hw
recenze
Samsung Galaxy Tab S9 Ultra

Samsung Galaxy Tab S9 Ultra - recenze
Samsung Galaxy Tab S9 Ultra - recenze
08:54, 05.10.2023

Recenziu na novú „interaktívnu dosku“ od Samsungu v hodnote herného notebooku začneme menším historickým okienkom. Ešte v čase vysielania prvého televízneho seriálu Star Trek sa verejnosť domnievala, že to, čo kapitán Kirk a jeho posádka často držia v rukách, je len obyčajný notes s papierom a perom. Už v tej dobe (išlo o 60. roky) však boli na patentovom úrade v Spojených štátoch evidované prvé koncepty schopné teoreticky rozpoznávať písanie pohybom ruky – vôbec premiérový patent na predchodcu dnešnej verzie tabletu bol dokonca schválený už v roku 1914. Bola to práve filmová a televízna tvorba, ktorá prostredníctvom sci-fi postupne pripravovala konzumentov na možnosť, že raz sa aj v ich rukách zhmotní zázračná tabuľka, pomocou ktorej si budú vedieť vyrátať počet hospodárskych zvierat a súčasne objednať potraviny priamo domov. Iste, od Kubrikovej Vesmírnej odysey sme sa so súčasným využitím tabletov posunuli do úplne iných sfér, v každom prípade pôvodná myšlienka prepojenia kompaktného výkonného počítača s interaktívnym perom sa do komerčnej výroby reálne dostala až v roku 1987 a začiatky boli (podľa očakávania) dosť kostrbaté. Dnes už sú tablety za zenitom a ich komerčný dosah sa pomaly, ale isto zúžil skôr na špecifické potreby kreatívnych ľudí, ktorých sotva môžeme radiť medzi masových nákupcov. V skratke, tablety sú aj vďaka rastúcemu výkonu mobilných telefónov dávno na ústupe. Pointou natiahnutého úvodu na recenziu Galaxy Tab S9 Ultra, jedného z najvýkonnejších tabletov súčasnosti, je pripraviť vás na opis hardvéru s tak úzkym a komplikovaným zacielením na koncového zákazníka, že vlastne nechápem, že sa to Samsungu oplatí rok čo rok obnovovať.

Tak obrovský, tak tenký

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Tab S9 Ultra - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Tab S9 Ultra - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Tab S9 Ultra - recenze)

Nebudeme ďalej chodiť okolo horúcej kaše, resp. v tomto prípade skôr okolo horúceho jabĺčka. Galaxy Tab S9 Ultra je priamym konkurentom iPadu PRO od Applu, a to nielen po stránke výkonu (tu mu to ide slušne), ale hlavne v rámci kreativity pri kreslení pomocou dotykového pera (tu už oproti konkurencii výrazne zlyháva, ale o tom ešte bude v texte reč). Tabletov vybavených operačným systémom Android v takto výkonnej konfigurácii (čip Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 2,8GHz, RAM 12GB) je na trhu, samozrejme, minimum a keď si to celé spojíte s vyššie spomínanou cenovkou, právom očakávate luxus. Ten vám vo finále je ponúknutý, minimálne čo sa týka kvality šasi. Plne kovové telo tohto extrémne veľkého 14,6-palcového AMOLED panela s rozlíšením QHD (2960×1848, pomer strán 16:10) pôsobí luxusným dojmom a váži 732 gramov. Ak niečo dokáže obhájiť vysokú cenu, tak je to práve kvalita spracovania tabletu a jeho plné IP68 krytie voči vonkajším vplyvom. Majitelia milujúci pláže sa tak nemusia obávať zobrať si svoju novú a drahú hračku k vode a pokojne ju môžu na konci dňa do nej aj nakrátko ponoriť. Kovové telo bolo pri mnou testovanej verzii Ultra tenké len 5,5 milimetrov a rámiky, ktoré lemujú krásne svietiaci panel, sú tak malé, že keď tablet máte v rukách, z diaľky to vyzerá, ako keby ste držali svietiacu dlaždičku bez okrajov.

