hw
recenze
Epomaker TH40

Epomaker TH40 - recenze
Epomaker TH40 - recenze
13:00, 26.09.2024

Jedno z najčastejšie opakovaných slovíčok, na ktoré môžete naraziť v hardvérových recenziách naprieč celým svetom, je slovo kompaktný. Telefón je kompaktný, laptop je kompaktný, slúchadlá sú kompaktné. Prenositeľnosť je dnes jednoducho a jasne jednou zo zásadných predností u väčšiny výrobcov, samozrejme, s ohľadom na konkrétne produkty a ich filozofiu. Samostatnou a v duchu uvedeného slovíčka aj vo vašich očiach možno menej spojovanou kategóriou sú mechanické klávesnice, špeciálne tie so širokým záberom využitia. Vôbec tie najkompaktnejšie dnes zastupujú 60 % rozloženie spínačov a na trhu by ste v súčasnosti nenašli ani jedného, čo i len trocha známeho výrobcu, ktorý by v ponuke nemal aspoň jeden takýto model. Spoločnosť Epomaker však okrem šesťdesiat a šesťdesiatpäťpercentných klaviatúr aktuálne ponúka aj úplnú novinku búrajúcu všetky zaužívané predstavy o kompaktnosti. Dámy a páni, predstavujem vám najroztomilejšieho spoločníka na cesty, Epomaker TH40.

40% je niekedy viac než 100%

Klik pro zvětšení (Epomaker TH40 - recenze)

Klik pro zvětšení (Epomaker TH40 - recenze)

Klik pro zvětšení (Epomaker TH40 - recenze)

Aj keď si plne uvedomujem, že sa teraz pomaly, ale isto dostávam na vyložene horúcu pôdu, napriek všetkému si dovolím vysloviť jednu z menej populárnych teórií. Plnohodnotné rozloženie klávesníc, a teraz je úplne jedno či herných, kancelárskych alebo hybridov, je v rámci nejakej verejnej diskusie opakovane proklamované ako ekvivalent dokonalosti. Osobne si však myslím, že samotnú reklamu klasickým klávesniciam s numerickým blokom a hornou „F“ radou robí tá skupina pohodlných ľudí, ktorým je zaťažko počas interakcie vykonať prostú skratku s dvoma súčasne zapnutými tlačidlami – áno, tak jednoduché je zadať číslo na klávesnici bez kalkulačky prilepenej na pravej strane. Pohodlnosť robí divy a verejný diškurz je často zdeformovaný síce hlasnou, ale vo finále menšinovou časťou zákazníkov. Ja však chcem nasledujúcim textom posunúť do éteru istý manifest a jasne povedať jednu konkrétnu vec. Pre ľudí tvoriacich text a píšucich dennodenne hromady článkov je jednoducho totálne osekanie od, pre nich zbytočných spínačov, oveľa prínosnejšie než tradičná forma rozloženia klávesov. Presne túto myšlienku akéhosi čistého hracieho poľa reprezentuje unikátne kompaktná klávesnica TH40, do ktorej som sa zamiloval už počas úvodného rozbaľovania.

Nádherný retro dizajn

Klik pro zvětšení (Epomaker TH40 - recenze)

Klik pro zvětšení (Epomaker TH40 - recenze)

Klik pro zvětšení (Epomaker TH40 - recenze)

Epomaker TH40 vás po otvorení jeho plne ekologickej krabice očarí v mnohom. Okrem kabeláže a USB-C kľúča určeného na bezdrôtový 2,4 GHz prenos v nej objavíte nástroj na vyťahovanie krytiek/spínačov a samotnú trojicu náhradných hot-swap switchov. Výrobca vám pri konfigurácii dáva na výber z dvoch vlastných lineárnych volieb (Flamingo a Wisteria), každopádne, do samotného tela viete vložiť akýkoľvek iný 3/5 pinový mechanický spínač, ktorý vám je po chuti. Po dizajnovej stránke ide v prípade testovanej vzorky o jasnú poklonu ranej ére počítačových periférií. Retro nálada priam sála z oblých liniek plne plastového šasi, ktorého váha je mimochodom sotva pol kilogramu, a keď si uvedomíte benefit v podobe textilného popruhu na prenášanie, ihneď dostanete chuť sa s vašou novou mechanickou kráskou dokonalo módne zladiť. Kvalita konštrukcie tejto klávesnice v hodnote osemdesiat dolárov je na prémiovej úrovni a dokonca samotné upínanie popruhu obsahuje dva kovové šrauby – kto by si onen praktický doplnok chcel dať úplne dole alebo ho prípadne vymeniť za iný, nebude musieť nič odrezávať. Na spodnej strane nájdete výklopné nožičky a pogumované pásiky, vďaka ktorým zostáva aj tak ľahké šasi bezpečne usadené na akomkoľvek povrchu stola.

