hw
recenze
Huawei FreeBuds 6i

Huawei FreeBuds 6i - recenze
Huawei FreeBuds 6i - recenze
15:04, 18.06.2024

Nemám dôvod to tajiť. Slúchadlá a celkovo nositeľná elektronika nesúca logo spoločnosti Huawei je v rámci mojich testov opakovane pozitívne proklamovaná a akokoľvek si tu môžeme ťahať medové fúzy popod nos, špeciálne ohľadom výkladu objektivity zo strany technologických novinárov, moje tvrdenia sa opierajú o roky skúseností. Skúseností založených na komplexnom porovnávaní Huawei zariadení s konkurenciou a naopak, ktorými môžem aj ja osobne argumentovať v článkoch, videách alebo v obyčajnej nezáväznej diskusii za zvuku prskajúceho kávovaru. Na jednu stranu to môže pôsobiť ako nadržovanie v zmysle očakávania, že Huawei sa každým svojím novým produktom nebude chcieť posunúť pod latku, ktorú si sama firma nastavila, avšak súčasne im nemám dôvod odpustiť akýkoľvek moment, kedy šliapnu vedľa, pretože to jednoducho od nich neočakávam. V duchu týchto jasne nastavených mantinelov vám dnes prednesiem svoje skúsenosti s najnovšou verziou ich bezdrôtových štupľov do uší v rámci modelového radu FreeBuds, zatiaľ čo kvality predchodcu mám ešte v dostatočne živej pamäti.

Stredná trieda má nového kráľa?

Klik pro zvětšení (Huawei FreeBuds 6i - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei FreeBuds 6i - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei FreeBuds 6i - recenze)

Huawei FreeBuds 6i sú jasným zástupcom strednej triedy v rámci bezdrôtových slúchadiel s cennou funkciou ANC, ktorých finálna cenovka podlieza hranicu sto euro. Nové šestky si viete aj na našom území zakúpiť v troch farebných prevedeniach (čierna, biela, fialová) kde mne sa do rúk dostal druhý variant. Je nutné podotknúť, že s jednotlivými farbami sa úzko spája aj povrchová úprava a tak ako tomu bolo pri 5i verzii, tak aj tu je biela čisto lesklá bez akejkoľvek drsnej fólie. Po stránke dizajnu sa tu voči minulému modelu zásadne nič nemení a výrobca opäť vsádza na minimalizmus oválneho tvaru puzdra, s praktickým spôsobom vyberania slúchadiel jednou rukou a takmer dokonalou konštrukčnou pevnosťou. Skutočne, ak si nové 6i porovnám s oveľa drahšou INZONE konkurenciou od SONY, tak mňa neprestáva prekvapovať, ako k tomu Číňania aj naďalej pristupujú maximálne seriózne a myslia na pocity zákazníkov aj mimo kvality audia samotného. Celistvosť pántu vás zvádza k obsesívnemu otváraniu a zatváraniu puzdra, pretože dobre viete, že vám po pár prudkých zaklapnutiach neostane vrchná časť v ruke. Akokoľvek je lesklý povrch náchylný na zbieranie otlačkov, v praxi ich nemáte šancu voľným okom vidieť, práve vďaka tej bielej farbe. Predná strana vizuálne nezmenenej dokovacej stanice s rozmermi 48,2 x 61,8 x 27 mm obsahuje klasicky LED svetielko informujúce vás o stave nabitia a procese párovania. Spodná hrana je naopak vybavená fyzickým USB-C vstupom určením na dotankovanie energie a tak ako minulý model, tak ani ten aktuálny neobsahuje funkciu bezdrôtového dotankovania energie.

Amputácia

Klik pro zvětšení (Huawei FreeBuds 6i - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei FreeBuds 6i - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei FreeBuds 6i - recenze)

K dosť viditeľným zmenám prišlo v rámci dĺžky stonky samotných slúchadiel, kde nestala výrazná amputácia. Cez to všetko, že sa skracovalo, tak počas vkladania do uší alebo puzdra som nemal žiadny pocit neistoty a za ten mesiac, čo som s 6i fungoval doslova na dennej báze, mi slúchadlo ani raz nepadlo z ruky. Na jeho vonkajšej strane, pri oboch štupľoch so silikónovou a na dotyk príjemne vláčnou redukciou, zostali prítomné dotykové plochy - ich spravovanie sa realizuje už tradične cez spoľahlivú Huawei aplikáciu AI Life, o ktorej však ešte bude reč neskôr. Samotné slúchadlá majú tak nízku váhu, že ani pri celodennom nosení vám, po výbere patričnej redukcie (v balení nájdete rôznorodé veľkosti), nebudú spôsobovať žiadnu formu fyzickej bolesti. Stupeň odolnosti voči vode a prachu ostal na úrovni IP54, čo znamená, že si s nimi môžete pokojne vybehnúť aj za športom, či už bude vonku slnečné alebo daždivé počasie. Ďalšie zmeny, mimo skracovania stoniek sa konkrétne v rámci puzdra sústredia okolo navýšenia kapacity batérie. Dokovacia stanica dostala 510 mAh článok, ktorý spolu s 50 mAh batériou v slúchadlách ponúka päť hodín počúvania s aktivovaným potláčaním okolitých ruchov a osem hodín bez zapnutého ANC. To sú však samozrejme len čísla ohľadom slúchadiel. Puzdro vám k tomu všetkému pridá ďalších tridsaťpäť respektíve dvadsať hodín čistého času. Keďže Huawei siahol po vyššej kapacite puzdra, automaticky sa predĺžil údaj ohľadom dĺžky jeho nabíjania a to na stodesať minút. Slúchadlá si viete dobiť z úplnej nuly na maximum už behom necelej hodinky.

