hw
recenze
Motorola Razr 50 Ultra

Motorola Razr 50 Ultra - recenze
Motorola Razr 50 Ultra - recenze
07:17, 16.08.2024

Začnem rovno smutnou správou. Môj viac než rok starý Samsung Galaxy Z Flip5 pred pár dňami zletel na betón a ja som musel horko-ťažko zaplakať nad jeho rozbitým skleneným chrbtom. Akokoľvek som tentokrát zaplatil za svoju neochotu nosiť akékoľvek ochranné obaly (jednoducho mi to je pri prémiových mobiloch všeobecne proti srsti), tak samotná skúsenosť z vysypaného skla vo mne naštartovala textový konštrukt, ktorý vám tu teraz s tradičnou obratnosťou slona v porceláne servírujem a to priamo do recenzie na konkurenčný Razr. Na základe niekoľkých reportáží z terénu a nedávneho rozhovoru s lokálnym manažérom spoločnosti Motorola asi už dobre viete, že vynovený model Razr 50 Ultra vo mne vzbudil značnú pozornosť, pričom po mesiaci testovania je nadšenie z produktu ešte o kúsok väčšie. Ostatne, ak by som pri páde namiesto Flipu držal Razr, nič tak fatálne by sa vďaka jeho chrbtu z vegánskej kože pravdepodobne nestalo. Čo ďalšie používateľsky výhodné uvedená skladačka ponúka a s čím som bol v jej prípade, naopak, mierne sklamaný, to vyčítate z nasledujúcich riadkov.

Menšie, ale cez to všetko významné zmeny

Klik pro zvětšení (Motorola Razr 50 Ultra - recenze)

Klik pro zvětšení (Motorola Razr 50 Ultra - recenze)

Klik pro zvětšení (Motorola Razr 50 Ultra - recenze)

Razr 50 Ultra vám príde v krásne navoňanej krabici a v duchu Motorola kultúry v nej nájdete príslušnú kabeláž, výkonný adaptér (89 W) a dokonca aj darček v podobe malej kabelky skombinovanej s ochranným puzdrom – na mňa je tento druh doplnku príliš nežný, ale pre istú časť konzumentov sa môže ukázať ako cenený pomocník. Ak nosíte mobil zavesený na krku ako tirolský bernardín svoj súdok rumu, tak špeciálne pre vás je onen darček ideálnou voľbou. Na test mi prišla zelená verzia, ktorú si podľa prvotných čísiel predajnosti lokálny konzument obľúbil najviac, tak či onak má Motorola v ponuke ešte modrý, ružový a oranžový variant. Poďme sa pozrieť na tie zmeny, ktorými sa Razr 50 Ultra môže jasne pochváliť oproti minulej generácii. Päťdesiatka je vôbec prvým mobilom zo skladacej série Razr, ktorý dostal certifikát vode odolnosti (IPX8). Určite si spomínate, že minuloročný model sa mi počas recenzovania podarilo utopiť, čo v prípade tejto novinky už nehrozilo. Telefón vám tak môže na pol hodinku spadnúť do vody až do hĺbky 1,5 metra a vám sa z toho nemusí automaticky spraviť ťažko na duši a na peňaženke. Trocha však zamrzí absencia zvýšenej ochrany voči prachu, ak teda bežne pracujete alebo sa počas športu pohybujete v extrémne prašnom prostredí, rozhodne vám nákup testovanej vzorky neodporúčam.