Všestranné pripojenie

Klik pro zvětšení (Epomaker TH40 - recenze)

Klik pro zvětšení (Epomaker TH40 - recenze)

Klik pro zvětšení (Epomaker TH40 - recenze)

Spomínam si na štyri roky starú kolaboráciu medzi vtedy ešte výrazne slobodnou liahňou hardvéru HyperX, ktorá neskôr prešla pod koncern HP, a dnes stále ikonickou značkou Ducky. Ich spoločná klávesnica One 2 Mini prezentovala svetu čaro šesťdesiatpercentných herných klaviatúr, a to všetko bez akejkoľvek možnosti bezdrôtového prenosu – uvedený model bolo možné napájať striktne len káblom. Vidieť preto dnes takto sofistikované a prenosné klávesnice vybavené všestranným spôsobom pripojenia ma jednoducho hreje pri srdiečku. Epomaker TH40 je možné spárovať s akýmkoľvek počítačom pomocou kabeláže (vstup pre USB-C sa nachádza na ľavej hornej hrane) alebo užívateľ môže prepnúť do duálneho bezdrôtového prenosu – obstará ho už vyššie spomínaný 2,4 GHz dongle (polling rate 1 000 Hz) alebo klasické Bluetooth (125 Hz). Práve tá trojakosť umožňuje využívať TH40 v širokej škále situácií, či už máte radi interakciu s mechanickými spínačmi počas práce na mobilnom telefóne/tablete, alebo dávate prednosť komfortnému zadávaniu textu na televízore prostredníctvom intuitívneho kusu hardvéru. Tých scenárov je tu neúrekom a k tomu si ešte pridajte aj možnosť prepínania medzi Windows a Mac modusmi.

Medzerník sa rozdelil

Klik pro zvětšení (Epomaker TH40 - recenze)

Klik pro zvětšení (Epomaker TH40 - recenze)

Klik pro zvětšení (Epomaker TH40 - recenze)

Vynikajúcu klávesnicu definuje predovšetkým maximálny komfort počas jej obsluhovania. O výhodách kompaktnosti i párovania už viete a teraz sa presuňme na samotné poznatky z tvorby textu. Štyridsaťpercentné rozloženie spínačov (aby som bol presný, tak ich tu je celkovo 44) odbúrava z ponuky nie len numerický blok a hornú „F“ radu, ale rovnako tak zabudnite aj na smerové šípky. Aby bolo možné naplniť celú ideu o minimalizme, Epomaker cielene rozdelil medzerník a do jeho stredu vložil znížený Fn spínač – počas frenetického písania tak oň nemáte ako nechtiac zavadiť a v momente, keď potrebujete zadať kombináciu viacerých klávesov, viete presne kde začať. Mnou testované Flamingo switche sú už z továrne premazané lineárne spínače s počiatočným tlakom 35gf a RGB podsvietením, ktoré nevydávajú žiadny klik a jediným zvukom po ich aktivácii je tak spodná hrana PBD krytky narážajúca do tesnenia. TH40 má spínaciu podložku obalenú z oboch strán špeciálnou penou, vďaka čomu je interakcia s ňou nie len dotykovým, ale aj zvukovým zážitkom.

LED dióda v spínačoch je orientovaná na juh a nepresvitá cez klávesy

Klik pro zvětšení (Epomaker TH40 - recenze)

Pre mňa sa využívanie testovanej vzorky na tvorbu článkov stalo už počas krátkej doby maximálne pohodlnou záležitosťou. Kto by mal strach z naučenia sa základných skratiek pre ovládanie smerových šípok a podobných veci, tak rozhodne nemusí, keďže nejde o exaktnú vedu. Na všetko ostatné je tu možnosť plného programovania prostredníctvom VIA softvéru, o ktorom som už v minulých recenziách na klávesnice identického výrobcu napísal toho viac ako dosť. V skratke len dodám, že je vám jednoduchou formou umožnené premapovať všetky spínače podľa svojich predstáv a pomocou Fn vytvoriť sériu rôznych vrstiev. Vďaka slušnej latencii pri káblovom alebo USB dongle prepojení je možné TH40 bez problémov využívať aj na hranie. Na samotný záver recenzie som si nechal ešte pár viet ohľadom výdrže. Výrobca do kompaktného tela svojej štyridsaťpercentnej klávesnice vložil akumulátor s kapacitou 3 000 mAh, vďaka čomu je možné ju pri kancelárskej činnosti využívať viac ako štrnásť dní a nestarať sa o nabíjanie. Stav batérie, akokoľvek klávesnica nemá žiadny displej, je možné si jednoducho overiť pomocou skratky Fn + medzerník, kedy sa vám v prvom rade tlačidiel zobrazí zelená linka predstavujúca percentuálnu úroveň nabitia (jedno písmeno je desať percent kapacity).

Epomaker TH40 je z môjho pohľadu dokonalým reprezentantom dnes stále vzácnych štyridsaťpercentných mechanických klávesníc. Pre ľudí pracujúcich s textom, či už v drsnom teréne alebo z pohodlia kancelárie, ktorých láska ku mechanickým spínačom nepozná hranice, je Epomaker TH40 presne tým pravým orechovým. Jediné negatívum vidím v nemožnosti vložiť USB kľúč priamo do šasi klávesnice, čo môže pri jeho skromnej veľkosti spôsobiť nechcenú stratu.



Za poskytnutie produktu na recenzi ďakujeme spoločnosti Epomaker

Klik pro zvětšení (Epomaker TH40 - recenze)


CGwillWin