Viac výkonu

Klik pro zvětšení (Huawei FreeBuds 6i - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei FreeBuds 6i - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei FreeBuds 6i - recenze)

V plastom šasi štupľov FreeBuds 6i sa nachádzajú opäť 11 mm štvor-magnetové dynamické meniče, ktoré však tentokrát disponujú päťdesiat percentným nárastom výkonu a ceneným certifikátom Hi-Res. Nárast výkonu udáva výrobca aj pri kalkulácii dokonalého odhlučnenia, čiže toľko chcenej funkcie ANC, ktorá je právom ozdobou uvedenej novinky. Huawei si progres svojho ANC cení natoľko, že ho dokážem bez akýchkoľvek pochybností označiť za najlepší v danej cenovej kategórii. Pri bezdrôtových slúchadlách do sto euro vám nový model FreeBuds ponúkne bezkonkurenčný pocit odrezania sa od okolia s tým, že využíva viac ako tridsať scenárov odhlučnenia. Samozrejmosťou je možnosť aktivácie adaptívneho vnímania okolia. Ruka v ruke s ANC ide aj realizácia hlasových hovorov. Nové Huawei slúchadlá sa tu opierajú o šesticu vynovených mikrofónov, ktoré oveľa lepšie zvládajú utláčať šum okolia do úzadia než tomu bolo pri FreeBuds 5i a je to citeľne poznať. V jedno krásne nedeľné popoludnie som sa vracal z tréningu a cez to všetko, že obloha vykazovala efekt dokonalého počasia, prichádzajúci víchor za mojím chrbtom mňa, sotva metaforicky, kopal do zadku. Cez to všetko som si po celú cestu domov mohol užívať počúvanie podcastu a to bez zásadného rušenia. Aktívne odhlučnenie a hovory, to sú jasné klady testovanej vzorky a môžem vás ubezpečiť, že tam to v zmysle pozitív ešte zďaleka nekončí.

Nie len na hovorené slovo

Klik pro zvětšení (Huawei FreeBuds 6i - recenze)

Predpokladám, že podobnú elektroniku si nikto nekupuje len výhradne na užívanie si podcastov. V tomto ohľade mi mesiac skúšaná vzorka dala klasicky možnosť vypiť si do dna ten svoj obľúbený šálok hudobnej kávy a akokoľvek to bude vyzerať, že sa zase opakujem a že mi Huawei za toto velebenie snáď platí tvrdou menou, nemám ani tentokrát dôvod kvalitu prezentácie hudby ako takej strhať. Pri frekvenčnom rozsahu 14Hz–40000 kHz a ponuke kodekov AAC, AVRCP, LDAC či SBC si môžete naplniť uši vyváženou zmesou audia s tým, že prostredníctvom AI Life aplikácie si viete prípadne všetko patrične doladiť cez ekvalizér. Basy by síce mohli trocha sklamať, špeciálne pri špecifických žánroch kde sú výrazne tlačené do popredia, avšak zvyšok ponúkaného audio spektra sa nesie na perfektne vybalansovanej vlne. Keď už spomínam AI Life, tak aj keď slúchadlá samotné viete používať nezávisle na nej, tak práve pre bližšie špecifikovanie modusov ANC, alebo zvolenie hudobného profilu, je lepšie ak si nájdete tých pár sekúnd navyše a príslušný softvér si nainštalujete. Ostatne, vďaka nemu si viete priradiť rôznorodé skratky ovládania v zmysle dotykových plôch slúchadiel, čo je stále jednou z mnohých cenených funkcií.

Nič lepšie si v strednej triede nekúpite

Klik pro zvětšení (Huawei FreeBuds 6i - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei FreeBuds 6i - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei FreeBuds 6i - recenze)

Akokoľvek by som rád, už z povahy svojho povolania, začal novinku nesúcu logo Huawei patrične a oprávnene kritizovať, po otestovaní Huawei FreeBuds 6i nemám na to čo i len malý relevantný dôvod. V cenovej relácii bezdrôtových slúchadiel do sto euro sa totižto jedná o jasného kráľa a v istom ohľade, narážam teraz na ANC, ide o slúchadlá schopné sa popasovať aj s oveľa drahšou konkurenciou.



Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Huawei

Klik pro zvětšení (Huawei FreeBuds 6i - recenze)


CGwillWin