hw
recenze
Samsung Galaxy A35 5G

Samsung Galaxy A35 5G - recenze
Samsung Galaxy A35 5G - recenze
11:02, 17.06.2024

Je síce pekné dvakrát do roka, kalendár za kalendárom, ukazovať svetu svoje najprémiovejšie mobilné telefóny plné nových pokrokových technológií, avšak tie najväčšie čísla v rámci ziskov aj tak zbierajú cenovo dostupné zariadenia z nižších modelových radov. V prípade Samsungu sú tými, metaforicky povedané, húževnatými včeličkami nosiacimi zlaté mince priamo do juhokórejského úľu, telefóny série Galaxy A, ktoré sa pred časom dočkali príjemného omladenia. Ak čítate našu sekciu noviniek svedomito a pravidelne, tak vám určite neunikla informácia, že okrem modelu A35 predstavil Samsung aj výkonnejší telefón A55. Nasledujúci text sa však bude primárne zaoberať kvalitou úplného základu v rámci označenia A35, ktorý si viete kúpiť za sumu podliezajúcu hranicu štyroch stoviek.

Áno, chcel som fialový...

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy A35 5G - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy A35 5G - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy A35 5G - recenze)

Verte alebo neverte, fialovú farbu som si na test vybral zámerne, a kto ma pozná už trošku dlhšie tak vie, čo som týmto výberom sledoval. Každopádne, kto by chcel siahnuť po niečom konvenčnejšom, v ponuke sú ešte farebné varianty ako čierna, modrá a žltá. V balení sa, okrem samotného telefónu a dostatočne dlhého káblu s USB-C koncovkou na oboch stranách, už nenachádza nič dôležité. Nezdržujme sa preto opisom kovovej spinky a skromného manuálu a poďme priamo riešiť samotný dizajn, ktorý je možné, špeciálne voči minulému modelu, rozpoznať pomerne jednoducho. Zásadnou novinkou sú rovné hrany okolo väčšej časti šasi – výnimkou je len horná pravá strana, kde sa nachádzajú klasické spínače, jeden pre zámok a zvyšné duo určené na ovládanie hlasitosti. Samsung si uvedenú hranu dokonca špecificky pomenoval a ide o takzvaný Key Island. Zadná časť je vyrobená z jednoliatej sklenenej tabuľky, čo v kombinácii s mnou adorovanou farbou prináša pod náporom lúčov svetla krásne trblietavý efekt. Keďže sa však jedná o lesklý povrch, pravidelným používaním zariadenia bez puzdra si naň zákonite budete nanášať nechcené odtlačky a iné nečistoty. Napriek tomu, že rám A35 je plne plastový (na rozdiel od drahšieho bračeka A55 s hliníkovým rámom), tak na dotyk nepôsobí nijako lacno a vďaka ostrejším kontúram padne perfektne aj do mokrej dlane. Mobil váži len 209 gramov a disponuje zvýšenou odolnosťou IP67.

Radosť sa naň pozerať

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy A35 5G - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy A35 5G - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy A35 5G - recenze)

Nerozumiem úplne dôvodu, prečo Samsung o niečo viac nestenčil rámiky okolo 6,6 palcov veľkého AMOLED Infinity-O panelu (strany sú lemované čiernym pásikom s hrúbkou dvoch milimetrov s tým, že vrch a spodok je ešte o milimeter a pól hrubší), každopádne, na displej sa pozerá priam s radosťou. Jasný a ostrý obraz s rozlíšením 2340 × 1080 pxl zvláda počas pohybu pendlovať medzi 60 a 120 Hz v rámci obnovovacej frekvencie, čo výrazne napomáha plynulosti počas frenetického prepínania obsahu a jeho celková svietivosť je maximálne 1000 nitov. Samsung pri Galaxy A35 5G siahol po nadstavbe One UI 6.1 (Android 14), čo je fakticky kopírovanie softvéru použitého z minulého roku. Neberte to ako nejaký zásadný problém, keďže počas mesiac trvajúceho testovania som práve s týmto konkrétnym OS nemal žiadny problém, ale tak trocha som očakával, že v duchu súčasných trendov na ktoré ostatne sám Samsung veľkolepo naskočil, bude mať A35 aspoň nejakú zaujímavú AI funkciu. Výrobca danú skutočnosť obhajuje nedostatočným výkonom, a kto chce umelú inteligenciu vo svojom Samsung mobile, musí si priplatiť za posledné skladačky alebo klasické vlajkové lode. Evidentne ešte ani AI nedokáže naplno preniknúť do telefónov strednej triedy, aj keď si osobne myslím, že to je len otázkou času.

