hw
recenze
Samsung Galaxy Z Fold 3

Samsung Galaxy Z Fold 3 - recenze
Samsung Galaxy Z Fold 3 - recenze
12:00, 27.10.2021

Keď som sa začiatkom minulého roka pri teste prvého skladacieho telefónu od Samsungu tak rozcítil, citoval som z nekonečných spomienok génia menom Gene Roddenberry. Jeho vízia prenesená do univerza Star Trek v sebe totižto čítala obrovské množstvo unikátnych, ba v dobe vzniku až neuveriteľných, prístrojov, ktoré sa o päťdesiat rokov neskôr razom stávajú realitou. Samsung je ako jeden z malého počtu výrobcov ochotný investovať obrovské prostriedky do posúvania hraníc, aké definoval seriál Star Trek vo svojich začiatkoch, a preto dnes v rukách držím už tretiu generáciu plne skladacieho mobilného telefónu nesúceho práve toho nezlomného ducha pokroku. Aby tých paradoxov doby nebolo málo, tak v čase, kedy mi prsty kmitajú nad klávesnicou s cieľom priniesť vám súhrnný text ohľadom kvalít Galaxy Z Fold 3, mám v pravom rohu svojho šialene veľkého monitora (neodolal som) otvorený Live prenos štartu v poradí už osemnástej misie New Shepard. Prečo vám práve toto teraz píšem? Súčasťou štvorčlennej posádky, ktorá sa vďaka firme Blue Origin pozrie na hranicu vesmíru, je totižto aj sám William Shatner alias James Tiberius Kirk. A to je presne ten moment toho osudového hada zahryznutého do vlastného chvosta, kedy sa zo seriálového Kirka stane skutočný vesmírny dobrodruh, zatiaľ čo ja vám budem sprostredkovávať dojmy z testov zariadenia, ktoré by v istom slova zmysle nemalo problém zapadnúť aj v samotnom Star Treku.

Au! Moja peňaženka...

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Fold 3 - recenze)

Ako píšem vyššie, Galaxy Z Fold dostáva tretiu a po stránke progresu vôbec najlepšiu verziu. Do predaja tento unikátny mobil prišiel, minimálne v našich dvoch krajinách, len vo verzii s úložiskom 512 GB, a to v sume balansujúcej na hranici 1900 Eur. Na prvý pohľad vás možno z danej sumy hodí o zem, ale je nutné podotknúť, že oproti minulým modelom prišlo k zrazeniu finálnej cenovky pod 2K a súčasne vám k tomu výrobca ponúka tradičnú akciu výmeny za starší mobil (bežala v čase predaja). Distribútor ma nechal hrať sa a skúšať najdrahší mobil od Samsungu takmer dva mesiace, preto ostatne prichádza tento test tak neskoro, aby som sa s jeho kladmi a zápormi dokázal oboznámiť za hranicu bežných spotrebiteľských dojmov. Začnime rovno samotným balením, ktoré síce po stránke dizajnu krabice opäť cieli na umelecky zmýšľajúcich zákazníkov (dierkovaná silueta motýľa zaujme už na prvý pohľad), avšak obsahom skôr zarmúti, než poteší. Nemám teraz na mysli mobil ako taký, skôr narážam na ponuku príslušenstva a čohokoľvek, čím by si výrobca chcel trocha ospravedlniť finálnu cenovku. Okrem telefónu a dátového USB-C káblu bez adaptéru tu totižto nenájdete nič viac než len krásne tmavý papierový kartón. Pri tom by som rád pripomenul, že tak ako nedávno Galaxy S21 Ultra obdržal podporu dotykového pera S Pen známeho skôr z už definitívne zaniknutej rady Note, rovnakou podporou sa môže pochváliť aj Z Fold 3. V jeho balení ale S Pen nenájdete a dodatočná kúpa pera vás tak príde na ďalších 50 Eur a v prípade, ak by ste ho chceli nosiť aj v puzdre, čo je asi pochopiteľné, budete musieť zaň dať ešte o 30 Eur viac.

