hw
recenze
Motorola Moto Buds+

Motorola Moto Buds+ - recenze
Motorola Moto Buds+ - recenze
11:59, 15.07.2024

Spoločnosť Motorola má v rámci svojho bohatého portfólia zaevidovaných nemálo slúchadiel vhodných primárne k mobilným telefónom identickej značky, avšak, akokoľvek ich je počtom dosť, táto firma sa nikdy nesnažila rozbehnúť tradíciou podkutú TWS linku, ku ktorej by sa ich zákazníci mohli opakovane vracať. Pre úplné vysvetlenie: za skratkou TWS sa skrýva pomenovanie bezdrôtových štupľov do uší, ktoré sú posledné roky vyložene trendom. Aj preto príchod aktuálnej Motorola novinky s názvom Moto Buds+ vytvára vyložene dojem niečoho nečakaného, ba prekvapivého, a práve na to nečakané lomeno šokujúce som si poctivo posvietil počas mesiac trvajúceho testu.

Malá veľká audio premiéra

Klik pro zvětšení (Motorola Moto Buds+ - recenze)

Klik pro zvětšení (Motorola Moto Buds+ - recenze)

Klik pro zvětšení (Motorola Moto Buds+ - recenze)

Ešte než začneme určite stojí za zmienku informácia, že v predaji je v rámci modelového radu Moto Buds mimo drahšej verzie, tej so znamienkom plus na konci, aj základ, ktorý stojí necelých šesťdesiat eur. Klasické Moto Buds však neobsahujú dnes toľko žiadanú a cenenú funkciu aktívneho potláčania okolitého ruchu. Teraz, keď sme si už vyjasnili základné fakty, môžeme sa pustiť do hodnotenia Buds+, bezdrôtových slúchadiel s prijateľnou a v zmysle uvedeného segmentu audio techniky očakávanou cenovkou necelých stopäťdesiat eur. Za uvedenú sumu dostanete možnosť vybrať si medzi čiernou (Forest Grey) alebo zlatou (Beach Sand) farbou. Mne sa dostala do rúk verzia odkazujúca na piesok v topánkach, ktorá voči klasickej tmavej pôsobí dozaista luxusnejším a atraktívnejším dojmom – minimálne z môjho pohľadu.

Klik pro zvětšení (Motorola Moto Buds+ - recenze)

Dizajn prvých TWS slúchadiel s veľkým strieborným M na dokovacej stanici by sa dal zhrnúť pomerne rýchlo. Strojcovia Moto Buds+ sa už počas produkcie prvých skíc evidentne sústredili na derivát najpredávanejších štupľov do uší súčasnosti a vypadla im z toho akási všehochuť s odkazom na Apple či OnePlus, to všetko bez toho, aby to vo finále mohlo byť nejako právne postihnuteľné. Motorola samozrejme v tomto smere nerobí nič, čo by nerobili iné firmy, snažiace sa preraziť cez stále viac a viac hrubšiu peňaženku platiacich zákazníkov. Osobne proti tomu nemám nič, špeciálne, ak sa im podarí vytvoriť praktický a užívateľsky komfortný hardvér. Pretože nie je nič horšie než vizuálne atraktívne slúchadlá, ktoré však po vložení do uší pripomínajú ekvivalent nástroja Španielskej inkvizície. Nič také sa však našťastie pri Moto Buds+ nekoná, keďže sa jedná o dizajnovo krásne a aj pri celodennom nosení, voči vášmu sluchovodu, prívetivé štuple.

Výborná voľba materiálu

Klik pro zvětšení (Motorola Moto Buds+ - recenze)

Klik pro zvětšení (Motorola Moto Buds+ - recenze)

Klik pro zvětšení (Motorola Moto Buds+ - recenze)

Dokovacia stanica slúžiaca súčasne aj ako ochranné puzdro má kompaktné rozmery a je vyrobená z plastu potiahnutého už na dotyk príjemnou textúrou – povrch nezbiera odtlačky prstov ani iný druh bežnej špiny. Kvalita vyhotovenia by mohla byť o niečo lepšia, špeciálne v oblasti pántu, avšak Moto Buds+ sú v tomto smere na tom stále lepšie než napríklad oveľa drahšie bezdrôtové štuple do uší značky Inzone od SONY. Po vyklopení veka, pokojne aj v dlani jednej ruky, máte k dispozícii pozične dobre uložené slúchadlá s dostatočne silným magnetom a kúsok od nich aj spínač pre priame vyvolanie párovania s telefónom, počítačom alebo iným zariadením podporujúcim BT 5.3 prenos. Štuple sú celkovo nenápadné a nebyť ich strieborných končekov, pripomínajúcich slúchadlá od Apple, tak by som sa ich dizajn nebál označiť za vyložene komorný. Nové Moto Buds+ disponujú certifikátom IP54, čo znamená, že znesú striekajúcu vodu a návaly potu, čím sú už samé o sebe predurčené aj na športovú aktivitu.

