hw
recenze
Huawei Watch 4 Pro Space Exploration Edition

Huawei Watch 4 Pro Space Exploration Edition - recenze
Huawei Watch 4 Pro Space Exploration Edition - recenze
07:27, 13.07.2024

Pred necelým rokom som mal možnosť začať dlhodobo testovať prémiové hodinky Watch 4 Pro od spoločnosti Huawei, a bez toho aby som teraz musel nejako hĺbkovo loviť vo svojich atrofovaných mozgových neurónoch, tak dobre viem, ako výrazne sa mi tento produkt vtedy zapáčil. Oni sa mi totižto tieto hodiny páčia dodnes, keďže mám svoje vlastné a aktívne ich stále nosím. Milujem to mohutné kovové šasi s elegantným vzhľadom, ktoré je natoľko odolné, že moju tradičnú nešikovnosť dokáže s pokojom džentlmena vstrebať a cez to všetko stále ostať vo výbornej vizuálnej kondícii - nehovorte, že som jediný na svete, čo nosí hodinky hlavne na to, aby s nimi oškieral všetko okolo seba?! Práve kvalita spracovania pôvodných Watch 4 Pro, sa aj po roku neustáleho používania dokáže natoľko presadiť, že najviac vlasových škrabancov by ste v prípade mojich hodiniek našli na zapínacej spone a končekoch ostrých hrán v oblasti remienka. A ako je na tom sklíčko? Ostáva stále priam panensky čisté. Huawei prednedávnom ohlásil upgrade modelu Watch 4 Pro a to s prívlastkom Space Exploration Edition. Na prvú dobrú by ste si mohli myslieť, že z ich strany ide len o klasické oprášenie skladových zásob, čiže vizuálnu obmenu krabičky a nastriekanie rámu hodiniek, len aby vyzerali aspoň trochu odlišne, než tak bolo pred dvanástimi mesiacmi. Pravdou však je, že tento konkrétny a možno trocha aj nečakaný výlet do vesmíru prináša potenciálnym zákazníkom oveľa viac než len pár vizuálnych zmien.

Letecký titán a keramika

Klik pro zvětšení (Huawei Watch 4 Pro Space Exploration Edition - recenze)

Začnime tým, čo je zrejmé. Okrem novej verzie spomínanej krabičky, ktorá sa mimochodom nebojí naznačiť nekonečnú temnotu chladného a nemilosrdného vesmíru (je proste len čierna), došlo v rámci vizuálnych zmien k obmene lemu rámu. Ide o dvojfarebný čierno-červený mikrokryštalický keramický rám s vizualizáciou podobnou fúznej reakcii v motore vesmírnej lode USS Enterprise NCC-1701. Musím povedať, že ešte pred testovaním som sa v rámci zistenia, o aký materiál ide, najprv trochu zľakol. Predsa len, ako píšem už v úvode, môj štýl nosenia hodiniek je dosť špecifický a pre produkt samotný potenciálne nebezpečný, každopádne, zrejme nejde o klasickú formu keramiky ako takej. Aj s Watch 4 Pro v edícii Space Exploration som totižto počas mesačného testovania, ako inak, niekoľkokrát silne zavadil o zábradlie, ale testovaná vzorka to prežila bez jedinej známky poškodenia a keramika ostala ako nová - vrátane nápisu Huawei Watch, ktorý je umiestnený v pravej hornej časti. Čo sa týka porovnania s pôvodným Watch 4 Pro, tak tie, rovnako tak ako ich vesmírna edícia, sú vyrobené z leteckého titánu. Rozdiel medzi Space Exploration a rok starým predchodcom je však v aplikácii diamantovej vrstvy, vďaka ktorej sú nové hodinky oproti tým starším výrazne odolnejšie voči poškriabaniu. Keď som si neskôr k sebe prirovnal oba modely a prezrel si jednotlivé škrabance na zapínacej spone, upgrade v zmysle spomínanej vrstvy DLC (Diamond Like Carbon), s úspechom odbúral moje kolízie so schodmi, dvermi osobných áut, hranami stolov v kancelárii a podobne. Toto považujem za zásadnú a relevantnú novinku voči Watch 4 Pro, ktorá by už sama o sebe dokázala ospravedlniť existenciu Space edície. Ako už asi tušíte, je tu toho však ešte viac, čo vám musím povedať.

Donekonečna a ešte ďalej!

Klik pro zvětšení (Huawei Watch 4 Pro Space Exploration Edition - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei Watch 4 Pro Space Exploration Edition - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei Watch 4 Pro Space Exploration Edition - recenze)

