preview
Fallout: New Vegas

Fallout: New Vegas - preview
Fallout: New Vegas - preview
12:45, 20.05.2010

Herní průmysl sice chrlí neúnavně jednu hru za druhou, nevšímá si už ale, jaké množství jeho produktů tone ve zrádných vodách zapomnění ještě dřív, než si jej vlastně samotný konzument-hráč stihne všimnout. Nad změtí průměrných titulů většinou ční jen hrstka těch, kteří si přízeň veřejnosti získali díky vlastní dokonalosti. Už víte, kam mířím? Uvnitř žánru RPG se dennodenně odehrávají urputné boje o moc. Těm však série Fallout jen se zájmem přihlíží. Pro hráče zosobňuje cosi jako kult, pro vývojáře zase ideální materiál ke studiu herních mechanismů. Když se v roce 2008 rozhodla Bethseda Softworks oživit zaprášený skvost, mnoho lidí se na hru dívalo skrz prsty. Ale daleko početnější skupina fanoušků kvitovala snaze tvůrců o zjednodušení a zpřístupnění série nováčkům. Na stále ještě poměrně čerstvé dílo se nyní snaží navázat v útrobách Obsidianu. Číslovku v názvu nahradilo označení New Vegas, což už zdálky napovídá, v jakých končinách se asi čtyřka bude odehrávat. A vůbec, patří jí označení „čtyřka“ právem? Neměli bychom jí častovat jen přídomkem stand-alone datadisk?

Klik pro zvětšení (Fallout: New Vegas - preview)Klik pro zvětšení (Fallout: New Vegas - preview)

Novinek a vylepšení se naštěstí sešlo vskutku dostatek na to, abychom zprávy o pouhém dodatku třetího pokračování s chutí dementovali. Příběh tentokrát umístili tvůrci na západ Spojených států, konkrétně do nehostinné pouště rozprostírající se kolem kdysi věhlasného centra kasín. Hra samotná startuje ve chvíli, kdy vám jakožto hlavní postavě kdosi vpálí kulku mezi oči. Ve srovnání s třetím Falloutem drastická změna. Jelikož však obýváme radioaktivní planetu 23. století, i střelu v hlavě dokáže doktor budoucnosti hravě vyléčit. Náhoda tomu chtěla, když vás s děravým obličejem objevil jeden z robotů a právě k jednomu z těchto lékařů vás přivezl.

Ocitáte se v městečku Goodsprings a probouzíte se v ordinaci doktora Mitchella. Jeho osoba v tomto případě supluje taťku z předchozího dílu. Ne snad, že byste si prošli jakýmkoli procesem znovuzrození, ale poté, co vás Mitchell ošetří, si můžete v rozporu s přírodními zákony zvolit svůj věk, pohlaví a barvu pleti. Nechybí ani série krátkých otázek, po jejichž zodpovězení vás přiřadí do jedné z mnoha tříd. Pozornost se pak upře na hodnoty S.P.E.C.I.A.L. Skalním příznivcům série netřeba vysvětlovat význam zkratky, která symbolizuje sílu, vnímání, výdrž, charisma, inteligenci, obratnost a štěstí. Po procesu, který oproti předchůdci vývojáři razantně zkrátili, se vyzbrojeni příručním Pip-Boyem 3000 se vydáváte na cestu pomsty. Hodláte totiž vypátrat osobu, jež se vás pokusila zabít.

Klik pro zvětšení (Fallout: New Vegas - preview)Klik pro zvětšení (Fallout: New Vegas - preview)

Dějová linie se odvíjí podle docela jiného scénáře než předchozí trojka, tudíž nečekejme žádné odkazy ani příběhovou podobnost. Tvůrci ale sebevědomě prohlásili, že New Vegas se svým pojetím snaží přiblížit prvním dvěma dílům, k těm, jež mnozí dodnes vyvažují zlatem. Tak uvidíme, připravili poměrně širokou škálu vylepšení.