Po dizajnovej stránke sa novinka drží trendu nastaveného už v minulosti a vizuálne spája porciu retro nálady klasických véčok s elegantným minimalizmom. Plne kovové šasi o rozmeroch 73,99 x 88,09 x 15,32 mm s váhou držiacou sa výrazne pod úrovňou dvesto gramov sa perfektne drží v ruke (uvádzaná eko koža je príjemná na dotyk a odolná voči poškodeniu) či už v zloženom, alebo rozloženom stave. Hrany zariadenia sú zaoblené a otvorenie jednou rukou je preto o niečo jednoduchšie než napríklad u vyššie uvádzanej konkurencie. Externá obrazovka (štvorpalcový P-OLED panel) sa voči minulej generácii ešte zväčšila, pričom v pravom dolnom rohu opäť obkolesuje duo foto snímačov. Obrazovka disponuje vysokým rozlíšením 1272 x 1080 pixelov pri jemnosti 421 ppi a dokonca ponúka variabilnú obnovovaciu frekvenciu 165 Hz aj s podporou Dolby Vision. Na margo obnovovacej frekvencie by som tentokrát rád dodal, že často ide o nevyužitý potenciál a pre ľudí, ktorí na svojom mobile nehrajú náročné videohry, je horná hranica Hz skôr placebo efektom než niečím v praxi akokoľvek uchopiteľným. Ak by som v duchu porovnávania predných displejov mal ukázať prstom na najlepšiu „Flip“ skladačku súčasnosti, môj vekom roztrasený prst by mieril práve na Razr. Po otvorení mobilu vás však vizuálne musí zaujať aj vnútorný, 6,9 palcov veľký P-OLED panel (22:9) zvládajúci rozlíšenie 2640 x 1080 pixelov (413 ppi), identická obnovovacia frekvencia, akú má jeho nechránený kolega a, pochopiteľne, nechýba ani certifikát HDR10+ / Dolby Vision. Na obe obrazovky sa (špeciálne vďaka jasu na hranici troch tisíc nitov) krásne pozerá a to aj pod náporom slnečných lúčov. A v čom výrobca skutočne vizuálne „zamakal“, je ďalšie zníženie viditeľnosti strednej ryhy obrazovky počas rozloženého stavu.

Prémiová konštrukčná pevnosť

Klik pro zvětšení (Motorola Razr 50 Ultra - recenze)

Klik pro zvětšení (Motorola Razr 50 Ultra - recenze)

Klik pro zvětšení (Motorola Razr 50 Ultra - recenze)

Za ten mesiac otvárania a zatvárania som mal z nového mechanizmu pántu oveľa istejší pocit než pri teste štyridsiatky. Nový pánt vám dáva možnosť vyklopiť zariadenie do oveľa väčšieho počtu rôznorodých uhlov, čo je veľkou výhodou pre špecifickú sortu používateľov, čiže ľudí snažiacich sa nastaviť snímanie fotoaparátu často priam z krkolomných pozícií. Na pravej strane tela sa nachádza výborne reagujúca čítačka odtlačkov prsta, ktorá je integrovaná priamo do spínača zapnutia a vypnutia. Mobil je vybavený slušným ozvučením aj s výraznou basovou linkou, ale v momente, keď je v zatvorenom stave, zvuk sa o niečo stlmí, keďže jeden z reproduktorov sa nachádza v jeho vnútornej hornej hrane, čiže v slúchadle. Motorola sa pri príprave modelu Razr 50 Ultra nezabudla postarať aj o mierne zlepšenie kapacity batérie (tentokrát tu máme 4 000 mAh), čo v praxi prinieslo suverénnu celodennú funkčnosť aj pri náročnom spôsobe interakcie. Aj v tomto smere skladacia konkurencia zaostáva. Priloženým adaptérom s výkonom 68 W viete do baterky natlačiť šťavu pod papierovým výkonom 45 W – zámerne píšem papierovým, pretože meranie na uvedenú cifru nedosiahlo a končilo pár bodov pod ňou. V každom prípade, mobil som vedel z nuly na sto natankovať za trištvrte hodinu, čo je opäť mierny nárast rýchlosti oproti minuloročnej verzii. Udržať batériu na uzde, najmä pri náročných procesoch, dozaista pomáha aj slušne vyladená a stále neinvazívna nadstavba Androidu 14, hoci trocha zamrzí len trojročná podpora. Operačný systém je stále prehľadný, bez balastu a vďaka plne odomknutým možnostiam predného panelu si vďaka nemu môžete na zatvorený Razr 50 (pokojne aj lacnejšiu verziu bez prívlastku Ultra) navoliť akékoľvek aplikácie a spravovať ich poradie podľa svojich vlastných preferencií. Mám to ohľadom zaostávajúcej konkurencie zase opakovať? Majitelia ďalšieho hardvéru, a to nielen od značky Lenovo, určite ocenia okamžitú prepojiteľnosť cez Smart Connect (v minulosti sa funkcia volala Ready For) a čo je vôbec najlepšie, súčasťou systému je vstavaná AI od Google nazvaná Gemini. Tá podporuje lokálny jazyk a vďaka nej môže byť váš každodenný život zase o niečo pohodlnejší – len sa ho znova nepýtajte, čo dať na pizzu, aby sa vám pri pečení neroztekal syr. AI je integrovaná aj do mailovej Google komunikácie a môžete si vďaka nej ušetriť hromadu času v zmysle pátrania po konkrétnom dokumente.

