hw
recenze
Epomaker EK98

Epomaker EK98 - recenze
Epomaker EK98 - recenze
13:16, 04.09.2024

Po nedávnej a súčasne v rámci značky Epomaker aj mojej vôbec prvej recenzii na ich plne kovovú 65% klávesnicu MS68 som obdržal od vás, našich čitateľov, pár mailov. V nich padala jedna a tá istá otázka, a to konkrétne ohľadom celkovej kvality produktu – akokoľvek nechcem autorov týchto správ vyložene haniť za to, že mi jednoducho neveria a musia sa na to, o čom pojednáva hodnotiaci text pýtať ešte dodatočne, tak by som bol rád, ak by sme si vyjasnili pár vecí. Z pozície technologického redaktora som za teraz už dve dekády praxe neprijal za test lomeno recenziu ani jeden finančný obnos. Je síce pravda, že v rámci klávesníc mi z väčšej časti produkty po ukončení testovania ostávajú v rukách a nemusím ich vracať späť, ale keďže v tomto ohľade sa profilujem skôr ako zberateľ než nejaký blší trh, na výsledku a konečnom hodnotení sa samotné ponechanie HW nijako neprejavuje. Verím, že väčšina z vás túto skutočnosť dokáže vycítiť zo samotných článkov, ale ak nie, tak budem aj do budúcna rád, ak už nebude dochádzať ku žiadnym nepriamym alebo aj priamym obvineniam z nejakého cieleného nadhodnocovania tej či onej značky. Teraz, keď už sú veci dúfam o niečo jasnejšie, poďme sa spoločne porozprávať o kvalitách ďalšej klaviatúry spomínanej čínskej spoločnosti Epomaker, ktorá má označenie EK98.

Cítim vôňu plastu

Klik pro zvětšení (Epomaker EK98 - recenze)

Klik pro zvětšení (Epomaker EK98 - recenze)

Klik pro zvětšení (Epomaker EK98 - recenze)

Epomaker EK98, čo naznačuje už samotné číslo v názve, tentokrát reprezentuje plnohodnotné rozloženie mechanických spínačov (je ich celkovo 97), a to vrátane numerického bloku – ak by ste to chceli premeniť na percentná, tak ide o hernú lomeno kancelársku klávesnicu v 98% schéme. Hmotnosť pohybujúca sa tesne pod hranicou jedného kilogramu je rovnako jasne signifikantným znakom skutočnosti, že celé šasi je plne v réžii tvrdeného plastu a to v rámci krémovo šedého zafarbenia. To, ako testovaná vzorka vyzerá vo mne okamžite asociovalo spomienky na konzolu Super Nintendo a nemám teraz primárne na mysli len uvedenú farbu, ale súčasne aj oblé hrany retro dizajnu a drsný povrch tela a samotných PBT klávesov. Práve nízka váha prináša do hry scenár ohľadom nečakane slušnej kompaktnosti, ostatne, ide o rozloženie 1 800 a klávesnica, akokoľvek je kompletná, má celkové rozmery 381 x 144 x 40 mm (veľmi tu pomáha absencia multimediálneho kolieska). Zo zadnej časti je možné vyklopiť dve dvojstupňové nožičky s tým, že pod jednou z nich sa nachádza kolíska pre USB-A dongle (ak ste čítali recenziu na v úvode spomínaný model MS68 od identického výrobcu, tak dobre viete, že absencia tejto kolísky bola jedným z tých hlavných negatív, ktoré som produktu vyčítal.) Akokoľvek je EK98 vďaka použitým materiálom skôr z kategórie tých ľahších klaviatúr, tak vďaka dobre umiestneným lemom z gumy na podvozku nemá klávesnica problém ostať pevne usadená na akomkoľvek povrchu (drevo, sklo, textília).

