hw
recenze
Huawei FreeBuds 5i

Huawei FreeBuds 5i - recenze
Huawei FreeBuds 5i - recenze
10:40, 30.01.2023

Nie je tomu ešte ani rok, čo som sa pred vami rozplýval nad kvalitou štupľových slúchadiel FreebudsPro 2 od Huawei a už tu máme ich lacnejšieho nasledovníka, ktorý sa však podľa papierových predpokladov nesnaží podliezať vrcholnú krivku kvality pomocou nejakých bakelitových trikov - ak to tak môžem nazvať. Dnes sa spoločne pozrieme na Bluetooth slúchadlá Huawei FreeBuds 5i, ktoré mi počas testu robili nemalé vrásky na čele. Prečo? Sám totižto, už od recenzovania ich drahšej varianty Pro 2, chodím kade tade a rozkrikujem, že lepšie štuple do uší si dnes sotva môžete pre svoj mobilný telefón želať a tu hľa, zrazu mám v ušiach navonok kvalitatívne zrovnateľný pár úžasne znejúcich tyčiniek a moje slová majú váhu voňavého vzduchu v predraženom vrecku s čipsami.

Už starší model naznačil, že Huawei vie čo robí

Klik pro zvětšení (Huawei FreeBuds 5i - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei FreeBuds 5i - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei FreeBuds 5i - recenze)

Lacnejší model FreeBuds 4i dokázal svojho času celosvetovo zabodovať a to nie len vďaka svojej cenovke (v súčasnosti ich kúpite už pomaly za 50 Euro). Huawei však nelení a aktuálne prichádza s priamym nasledovníkom, ktorého cena sa pohybuje na hranici jednej stovky, a ktorého ponuka funkcií by sa súhrne dala označiť termínom; prémiová. Dnes je totižto úplne bežné si priplácať za aktívne potláčanie okolitého hluku (ANC), komfort pri aplikovaní a dlhom nosení, Hi-Re zvuk, pestrú škálu kodekov a to až do výšky dvoch stoviek. Huawei vám ale toto všetko takmer do bodky ponúka už za polovičnú cenu a ešte sa voči konkurencii nehanbí prihodiť nejakú tú zaujímavú funkciu naviac. Aj preto som bol počas mesačného testovania predmetnej vzorky v permanentnom rozčarovaní z všetkého, čo daný produkt dokáže, až som sa v duchu hesla; kto chce psa biť, palicu si vždy nájde, uchýlil ku krutému pátraniu po tých menej podstatných nedostatkoch. Než sa však k nim vôbec dostanem, poďme sa pozrieť na dizajn a samotné proporcie slúchadiel FreeBuds 5i.

Malé vajíčko

Klik pro zvětšení (Huawei FreeBuds 5i - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei FreeBuds 5i - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei FreeBuds 5i - recenze)

Huawei FreeBuds 5i sa na náš trh dostávajú v troch farebných variantoch (čierna zvaná Nebula Black, modrá s názvom Isle Blue a do tretice biela označená ako Ceramic White). Mne sa do rúk dostala práve druhá menovaná, veď modrá je dobrá, ktorej povrchová úprava nesie známky cielene vytvoreného efektu akýchsi malinkých škvŕn. Samotný materiál je na dotyk drsnejší a o to lepšie sa mi predmetné vajíčko vyberalo z kapsy v bunde. Povrch nemá tendenciu zbierať odtlačky prstov a ani iný druh znečistenia, ktoré sa počas používania vedia dostať na pokožku a šasi je chránené voči striekajúcej vode/preniknutiu prachu vďaka certifikátu IP54. Celková váha puzdra je 40 gramov a jeho srdcom je batéria s výkonom 410 mAh, nabíjateľná cez USB-C vstup umiestnený tradične na spodnej hrane. Slúchadlo má voči staršej 4i verzii o niečo kratšiu tyčinku a jeho váha je 4,9 gramu - do ucha sa vkladá nenásilným zasunutím a v balení nájdete trio silikónových nástavcov určených na dosiahnutie dokonalého pasívneho odhlučnenia. Ani po celodennom nosení som nepociťoval nepríjemné drhnutie, ostatne, tento aspekt Huawei zvláda naplniť už štandardne naprieč celým spektrom svojich štupľových slúchadiel.

IP54

Klik pro zvětšení (Huawei FreeBuds 5i - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei FreeBuds 5i - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei FreeBuds 5i - recenze)

Tyčinky, visiace vám z uší, dávajú dostatočnú stabilitu počas nosenia pri športe a nebol problém si s danými slúchadlami pobehnúť bez toho aby som sa obával, že ich stratím niekde na prechode. Súčasne sú tieto stopky vybavené aj formou dotykového ovládania, s ktorým predmetný výrobca pracuje už roky a aktuálne ho doviedol do takmer úplnej dokonalosti čo do správneho rozpoznávania povelov - akonáhle si FreeBuds 5i spárujete s telefónom/tabletom, aplikácia AI Life vám usporiada rýchli tutoriál tak aby ste sa oboznámili s úpravou hlasitosti (stačí len prstom prebehnúť po dotykovej ploche slúchadla hore alebo dole), preskakovaním skladieb, posúvaním skladieb, prijatím hovorov a tak ďalej a tak podobne. Všetko v tomto smere funguje perfektne a je vidieť, že sa počas testovania prototypu skutočne testovalo viac než len pár hodín, čo nie vždy býva úplným štandardom. Keď už spomínam free aplikáciu AI Life, tak svojho času bola dostupná v aktualizovanej forme aj na Google obchode, avšak teraz je nutné ju sťahovať priamo zo stránky výrobcu, čo môže časť konzumentov považovať za trocha otravné - teda tá časť, čo nemá priamo Huawei telefóny. Cez to všetko, je však samotný softvér rovnako dobre koncipovaný a prehľadným, bez zbytočného balastu ohľadom nastavovaní.

