hw
recenze
Samsung Galaxy Z Fold6

Samsung Galaxy Z Fold6 - recenze
Samsung Galaxy Z Fold6 - recenze
08:00, 26.08.2024

Modelová rada Galaxy Z je tu s nami už neuveriteľné štyri roky a za tento dlhý čas stihla vyprodukovať šesť skladacích mobilov série Flip a Fold. Spoločnosť Samsung je dnes aj preto jasnou jednotkou vo výrobe moderných telefónov s ohybným displejom a špeciálne v prípade série Fold nekompromisne a rok za rokom napreduje v jej zdokonaľovaní. Už to celé nie je len o nejakom obrusovaní hrán prvého prototypu (tak som v roku 2020 v závere svojej recenzie priamo Galaxy Fold nazval), ale o navyšovaní benefitov ohľadom vlastníctva tohto unikátneho konceptu. Píšem vám to tu zámerne, keďže nemalá časť, nie len odbornej verejnosti, skladačkám ako takým prorokovala neúspech, a je dozaista jasné, že ak by Samsung vývoj tohto stále okrajového segmentu mobilov zarezal už po prvých pokusoch, z proroctiev by sa stala tvrdá realita. Juhokórejský konglomerát si však evidentne nechcel nechať ujsť šancu byť jediným strojvodcom čoraz viac rozbehnutého vlaku, a takmer všetku konkurenciu sledovať s výrazným náskokom. Zámerne píšem takmer, keďže jedinou firmou, ktorá dodnes drží pomerne slušne krok so Samsungom, je Motorola, a to vďaka ich podarenej „Flip“ verzii Razr telefónov. Posledný mesiac som pre vás pripravoval komplexný test Galaxy Z Fold6 a okrem už vyššie naznačeného spomínania na začiatky celej značky, som miestami neprestával krútiť hlavou nad porciou výhod skrývajúcich sa v danom mobile.

Medzeru máme vyriešenú, ideme ďalej...

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Fold6 - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Fold6 - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Fold6 - recenze)

Proklamované obrusovanie sa skončilo. Úplne vidím tých juhokórejských inžinierov v montérkach od oleja, ako odstupujú od sústruhu a sfúkavajú kovové hobliny z dokončeného šasi Fold6. Výsledkom ich práce je súhrn síce čiastkových, ale napriek tomu dôležitých pokrokov. Nový Z Fold6 totižto prichádza s váhou zrovnateľnou s akoukoľvek inou prémiovou vlajkovou loďou, keďže váži len 239 gramov. S telefónom vo vrecku si tak automaticky nemusíte nohavice istiť trakmi ani kusom špagátu, aby vám pri pohybe neskĺzli ku členkom. Ďalšia zmena sa dotýka jemného ohlodania výšky a hrúbky (5.6 mm v zatvorenom stave) s tým, že tentokrát sú hrany hliníkového tela oveľa ostrejšie – práve ostré hrany sú najlepšie rozpoznateľnou vizuálnou zmenou voči minulej generácii. Dizajn je krásne minimalistický a jediné, čo ho narúša. je výrazne vystúpená trojica foto snímačov zoradená pod sebou ako semafor. Samsung tentokrát zapracoval aj na odolnosti voči vode lomeno prachu a dosiahol IP48 – mobil prežije potopenie do hĺbky viac ako jedného metra sladkej vody po dobu tridsiatich minút, a rovnako tak do jeho vnútra neprenikne predmet od jedného milimetra vyššie. Stále sa neodporúča ťahať si Fold6 na pláž plnú piesku, na čom ešte chlapci v montérkach budú musieť do ďalších generácií určite zapracovať. Čo som počas skúmania kvality konštrukcie vyložene ocenil, okrem výborne umiestnenej čítačky odtlačku prstov na pravej hrane, bol krásne pevný pánt FlexHinge. Mobil vďaka nemu drží pevne polohu už pri minimálnom roztvorení a akokoľvek je otázne, ako na tom bude po pól roku neustálej záťaže, tak za onen mesiac nevykazoval žiadne známky degradácie kvality.

Stále pre špecifickú sortu konzumentov?

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Fold6 - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Fold6 - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Fold6 - recenze)

