hw
recenze
Motorola Edge 50 Fusion

Motorola Edge 50 Fusion - recenze
Motorola Edge 50 Fusion - recenze
15:45, 01.08.2024

Po tom, ako sme sa prostredníctvom na seba nadväzujúcich testov zaoberali novými modelmi telefónov Edge 50 Pro a Edge 50 Ultra, nás aktuálne Motorola zamestnala tretím a posledným z tejto rodinky, ktorým je mobil s názvom Edge 50 Fusion. A ak som mal v prechádzajúcich recenziách isté problémy vám jednotlivé produkty suverénne a bez váhania odporúčať, tentokrát to s cenovo najprijateľnejším z celej trojice bude oveľa jednoduchšie.

Stredná trieda s umeleckým puncom

Klik pro zvětšení (Motorola Edge 50 Fusion - recenze)

Klik pro zvětšení (Motorola Edge 50 Fusion - recenze)

Klik pro zvětšení (Motorola Edge 50 Fusion - recenze)

Po dizajnovej stránke si Fusion môže pokojne podať ruku s elegantným a drahším bračekom Edge 50 Pro aj napriek tomu, že jeho cena je prakticky polovičná. Plastový chrbát osadený do pevného rámu z rovnakého materiálu obsahuje na dotyk príjemnú textúru, ktorej veľkou výhodou je schopnosť odpudzovania špiny a „žmolkov“ z oblečenia. A hoci sa tu rozprávame o telefóne s takmer sedempalcovou obrazovkou, vo finále je jeho váha len 175 gramov a so zariadením sa tak väčšinu času perfektne manipuluje – dokonca aj v stave, keď máte úplne mokré ruky. Na margo troch dostupných farieb, z ktorých sa mi do rúk dostala ružová verzia, ešte treba dodať, že modrá má chrbát z vegánskej kože, čo vo finále môže spôsobovať väčšiu náchylnosť na zber nečistôt. Ja sa však teraz, logicky, budem venovať tomu, čo som testoval. Keď už vyššie spomínam vodu, tak Motorola si aj pri uvedenej nízkej cenovke dokázala zachovať celkovú odolnosť IP68, ktorú môžeme jasne zaradiť na stranu hodnotných pozitív. Už menej nadšenia vidím v nezmyselne utlačenom senzore čítačky odtlačkov prstov, ktorú výrobca zasunul čo najnižšie, ako mohol, a tak som si počas dlhodobého používania predmetného zariadenia musel nájsť bezpečnostný grif, ako mobil odomknúť v jednej ruke bez toho, aby mi zletel na zem. Čo sa týka spracovania krabičky, tu stačí uviesť, že milovníkov ekológie dozaista poteší od plastu oslobodené papierové balenie opatrené farbou zo sójového atramentu, ktoré je parfumované a okrem telefónu skrýva aj dostatočne dlhú USB-C/USB-C kabeláž, transparentný obal a adaptér s výkonom 68W.

Optická čítačka prstov funguje spoľahlivo

Klik pro zvětšení (Motorola Edge 50 Fusion - recenze)

Klik pro zvětšení (Motorola Edge 50 Fusion - recenze)

Klik pro zvětšení (Motorola Edge 50 Fusion - recenze)

Prémiový výzor a konštrukčná pevnosť je jedna vec, ale ako je na tom samotný displej? Model Fusion je osadený 6,67-palcovým P-OLED panelom a zvláda rozlíšenie 2400×1080 pixelov pri obnovovacej frekvencii 144Hz. Motorola stále vynecháva tradičnú a dnes už štandardnú funkciu Always-On, pričom namiesto toho vám ponúka svoj nie úplne ideálne spracovaný Moto Displej. Oveľa dôležitejšia je však na danú cenu uspokojivá svietivosť jemne pod 1 300 nitov (pri HDR až 1 600 nitov), s ktorou sa nemusíte báť vybehnúť do slnečného dňa bez toho, aby ste stratili prehľad o obsahu na displeji. Je nutné povedať, že uhlopriečka sa oproti minulej verzii zväčšila iba nepatrne, ale tentokrát ponúka oveľa hutnejšie spracovanie farieb a výbornú ostrosť. Interakciou na obrazovke operujete s Androidom 14 pri patričnom prispôsobení zo strany spoločnosti Motorola. Napriek tomu ide vo výsledku o takmer čistý Android bez zásadných obmedzení, z ktorého viete drvivú väčšinu predinštalovaných aplikácií pokojne odstrániť. Výrobca v rámci podpory garantuje tri veľké aktualizácie a štyri roky bezpečnostných záplat, čo je z jeho strany férové jednanie.