Výkon, foto a video

Klik pro zvětšení (Motorola Razr 50 Ultra - recenze)

Klik pro zvětšení (Motorola Razr 50 Ultra - recenze)

Klik pro zvětšení (Motorola Razr 50 Ultra - recenze)

Poďme sa pozrieť do strojovne. V nej si spokojne pradie v súčasnosti všeobecne minimálne kritizovaný a v rámci prémiových mobilov najviac využívaný Snapdragon čip, konkrétne ide o Snapdragon 8s Gen 3 s Cortex-X4 jadrom (3 GHz). O grafiku sa stará Adreno 735 a zariadenie má k dispozícii 12 GB RAM (LPDDR5X) s 512 GB (UFS 4.0) úložiskom. Výkonom je tu badateľný nárast voči rok starému predchodcovi a zase platí, že na tomto druhu telefónu nikto nebude realizovať náročnú postprodukciu, aj keď potenciál tu istom smere nejaký je. Na bežné používanie s multitaskingom nenáročných aplikácií je toho výkonu až zbytočne veľa a kto si rád sem-tam zapne aj komplikovanú videohru, určite s Motorola Razr 50 Ultra nenarazí na nejakú mieru zlej používateľskej skúsenosti. Pri maximálnych obrátkach som spozoroval mierne prehrievanie, ale nejde o nič, čo by vás donútilo dať mobil z ruky preč. Na úplný záver som si ponechal zhodnotenie kvality fotoaparátov. Prvou veľkou zmenou je vykopnutie v minulosti používaného širokouhlého snímača a jeho nahradenie teleobjektívom s dvojnásobným optickým priblížením, ktorý je určený nielen na realizáciu portrétov. Základom je hlavný 50 Mpx snímač (f/1,7) s výborne fungujúcou optickou stabilizáciou, čo je oproti rok starej verzii s jej slabučkým 12 Mpx modulom skutočne výrazný skok smerom dopredu. Uvádzaný teleobjektív má rovnako 50 Mpx pri svetlosti f/2,0 a lezú z neho jemne nadpriemerné snímky s dobrou ostrosťou a verne podanými detailmi. Potešil ma aj hlavný snímač svojou rozumne nastavenou postprodukciou. Počas denného svetla si s ním viete zhotoviť napríklad aj krásne selfie (vďaka pántu a zrkadleniu na prednom displeji je to hračka a nepotrebujete používať inak nie práve oslňujúcu selfie kameru s 32 Mpx šošovkou). Výhodou je aj dobre fungujúci nočný režim (pre oba hlavné moduly), kde sa pri zníženej úrovni svetla dbá na vyváženú expozíciu bez straty sýtosti farieb. Zber videomateriálov je celkovo možný pri 4K / 60 FPS s plnou stabilizáciou a na video určené pre sociálne siete je výsledná kvalita viac ako dostačujúca.

Najlepšia Flip skladačka na trhu?

Klik pro zvětšení (Motorola Razr 50 Ultra - recenze)

Klik pro zvětšení (Motorola Razr 50 Ultra - recenze)

Klik pro zvětšení (Motorola Razr 50 Ultra - recenze)

Spoločnosť Motorola evidentne nemá v pláne vyskakovať z už rozbehnutého vlaku skladacích telefónov a ich vôbec najnovší prírastok v podobe Razr 50 Ultra je toho jasným dôkazom. Ide o prémiový mobil vybavený množstvom zásadných argumentov, prečo by ste o ňom mali prípadne uvažovať. Za mňa je na špičke pozitív dozaista navýšenie IP krytia voči vode, široká možnosť prispôsobenia vrchnej obrazovky, zlepšenie výdrže batérie, hlavný fotoaparát a v neposlednom rade konštrukčná pevnosť / dizajn. Ak vám toto pekne rezonuje v ušiach a hľadáte najlepšie véčko súčasnosti, sotva vám viem odporučiť kúpu iného zariadenia než práve toho vyššie opísaného.

Za poskytnutie produktu na recenzi ďakujeme spoločnosti Datacomp

Klik pro zvětšení (Motorola Razr 50 Ultra - recenze)


CGwillWin