Note nenahradíš

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Fold 3 - recenze)

Kvalita samotného pera S Pen, ktoré som mal rovnako k dispozícii na test aj so spomínaným puzdrom, je síce porovnateľná s perom v Note 20 Ultra, avšak dosť mi vadila skutočnosť, že pero si bez špeciálneho puzdra človek nemá kam uložiť, a preto sa jeho používanie stáva obmedzené. Navyše je nutné mať ešte o kus špeciálnu verziu S Pen, ktorá bola upravená pre potreby ohybného displeja na základe jeho krehkosti. Ak by ste začali do Foldu ryť iným S Pen perom, mohli by ste poškodiť nielen displej, ale aj mobil samotný. Nechajme však pero perom a poďme sa pozrieť viac na aspekt dizajnu. Všetko ostáva na vlne pôvodnej idey skladacej knihy. Nová verzia ponúka duo obrazoviek, kde tá predná s veľkosťou 6,2 palca (2268 x 832 - 120Hz) má zastúpiť tradičné hodnoty prenosného telefónu a naopak druhá, po roztvorení knihy, s veľkosťou 7,6 palca (2208 x 1768 - 120Hz) simulovať tablet. Práve onen systém otvárania, čiže prevedenie pántov, bol pri tvorbe tohto hardvéru prioritou číslo jedna. Celková odolnosť Samsung Galaxy Z Fold 3 stúpla tak rapídne, že výrobca deklaruje pomerne neuveriteľný údaj o osemdesiatich percentách zlepšenia konštrukčnej celistvosti, ako aj už spomínanej odolnosti. Ja sám, ako niekto, kto mal možnosť postupne recenzovať všetky doteraz vydané verzie tohto radu, môžem povedať, že skokový rozdiel je dozaista poznať, avšak predovšetkým vám udrie do očí v momente, keď zoberiete do rúk prvú a aktuálnu generáciu - tam je to naozaj jasne citeľné. Inžinieri pracovali dlhé mesiace, aby priniesli oveľa kvalitnejší systém pántov a s ním spojenú skladaciu obrazovku UTG. Tú by ste si síce stále nedokázali pomýliť s klasickými displejmi, avšak pokrok je tu evidentný, a to aj v nastúpení istej prirodzenosti. Váha samotného mobilu išla dole o necelých desať gramov, ale stále sa pochopiteľne jedná o poriadny kus sofistikovanej elektroniky, na akú si budete musieť dávať dobrý pozor.

Odolnosť voči vode je veľkou výhodou

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Fold 3 - recenze)

Naučiť sa používať takto konštruovaný telefón, to je nielen o snahe pochopiť výhody či nevýhody jeho interného rozhrania. Spotrebiteľ si musí predovšetkým zvyknúť na jeho veľkosť a celkové proporcie. Otváranie vnútornej časti ide tentokrát ešte tuhšie než predtým, čo má priamu súvislosť s celkovým zvýšením odolnosti. Strojcom sa však poradil husársky kúsok, keďže dokázali zabezpečiť dnes toľko potrebnú odolnosť voči vode - nový Fold tak zvládne prežiť sladkú vodu, a to dokonca aj pri plnom ponorení. Ostáva tu však stále otvorená otázka odolnosti voči prachu a nánosom, čo v spojení so systémom pántov bude do ďalšej verzie prinášať veľa otáznikov a ešte viac očakávaní. Mne osobne sa celkový dizajn testovanej novinky zapáčil, ostatne podobne som na tom bol už pri prvej verzii, ale uvedomujem si, že takto unikátne poskladaný hardvér nemusí sadnúť úplne každému. Presuňme sa teraz ku kvalite fotoaparátov, ktorá ma na rozdiel od dizajnu výrazne sklamala. Tretí Fold síce vďaka svojej zadnej sade šošoviek - 12MP široký (f/1,8); 12MP ultraširoký (f.2.2, 123-stupňový FOV); 12MP teleobjektív (f/2,4, 2x optický zoom, 10x digitálny zoom) zvláda zachytiť snímky vo vysokej kvalite, ak vám to svetlené podmienky dovolia, ale od prístroja za takmer 2K by som predsa len chcel o niečo viac. Sám používam Note 20 Ultra, ktorý vám za polovičnú sumu ponúkne po stránke kvality snímkov oveľa viac, nehovoriac o všestrannom zoome (Fold ponúka len dvojnásobné priblíženie). Ešte než sa posunieme ďalej, určite je nutné spomenúť menšiu novinku v podobe fotoaparátu integrovaného pod displej. Táto vec pomáha vizuálne skrášliť dizajn telefónu počas otvorenia, ale na kvalite snímkov vyhotovených pomocou 4 MPX senzoru je jasne badať, že táto technológia bude potrebovať ešte trocha času (obrázky sú jemne rozmazané a prehnané akýmsi filtrom). Osobne trocha nerozumiem tomu, prečo sa Samsung nevykašľal na vsúvanie snímačov pod displej, keďže Fold mu vďaka svojej unikátnej konštrukcii ponúka selfie kameru už v tej základnej forme - stačí len mobil otvoriť a otočiť k sebe opačným smerom. Softvér okamžite pochopí, o čo vám ide a môžete sa zvečniť pomocou hlavnej sady fotoaparátov.