Dôvod prečo si istá skupina vybraných konzumentov má potrebu opakovane kupovať Fold, čo je štandardne telefón cenovo atakujúci hranicu dvoch tisíc eur, sa ani v prípade šiestej generácie nemení. Dajme teraz bokom atribúty výkonu, o ktorých ešte bude v texte reč neskôr, a poďme sa pozrieť na prvotne to najdôležitejšie, čím je duo AMOLED displejov. Predný panel nám po novom narástol na veľkosť 6,3 palca a oproti predchádzajúcemu Foldu sa tak jemne rozšíril. Samsung týmto cielene potiera istý pocit stiesnenosti pri držaní telefónu oboma rukami, kedy sa konzument mohol cítiť jemne obmedzovaný – v situácii, keď mobil v zatvorenom stave držíte v jednej ruke a interagujete vyložene len palcom, je to samozrejme oveľa lepšie. Primárne je však dôvodom spomínanej a nemalej investície logicky hlavný, tentokrát 7,6 palcový panel – jeho rozlíšenie je 2160 × 1856 pxl pri 120 Hz, ale čo je dôležitejšie, tak jas papierovo siaha na úroveň 2 600 nitov. Iste, ide o údaj nameraný v laboratórnych podmienkach a reálne sa tu pohybujeme okolo 2 300 nitov, ale napriek tomu je to takmer stopercentný nárast jasu voči Fold5 a hlavne úžasná čitateľnosť aj na priamom slnku. Roztvorená obrazovka je tentokrát vylepšená aj v zmysle úpravy počtu vrstiev a z jej stredu takmer úplne zmizla nechcená ryha – je tam viditeľná len mierne a po pár dňoch ju váš mozog začne tradične úplne ignorovať, rovnako tak ako rozmazaný bod selfie kamery umiestnenej pod displejom v hornom okraji. Panel je jednoducho ohromujúci po všetkých stránkach a či už na ňom pomocou S Pen pera upravujete kód, fotografie alebo videá, ohromí vás absolútna presnosť interakcie a celkové podanie farieb. Týmto sa vás snažím naviesť ku odpovedi na vyššie položenú otázku, a keďže dobre viem, že ste vnímavé osobnosti, tak si dáte na ňu jasnú odpoveď aj bez mojej pomoci.

AI všade kam sa pozrieš

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Fold6 - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Fold6 - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Fold6 - recenze)

Ešte než sa naplno presuniem ďalej, mám jednu osobnú poznámku na margo špecifickosti vnútorného displeju. Pomer strán 6:7 pri už uvádzanej veľkosti viac ako sedem palcov mi osobne dalo možnosť nie len prehľadne pracovať s textom na dvoch rozdelených obrazovkách súčasne (vertikálne alebo horizontálne), ale rovnako tak som mohol sledovať live prenosy amerického bejzbalu s krásne dostupnou štatistikou v zornom poli. Ak dám bokom bejzbal, tak práve sa mi rovnako začína moja hlavná láska (americký futbal), a vďaka skladaciemu mobilu Fold6 som bol schopný sledovať z pohodlia postele súčasne MLB aj NFL zápasy. Dobre, poďme na tú čoraz viac prepieranú tému naprieč technologickým svetom a spojme si ju s hodnotením výkonu. Fold6 poháňa výkonný osemjadrový čip Snapdragon 8 Gen 3 s operačnou pamäťou 12 GB a grafikou v podobe Adreno 750. S takouto výbavou sa nemusíte obávať spustenia aj tých najnáročnejších videohier v rámci Androidu ako takého, napokon, Fold aj naďalej, mimo už vyššie naznačených zákazníkov, čoraz viac kupujú aj hráči. Súčasne je tu pochopiteľne zaručený multitasking bez spomaľovania chodu systému. Vďaka odparovacej komore sa hliníkové šasi nijako zásadným spôsobom neprehrievalo a človek tak mobil dokázal držať pohodlne v rukách aj pri najnáročnejších videohrách. Hladká interakcia ide ruka v ruke s integráciou Galaxy AI, kde využitie umelej inteligencie presahuje do takmer všetkých sfér obsluhy telefónu. AI vám dáva opäť možnosť upravovať fotografie s o niečo realistickejšou postprodukciou – vyznačené objekty na fotke dokáže úplne zmazať a nahradiť ich na 85% presnou farebnou stenou (v závislosti od náročnosti kompozície), alebo vami vybraným obrázkom. Ďalej vám umožňuje spomaľovať videá bez straty kvality, v sekunde prekladať text aj hovorené slovo do vášho rodného jazyka (vrátane CZ/SK) a zabezpečovať funkciu osobného asistenta. Ste po ťažkej noci a potrebujete svojmu šéfovi nejako zdvorilo odôvodniť svoju absenciu na rannej porade? Umelá inteligencia vám vygeneruje rozumne znejúci text, s ktorým dozaista uspejete.

Veľa zbytočností, ale aj užitočných funkcií

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Fold6 - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Fold6 - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Fold6 - recenze)

