hw
recenze
Samsung Galaxy Z Flip6

Samsung Galaxy Z Flip6 - recenze
Samsung Galaxy Z Flip6 - recenze
10:30, 10.09.2024

Rastúcu popularitu skladacích telefónov, myslené konkrétne tých s ohybným displejom, asi najlepšie deklaruje môj čoraz silnejší pocit déjà vu zakaždým, keď v hlavičke textu vidím názvy ako Flip či Fold. Ten jeden kalendár dozadu, kedy som ja osobne recenzoval piatu generáciu kompaktnej skladačky od Samsungu, ktorú som si mimochodom potom aj kúpil pre súkromné účely, ale o tom ešte dnes bude reč, utiekol neuveriteľným spôsobom, a dnes tu pre vás, našich verných, dávam dohromady text hodnotenia nového modelu Z Flip6. Čas letí a juhokórejský gigant, akokoľvek je podiel predaju jeho skladacích telefónov voči zvyšku portfólia stále skôr zanedbateľnou omrvinkou, pokračuje v zdokonaľovaní idey samotnej. Po roku dennodenne využívaného Flipu5 som sa s veľkým očakávaním pustil do skúmania kvalít jeho nasledovníka s tým, že som mal v hlave na základe dlhodobej skúsenosti pochopiteľne hromadu pripomienok a v nasledujúcom texte sa preto dozviete, ako moje bádanie nakoniec dopadlo a či vidím nejaký zmysel v prechode z päťky na šestku.

Same But Different

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Flip6 - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Flip6 - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Flip6 - recenze)

Riešiť nejaké dizajnové rozdiely medzi starým a novým Flipom nemá v zásadne vôbec cenu, keďže sa tu jedná o modelovú situáciu dobre známu z toho populárneho meme obrázku „Same But Different“. Každopádne, konštruktérom sa predsa len počas brúsenia kovového šasi zachcelo trocha viac hrán, a preto prehodili na sústruhu šablónu z oblej na ostrú. Výsledok sa v praxi neprejavil žiadnou zmenou v zmysle držania telefónu samotného a rovnako tak som nezaznamenal o nič horší proces počas otvárania mobilu pomocou jednej ruky – stále to ide oveľa ťažie než u konkurenčného Motorola Razr, ale akonáhle nájdete ten správny grif, ako zasunúť špičku palca do spodného rohu mobilu, máte vyhrané. Aby sa však Galaxy Z Flip6 ako-tak odlíšil od svojho predchodcu, tak mu Samsung okrúžkoval duo fotomodulov kovovým lemom. Musím povedať, že z môjho pohľadu to celkovej vizuálnej stránke len uškodilo a z pôvodne minimalistického akcentu tu razom máme explicitne akcentované okuliare, na aké nemusí byť práve každý zvedavý. Jedným dychom však treba dodať, že dizajn je aj v roku 2024 silne subjektívna vec, a to, čo sa nepozdáva mne, nie je ani náhodou názorom väčšiny. Nad čím však musím výrobcovi naopak zatlieskať a čo je súčasne vôbec najzásadnejšou zmenou medzi starým a novým, tak to je zvýšenie konštrukčnej odolnosti. Nový Flip6 využíva v rámci šasi oveľa odolnejší hliník a hlavne Gorilla Glass Victus druhej generácie. Zmenil sa mechanizmus skladania, ktorý by mal vydržať oveľa viacej než ten minulý a nepodliehať postupnej degradácii, a rovnako tak došlo k zlepšeniu odolnosti voči vonkajším vplyvom. Z pôvodného IPX8 máme nárast na IP48 – pridalo sa tak odpudzovanie miniatúrnych objektov od veľkosti jedného milimetra.

Ako to bude vyzerať po roku?

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Flip6 - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Flip6 - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Flip6 - recenze)

Rozbaľovať úplne nový Flip je zakaždým veľkým zážitkom a človek jednoducho žasne nad tou konštrukčnou pevnosťou takto sofistikovanej elektroniky. Jedna vec je však mať v ruke ešte z továrne horúcu novinku a druhá je to, ako mobil bude vyzerať po roku intenzívnej záťaže. Z mojich skúseností dlhodobého používania Z Flip5 bez akéhokoľvek obalu (áno, padol mi na zem asi tak desaťkrát) dnes vyplýva, že kovový rám je mimo iného náchylný na zbieranie škrabancov od prsteňov. Model Z Flip6 som za ten mesiac testovania používal rovnakým spôsobom a vyššie spomínaná zmena v kvalite hliníka má evidentne niečo do seba, keďže sa na testovanej vzorke neobjavil ani jeden vlasový škrabanec. Druhá, a o niečo dôležitejšia vec, je konštrukčná tuhosť pántov. Dvanásť mesiacov otvárania a zatvárania sa na mojom osobnom mobile dosť zásadne podpísala a dnes už telefón v otvorenom stave nie je rovný ako pravítko, ale, naopak, má tendenciu sa jemne hrbiť ako ten uschnutý starec z románu Ernesta Hemingwaya. Ako uvádzam vyššie, tak Samsung deklaruje pokrok v spracovaní pántov a šestka by v tomto ohľade mala logicky zniesť oveľa viac než minulé modely. To vám však teraz pochopiteľne neviem vyvrátiť ani potvrdiť. Z tej kratšej skúsenosti je však možné badať pridanie na celkovej tuhosti systému otvárania a zatvárania – chrbát mobilu už nie je ani v zatvorenom stave možné tak jednoducho vychýliť mimo jeho osy. Takže áno, akokoľvek to tak možno na prvý pohľad nevyzerá, tak Samsung dozaista za ten rok príprav šestky nesedel len na zadku a reálne na niečom uchopiteľnom skutočne pracoval.