Schopná čítačka odtlačkov prstov priamo v displeji

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy A35 5G - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy A35 5G - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy A35 5G - recenze)

Nadviažem na vyššie spomínanú obhajobu absencie AI funkcií zo strany výrobcu a prevediem vás stručne strojovňou poháňajúcou predmetný telefón. V prvom rade ide o procesor Samsung Exynos 1380 (5nm architektúra) doplnený o grafický čip Mali G68 a 8GB RAM / 256 GB úložisko. Počas bežných úkonov v rámci celodenného chodu nebudete mať problém s A35 fungovať bez akýchkoľvek spomalení. Dokonca som mobil podrobil aj náročnejšej skúške a nainštaloval naň niekoľko vyložene problematických videohier, z čoho zariadenie vyšlo s nadpriemerným výsledkom – bez výrazného dropu snímkou a citeľného prehrievania. Hneď vedľa strojovne sa nachádza obrovská batéria s kapacitou 5 000 mAh, vďaka ktorej je telefón pri bežných úkonoch schopný dvojdňového chodu. Čo je však stále pre mnohých problémom, je absencia rýchleho spôsobu dotankovania energie, keďže Samsung opäť ponúka maximálne 25W prietok, a to si ešte musíte zaobstarať originálny adaptér (v balení ho samozrejme nenájdete). Juhokórejský konglomerát tento krok obhajuje ochranou spotrebiteľa, ktorý sa po viac než dvoch rokoch aktívneho používania svojho mobilu nemusí obávať degradácie batérie natoľko, že by bolo nutné ju priamo vymeniť. Na jednej strane to osobne chápem, ale na tej druhej je to voči konkurencii, kde sa zvyšok pelotónu predbieha v tom, kto ponúkne rýchlejší spôsob nabíjania, trocha úsmevné.

Senzorové déjà vu

Na margo fotoaparátov umiestnených v peknom vláčiku za sebou nemám príliš čo hovoriť. Jedná sa totižto o takmer identickú partičku ako pri minuloročnej obmene len s tým rozdielom, že Samsung prepracoval softvérovú podporu, a teda proces postprodukcie. Hlavný snímač má 50 Mpx (f/1,8), a je nasledovaný 8 Mpx širokouhlým + 5 Mpx makrom – túto svätú trojicu dopĺňa predná a kvalitou priemerná selfie kamera s 13 Mpx. Pri zachytávaní momentiek počas ideálneho svetla budete zbierať obstojné snímky kladúce dôraz na ostrosť a vierohodné podanie farieb – skutočne, farby netrpia prehnanou saturáciou a majú punc prirodzenosti. Príjemne ma prekvapila dokonca aj postprodukcia pri nočnom režime, kde klasické pouličné fotky plné lámp zvláda softvér A35 prežuvať a vypľuť v nadpriemernej podobe. S čím už tak trocha mobil bojuje, je tradične makro a širokouhlé zábery, ale to je dnes, až na pár svetlých výnimiek, všeobecne problém strednej triedy. A ako je na tom zber videí? Nakrúcať sa dá v 4K pri 30 FPS a vo Full HD pri 60 FPS – pri Full HD je po novom dostupné HDR s 12bit. Videá sú z kategórie jemného nadpriemeru, ale jedným dychom treba opäť dodať, že v uvedenej cenovej kategórii by ste len márne pátrali po inom zariadení schopnom kvalitnejšieho výtlaku v zmysle médií.



Samsung Galaxy A35 5G nemôžem vnímať inak, a je to presne to o čom som hovoril už v úvode recenzie, než ako toho drsného robotníka pracujúceho od rána do večera, len aby boli všetci naokolo spokojní. Nemôžete od neho očakávať prémiový výkon mimo jeho zamerania, čo však neznamená, že nedostanete adekvátne a spoľahlivé výsledky v tom čo mu ide najlepšie. Mne osobne sa nová A35 voči minuloročnému modelu skutočne zapáčila, a aj keď tých zmien nie je markantne veľa, všetko to, čo sa zmenilo, dáva vo finále zmysel a prináša užívateľovi niečo naviac.

Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Samsung

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy A35 5G - recenze)


CGwillWin