Klik pro zvětšení (Motorola Moto Buds+ - recenze)

Komu by po prvom vložení do ucha nesedela základná silikónová redukcia, v balení nájde ďalšie dva veľkostne odlíšené nástavce; a keď už spomínam obsah balenia, tak jeho súčasťou je samozrejme aj potrebná USB-C kabeláž. Akonáhle si zvolíte pre vás ideálnu veľkosť štupľov a obe slúchadlá hermeticky uzatvoria obe vaše uši, je načase si do mobilu stiahnuť príslušnú aplikáciu. Moto Buds+ viete spárovať s dvoma zariadeniami súčasne a mimo mobilu či tabletu je tak možné ich prepojiť napríklad s už spomínaným laptopom – prechod medzi dvoma zariadeniami je plynulý a bezproblémový. Pomáha tomu Google technológia rýchleho párovania, kedy stačí len otvoriť puzdro v blízkosti nejakého Android mobilu a ten sa okamžite začne svojho užívateľa pýtať, či sa práve nestal majiteľom týchto slúchadiel a nechcel by ich pohotovostne spárovať. Späť však ku aplikácii Moto Buds. V jej prehľadnom rozhraní si dokážete aktivovať toľko cenenú funkciu ANC (naviazanú na značku Bose, o ktorej ešte budem hovoriť neskôr), spustiť ekvalizér a prispôsobiť si tak svoje skladby hnané cez kodeky LDAC a AAC, priradiť skratky dotykového ovládania alebo vyhľadať zapatrošené slúchadlá.

Sound by Bose

Klik pro zvětšení (Motorola Moto Buds+ - recenze)

Klik pro zvětšení (Motorola Moto Buds+ - recenze)

Klik pro zvětšení (Motorola Moto Buds+ - recenze)

Keď som v úvode recenzie spomínal signifikantné písmeno M umiestnené na vrchnej strane krabičky Moto Buds+, tak som zámerne vynechal ďalší a ešte podstatnejší nápis, ktorý sa tam nachádza. Ide o vetu „Sound by Bose“, odkazujúcu k naladeniu zvuku známou americkou firmou Bose zaoberajúcou sa produkciou audio hardvéru a softvéru. Vo svete TWS je úplne bežné, že si konkrétny výrobca pri svojich špecifických modeloch zažiada o spoluprácu tohto formátu, a aj keď nie vždy je výsledkom kvalitný zvuk, často ide skôr o marketing, tak v prípade mnou testovaného produktu to nakoniec dopadlo viac ako dobre. Audio nesúce sa do uší pomocou 11 mm dynamických meničov, ktoré idú ruka v ruke s výškovými 6 mm reproduktormi, sa dá definovať ako dostatočne bohaté, a to po všetkých stránkach. Bose pritlačil na basovú linku, ale napriek tomu všetkému cielenej neposadil mimo spektra krásne ostré výšky a stredy. Musím povedať, že v cenovej relácii do 150 eur som už dlho nepočul takto pekne vyladené audio slúchadlá, ktoré majú navyše ešte v rukáve podporu Dolby Atmos. Čerešničkou na torte je trojica mikrofónov s funkciou CrystalTalk AI, vďaka ktorej dokážete zrealizovať svoje telefonáty aj vo vyložene veternom alebo inak rušivom exteriéry.



Batéria slúchadiel je pripravená vám pri zapnutom ANC vydržať o niečo viac než sedem hodín a pri deaktivácii aktívneho potláčania okolitých ruchov získate ešte o dve hodiny naviac. Pochopiteľne, aj puzdro má v sebe batériu a tá je schopná dodať ďalších tridsaťosem hodín. Aj keď by to malo byť samozrejmosťou, tak som s jemnou skepsou dokovaciu stanicu posadil na podložku Qi aby som zistil, že slúchadlá skutočne podporujú aj bezdrôtové nabíjanie. Nabíjanie káblom trvá z nuly do plna sotva hodinku, avšak stačí vám slúchadlá nechať v puzdre len desať minút a už máte viac ako štyri hodinky fungovania k dobru. Na úplný záver, mimo tradičného zhodnotenia, som si nechal tú toľko proklamovanú funkciu ANC. Dnes už sa aktívne potláčanie okolitých ruchov berie u slúchadiel pri cene nad sto euro ako samozrejmosť, ale aj tu platí, že nie všetky štuple do uší, čo sa skratkou ANC môžu pochváliť, ňou vo finále vedia patrične počúvajúceho ohúriť. Motorola pri ANC siahla po skúsenostiach firmy Bose a spoločne dokázali vyfiltrovať úroveň hluku až do 46 dB. V praxi tak pri prechádzke mestom počujete, miesto tradičného audio smogu, len jemné ševelenie na pozadí, ktoré prevalcuje mnou adorovaná kvalitná audio linka. V aplikácii sa dá prepínať medzi adaptívnym režimom upravujúcim potláčanie ruchov na základe okolia, alebo transparentným, kde si môžete užívať aj všetok ten rachot okolo seba.

Viac ako podarené slúchadlá

Klik pro zvětšení (Motorola Moto Buds+ - recenze)

Spoločnosť Motorola dokázala na scénu s bezdrôtovými štupľami do uší vtrhnúť bez akéhokoľvek rešpektu a na prvú dobrú priniesť plnohodnotné slúchadlá s kompletnou výbavou, vrátane kvalitného ANC. Neviem preto, čo by som, snáď mimo slabšej konštrukčnej pevnosti doku, mal modelu Moto Buds+ vyložene vytknúť. Jedná sa totižto o poctivý audio produkt hodný svojej cenovky.

Za poskytnutie produktu na recenzi ďakujeme spoločnosti Datacomp

Klik pro zvětšení (Motorola Moto Buds+ - recenze)


CGwillWin