hw
speciál
DDR5 paměti s nebinární kapacitou - Proč použít moduly s kapacitou 24, 48 nebo 96 GB?

DDR5 paměti s nebinární kapacitou - Proč použít moduly s kapacitou 24, 48 nebo 96 GB?
DDR5 paměti s nebinární kapacitou - Proč použít moduly s kapacitou 24, 48 nebo 96 GB?
16:55, 18.06.2024

Jedním z klíčových komponentů, který má zásadní vliv na výkon počítačů je operační paměť. S poslední generací DDR5 přišlo množství inovací a také tzv. „nebinární kapacita“. RAM už nemusí mít jen tradičních 8, 16, 32 nebo 64 GB (tedy vždy dvojnásobky), ale také 24, 48 nebo 96 GB.

Vždy když přijde něco nového, neznámého, vyrojí se spousta otázek, a proto jsme se rozhodli pomoct vám zodpovědět alespoň ty základní a trochu demystifikovat koncept nebinární paměti. Jedná se totiž o velmi zajímavé řešení, které vám dá více možností při skládání výkonných počítačů, aniž by vás to finančně zruinovalo.

Kolik RAM potřebuje počítač?

Snad nejznámější „neslavný výrok“ o velikosti RAM řekl v roce 1981 zakladatel Microsoftu Bill Gates, když prohlásil: „Nikdo nikdy nebude potřebovat více než 640 kB RAM!“ Narážel tím na limit 640 kB operační paměti, který byl v MS DOS k dispozici pro systém a aplikace. Dnes, kdy Windows doslova hltají gigabajty paměti a jako minimum v kancelářských sestavách se doporučuje 8 a více GB, je zřejmé, jak moc se mýlil.

Paměti nikdy není dost, ale máme jisté technické i finanční limity, které nám ani dnes nedovolí instalovat do PC tolik RAM, kolik bychom chtěli. Ani zmíněný limit 640 kB v roce 1981 neměl na svědomí Microsoft, ale architektura prvních počítačů s procesory i8086/8088, které měly jen 20bitovou adresovou sběrnici a proto mohly adresovat jen 1MB (640 kB se využívalo jako operační paměť pro OS + aplikace a zbývajících 384 kB se použilo pro hardware jako video RAM, k mapování připojených periferií a podobné operace.

Jak postupně posouváme hranice IT, roste i velikost RAM, která se považuje za „standard“. Ještě nedávno bychom vám doporučovali jako minimum 8 GB RAM, ale dnes je zřejmé, že pro některé nové hry a aplikace je už i 16 GB málo, a když chcete víc FPS při hraní a plynulejší chod PC s víc aplikacemi na pozadí, když se nechcete omezovat při multitaskingu, je už nutné instalovat paměti víc. Každé zdvojnásobení RAM však znamená značnou finanční zátěž a právě zde by mohly pomoct paměti s nebinární kapacitou. Co přesně to znamená a jak se liší od běžných pamětí RAM?

Co je nebinární paměť

Nebinární paměť funguje stejně jako standardní RAM, kterou dobře známe, jen její výrobní proces je poněkud jiný - využívá totiž čipy s jinou hustotou. Hustota čipů DRAM se v minulosti vždy zdvojnásobovala. Ze 4Gb jsme přešli na 8Gb, z 8Gb na 16Gb čipy atp. (pozn. mluvíme zde o čipech, které tvoří RAM moduly, tedy o Giga bitech (Gb), nikoliv o celkové kapacitě modulů v Giga Bajtech (GB)).

S příchodem DDR5 však máme k dispozici také intermediární hustotu 24 Gbit, která se jinak označuje jako „nebinární“ paměť. Už to není jen dvojnásobek hustoty té předchozí, čili místo 4, 8, 16 a 32Gb čipů zde nově máme i 24Gb, což při použití stejného počtu čipů, stejné velikosti a stejných PCB umožňuje jednoduše vyrábět přímo 24, 48 nebo 96GB moduly.

Klik pro zvětšení (DDR5 paměti s nebinární kapacitou - Proč použít moduly s kapacitou 24, 48 nebo 96 GB?)

Když tedy mluvíme o 24 GB RAM, neznamená to, že v počítači máte skombinovaný 16 a 8GB modul, ale přímo 24GB paměťový modul, resp. 2× 24 GB (48GB), protože DDR moduly by se měly instalovat v párech. Tato kapacita dokáže uspokojit náročnější aplikace, kterým nestačí 16, 32 nebo 64 GB, ale zároveň náklady jsou nižší než u 32, 64 nebo 128 GB modulů, které jste museli použít dosud jako jedinou dostupnou alternativu. Hry tak můžou na nových nebinárních pamětech běžet plynuleji s větším FPS, můžete využívat lepší multitasking nebo vytvořit lokální AI s citelně menší investicí, než by tomu bylo při použití tradičních DDR5 v binárních kapacitách.

A jak je to s kompatibilitou nebinárních pamětí?

Už při návrhu DDR5 se počítalo s uvedením nebinárních kapacit, takže všechny systémy postavené na DDR5 (na obou platformách – Intel i AMD) podporují 24Gb paměti. Před instalací nebinárních pamětí je však většinou zapotřebí aktualizovat systém a BIOS, proto vám nejprve doporučujeme ověřit si podporu a dostupnost aktualizace u výrobce vaší základní desky/notebooku.

Dají se nebinární paměti kombinovat s klasickými DDR5?

Podle specifikace JEDEC (průmyslový standard) je míchání mezi bankami v pořádku, ale nedoporučuje se míchat paměti v rámci stejné skupiny (DDR paměti se používají v párech, takže nikdy nekombinujte např. jeden 16GB a jeden 24GB modul, no při správné instalaci není problém použít např. 2× 16 GB a 2×24 GB v jedné základní desce). Když přidáváte paměť do druhé skupiny bank, vždy se doporučuje umístit paměť s vyšší kapacitou do první skupiny (detailnější informace naleznete v manuálu k vaší MB).

Smícháním modulů RAM s 24Gb čipy s jinými moduly, které používají 16Gb čipy v rámci jedné banky by se deaktivovala optimalizace architektury kanálů a vaše moduly RAM by pracovaly s poloviční potenciální šířkou pásma, což by znamenalo rapidní pokles výkonu. To je důležité uvědomit si zejména u notebooků, kde jsou často možnosti jejich upgrade (zejména u levnějších modelů) značně konstrukčně omezeny již z výroby.

Rovněž na serverech není míchání v rámci vícekanálové bankovní skupiny povoleno a logicky podporováno není ani míchání paměťových modulů nebo souprav v PC/laptopu při přetaktování. Paměti s 24Gb čipy se od těch „běžných“ s čipy 16Gb odlišují kapacitou, ale jak jsme psali výše, nebinární paměť funguje stejně jako standardní DDR5, takže nechybí ani možnost přetaktování. A přetaktování nebinárních pamětí může být také velmi zajímavé.



CGwillWin