hw
recenze
Huawei Pura70 Pro

Huawei Pura70 Pro - recenze
Huawei Pura70 Pro - recenze
13:20, 13.06.2024

Hranica medzi vysokou kvalitou fotiek zhotovených mobilom a bezzrkadlovkou sa rok od roku stenčuje a ja sám to mám možnosť pozorovať počas testovania rôznorodého hardvéru z oboch týchto segmentov. Veľkým a vo svete relevantným inovátorom celej sekcie takzvaných fotomobilov ostáva aj naďalej spoločnosť Huawei, ktorej najnovším trhovým prírastkom je telefón Pura 70 Pro. Čo nové, okrem zmeny názvu z prostého písmena P na Pura, predmetné zariadenie prináša, sa vám teraz pokúsim predostrieť vo svojej klasickej textovej recenzii.

Trojuholník nádeje

Klik pro zvětšení (Huawei Pura70 Pro - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei Pura70 Pro - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei Pura70 Pro - recenze)

Čínsky Huawei sa inkriminovaným označením snaží navodiť dojem, že v ich flotile vlajkových lodí mobilných telefónov nastáva nová a jasne identifikovateľná kapitola. Ak dáme bokom, pre mnohých konzumentov, stále bolestivú absenciu podpory Google služieb, tak sa skutočne môžeme rozprávať o kľúčovej vizuálnej obmene a istom prebujnení oblých tvarov. Ústredným motívom zadnej strany tohto 6,8 palcového krásavca je trojuholníkový ostrovček osadený trojicou okrúhlych foto modulov. Všetky okraje sú lemované luxusne pôsobiacim kovom a samotný displej v tomto smere nijako nezaostáva. Späť však k tomu, ako som si ho pracovne nazval, trojuholníku nádeje. Jeho spodná a v rámci pozície skosená strana je totižto zásadným bezpečnostným prvkom, keďže akonáhle si tento mobil vážiaci nad dvesto gramov zoberiete do ruky, pomocou opretia svojho ukazováku o onen trojuholník nádeje nadobudnete neuveriteľnú istotu - manipulácia s Pura70 Pro je razom doslova hračkou.

Riešiť akékoľvek limity konštrukčnej kvality tohto mobilu by bolo stratou času, keďže som ani po mesiaci testovania žiadne neodhalil. Od zariadenia s cenovkou pohybujúcou sa nad hranicou tisíc euro očakávate maximálny luxus a prémiový pocit, čoho sa vám v rámci zhotovenia Huawei Pura70 Pro aj dostane. Druhou dominantou, hneď po fotografickej výbave o ktorej ešte samozrejme budem písať neskôr, sa stáva vynovený OLED panel. Displej ponúka Full HD+ rozlíšenie (2 844 x 1 260 pxl) pri jemnosti 460 PPI a adaptívnej obnovovacej frekvencii 120 Hz (systém zvláda variovať medzi 1 až 120 Hz). Na panel sa krásne pozerá aj pod náporom ostrých slnečných lúčov, keďže výrobcovi sa podarilo navýšiť jas na hranicu 2 500 nitov - jedná sa samozrejme o laboratórne cifry, avšak v praxi som nemal problém sa pri meraní pohybovať okolo dvoch tisíc nitov, čo je rovnako fantastické. Celá táto vizuálna paráda je skrytá za odolným sklom zvaným Kunlun, ktoré by, opäť podľa slov výrobcu, malo zabrániť fatálnemu poškodeniu počas bežných pádov a rovnako tak odbúrať zbieranie škrabancov.