Fotoaparáty ideálne pre sociálne siete

Klik pro zvětšení (Motorola Edge 50 Fusion - recenze)

Klik pro zvětšení (Motorola Edge 50 Fusion - recenze)

Klik pro zvětšení (Motorola Edge 50 Fusion - recenze)

Pri obmene výbavy foto snímačov sa Motorola príliš nezapotila a fakticky siahla po tom istom, čím disponoval už predchádzajúci model Edge 40 Neo. K dispozícii je tak primárny 50 Mpx snímač s optickou stabilizáciou, nasleduje ho širokouhlý 13 Mpx s makrom a celú trojku uzatvára selfie kamera s 32 Mpx snímačom. Akokoľvek by ste sa z uvedených čísiel mohli cítiť trochu dezorientovaný, tohtoročný Fusion v zásade neprináša kvalitatívne zlepšenie fotiek a videí. Výsledné zábery nesú známy „Moto“ štýl saturovaných farieb pri silnom HDR efekte, čím mobil posúva postprodukciu nad reálne zachytenie momentky. Ak ste si na tento štýl úpravy snímok už dávno zvykli a vyhovuje vám, určite vás nový Fusion nemá prečo sklamať. Ostatne, uvedomujem si, že týmto rámcovaním jednotného štýlu si Motorola kope priamu cestu k špecifickej sorte používateľov žijúcich predovšetkým sociálnymi sieťami, čo je v rámci snahy predať čo najviac mobilov logické. Asi najviac okaté sú špecificky fotky v rámci portrétového režimu, kde človek vyzerá ako vybrúsený model bez vrások.

Slušné video záznamy z prednej aj zadnej kamery

Klik pro zvětšení (Motorola Edge 50 Fusion - recenze)

Klik pro zvětšení (Motorola Edge 50 Fusion - recenze)

Klik pro zvětšení (Motorola Edge 50 Fusion - recenze)

Na mobil v rámci strednej triedy ponúka Fusion nadštandardne dobrý zber videomateriálu (4K/30FPS) z hlavnej, ale aj selfie kamery, kde musím vyzdvihnúť dobre reagujúcu stabilizáciu obrazu a automatické zaostrovanie. Vôbec najslabšie sa v teste prejavil širokouhlý snímač, ktorý oproti zvyšku foto výbavy pôsobil mimo kvality vyššie spomínaného Motorola profilu. Hardvér tentokrát poháňa Qualcomm Snapdragon 7s (Gen 2), čo je odklon od MediaTek čipu, ktorý bol inštalovaný v predchodcovi. V zásade sa však výkonnostne nič nemení a nároky na mobil strednej triedy zvláda uvedený čipset s prehľadom naplniť. Skúšal som cez testovanú vzorku rozbehnúť viacero hier a aj pri tých najnáročnejších sa počet snímok dokázal dostať cez uspokojivých 30. Opakujem, na strednú triedu obstojný výkon. Na záver som si nechal ešte pár viet na margo životnosti batérie. Motorola Edge 50 Fusion je osadená 5000 mAh batériou, čo z nej aj pri náročnom spôsobe používania dokáže vyťažiť viac než šestnásť hodín. Výhodou je možnosť dobíjania pri výkone 68W, avšak bez funkcie bezdrôtového dotankovania energie.



Stredná trieda mobilných telefónov dnes prekypuje rôznorodou kvalitou a model Edge 50 Fusion od spoločnosti Motorola sa v tom preplnenom vreci rozhodne nestratí. Ide o zariadenie schopné osloviť svojím elegantným dizajnom, vysokou odolnosťou voči vonkajším vplyvom, čistým operačným systémom, výbornými reproduktormi a aj kvalitným displejom. Bonusom je potom schopnosť zachytávať pre sociálne siete vhodný fotografický a video materiál.

Za poskytnutie produktu na recenzi ďakujeme spoločnosti Datacomp

Klik pro zvětšení (Motorola Edge 50 Fusion - recenze)


CGwillWin