hw
Samsung zahajuje spolupráci s Národní galerií Praha

Samsung zahajuje spolupráci s Národní galerií Praha
12:44, 08.10.2024

Národní galerie Praha (NGP) se zařazuje mezi věhlasné světové výstavní sály a instituce, které představují výběr svých nejlepších děl mezinárodnímu publiku v platformě Samsung Obchod s uměním určené pro televizory The Frame. Mezi nově zařazené umělecké klenoty patří například ikonická Panna od Gustava Klimta či vrcholy Francouzské sbírky NGP zahrnující například Zelené obilí Vincenta van Gogha a Dámy v květinách Claude Moneta.

Uživatelé Samsung Obchodu s uměním si můžou nově vybrat celkem z 16 děl ze tří různých sbírek světového i českého umění Národní galerie Praha. Dvanáct obrazů v horizontálním formátu a čtyři ve vertikálním si nyní lze vychutnat ve vysokém rozlišení u sebe doma na obrazovce televizoru The Frame, kde skvěle vyniknou reliéfní tahy štětců i autentické barvy originálu. Většina vybraných děl je zároveň najdeme v Praze i v originále, a to v působivé funkcionalistické budově Veletržního paláce.

Mezi nejznámější díla Národní galerie Praha vybraná do Samsung Obchodu s uměním patří Panna od Gustava Klimta z roku 1913, snově smyslný obraz kombinující prvky secese a symbolismu, který zaujímá v díle tohoto autora mimořádné místo a který byl na počátku 20. století poprvé vystavený právě v Praze. Dvě díla pocházejí od norského malíře Edvarda Muncha, například Tanec na břehu z roku 1900. Několik dalších obrazů je součástí tzv. Francouzské sbírky, která zahrnuje významné francouzské autory přelomu 19. a 20. století a která právě v tomto období slaví 100 let od svého založení. Patří mezi ně i proslulý obraz Zelené obilí Vincenta van Gogha z roku 1889 s charakteristickým rukopisem autora nebo impresionistický skvost Claude Moneta Dámy v květinách z roku 1875. Z českých autorů zaujmou malíři, kteří se mezinárodně proslavili svými kubistickými díly, jako Emil Filla a jeho Zátiší s rohlíky z roku 1926 nebo Josef Čapek a Černošský král z roku 1920. Českou krajinářskou školu pak reprezentuje Antonín Chitussi a jeho Na dráze orleánské III. – Krajina s jedoucím vlakem z roku 1885.

Slavná díla světového umění se v době „overturismu” obvykle neobejdou bez dlouhých front a davů tísnících se před skleněnými vitrínami. I když výstavní sály Národní galerie Praha skrývají opravdové skvosty, zůstávají zatím místem, kde si můžete umění stále ještě doopravdy vychutnat. Nově bude umění ze sbírkových expozic NGP dělat společnost uživatelům The Frame po celém světě. „Digitalizace sbírek NGP je jednou z našich priorit. Tomu, aby byla díla zaznamenána a široce dostupná v online podobě, věnujeme hodně času a energie. A i toto je jeden z kroků, kterým moderními cestami přibližujeme umění lidem po celém světě. Šestnáct uměleckých skvostů z našich sbírek představujeme nyní v globální databázi Samsung Obchodu s uměním,“ říká generální ředitelka Národní galerie Praha Alicja Knast. „Ačkoli to impresionističtí nebo kubističtí malíři určitě netušili, jejich tvorbu si teď může skrze obrazovky televizorů a z domova vychutnat mnohonásobně více lidí, než to bylo možné před staletími. Zároveň věřím, že taková prezentace zapůsobí jako pozvánka ke zhlédnutí originálů, které jsou vystavené u nás v Praze, ve Veletržním paláci.“

Samsung Obchod s uměním, kam nově přibyla díla z Národní galerie Praha, je k dispozici exkluzivně majitelům modelů Samsung The Frame. Tyto chytré lifestylové televizory jsou přímo navržené k zobrazování umění tak, aby i ve vypnutém stavu nahradily obraz na zdi. Modely z generace 2024 mají matný displej s rozlišením 4K, který minimalizuje odlesky, validace systémem Pantone garantuje přesné podání a objem barevných odstínů a dodávají se s několika typy rámečků. Ať tedy už jde o pastózní malbu ve van Goghově Zeleném obilí, nebo zářivé barvy Panny Gustava Klimta, originální díla z Národní Galerie Praha budou na televizoru reprodukované v kvalitě více než důstojné. V rámci platformy Samsung Obchod s uměním se obrazy z Národní galerie nově můžou dostat i do kurátorského výběru 20 děl, který Samsung sestavuje každý měsíc a který lze zdarma promítnout v novém programu Art Store – Streams.


DALŠÍ

CGwillWin