Super rýchle nabíjanie

Klik pro zvětšení (Huawei Pura70 Pro - recenze)

Nedávno som viedol s kolegami pomerne vášnivú diskusiu ohľadom navyšovania rýchlosti nabíjania batérií v mobiloch, konkrétne v súvislosti s ich postupnou degradáciu kapacity. Tam kde istá, nazvime ju konzervatívna sorta výrobcov mobilov, razí skôr politiku držania sa pri zemi, sú na opačnom brehu výrobcovia ako Huawei, ktorý neváhajú svojim zákazníkom naservírovať telefón s 5 050 mAh batériou a povoliť im možnosť jej nabíjania pri 100 W (káblom) a 80 W (bezdrôtovo). Pochopiteľne, majú oba brehy svoje laboratórne štúdie na základe ktorých si dokážu obhájiť vlastné stanovisko, avšak pre niekoho kto svoj mobil pravidelne mení po dvoch či troch rokoch používania je určite praktickejšie vlastniť telefón schopný dlhej celodennej výdrže s tým, že si ho vie behom pól hodinky dotankovať z nuly na osemdesiat percent (to je práve prípad testovaného modelu Pura70 Pro). Keď už spomínam celkovú dĺžku výdrže, tak tento konkrétny telefón som dokázal udržať mimo nabíjačky takmer dvadsať hodín pri 60 Hz a akonáhle som mu zadal konštantné maximum v zmysle obnovovacej frekvencie, dostal som sa na necelých pätnásť hodín čistého času. Tomu hovorím poctivá výdrž vlajkovej lode.

Poďme krátko nadvihnúť tú pomyselnú kapotu tohto luxusne vyzerajúceho vozu a pozrieť sa na jeho, metaforicky povedané, motorizáciu. Asi dobre viete, že Huawei dlhodobo nemôže využívať 5G čipy zo západu a preto si už nejaký čas si vyvíja svoje vlastné - u nás však nečakajte nič viac než 4G pásmo v rámci možnosti integrácie dvoch SIM kariet. Huawei procesor s označením Kirin už zažil svoj debut pri Mate 60 a akokoľvek pri ňom bol badať nezanedbateľný výkonnostný rozdiel voči skúsenejšej konkurencii, tým zásadným limitom ostávala technológia 5 nm a absencia moderných litografických EUV strojov v rukách Číňanov. Vlajková loď Pura70 Pro v tomto smere dostala vynovený čip HiSilicon Kirin 9010 s taktom 2,3 GHz a 12 GB RAM. Čoho som sa počas záťažových testov obával bolo, že limity Huawei čipu sa ukážu byť problémom už pri bežnom fungovaní v rámci každodennej rutiny. Nakoniec sa však ukázalo, že akokoľvek je maximálny limit uvedeného čipu porovnateľný so súčasnou strednou triedou mobilných telefónov, tak pri hraní náročnejších hier alebo sofistikovanejšej postprodukcii, sa limity Kirin 9010 nijako zásadne neprejavujú.

Ochrana IP68 je samozrejmosťou

Klik pro zvětšení (Huawei Pura70 Pro - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei Pura70 Pro - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei Pura70 Pro - recenze)

Ešte než prejdem k opisu toho, nie len v rámci PR, najdôležitejšieho, určite vám dlhujem súhrn skúseností s operačným systémom EMUI 14.2. Akokoľvek sú pre Huawei dvere ohľadom Google služieb pevne zabuchnuté, užívateľ má samozrejme možnosť ich čiastočne obchádzať a svoje obľúbené aplikácie si do interného systému natiahnuť pomocou .apk súborov tretích strán. Priamo vďaka Aurora Store si tak dokážete do mobilu priviesť to, čo tam oficiálne nemá priamu podporu a môžem vám garantovať, že to celé z väčšej časti funguje viac ako obstojne - treba si však dávať veľký pozor a už samotný Aurora obchod dostať do mobilu cez počítač a nie priamo, inak vám hrozí jeho spoplatnenie. K dispozícii je vám samozrejme aj oficiálna Huawei AppGallery, ktorá sa neustále rozrastá a v istom smere ponúka náhradné možnosti jednotlivých západných služieb. Vôbec najväčší problém však vidím v tom, že Huawei naďalej nekomunikuje garantovaný počet bezpečnostných záplat na vopred stanovené obdobie a tak tlačí svojich zákazníkov do akejsi, a teraz použijem priam literárnu metaforu, Kafkovej budúcnosti.