Samsung integráciou rôznych AI funkcií takzvane mapuje terén a skúša rôzne veci. Výsledkom je niekoľko vyložene nepodstatných, ale navonok efektných možností, ako napríklad funkcia Sketch to Image. V skratke ide o nakreslenie/dokreslenie čohokoľvek v rámci obrázku rukou a následná postprodukcia do profesionálne vyzerajúceho výsledku. Zaujímavá vecička, ktorá vás však omrzí po pár pokusoch a už ju nikdy viac nezapnete – dokonca ani dieťa sa nechce pozerať na to, ako ho umelá inteligencia podceňuje, keď si myslí, že vie lepšie nakresliť mačku alebo psa. Na druhej strane tu máme už spomínaného tlmočníka, vďaka ktorému by ste vedeli vybaviť rôzne nečakané problémy tam, kde nastane jazyková bariéra – telefón ohnete do tvaru L, položíte ho medzi seba a prísediaceho a zrazu sa cítite ako v epizóde zo Star Treku. A čo je najlepšie, tak to funguje bez výraznej latencie. Ja osobne som počas mesiaca testovania zo všetkého najviac využíval AI na sumarizáciu obsahu viacerých stránok PR materiálov, z čoho som si následne vedel vytiahnuť hlavné body do svojich článkov – mať toto v mobile si cením viac než neraz halucinujúceho Gemini kolegu, čo do syru na pizzu s hurónskym smiechom tlačí kanagon. Špecifickosť cielenia využiteľnosti prémiovej skladačky Fold6 by si priam žiadalo poriadnu výdrž batérie, ale ako už asi tušíte, na tú pri uvádzanej váhe už nebolo dostatok miesta. Akumulátor s kapacitou 4 400 mAh vás podrží pri bežnej náročnosti jeden deň, avšak, ak mobil nedáte z ruky, a to špeciálne v jeho otvorenom stave a pri plnom jase, budete určite v polovici dňa pre istotu hľadať Qi (10 W) nabíjačku alebo kábel (25 W). Áno, Samsung je v rýchlosti tankovania energie jednou z posledných veľkých firiem, ktoré sú v tomto ohľade vyložene konzervatívne a tie nízke cifry ospravedlňujú dlhovekosťou batérie, na druhú stranu, toto im nebude zákazník tolerovať donekonečna a toho dôkazom je nárast 45 W, ktorý zažili posledné S modely ich vlajkových lodí.

Fotí to ako vlajková loď?

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Fold6 - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Fold6 - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Fold6 - recenze)

Tam, kde juhokórejský technologický gigant v rámci kvality hlavného snímaču spravil veľký skok pri verzii Galaxy Z Flip6 (čoskoro si budete môcť prečítať moju recenziu aj na nové „flipko“), tak naopak pri mobile Fold6 nechal všetko takmer pri starom. Jediná zásadná zmena sa týka nového ultraširokouhlého snímaču, ktorý aktuálne prepúšťa viacej svetla. Dominantou je trojica foto snímačov zoradených pod sebou ako semafor, ktoré lemuje hrubý čierny okraj, a kde dominantou zostáva, tak ako v minulom roku, 50 Mpx snímač od SONY. Ten je nasledovaný už spomínaným 12 Mpx ultraširokouhlým modulom a celé to uzatvára 10 Mpx teleobjektív s trojnásobným optickým alebo tridsaťnásobným digitálnym zoomom. Vonkajšia selfie kamera má 10 Mpx a vnútorná 4 Mpx – uvedomujem si, že sú tam hlavne kvôli bezpečnosti počas odomykania tvárou, keďže pri skladacích mobiloch nie je nič jednoduchšie, než si spraviť selfie priamo hlavným snímačom. Asi je vám jasné, že sa tu pri zhotovení fotky nerozprávame o takzvanej ultra úrovni vlajkových lodí, kam spadá samozrejme aj portfólio Samsungu, avšak napriek tomu ide vo výsledku o vysokú úroveň detailov naprieč denným svetlom. Softvér dokáže zachytiť výraznú ostrosť s výborným dynamickým rozsahom a aj so zásahom od AI sa z fotiek nevytráca prirodzenosť farieb. Zmena ultraširokouhlého modulu prináša oveľa pôsobivejšie výsledky, a ak počas dovoleniek často zbierate momentky s veľkým záberom, určite sa pre vás Fold6 môže stať nesmierne cenným. Nočný režim hodnotím uspokojivo, aj keď bolo niekoľko situácií, kde to postprodukcia jemne preexponovala, ale to nie je nič výnimočné. Zachytávanie videí cez Fold6 sa nijako nemení voči minulému modelu a opäť je to očakávaných, ale stále masovo nevyužívaných 8K/30FPS voči nadštandardne dobrému 4K/60FPS.

Na razantné zmeny zabudnite

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Fold6 - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Fold6 - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Fold6 - recenze)

V úvode som spomínal sústruh a ním vlastne môžeme aj celú recenziu zakončiť. Samsung dobrúsil svoj diamant a všetky zásadné konštrukčné chyby dostal do stavu, kedy môže hrdo prehlásiť, že jeho najdrahší skladací mobil je fakticky hotový a všetky ďalšie zmeny už budú vyložene čiastkovej povahy. Zvyšovanie odolnosti voči vode a prachu, navyšovanie kvality fotoaparátu, zapracovanie S Pen pera priamo do šasi, väčšia batéria, lepší foťák, a tak podobne. Jediná zásadná bariéra medzi výrobcom a zákazníkom tak ostáva na ramenách vysokej ceny, ktorú sú dnes ochotný dať hlavne ľudia, čo takýto mobil dokážu využiť pri svojej práci a investíciu dvoch tisíc eur tak vidia aspoň z polovice rentabilnú. Preto záverečná veta patrí práve nim. Chcete displejom najväčšiu a konštrukčne najdokonalejšiu skladačku na trhu? Kúpte si nový Galaxy Z Fold6, alebo počkajte ešte rok na sedmičku, iná voľba tu nie je.



Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Samsung

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Fold6 - recenze)


CGwillWin