hw
speciál
Z bohatej ponuky Kingston kariet si vyberie úplne každý

Z bohatej ponuky Kingston kariet si vyberie úplne každý
Z bohatej ponuky Kingston kariet si vyberie úplne každý
10:33, 02.10.2023

Ľudská pamäť je to, na čom stojí naše každodenné fungovanie a akonáhle nám do nej niečo biologicky siahne, väčšinou niečo nepredvídané, v tom momente sa nám zastaví kolobeh rutiny a máme razom problém fungovať. Osobne verím tomu, že sme len pár rokov od toho, plne prepojiť modernú technológiu s ľudským tkanivom, práve aj na báze zlepšovania pamäte, čo môže pomôcť chorým ľudom dosiahnuť aj v pokročilom veku plnohodnotnú socializáciu. Paradoxne, v čase písania tohto článku som v jednom zahraničnom podcaste započul informáciu, že Elon Musk už zháňa prvých dobrovoľníkov pre implantát čipu do mozgu. Než sa však stane onen pokrok, a dúfajme, že neskončí katastrofou, tak nás rozširovanie pamäte musí zatiaľ trápiť len v rámci bežného hardvéru. Ako raz povedal môj kamarát; nie je karta ako karta, a preto sme si pre vás pripravili aktuálny prehľad najnovších pamäťových kariet od spoločnosti Kingston Technology aj s patričným vysvetlením, kam sa tá či oná kartička najlepšie hodí.

Fotoaparát, kamera, palubná kamera, herná konzola, bezpečnostný systém...

Klik pro zvětšení (Z bohatej ponuky Kingston kariet si vyberie úplne každý)

Klik pro zvětšení (Z bohatej ponuky Kingston kariet si vyberie úplne každý)

Klik pro zvětšení (Z bohatej ponuky Kingston kariet si vyberie úplne každý)

Ja osobne dnes využívam microSD a SD karty predovšetkým na zber fotografií a video materiálu v rámci svojej práce novinára a preto nimi kŕmim bezzrkadlovky, kamery, ako aj herné handheldy. Avšak rovnako tak je možné týchto malých a šikovných archivárov dát vložiť do obrovského množstva ďalšej elektroniky s rôznym zameraním. Máte v aute palubnú kameru s cieľom chrániť sa pred okolitým výpadom cestných pirátov? Kingston pre vás má vhodnú pamäťovú kartu odolnú voči nárazom a schopnú udržať dáta aj pri vysokých teplotách. Radi jazdíte na terénnom bicykli po lese a na prilbe máte pripnutú akčnú kameru? Kingston pre vás má kartu zvládajúcu extrémne vonkajšie vplyvy. Jednoducho nech už vám napadne akákoľvek situácia a akýkoľvek hardvér, do ktorého je nutné vložiť pamäťovú zbernicu, uvedená spoločnosť má pre vás ten vhodný produkt. Aby sa však bolo možné dostatočne zorientovať v jednotlivých triedach kariet a naučiť sa rozpoznávať jednotlivé označenia, určite vám príde vhod nasledujúce rozdelenie podľa cieľového nasadenia.

Čo, kam a načo

Klik pro zvětšení (Z bohatej ponuky Kingston kariet si vyberie úplne každý)

Klik pro zvětšení (Z bohatej ponuky Kingston kariet si vyberie úplne každý)

Klik pro zvětšení (Z bohatej ponuky Kingston kariet si vyberie úplne každý)

