hw
recenze
ZOOM H1n

ZOOM H1n - recenze
ZOOM H1n - recenze
15:00, 06.07.2023

Japonská spoločnosť ZOOM sa už dlhé roky špecializuje na produkciu kvalitnej audiotechniky, a to všetko s cieľom uspokojiť nielen profesionálnych alebo amatérskych hudobníkov, ale aj audiovizuálnych tvorcov ‒ tu by sa hodila veta v znení: od plesnivej garáže starej mamy cez štúdium žurnalistiky až pred ostré svetlá reflektorov. Do ich nesmierne bohatého portfólia sa tak pozerajú začínajúci strojcovia podcastov, ako aj skúsenosťami prekypujúci novinári. Naša redakcia mala možnosť vyskúšať lokálne asi najpopulárnejší mikrofón modelovej série H1n, ktorý mnou vyššie uvedené špecifiká vystihuje zo všetkých najlepšie. ZOOM H1n je totižto audio rekordér za ľudovú cenu, ktorý som osobne už videl vo výbave u niekoľkých kolegov a dokonca aj v rukách pracovníkov štátneho rozhlasu. Dajme však teraz bokom nejaké prvoplánové PR, keďže uvedený hardvér toho v praxi zvládne skutočne veľa, a preto ma teší, že vám o ňom v nasledujúcich riadkoch budem môcť náležite poreferovať.

V jednoduchosti je opäť krása

Klik pro zvětšení (ZOOM H1n - recenze)

Klik pro zvětšení (ZOOM H1n - recenze)

Klik pro zvětšení (ZOOM H1n - recenze)

Vyššie som spomenul prijateľnú cenu, ktorú ZOOM pomyselne pripevnil na svoj H1n rekordér a bolo by určite vhodné ju aj presne zadefinovať. Aktuálne daný produkt na našom trhu viete zohnať za cca 90 eur, čo je v rámci kvality a celkovej palete funkcií rozhodne viac než férová cifra. Prvá vec, čo ma počas testovania H1n šokovalo, bola jeho celková kompaktnosť a nízka váha (60 gramov). Tento primárne terénny zberač audia, respektíve hlasového prejavu, vám príde v balení spolu s kvalitným puzdrom na zips (počas testu som síce zips dokázal trocha pokaziť, avšak nepripisujem to ako vadu produktu, ale skôr mojej nešikovnosti), penovou redukciou pre tlmenie ostrejších výkyvov hlasiviek, papierovým manuálom a párom AAA batérií. Ak by som už takto v úvode článku mal rekordéru niečo menšie vytknúť, tak je to práve využívanie napájania pomocou klasických alkalických batérií. Kto by však chcel v teréne, ale aj mimo neho, daný rekordér napájať cez DC adaptér (je súčasťou balenia), tak mu to umožňuje prítomnosť konektora na tele prístroja.

Plastové šasi

Klik pro zvětšení (ZOOM H1n - recenze)

Klik pro zvětšení (ZOOM H1n - recenze)

Klik pro zvětšení (ZOOM H1n - recenze)

Predmetný rekordér nie je rozhodne vhodné hádzať bez puzdra kade-tade po pracovnom stole a rozhodne by som si dával dobrý pozor, aby vám naň niekto nesadol – možno vám to znie nepravdepodobne, sám som bol však svedkom situácie, kedy sa počas nahrávania reportáže kolega nechtiac uvelebil na lavicu, kde si nanešťastie jeho kolegyňa zabudla H1n položený hneď vedľa mobilu ‒ telefón prežil, avšak rekordér praskol tesne pod kolieskom regulácie citlivosti snímania zvuku a bol už nepoužiteľný. Všetky fyzické tlačidlá sú na intuitívnom mieste, avšak nedisponujú žiadnou formou podsvietenia, a čo je ešte o niečo horšie, tak ich spracovanie nie je vôbec ohromujúce ‒ nejde o žiadny prémiový nádych ani nič v tomto duchu. Do plastového šasi si musíte zasunúť microSD kartu, aby sa vaše nahrávky mohli archivovať, a to konkrétne vo formátoch WAV (16/24 bitov pri 44,1/48 alebo 96 kHz) a MP3. Zapnutie a pohotovostný režim H1n trvá necelých desať sekúnd v závislosti od veľkosti vloženého pamäťového média a podpora kariet začína na 2 GB veľkosti a končí na 32 GB. Vizuálne rozhranie sa potom zjavuje na 1.25 palcovom monochromatickom LCD displeji, ktorého obrovskou výhodou je permanentné zobrazovanie dôležitých nastavení bez toho, aby ste ich museli loviť niekde v menu.