Všetko v jednej aplikácii

Klik pro zvětšení (Huawei FreeBuds 5i - recenze)

AI Life vám dáva možnosť mapovať povely pre dotykové ovládanie, nastavovať aktívne odhlučnenie okolia (ANC), sledovať stav batérie a prepínať medzi pripojenými zariadeniami. V jeden moment môžete mať súčasne spárované dve zariadenia a automatické "prehadzovanie výhybky" funguje spoľahlivo a bez problémovo. Menšie negatívum by sa dalo nájsť v nutnosti pozastaviť hudbu na jednom zariadení aby bolo možné v nej po prechode na ďalšie a zase späť opäť pokračovať, každopádne počas hovorov funguje v duálnom režime všetko bez nutnosti nejako interagovať s telefónom a muziku manuálne stopnúť. Aktívne potláčanie hluku a teda ANC je jednou z hlavných pridaných hodnôt týchto sto eurových štupľov do uší. Jeho kvalita by sa dala charakterizovať ako priemerná a rozhodne nečakajte totálne odrezanie od sveta, ale skôr niečo, v tomto ohľade, splnené tak na polovicu. Máme tu dostatočne hlasný modus vnímania okolia avšak s čiastočným šumením v pozadí a celkovo tri režimy odhlučnenia. Čo sa týka pasívneho potláčania ruchov, tak ten je rovnako priemernej kvality.

ANC a LDAC

Klik pro zvětšení (Huawei FreeBuds 5i - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei FreeBuds 5i - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei FreeBuds 5i - recenze)

Huawei FreeBuds 5i sú po stránke audia ako takého nadpriemerne hodnotným spoločníkom všetkých vás, čo si radi do uší tlačíte muziku/podcasty všade kam vás podrážky topánok zanesú. Slúchadlá podporujú LDAC kodek od SONY a dokážu preto cez BT (5.2) servírovať audio linku vo vysokom rozlíšení (tento aspekt však podporuje len Android a ani Apple ani MS si s ním natívne nemajú ako poradiť). Páčila sa mi celková pestrosť zvuku samotného, kde nechýbala intenzívna basová linka sprevádzaná akýmsi kompromisom medzi výškami a stredmi. Iste, priestor na uspokojenie zapáleného audiofila je aj tu silno obmedzený, treba si však spomenúť na cenovkou slúchadiel a hneď budete v obraze.



Celková výdrž batérie vám v kombinácii "puzdro plus slúchadlá" ponúkne takmer 27 hodín čistého hrania, avšak to len v prípade ak totálne odignorujete ANC. Pri zapnutom aktívnom potláčaní okolitých ruchov sa dostanete na necelých osemnásť hodín, čo je stále viac ako uspokojivý údaj. Dôležitou remennou tu, okrem ANC, je aj počúvanie audia vo vysokom rozlíšení či duálne pripojenie, čo vám však asi nemusím nejako špeciálne pripomínať. Kto by cez to všetko narazil na problém s totálne vyšťavenými slúchadlami, stačí ich na dvadsať minút napojiť do siete a okamžite máte k dispozícii viac než štyri hodinky plného chodu. Časový údaj úplného nabitia z nuly na sto percent je potom niečo málo cez tridsať minút. Na samotný záver som si nechal vôbec najväčšie negatívum, ktoré mi neustále brnkalo po ušiach v momente, keď som o celkových kvalitách vyššie opisovaných štupľov začal nejako komplexnejšie uvažovať. Nechápem prečo dizajnérov napadlo podmieniť vkladanie/vyťahovanie slúchadiel do/z puzdra tým, že ich musíte zakaždým otočiť. Tento nelogický postup mi robil počas bežných úkonov obrovské problémy - predstavte si, že idete mestom a v jednej ruke máte horúcu kávu a tou druhou sa snažíte krkolomne vrátiť slúchadlá do puzdra, alebo ich naopak vytiahnuť von. Ak dám však bokom práve tento nepraktický proces ukladania a vyťahovania samotných slúchadiel, tak Huawei FreeBuds 5i prekonali akékoľvek moje očakávania a ak v súčasnosti hľadáte vysoko kvalitné štuple do uší s prémiovým nádychom, sotva nájdete lepšiu voľbu.

Excelentné slúchadlá a to takmer v každom ohľade

Klik pro zvětšení (Huawei FreeBuds 5i - recenze)

Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Huawei

Klik pro zvětšení (Huawei FreeBuds 5i - recenze)


CGwillWin