Úžasné na sledovanie filmov, seriálov a športových prenosov

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Tab S9 Ultra - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Tab S9 Ultra - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Tab S9 Ultra - recenze)

Počas testovania prémiového tabletu od Samsungu začala aj nová sezóna NFL, čo som automaticky využil na overenie zobrazovacích schopností nového hardvéru. Práve možnosť zobrať si toto zariadenie všade, kde je internetový signál (pokojne aj do vane plnej horúcej vody), to všetko s cieľom sledovania svojho obľúbeného televízneho programu (filmu, seriálu, športového prenosu) totiž dáva kúpe tabletu jeden z dôležitých pointov. Asi vás nijako neprekvapím informáciou, že tablet za takmer 1 500 eur nemá problém potešiť vaše oči skutočne nádhernými scenériami, k čomu mu, mimochodom, pomáha podpora štandardu HDR10+ a obnovovacia frekvencia 120 Hz. Nádherne jasný, čistý a ostrý obraz si pri aktivácii funkcie Vision Booster dokáže regulovať svetlosť na základe prostredia, kde je tablet používaný, ale ešte viac než obraz samotný ma šokoval úžasne čistý a úderný zvuk – inžinierovom zo Samsungu tlieskam za to, čo v tomto smere dokázali spraviť s tak tenkým telom.

Skúšal som aj tzv. duálne porovnanie. Prostredníctvom môjho redakčného notebooku som nechal bežať live prenos zo zápasu v americkom futbale, pričom kúsok vedľa sa mi na testovanej vzorke zobrazovala informatívna lišta s priebehom ďalších simultánne hraných stretnutí vrátane krátkych živých prestrihov. Možnosť interakcie na tablete, ktorú ponúka platená športová stream služba DAZN, v kombinácii so 16 palcov veľkou obrazovkou herného laptopu pre mňa znamenala dokonalý prehľad o všetkom, čo sa v NFL počas tej nedele dialo. A celých tých päť hodín zábavy som si užil ešte lepšie, než keby som sedel naživo v hľadisku.

Postprodukcia? Áno. Kreslenie? Nie.

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Tab S9 Ultra - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Tab S9 Ultra - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Tab S9 Ultra - recenze)

Súčasťou balenia Samsung Galaxy Tab S9 Ultra je aj dotykové pero S Pen, ktoré má svoje miesto na zadnej strane tabletu v strede špeciálneho magnetického prúžku. Ak sa rozhodnete k tabletu zakúpiť aj nízkoprofilovú klávesnicu so slušne reagujúcim trackpadom, tak získate celoplošnú ochranu zariadenia, ktorá zahŕňa aj pero samotné. V prípade, že to neurobíte, pero pripnuté na zadnej strane nevyzerá vôbec pekne a pri transporte je možné, že ho stratíte. Tak či onak, na postprodukciu je výkon S9 Ultra rozhodne vhodným pomocníkom a výrazne tomu pomáha aj takmer 15 palcov veľký a prehľadným panel.

Poďme sa však pozrieť na možnosti kreatívneho kreslenia a grafickej tvorby, ktoré mali byť konkurencieschopné výhradne v porovnaní s iPad PRO tabletom od nahryznutého jablka. Na test som si v tejto súvislosti opäť prizval odborníka v danej téme, keďže ja dokážem nakresliť tak maximálne kostrbatú šibenicu s prezidentom prvého Slovenského štátu. Zo skladu som vytiahol svojho rodného brata, ktorý sa už roky živí grafickou tvorbou reklám rôzneho druhu a ktorého výtvory môžete sledovať naprieč širokým multimediálnym spektrom. Už po krátkom čase strávenom v spoločnosti testovanej vzorky mi brat jasne vymenoval niekoľko dôležitých nedostatkov tabletu od Samsungu. Pocit z interakcie hrotu dotykového pera s obrazovkou je prehnane gumový, čo do tvorby prináša nechcený rušivý element. Latencia sa síce zlepšila na úroveň 2,9 ms (v minulej sérii bola 6,8 ms), avšak detekcia náklonu hrotu je naďalej na slabšej úrovni, než je to u konkurencie, pričom interakcia pri tvorbe mu neraz menila štruktúry liniek na miestach, kde to neočakával. Pre neho ako človeka, ktorý aktívne tvorí na profesionálnom náradí od firiem ako Wacom, je práve možnosť čiastočnej tvorby aj mimo tohto drahého segmentu určite vítaným doplnkom, ale keď som mu položil otázku, po čom by siahol skôr, či po novom tablete od Samsungu, alebo by ostal u svojho niekoľko rokov starého iPadu PRO, odpovedal jasne práve v prospech jablka.