Každá dôležitá funkcia má svoj vlastný fyzický spínač

Klik pro zvětšení (ZOOM H1n - recenze)

Klik pro zvětšení (ZOOM H1n - recenze)

Klik pro zvětšení (ZOOM H1n - recenze)

Zo začiatku som mal trocha strach z toho, že intuitívnosť nastavenia mi v prípade H1n bude spôsobovať menšie bolesti hlavy, avšak cez to všetko, že je na tele zariadenia možno až zbytočne veľa tlačidiel, vo finále má každé jedno svoje opodstatnenie a v praxi to celé zjednodušuje prácu. Uvediem aj praktický príklad: realizoval som textovú reportáž ohľadom odovzdávania ocenení v segmente IT, a aj keď som pôvodne nemal chuť vôbec H1n vyťahovať a všetky naplánované interview jednoducho nahrať na telefón a následne prepísať do textu, kompaktnosť a súčasne pohotovostná jednoduchosť daného rekordéru, sa v teréne ukázala byť jednoducho oveľa praktickejšia než mobil ‒ nehovoriac o tom, že sa tu rozprávame o prístroji schopnom nahrávať zvuk v profesionálnej kvalite a bez skreslenia. Než sa však v rámci recenzie prepracujeme práve k opisu audia samotného, poviem vám ešte čo to o možnostiach spomínaného nastavenia. Užívateľ si tu môže zadefinovať presný dátum a čas nahrávok, aktivovať funkciu vypnutia pri dlhodobom nepoužívaní (šetria sa batérie, ktoré zvládnu nepretržite nahrávať cca 10 hodín), formátovať vložené médium, definovať názvy súborov a podobne. Podsvietený displej zvláda zobrazovať aj citlivosť zbernice, a kto by nahrávku chcel priamo kontrolovať cez slúchadlá a vyhnúť sa tak prípadným problémom, ktoré sú riešiteľné až vo fáze postprodukcie, môže do tela rekordéru zasunúť jack konektor od slúchadiel.

Kvalitné kondenzátorové mikrofóny pre zber stereo zvuku

Klik pro zvětšení (ZOOM H1n - recenze)

Klik pro zvětšení (ZOOM H1n - recenze)

Klik pro zvětšení (ZOOM H1n - recenze)

Bolo pre mňa radosťou nahrávať cez ZOOM H1n, či už išlo o záznamy určené čisto pre informačný výstup alebo o nahrávky, ktoré som neskôr aplikoval do videí a podcastov. V oboch prípadoch sa kvalita kondenzátorových mikrofónov postarala o jasné vymazanie všetkých tých vyššie spomínaných negatív, ktoré som v súvislosti s testovanou vzorkou počas mesačnej skúšky objavil. Užívateľ si však musí dávať pozor na prostredie, v ktorom nahráva a keďže výrobca do balenia nevložil žiadnu mačku pre redukciu silného vetra, tak s priloženým penovým „afrom“ je lepšie sa pred akýmkoľvek silnejším fúkaním radšej skryť. Akonáhle ale nájdete ideálne podmienky, a nemusí ísť priamo o kostol, kde sa šepká a je ozvena, pomocou H1n budete schopní zbierať čisté audio linky. Pri testovaní som zámerne počas nahrávania zvuku v blízkosti hardvéru zapínal ďalšie zariadenia, ako fotoaparát s externým mikrofónom, mobil, tablet či notebook, a to s cieľom odhaliť, čo i len malé rušenie prostredníctvom rádiových a iných vĺn. Žiadnu anomáliu som v tomto ohľade nezaznamenal a s tým sa spája aj schopnosť rekordéru potláčať akékoľvek šumenie na pozadí ‒ nahrávky sú krásne čisté a môžete na nich rozoznávať tie najmenšie detaily. Môže za to dozaista aj low-cut filter, ktorý v rámci nízkych frekvencií potláča dunenie a rovnako nepríjemné praskanie.

Lepší by ste len ťažko hľadali

Klik pro zvětšení (ZOOM H1n - recenze)

Spoločnosť ZOOM si zaslúži obdiv za to, čo všetko s novou verziou H1n dokázalo a nemuselo finálnu cenu hnať oveľa vyššie. Iste, stále je tu niekoľko kompromisov, kde na prvé miesto radím dosť krehké plastové šasi, nasledované využívaním bežných batérií a v neposlednom rade aj limitovanou podporou kapacity microSD kariet. Avšak tieto argumenty zoči-voči kvalite záznamov, možností nastavenia a celkovej kompaktnosti jednoducho neobstoja, a ak hľadáte terénny rekordér, či už v rámci profesionálnych alebo amatérskych výstupov, sotva by ste na trhu našli niečo lepšie než práve H1n od firmy ZOOM.



Za poskytnutí produktu k recenzi děkujeme společnosti ZOOM

Klik pro zvětšení (ZOOM H1n - recenze)


CGwillWin