recenze
Age of Mythology: Retold

Age of Mythology: Retold
Age of Mythology: Retold
20:30, 02.09.2024

Jsou návraty, na které se člověk těší jak malý. Návrat do rodného města, Návrat Krále nebo já jsem třeba rád, když se mi podaří po páteční noci navrátit domů, ideálně s telefonem a klíči v kapse. A teď tu máme ještě jeden návrat - Age of Mythology je zpět v novém kabátku a říká si Age of Mythology: Retold. Předlohu každý miloval už když vyšla v roce 2002, což jest pro mnohé součást neoficiální zlaté éry RTS, kdy si všichni stratégové mohli mnout ruce a tetelit se blahem. Starcraft, AoE a Red Alert 2, W3, C&C Generals…jooo přelom tisíciletí byl super. Warcraft III byl sice ve výsledku lepší a úspěšnější než ostatní tituly a zlehka je zastínil, ale i přesto si AoM vybudovalo hráčskou základnu silnou natolik, aby se titul stal kultem.

Klik pro zvětšení (Age of Mythology: Retold)

I já jsem se jej hodně napařil, koneckonců šlo o Age of Empires (sdílená je nejen část jména, ale i vývojáři), ale s kouzly, antickými hrdiny a mýtickými bytostmi pobíhající mezi obyčejnými vojáky jakožto třešničkou na dortu. AoM Retold nám od začátku dává k dispozici čtyři rozdílné národy s vlastními božskými panteony a to Řeky, Egypťany, Seveřany a Atlantiďany (existuje tohle slovo vůbec?). V budoucnu se máme dočkat minimálně dvou updatů a v prvním z nich přijde invaze z Číny, čímž se šíře výběru srovná s originálem. Společně můžeme doufat, že doteď se jelo na jistotu a že v případě druhého rozšíření se vývojáři lehce rozšoupnou a naservírují nám něco kompletně nového.

Klik pro zvětšení (Age of Mythology: Retold)

Každá rasa má jiný herní styl a například sbírání božské přízně, za kterou si kupujete fantasy potvůrky, hrdiny, používáte kouzla atd., funguje odlišně. Řekové se pěkně v klídku valí před chrámy a vroucně klaní svým modlám, zatímco seveřani získají slávu díky lovu divé zvěře a krvelačném boji. Již z toho je vám jasné, že při výběru Odinových následovníků budete muset být útočnější a agresivnější než v případě Řeků. Neznamená to však, že by všechny sessions byly stejné, rasy mají vše předem dané a existuje jen jeden recept na úspěch, právě naopak.

Máte-li zkušenosti s AoE nebo dokonce se starou verzí Mythology, budete u Retold ihned cítit jako doma

Na variabilitě přidává možnost vybrat si svého primárního nebeského patrona a následně při postupech do dalších věků i příslušnost k nižšímu božstvu. Všechny nebeské ikony jsou orientovány určitým směrem a přidávají vlastní jednotky a technologie. Čili ačkoliv je počet frakcí mnohem menší než v případě svého Empires bratříčka, ve výsledku je počet kombinací více než slušný a málokdy se vám stane, že zažijete dvě identicky rozjeté hry. Přestože úvodní minuty bývají podobné jak minotaur minotaurovi.

Klik pro zvětšení (Age of Mythology: Retold)

Máte-li zkušenosti s AoE nebo dokonce se starou verzí Mythology, budete u Retold ihned cítit jako doma. V prvních chvílích se snažíte rozjet ekonomiku, zkoumat okolí a hledat suroviny, postavit víc budov a opevnění, najít a zničit nepřítele a užívat si zaslouženou slávu po boku vybraného souboží. Zásadní novinkou je možnost nechat organizaci těžby surovin na počítači a jen si vybrat v jakém poměru budete dedikovat své umpalumpy na kterou aktivitu. Nabízí se hned několik přednastavení, které smysluplně setříděné a popsané, například nastavení pro první věk je více zaměřené na jídlo a v případě třetí doby zase na zlato.

Klik pro zvětšení (Age of Mythology: Retold)

Funguje to dobře a ve většině případů vesničané efektivně volí správné cestičky a políčka, ale i přesto jsem většinu času řešil management ručně, nenechám přece AI mít polovinu zábavy za mě! Věřím však, že nováčkům bude tahle funkce vyhovovat. Anebo když si s kámošem po pěti panácích rozhodnote dát partičku AoM, můžete zapnout automatizaci ekonomiky a celou svoji zbývající mozkovou kapacitu věnovat stavění a boji s nepřátelskými přisluhovači. Joo kdyby to takhle mohli nastavit třeba v našem státě.

Odlišnosti mezi národy jsou dostatečně velké, aby byly rozeznatelé, ale ne natolik, abyste se při zkoušení vůbec nechytali. Chvilku sice trvá, než se naučíte jejich specifika a budete je ovládat bez velkého přemýšlení a nahlížení do manuálu, ale žádné drama se nekoná. Manuál je mimochodem výborně napsaný a stojí za přečtení, abyste se dozvěděli pár tipů a triků a dostali své taktické já na vyšší level. A jestliže je čtení něco, co z hloubi duše nesnášíte, máme tu tři kampaně, které vás provedou základy, a ještě si užijete trochu toho epického pobíhání po lehce ohnuté mýtické historii.