Nádherný displej

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Fold 3 - recenze)

120 Hz pri pomere strán 22,5:18 a rozlíšení 2208 x 1768 robí z vnútornej obrazovky Samsung Galaxy Z Fold 3 niečo jedinečné. AMOLED panel hýri krásnymi farbami a dokáže vás vtiahnuť do deja, nech už ide o prácu alebo zábavu. Jediný rušivý element, stredová hrana, sa stratí ešte skôr, než tomu bolo v minulých verziách telefónu a ja neviem, prečo by sme mali ďalej strácať drahocenný čas opakovaním evidentných kvalít tohto bodu u mojej hodnotiacej tabuľky. Predný displej s uhlopriečkou 6,2 palca (rozlíšením 2268 x 832) ponúka rovnako vysokú obnovovaciu frekvenciu 120 Hz a pri bežnom používaní telefónu, kedy nemáte čas ho otvárať, vám poskytne všetky potrebné funkcie. Jasnou výhodou samotného otvorenia sa pochopiteľne stáva proklamovaný multitasking a všeobecná podpora aplikácií. Vďaka funkcii Multi-Active Window si môžete spustiť hneď tri programy súčasne a prehadzovať medzi nimi obsah ako vám to vyhovuje. Akési memento zahnutých obrazoviek, čiže softvérovej barličky na pravej hrane, sa dostalo aj do nového Foldu a po novom máte k ruke Edge panel, kam si môžete ukladať skratky pre aplikácie či priamo linky na iný obsah. Osobne som si tam nechal vyhodený prehľad nových mailov a aktuálnej komunikácie cez sociálne siete s cieľom odbúrať neustále nutkanie kontrolovania Facebooku či Twitteru. Rovnako tak zaujímavý je aj režim Flex, vďaka ktorému sa pri čiastočnom zložení obrazoviek presunie hraný obsah do hornej časti a interaktívna schéma ovládania do tej spodnej (je to vec vhodná pri sledovaní videí alebo hraní hier). A keď už spomínam spustenie viacerých aplikácií, určite je na mieste spomenúť aj kvality celkového výkonu. Galaxy Z Fold 3 je vybavený prémiovým čipom Qualcomm Snapdragon 888, vďaka čomu máte istotu, že nech už telefón skúsite podrobiť akémukoľvek záťažovému testu, ten to s prehľadom ustojí a ani sa u toho výrazne nezapotí. Čo sa však naopak zapotí, je pomerne slabá batéria.

Nabíjame vždy, keď sa to dá

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Fold 3 - recenze)

Prepracovali sme sa spoločne k poslednému dosť zásadnému atribútu testu novinky z dielne Samsungu, čiže k akumulátoru. Batéria s kapacitou 4400 mAh je o niečo menšia než u Fold 2. Vybitie tak príde ešte pred koncom dňa, ak mobil samozrejme budete aktívne využívať na viac než len bežnú činnosť, a preto som ja osobne radšej zvolil taktiku neustáleho položenia na bezdotykovej nabíjačke v kancelárii. Ak osobne niečo u moderných mobilných telefónov začínam stále nenávidieť viac a viac, tak je to práve nedostatočná kapacita batérie, čo ostatne potvrdil aj nový Fold - česť výnimkám. Záverom som si už nechal len ono tradičné zhrnutie. Samsung Galaxy Z Fold 3 ostáva jasne najdostupnejším skladacím mobilom u nás, ktorý sa vo svojej tretej verzii dokázal zlepšiť, a to výrazne. Samsungu sa podarilo priniesť odolnosť voči vode, ako aj zvýšiť celkovú konštrukčnú odolnosť voči poškodeniu. Cenová relácia ostáva stále ďaleko za hranicou možností bežného konzumenta, ale aj ona zaznamenala svoj pokles. Nádherný a obrovský displej sa v spojení s výkonom postará o plnohodnotnú náhradu za tablet či kancelársky počítač, avšak medzi negatíva musím zaradiť slabú výdrž batérie, ako aj len priemerný fotoaparát. Je už preto len na vás, či chcete používať technológiu budúcnosti, aká však aj naďalej potrebuje doladiť, alebo si počkáte, čo ďalšie v tomto smere skúsi Samsung vymyslieť do nasledujúcich rokov.



Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Fold 3 - recenze)

Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Samsung

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Fold 3 - recenze)


CGwillWin