Kompaktnosť nadovšetko

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Flip6 - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Flip6 - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Flip6 - recenze)

Skladačky formátu Flip, a to teraz nutne nemusí byť reč len o telefónoch z dielne Samsungu, si kupujú prevažne dve sorty užívateľov. Na jednej strane máme boomerov môjho formátu, spomínajúcich na archaickú éru prvých vyklápacích telefónov, a na tej druhej mladú sortu sociálnymi sieťami živených pretekárov s časom. Spoločným menovateľom oboch skupín je cielené využívanie kompaktného šasi v modernom dizajne, ktoré v sebe obsahuje solídny výkon, výborný displej a uspokojivý fotoaparát. Začnime obrazovkami. Do tohto opisu totižto dokonale zapadá aj Galaxy Z Flip6, vybavený hlavným 6,7 palcovým skladacím panelom a vonkajším 3,4 palcovým AMOLED displejom. Predný displej ponúka rozlíšenie 720 x 748 pxl (60 Hz) a využívať ho budete prevažne na takzvane náhľadovú interakciu. Samsung stále testuje neobmedzené využívanie prednej obrazovky v modelovom rade Flip, a ani v tejto generácii sa ešte neprepracoval ďalej než za šablóny počasia, kalendára, Spotify a podobne – existuje možnosť nainštalovania softvéru, ktorý vám na prednej obrazovke spustí doslova čokoľvek, avšak ten nie je, diplomaticky povedané, doladený. Primárne však aj tak budete cez menšiu obrazovku čítať notifikácie alebo zamietať nevyžiadané telefonáty od podvodných schránkových firiem. Svoj účel to splní a vám sa tak zníži počet ohybov hlavného panelu. Práve hlavný a skladací AMOLED displej prichádza s rozlíšením 2640 × 1080pxl pri dynamickej obnovovacej frekvencii 120Hz a papierovom jase okolo 2 600 nitov. Obrazovka je nádherná, a aj keď reálne meranie jasu ukázalo v skutočnosti maximálnu úroveň 2 000 nitov, v praxi to je stále dostatok svietivosti, s akou môžete mobil používať aj na priamom slnku. Aby som bol však fér, tak konkurencia, konkrétne v prípade nového modelu Razr značky Motorola, je v tomto ohľade na tom kvalitatívne oveľa vyššie.

Konečne to krajšie fotí

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Flip6 - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Flip6 - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Flip6 - recenze)

Asi ste pochopili, aj bez môjho cieleného navádzania, že kvalita a spracovanie oboch displejov sa voči minulej generácii nijako nezmenila. Preto poďme ďalej k opisu fotoaparátov, kde k tej zmene, a vôbec nie skromnej, konečne došlo. Nový Galaxy Z Flip6 totižto dostal dôstojný hlavný 50 Mpx senzor, čo je veľký skok oproti pôvodnému 12 Mpx modulu. Aj vďaka tejto zmene a ruka v ruke so stále naturálne pôsobiacou AI postprodukciou si viete s novou Samsung skladačkou pozbierať kvalitatívne obstojné obrázky, a to aj pri zhoršených svetelných podmienkach (clona f/1.8 v tomto robí svoje). Kvalita 12 Mpx ultraširokouhlého objektívu a rovnako tak identického 10Mpx (f/2,2) selfie modulu sa nezmenila, a treba jasne zmieniť, že v druhom prípade sa do popredia dostáva jedna z dôležitých výhod skladacích telefónov – urobiť si fotku samého seba si totižto na Flipe a Folde viete jednoducho pomocou hlavného senzoru so zrkadlením náhľadu na vonkajšej obrazovke. Je zaujímavé, že napriek tomu, že má testovaný mobil ultraširokouhlý snímač, sám o sebe neponúka žiadnu formu makro snímania. Na margo nahrávania videí treba uviesť možnosť snímania v 4K pri 60FPS, čo je pre kreatívnych ľudí schopných využiť ohybnosť šasi Flipu dostatočnou motiváciou na vlastnú tvorbu. Stabilizácia obrazu funguje výborne.