  • Canvas Select Plus – karty základnej úrovne, určené do mobilov, tabletov a ďalších zariadení na bežné použitie. Rýchlosť čítania 100 MB/s, rýchlosť zápisu 85 MB/s, trieda V30 pre video (pozor, platí pre 128 GB a vyššie kapacity, lebo u verzie 64GB je to iba V10). Pre použitie v mobiloch, či tabletoch je dobré vedieť, že karta je triedy A1. Proste ten najbežnejší model pre každodenné použitie vo formáte SD alebo micro SD.
  • Canvas Go! Plus – karta Go!, čiže ideálne do akčných kamier, dronov, menších fotoaparátov (bezzrkadlovky), na natáčanie videí (vrátane 4K) a náročnejšie aplikácie. Má vyššiu odolnosť voči teplotám, vlhku a dosahuje rýchlosti čítania/zápisu na úrovni 170/90 MB/s (opäť u najmenšej 64 GB je rýchlosť zápisu nižšia a to 70 MB/s). V reči „kódov“ je to trieda 10, UHS-1, U3 a V30. Samozrejme dostupné sú vo formáte SD a aj micro SD
  • Canvas React Plus – najrýchlejšia karta pre profesionálne použitie, kde je dôležitá vyššia rýchlosť (napr. 4K/8K video produkcia, profesionálne filmové kamery UHS-II alebo profesionálne zrkadlovky). Karta je triedy UHS-II, U3, V90 a dosahuje rýchlosti čítania/zápisu na úrovni 300/260 MB/s. Zjednodušene veľká výkonná SD karta pre náročných alebo profesionálov s patričným výkonom a zodpovedajúcou cenovkou. Pre využitie plného potenciálu je však potrebné mať aj príslušný hardvér. Pokiaľ váš fotoaparát, resp. kamera nedokáže využiť túto kartu, bude oveľa vhodnejšie kúpiť si lacnejšiu Go! alebo Select, ktorú využijete efektívnejšie. Toto je naozaj karta pre profesionálov.
  • High Endurance – karty určené na častejšie prepisovanie. Podobne ako u SSD je životnosť pamäťových buniek limitovaná na určitý počet prepisov a mazaní (P/E cyklus = programovanie alebo zápis a erase/mazanie). Karty High Endurance (skrátene HE) sú preto určené primárne do bezpečnostných kamier, alebo kamier v automobiloch (tzv. dashcam), kde sa obsah karty neustále prepisuje a bežné karty by sa opotrebovali oveľa skôr. HE karty vydržia násobne viac prepisov ako iné bežné pamäťové karty. Dostupné sú vo formáte micro SDHC a micro SDXC (teda nie veľké SD) a v kapacitách 32 až 256 GB s rýchlosťou čítania/zápisu 95/45 MB/s (u menších kapacít 95/30 MB/s). Pri použití 24/7 je podľa informácií na webe výrobcu záruka 3 roky na až 26,9 tisíc hodín operačného času! Cenový rozdiel napr. oproti microSD karte Go! Plus je pritom len asi 20%, takže keď kartu plánujete naozaj neustále prepisovať, rozhodne sa vyplatí priplatiť si nejaké tie 3 € navyše za HE.
  • Industrial – špeciálna kategória určená na „priemyselné“ použitie, teda napr. do obrábacích strojov, alebo aplikačných riadiacich počítačov, vrátane extrémnejších prostredí. Karta je v prevedení micro SD alebo SD pričom dostupná je v menších kapacitách už od 8 GB do 64 GB, čiže ide o jednu z mála, ktorá sa stále vyrába aj v takto malej kapacite a preto je to zaujímavý model napr. aj pre záchranu nejakých starších MP3 prehrávačov, alebo retro fotoaparátov, ktoré nepodporujú karty vyššej kapacity. Ide o kartu UHS-I triedy U3, V30 a A1 s rýchlosťou čítania/zápisu 100/80 MB/s. Je priam ideálne pokiaľ napr. máte doma nejaký mikropočítač typu Raspberry Pi a potrebujete kartu „na operačný systém“.


  • Klik pro zvětšení (Z bohatej ponuky Kingston kariet si vyberie úplne každý)

    Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Kingston Technology

    Klik pro zvětšení (Z bohatej ponuky Kingston kariet si vyberie úplne každý)

    
    CGwillWin