Bohaté balenie vrátane náhradných spínačov

Klik pro zvětšení (Epomaker EK98 - recenze)

Klik pro zvětšení (Epomaker EK98 - recenze)

Klik pro zvětšení (Epomaker EK98 - recenze)

Epomaker do balenia EK98 natlačil štedrú výbavu a okrem kombinovaného nástroja na vyťahovanie krytiek respektíve tri a päť pinových hot-swap spínačov, nezabudol ani na dostatočne dlhú pletenú kabeláž (USB-A na USB-C) a opäť aj trojicu náhradných, v mojej konfigurácii konkrétne, Peace Lily spínačov. Jednoducho vám výrobca dáva všetko to, čo potrebujete a dokonca myslí aj na budúcnosť a prípadné poruchy. Na margo konektivity nebudem chodiť okolo horúcej kaše, verím, že už ste si pri opise bezdrôtových klávesníc s cenou pohybujúcou sa okolo sto eur (testovaný model je dokonca možné si objednať priamo od výrobcu ešte lacnejšie) dávno zvykli na trojitú cestu párovania. V prvom rade je tu už uvádzaný USB 2,4 GHz kľúč aj s teplým miestečkom pre uloženie pod výklopnou nohou, nasleduje kabeláž so vstupom na pravej hornej hrane a do tretice nám to uzatvára prítomnosť Bluetooth modulu. Všetky tri cesty spárovania s desktopom, laptopom, konzolou, tabletom, televízorom alebo mobilom fungujú stabilne a bez zásadných technických nedostatkov. V rámci bezdrôtového prenosu je k dispozícii batéria s kapacitou 3 000mAh, ktorá zvláda pri plnom jase RGB podsvietenia a prenose cez latenciu minimalizujúci USB kľúč podržať hardvér v chode necelý týždeň. Akonáhle som prepol do BT rozhrania a nechal identickú intenzitu blikajúcich kolotočov, dĺžka výdrže sa zdvojnásobila. Skôr, než sa posuniem ďalej, musím spomenúť absolútne perfektnú „fíčuru“ a to v podobe skratky Fn + Enter, ktorou si kedykoľvek viete pomocou podsvietenia klávesov vizualizovať zostávajúcu šťavu v baterke.

Pocity z interakcie

Klik pro zvětšení (Epomaker EK98 - recenze)

Klik pro zvětšení (Epomaker EK98 - recenze)

Klik pro zvětšení (Epomaker EK98 - recenze)

Mesiac trvajúci test klávesnice EK98 sa z väčšej časti zameriaval na pozorovanie kvality jej celkového spracovania a súčasne samotné pocity z interakcie. Osadením Peace Lily spínačov, čo sú premazané lineárne switche s výraznejším odporom a minimálnou produkciou hluku, som sa mohol počas písania sústrediť na prácu a pri hraní sa neobávať o chybné stlačenia. Keďže však výrobca podporuje vymeniteľnosť mechanických spínačov (tri a päť pinových), užívateľ si môže do základnej dosky nastrkať ľubovoľné variácie, to všetko plne podľa svojich preferencií. Skrátene povedané: s touto klávesnicou bolo radosť tvoriť text a užívať si hry. Tentokrát sa o softvérovú obsluhu stará voľne dostupný softvér priamo od výrobcu, ktorý vám umožňuje detailnejšie nastavovať efekty RGB podsvietenia vrátane jeho intenzity, priraďovať separátne funkcie jednotlivým spínačom, realizovať a spravovať kompletný macro manažment, prepínať medzi 125/250/500/100Hz, a to všetko kategorizovať pod viacero profilov. Samotný softvér je síce vizuálne strohý, ale o to viac prehľadný, avšak čo je vôbec najdôležitejšie, počas testovania fungoval bez jediného zakopnutia. Akokoľvek som sa snažil, po dobu testovania som na produkte Epomaker EK98 nenašiel čo i len malú chybičku. Kto aktuálne pátra po cenovo dostupnej a maximálne spoľahlivej mechanickej kancelárskej/hernej klávesnici s plne vymeniteľnými spínačmi, slušnou výdržou batérie a spoľahlivou softvérovou podporou, s výberom Epomaker EK98 chybu dozaista neurobí.

Cenovo dostupná a po stránke komplexnosti podarená mechanická spoločníčka, ktorú sa nebude báť si zobrať aj na cesty

Klik pro zvětšení (Epomaker EK98 - recenze)

Klik pro zvětšení (Epomaker EK98 - recenze)

Klik pro zvětšení (Epomaker EK98 - recenze)



Za poskytnutie produktu na recenzi ďakujeme spoločnosti Epomaker

Klik pro zvětšení (Epomaker EK98 - recenze)


CGwillWin