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Flip6 - recenze)

Sériu výtvarne pojatých selfie fotiek, ktoré nájdete v tomto texte, teraz použijem ako oslí mostík do sekcie výkonu, chladenia a AI ako takej. Samsung ako jeden z prvých veľkých výrobcov integruje do svojich mobilov hromadu zaujímavých funkcií využívajúcich umelú inteligenciu, medzi ktoré patrí napríklad aj možnosť transformácie živej fotky na kreslenú. Do akej miery je to pre vás praktické a dlhodobo využiteľné, to už nechám na vašom posúdení, každopádne, ide o jeden z mnohých relevantných príkladov skĺbenia AI s výkonným telefónom. Mimo materiálu vhodného do komiksov má užívateľ možnosť nechať AI upravovať fotografie s o niečo realistickejšou postprodukciou – vyznačené objekty na fotke dokáže úplne zmazať a nahradiť ich na 85% presnou farebnou stenou (v závislosti od náročnosti kompozície, samozrejme), alebo vami vybraným obrázkom. Ďalej vám umožňuje spomaľovať videá bez straty kvality, v sekunde prekladať text aj hovorené slovo do vášho rodného jazyka (vrátane CZ/SK) a zabezpečovať funkciu osobného asistenta. Ste po ťažkej noci a potrebujete svojmu šéfovi nejako zdvorilo odôvodniť svoju absenciu na rannej porade? Umelá inteligencia vám vygeneruje rozumne znejúci text, s ktorým dozaista uspejete. Aby niečo takéto bolo technicky možné zabezpečuje čipSnapdragon 8 Gen 3 doplnený o 12 GB operačnú pamäť a grafiku Adreno 750. Systém je extrémne rýchly a poskytuje hladký chod aj pri náročných operáciách – s takou čipovou zostavou sa nie je čomu čudovať. Čomu sa však trocha čudujem, je neprítomnosť funkcie DeX, ktorá napríklad vo Z Fold6, telefóne s totožným výkonom, je plne prítomná. Dalo by sa preto povedať, že ten extrémny výkon tam síce je, ale Samsung ho v rámci konceptu Flip nevyužíva do takej miery, ako by mohol. Chladenie má po novom v réžii parná komora, vďaka čomu je jeho efektivita oveľa vyššia, a pri plnom výkone sa kovové telo zariadenia neprehrieva takým spôsobom, ako tomu je pri Flip5 – špeciálne pri vytvorení prístupového Wi-Fi bodu je horná hrana päťky vyložene žeravá. Dokonca aj počas hrania náročnejších videohier, kde som skúšal identické tituly na Flip5 a Flip6 súčasne, bolo citeľne poznať výhodu technológie vapor chamber.

Batéria sa zlepšila, ale...

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Flip6 - recenze)

Pôvodná kapacita 3 700mAh (Galaxy Z Flip5) bola navýšená na 4 000mAh. Papierovo sa tak predpoklad zlepšenia výdrže jednoducho musí dostaviť a v praxi to tak počas testovania aj bolo. Avšak problém je, že aj cez veľkostne identické obrazovky, lepšiu kapacitu batérie a úspornejší lomeno výkonnejší čipset, sa z nového Flipu pri nenáročnom spôsobe používania nedá dostať viac než jeden a pol dňa. Pri intenzívnom využívaní sa potom dostanete maximálne na jeden deň. Vyložené sklamanie však prichádza s pretrvávajúcou filozofiou Samsungu ohľadom plošného nezvyšovania rýchlosti samotného nabíjacieho procesu. K dispozícii je tak len 45W, s ktorým vám dotankovanie úplne vybitej batérie trvá hodinu.



Samsung Galaxy Z Flip6 je pre mňa osobne, ako majiteľa o generáciu staršieho modelu, pramálo zásadným impulzom k tomu, aby som okamžite a už po roku znova vyťahoval peňaženku. Napriek tomu oceňujem navýšenie kvality konštrukcie, zlepšenie hlavného modulu fotoaparátu, pridanie odparovacej komory a, samozrejme, aj navýšenie kapacity batérie. Pre toho, kto však má doma o niekoľko generácií staršiu Galaxy vyklápačku, alebo o skladacom telefóne aktuálne začína konečne seriózne uvažovať, musí byť nový Z Flip6 dozaista a právom lákavé sústo. Než sa však preň rozhodnete, odporúčam vám prečítať si našu recenziu na konkurenčnú Flip skladačku od firmy Motorola – pri nej je totižto využívanie vonkajšieho panelu na úplne inej úrovni a aj je pre vás tento aspekt dôležitý, mohlo by to v procese rozhodovania výrazne zavážiť.

Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Samsung

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Flip6 - recenze)


CGwillWin