Fotografia a video, dva najsilnejšie argumenty, ktorými si viete investíciu do Huawei Pura70 Pro pádne odôvodniť. Hlavný 50 Mpx snímač (clona F1.4 až F4.0) je nasledovaný 12,5 Mpx ultraširokouhlým snímačom (F2.2) a celý ten ostrovček nádeje uzatvára 48 Mpx makro teleobjektív s clonou F2.1. Optická stabilizácia je samozrejmosťou. Akonáhle som začal kropiť svoj sociálny život cez trojicu opísaných šošoviek, začala sa celá tá už v úvode spomínaná priepasť medzi mobilom a bezzrkadlovkou až nebezpečne rýchlo zmenšovať. Fotografie vykazovali úžasný zmysel pre hutnosť jednotlivých detailov a čo je fascinujúce, tak ich kvalita neklesala ani pri zlom osvetlení - skrátená časová expozícia eliminuje nechcené šmuhy pri rýchlom snímaní a samostatnou kapitolou je napríklad supermakro zbernica, ktorou si viete priblížiť svet hmyzu z tak detailnej perspektívy, až vám z toho môže prísť nevoľno. Dobrú prácu odvádza teleobjektív schopný viac než trojnásobného zoomu bez zásadnej straty výslednej kvality, alebo stonásobného digitálneho priblíženia. Čo sa týka selfie kamery, tak pri nej výrobca siahol po 13 Mpx snímači (F2,4) a užívateľ sa vďaka nej dokáže krásne zväčšiť hlavne vďaka solídnej softvérovej postprodukcii.

AI

Klik pro zvětšení (Huawei Pura70 Pro - recenze)

Umelá inteligencia zasahuje do vyhotovených fotografií, či už z prednej alebo zadných kamier expresne rýchlo. Ide doslova o pár sekúnd a výsledok je na svete, avšak, ak chcete mať úplný prístup ku nastaveniu kvality, výrobca vám umožňuje voľbu úplného manuálu s profesionálnymi korekciami. AI ďalej dokáže vyhladiť prípadné nedokonalosti v zmysle ostrenia či dokreslenia výrazu farieb na fotkách, avšak pomerne slušne zvláda korigovať aj navonok katastrofálne zábery cez digitálny zoom. Video ponuka, kde sa pochopiteľne rovnako hlási o slovo algoritmus umelej inteligencie, stojí a padá na 4K rozlíšení pri 60 FPS. Videá sú stabilné a pre bežné použitie nadštandardne kvalitné. Umelá inteligencia má v mobile Pura70 Pro aj niekoľko zábavných momentiek z ktorých stojí za zmienku napríklad funkcia sledovania vašich očí. Pomocou nej viete interagovať s vybranými tapetami na pozadí. AI sa však stará aj o bezpečnosť, keďže akonáhle softvér zistí, že sa nepozeráte na obrazovku zariadenia, uzamkne zobrazovanie notifikácií.



Modelom Pura70 Pro sa spoločnosť Huawei snaží vrátiť do bodu kedy sa ich legendárne modely telefónov, tie označované prostým písmenom P, niesli celosvetovými rebríčkami popularity. Musím uznať, že akokoľvek je uvedená vlajková loď limitovaná výkonnostne slabším procesorom a dobre známou absenciou podpory západných služieb, dokáže si to vynahradiť všetkými ostatnými a vyššie opisovanými prednosťami. Pre každého, komu značka Huawei vždy pripomínala symbol inovácie a pokroku, sa existencia ich novej vlajkovej lode zákonite musí páčiť. Bude rozhodne zaujímavé sledovať, kam to Číňania dotiahnu v rámci vývoja svojich vlastných čipov a s čím prípadne príde nástupca tohto, v mojich očiach úspešného, Pura reštartu.

Klik pro zvětšení (Huawei Pura70 Pro - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei Pura70 Pro - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei Pura70 Pro - recenze)

Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Huawei

Klik pro zvětšení (Huawei Pura70 Pro - recenze)


CGwillWin