Klik pro zvětšení (Age of Mythology: Retold)

Upřímně řečeno, v roce 2024 nejsou jednotlivá tažení úplně nejzábavnější, táhnou se a mise mi až příliš často přišly repetitivní. Jasně, najdou se i zábavnější kousky, ale povětšinou jde o opakování stejného vzorce – tedy postav základnu, braň se a pak sejmi ostatní. Úroveň vyprávění příběhu je na míle vzdálená Warcraftu III a většinou vidíte jen hrdiny i obyčejné postavičky, jak stojí u sebe a mluví. Častokrát až nečekaně prkenně. Osobně jsem v rámci šetření času příběh nakonec přeskakoval, protože si ho pamatuju z mládí, a nakonec jsem převážně pouštěl skirmishe. I přesto můžu říct, že jakožto výukový materiál kampaně fungují dobře a mít storyline coby pojítko je spíš bonusem, než hlavním tahákem Retoldu.

Nečekané taktéž není, že vše nyní vypadá o poznání lépe. Byl jsem však lehce překvapen, že AoM Retold využívá engine AoE 3 Definitive Edition, nikoliv čtvrtého dílu. A že vizuální upgrade je sice markantní, ale žádné wow momenty, kdy budete nadšením zírat na monitor a hltat všechny dostupné pixely s lupou v ruce, nečekejte. Vývojáři v rozhovoru na Gamescomu tvrdili, že jejich cíl byl udělat verzi původní hry, tak jak si naše paměť vybavuje. Jak víme, paměť není úplně nejspolehlivější databáze a interpretuje zážitky z našeho života mnohdy jinak, než jak se to skutečně stalo. A asi i proto je Retold jen bumpem a ne úplnou předělávkou.

Klik pro zvětšení (Age of Mythology: Retold)

Vyšší rozlišení, detailnější textury, propracovanější modely vojáků a budov, dokonce i ray tracing. Orchestrální soundtrack zní také lépe než dříve. Zkrátka je tu vše, co od remasteru očekáváte. Veškeré jednotky jsou od sebe lépe rozeznatelné, což se hodí, vzhledem k tomu, že se na bitevním poli může střetnout obří stádo chimér, valkýr a obrů najednou v rámci ještě malé bitevní vřavy. Proměnou prošlo i GUI, které je modernější, inspirované AoE 4 a kromě spousty popisků nabízí základní quality of life věci jako třeba nastavení pro útočné/defenzivní chování, grupování dle typu jednotek ve výběru nebo automatické používání speciálních útoků atd. Nic vám ale nebrání si stáhnout mod, který přepoužije původní rozhraní a můžete si pak připadat víc jako v roce 2002. Dres Jardy Jágra z Washingtonu not included.

Klik pro zvětšení (Age of Mythology: Retold)

Statistiky jednotek i budov byly jemně vybalancovány, aby odpovídaly hojnějšímu výskytu mýtických kreatur. Obecně máme možnost mít více vojáků připravených padnout za své neviditelné vůdce, takže bitvy jsou epičtější než kdy dříve. A pomáhá tomu i fakt, že božské síly se dají využívat víc než jedinkrát, jak tomu bylo v minulosti, takže magií rozdmýchaný chaos na bitevním poli vypukne ještě častěji. A Wonder Age, tedy poslední doba, zařazuje druhý rychlostní stupeň, protože v ní se můžete využívat kouzla čtyřikrát častěji a za čtvrtinu běžné ceny. A to se vyplatí! Rozhodně se nevyhneme několika patchům a dalším balancům, aby se misky vah vyrovnaly, ale to k tomu patří.

Ostatně World’s Edge potažmo Microsoft slibuje dlouhodobou podporu Retoldu. Jak už bylo zmíněno, čekají nás minimálně dvě DLC a nejspíš i kopa dalšího dílčího obsahu (po vydání přijde nový herní multiplayerový mód The Arena of Gods). Koneckonců i teď už jsme měli dvě edice, kdy ta standardní obsahuje jen holý základ, speciální pak přístup k oněm dvěma DLC, staré obrázky božských patronů a Freyra pro seveřany. Osobně se mi nelíbí, že ve speciální edici je hned na day one jeden extra bůh pro ty, co zaplatí. Ačkoliv to není nic, co by zásadně měnilo pravidla hry, takhle od začátku mi to přijde nefér. Jasně, můžete koupit deluxe edici nebo samotný přídavek za šest dolarů, ale i přesto se mi tenhle precedens nezamlouvá.



To však nemění nic na faktu, že Age of Mythology: Retold, je skvělým převyprávěním klasické RTS. Výborně dokáže zabrnkat na nostalgickou strunu a svůj cíl autoři splnili na jedničku. Přinesli nám originál v podobě, jak si ho vybavujeme z mladí a ještě ho lehce nablýskali. Díky několika novým funkcím snížili learning curve a Retold je mnohem přístupnější strategiemi nepolíbenému publiku, takže věřím, že si najde i řadu nových fanoušků, nově i na Xboxu. A ačkoliv nejde o nejzásadnější titul dekády, své místo si na pantheonu moderních RTS bezpodmínečně zaslouží.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Microsoft s.r.o.

Klik pro zvětšení (Age of Mythology: Retold)

Recenzovaná verze: PC
DOBRÉ
78%
CZECHGAMER
Age of Mythology dostalo facelift a stále budí pozornost všech fanoušků RTS a milovníků strarých mýtů a božstev.

CGwillWin