Odolnosť voči škrabancom, ako prvý jasný benefit, ak nerátam výnimočnosť dizajnu, teraz vystriedame zmenou otočnej korunky. Klasický guľatý hríbik s vrúbkovaním po stranách Huawei vymenil za tematicky atraktívnejší tvar pripomínajúci Lavalovu trysku. Čo je to ta Lavalova tryska? Ak ste niekedy videli v televízii štartovať rôzne raketoplány do vesmíru, určite vás zaujal v prvom rade ten šialený oheň vychádzajúci zo spodnej časti rakiet. Práve takéto vyústenie tryskového motora pripomínajúce obrátený kvetináč, sa nazýva Lavalova tryska alebo inak dýza, a práve jej tvar nahradil pôvodnú korunku v smart hodinkách Watch 4 Pro. Po funkčnej stránke sa nič nemení a ide vyložene len o cielené dotvorenie vizuálneho aspektu. Musím povedať, že dizajn Space Exploration Edition, špeciálne vďaka onomu diamantovému povlaku, pôsobí po dizajnovej stránke ešte o chlp prémiovejším dojmom než pôvodný model a ak by som si práve teraz vyberal svoje nové hodinky a mal na výber medzi strieborným originálom a vesmírnym cestovateľom, neváhal by som ani sekundu. Proporčne sa tu totižto nič nemení. Obe verzie majú plnú odolnosť voči vode a prachu (IP68), čo znamená, že sa s nimi môžete pokojne vrhnúť do bazénu, a rovnako tak do piesočnej duny za dedinou. Veľkostne ide o 46 milimetrový ciferník s titánovou konštrukciou o hrúbke 1,3 centimetra a hodinky zaťažia vaše zápästie o viac ako sto gramov. Aj cez uvedené proporcie je radosť s niečím takýmto fungovať celý deň, špeciálne ak si uvedomíte, aké nové funkcie predmetné hodinky prinášajú. Dajme bokom exkluzívne pozadia ciferníkov, ktoré pochopiteľne odkazujú na tému vesmíru a poďme sa sústrediť na monitorovacie prednosti úzko spojené so zdravotnými údajmi.

Update 2.0

Klik pro zvětšení (Huawei Watch 4 Pro Space Exploration Edition - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei Watch 4 Pro Space Exploration Edition - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei Watch 4 Pro Space Exploration Edition - recenze)

Všetky informácie sa zobrazujú cez 1,5-palcový AMOLED (LTPO) displej disponujúci rozlíšením 466 x 466 px a vysokou svietivosťou. Hodinky sú vybavené identickými snímačmi ako pôvodná verzia, čo im umožňuje neustále sledovať váš zdravotný stav, či už práve vykonávate náročnú športovú aktivitu alebo sa škrabete na zadku. Monitoruje sa srdcová frekvencia, okysličenie krvi, EKG, teplota pokožky, jednoducho všetko to, čo vám dnes už ponúkajú aj oveľa lacnejšie nositeľné smart zariadenia. Huawei však v rámci novej verzie softvéru sprístupnil zásadný update aplikácie zdravia a pôvodných desať sledovacích procesov tak rozšíril o tri ďalšie. Mimo vyššie uvedeného základu tu máme novinku v podobe analýzy srdcovej arytmie, hlásení rizika hyperglykémie a detekciu spánkového apnoe. Asi vám teraz nemusím zase pripomínať, že hodinky Huawei Watch 4 Pro Space Exploration Edition, akokoľvek majú cenovku cca 650 eur, nie sú oficiálne atestovaným medicínskym zariadením, a preto všetky medicínske rady a upozornenia, ktoré vám aplikácia zdravie predhodí pred oči, berte ako prípadné varovanie a nie holý fakt. Každopádne, vo svete už nositeľná elektronika dokázala týmto spôsobom zachrániť státisíce ľudí pred vážnym zhoršením ich zdravotného stavu, a je to práve vďaka firmám ako Huawei, ktoré tvrdohlavo pokračujú vo vývoji tohto, pre život prínosného, hardvéru. Apropo, budúcnosť je pre segment smart watch ružová a osobne tomu dávam už len pár rokov, než sa začnú v komerčne predávaných hodinkách objavovať prvé medicínsky atestované snímače a garantujem vám, že Huawei bude medzi prvými, kto sa bude môcť vo svojich zariadeniach niečím takýmto pochváliť.

Monitorovanie viac než stovky športových aktivít, vrátane elektronického športu

Klik pro zvětšení (Huawei Watch 4 Pro Space Exploration Edition - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei Watch 4 Pro Space Exploration Edition - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei Watch 4 Pro Space Exploration Edition - recenze)

Nové vesmírne Watch 4 Pro používajú vlastný operačný systém Harmony OS, s ktorým osobne nemám vyložene zlú skúsenosť a je jasne vidieť, že Huawei kaskádovou formou postupne vylepšuje používateľskú skúsenosť a rozširuje jeho možnosti. Tak trocha som však očakával, že výrobca bude chcieť do hodiniek vložiť silnejšiu batériu, avšak rovnako ako predchádzajúci model, tak aj tento vás pri štandardnom spôsobe používania podrží v rámci energie niečo málo cez štyri dni (stále platí, že pri orezaní zásadných funkcií a zobrazovaní len času samotného, viete z hodiniek dostať dvadsať jeden dní). Voči konkurencii a s ohľadom na výkon je to však stále nadštandard. Akokoľvek som pôvodne cítil istú skepsu, už krátko po zistení existencie Huawei Watch 4 Pro Space Exploration Edition, moje mesačné nažívanie s testovanou vzorkou bolo nakoniec maximálne príjemným zážitkom a celé ma to len a len utvrdilo v jednej zásadnej veci. V súčasnosti je to práve táto čínska spoločnosť, ktorá vo vývoji nositeľného hardvéru neustále napreduje a pre svojich verných zákazníkov opakovane prináša elektroniku s puncom luxusu a dokonalosti.



Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Huawei

Klik pro zvětšení (Huawei Watch 4 Pro Space Exploration Edition - recenze)


CGwillWin