finální skóre Vám ukáže, zda jste opravdovými génii, jako Sherlock. Samotné bodování je spíše úsměvné a i v případě rozřešení celého příběhu můžete lehce skončit s minimálním bodovým výsledkem, ale to vlastně na hře není to hlavní.

Na takový malý balíček karet se jedná o zábavný počin, který si pěkné hodnocení určitě zaslouží.

Klik pro zvětšení (Sherlock: Nezvěstný svatebčan (promo balíček) - recenze)

Tím zajímavým na hře je, že strávíte čas spolu a diskutujete a přemýšlíte o všech důkazech a faktech; že vytváříte příběh, který se Vám snaží schovávat mezi kartami a občas Vás zlákat na zcestí. Po obodování na Vás čeká text celého příběhu s přiloženými fakty - odkazy na čísla kartiček, jež potvrzují tu kterou část příběhu.

Příběh sám je napínavý a pohltí Vás, zasekne do Vás drápek zvědavosti, čímž Vás udrží u stolu po celou dobu a vtáhne Vás do atmosféry i děje. Na takový malý balíček karet se jedná o zábavný počin, který si pěkné hodnocení určitě zaslouží.

Koupit hru ze série Sherlock od MindOk

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti MindOK

Klik pro zvětšení (Sherlock: Nezvěstný svatebčan (promo balíček) - recenze)

SUPER
90%
CZECHGAMER
Malý balíček kartiček obsahuje napínavý příběh o nezvěstném, jež Vás zabaví na hodinu i déle. Být detektivem je zde opravdu zábavné.

CGwillWin