Nič nie je čiernobiele

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Tab S9 Ultra - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Tab S9 Ultra - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Tab S9 Ultra - recenze)

Samozrejme, úplne chápem, že vyššie opisovaná a dúfam, že aj relevantná správa ohľadom celkových kvalít dotykového pera/dotykovej plochy v rukách profesionála je len jedným z mnohých pilierov vo finálnom hodnotení Samsung Galaxy Tab S9 Ultra. Opierať akékoľvek percentá len o jeden skúmaný aspekt produktu je, logicky, nezmysel, preto som si na záver nechal pre niekoho viac, pre iného menej dôležité funkčné prednosti tabletu. Ten získava relevanciu v rukách majiteľov súčasných, ale aj starších mobilov od Samsungu, čo nás privádza k stále výborne fungujúcemu rozhraniu Dex – ide o prepnutie do desktopovej vizualizácie. Prečo práve Dex? Pomocou neho si totiž môžete obrie rozmery panelu Tab S9 Plus prispôsobiť podľa svojich potrieb a bez akýchkoľvek limitov. V základnom rozhraní sa totiž veľká časť aplikácií stiahnutých do tabletu nedokáže vyrovnať s jeho veľkosťou a sú orezané.

Interná batéria mi pri plnom vyťažení a využívaní Dexu vydržala takmer sedem hodín v kuse a pri móde tabletu takmer dvanásť hodín, čo môžeme dozaista radiť medzi pozitíva porovnateľné s modernými a často drahšími biznis laptopmi. Pomocou pripojenej klávesnice viete tvoriť súvislý text s minimom chýb a v rámci socializácie s vonkajším svetom vám určite pomôže do hornej lišty vstavané duo 12 Mpx kamier (jedna štandardná a jedna ultraširokouhlá). Stále nedokážem pochopiť tú obsesiu tlačenia fotomodulov aj na zadný panel tabletov, ale aj tu nájdete štandardný 13 Mpx, resp. ultraširokouhlý 8 Mpx snímač. Vo výsledku z nich lezú sotva podpriemerné výsledky v rámci fotografií aj videí, pričom ja by som bol radšej, keby Samsung nabudúce tento aspekt odrezal. Finálna cena tak mohla aspoň trocha klesnúť.

Doštička na hranie

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Tab S9 Ultra - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Tab S9 Ultra - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Tab S9 Ultra - recenze)

Osemjadrový procesor Snapdragon 8 Gen 2 a 12 GB operačnej pamäte predurčujú nový Samsung tablet k tomu, aby ste jeho prostredníctvom mohli spustiť akékoľvek súčasné mobilné tituly aj s nejakým tým presahom – samozrejmosťou je streamovanie videohier cez Xbox Cloud, na čo ale, logicky, nepotrebujete žiadny zásadný výkon, no hlavne možnosť spárovať tablet s externým gamepadom. Spoločnosť Samsung aktuálne ponúka tri veľkostne odstupňované verzie tabletu, z čoho mne, ako ste určite pochopili z recenzie, prischla na dlhú dobu tá najdrahšia. Pocity z novinky sú zmiešané a ak by som sa mal dnes rozhodovať, či pre svoju prácu investujem do biznis notebooku, alebo si kúpim Samsung Galaxy Tab S9 Ultra, ostanem verný klasike. Je tu však veľa scenárov, z ktorých moje preferencie vypadávajú, keďže potreby máme všetci rôznorodé. Kto zháňa výkonný tablet ako doplnok ku každodennému dokrmovaniu rodinnej pohody, ocení riešenie nasledujúcej situácie: jedno dieťa sa odmieta odlepiť od televízora, druhé vám zobralo Switch, partner/partnerka/manžel/manželka vám okupujú notebook a vy si práve v tom momente chcete pustiť film či šport v maximálne možnej kvalite. Siahnuť po Ultra verzii tabletu Galaxy Tab S9 vtedy razom znie ako rozumný krok. Treba si ale vedieť obhájiť jeho cenu, napríklad prácou z domu, kde v prípade postprodukcie zvládnete editovanie videa a fotografie, avšak nie už tak prácu v podobe animovania a kreslenia.

Tablety tak ako ich poznáme pomaly ale isto umierajú

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Tab S9 Ultra - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Tab S9 Ultra - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Tab S9 Ultra - recenze)

Ako vidíte, na stole máme veľa scenárov a rôzne variácie ich vývoja, povedať preto kategoricky niečo v zmysle, že Tab S9 Ultra v nich nemôže za žiadnych okolností dosiahnuť úspech, by bolo maximálne chybné. V konečnom dôsledku však rozhoduje vaša ochota platiť a ak by ste si k tomuto tabletu chceli kúpiť aj ochranné puzdro a klávesnicu s trackpadom, dostanete sa na cenu necelých 2 000 eur, čo už je suma s veľkým S. Myslím si, že to, čo kedysi ľudia videli v rukách kapitána hviezdnej lode USS Enterprise, sotva korešponduje so súčasnou víziou tabletu, avšak moderný pokrok v oblasti notebookov a telefónov tento špecifický hardvér vytláča na okraj záujmu, až ho skôr či neskôr úplne zahubí.



Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Samsung

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Tab S9 Ultra - recenze)


CGwillWin