Pakliže se před dvěma lety setkalo dílo Bethsedy s nějakou kritikou, pak se zřejmě točila kolem jednoduchosti hry. New Vegas tento problém řeší jednoduše. Hra se vás zeptá, zda chcete aktivovat vymoženost jménem Hardcore mód, a jestliže vaše odpověď zní ano, připravte na těžký souboj nejen s ještě houževnatějším nepřítelem, ale také s okolním prostředím. Na výpravy musíte v baťohu/inventáři ponechat místo pro zásobu vody nebo pro rezervní náboje. Zranění se hojí pomaleji, některé z nich dovede zacelit jen kvalifikovaný doktor. Brutálně reálné? Bezesporu. Hráč, který se rozhodne pro klasickou hru, se prý navíc připraví o alternativní konec hry, jenž tvůrci „za odměnu“ ponechají jen pro zkušené hardcore veterány.

Kromě městečka Goodsprings, v němž vám dobrotivý doktor Mitchell vdechne druhý život, nahlédnete i do dalších míst, v nichž kdysi tepal život. Kromě všudypřítomné a zrádné Mohavské pouště se podíváte třeba do oblasti Primm, Black Mountain či Helios 1 Power Plant. Určitou oblast ovládají různé frakce, které se navzájem zrovna příliš nedruží a mezi nimiž panuje velká rivalita. Hráč se patrně plněním misí přimkne k jedné z nich a příslušníci konkurenčních gangů jej za to začnou patřičně nenávidět. Lze si rovněž udržet jakýsi neutrální odstup. Ale zdrženlivostí od všech frakcí přijdete o výhody, které byste jako jejich členové mohli mít.

Klik pro zvětšení (Fallout: New Vegas - preview)Klik pro zvětšení (Fallout: New Vegas - preview)

První strana válčící v nekonečné válce o moc nese jméno Nová Kalifornská Republika, proti nim stojí neutrální obyvatelé Las Vegas a třetí protipól pak tvoří Caesarovi legionáři (Caesar´s legion). Záleží jen na vás, u koho si přihřejete polívčičku o něco víc a koho jí zas necháte vlažnou. Z vratkého přátelství s frakcemi plynou nejen výhody, ale také řada nevýhod. Jak s vratkým přátelstvím s jednotlivými stranami naložíte, záleží na vás, ovšem vězte, že podstatnou úlohu v navazování vztahů sehraje vaše reputace. Neovlivňuje ji nic jiného než právě vaše chování v radioaktivitou zmítaném světě, od plnění questů až po rozhovory s NPC.

Novinky očekávejte i v bojovém systému. Nikoliv však co se rozhraní VATS týče, přepínání mezi ním a standardním režimem zůstává se všemi náležitostmi známými z třetího dílu. Pojmem VATS rozumíme systém, který zapauzuje hru a umožní tak hráči zvolit, do jakých míst hodlá nepřítele zasáhnout. Hra se posléze znovu rozjede a vy už jen sledujete, kterak se vaše náboje setkávají s cílem nebo jej minou. Revoluce se už však koná v rozlehlosti zbraňového arzenálu. Nejenže víc jak dvakrát ztloustl oproti hubenému kolegovi z předchozího dílu, ale navíc se ještě druhotně rozrůstá podle toho, jak své zbraně modifikujete. Vylepšování střelných zbraní jasně odkazuje na zlatem ověnčené první dva díly, ve trojce chybělo.

Značných úprav doznala také spolupráce s osobami, které se vám v průběhu vaší pomstychtivé cesty připletou pod nohy. Sice sami uvažují vlastní inteligencí, to však nebrání hráči zadávat jim různé příkazy. Nezapomínejte ale, že jednotlivé charaktery o vašich činech vědí a v závislosti na nich k vám také přistupují. Může se klidně stát, že odmítnou přidat se k vám do party a ještě proti vám obrátí zbraň.

Klik pro zvětšení (Fallout: New Vegas - preview)Klik pro zvětšení (Fallout: New Vegas - preview)

Absolutně žádné či jen mikroskopické změny tvůrci připravili v grafické stránce hry. New Vegas poběží na identickém enginu jako jeho starší kolega. Dva roky ve světě, v němž se tlačí do popředí 3D obraz už něco znamená, právem se tedy v kuloárech rojí obavy, zda nové pokračování neupadne v nemilost právě kvůli zastaralému grafickému jádru celého titulu. Doufejme, že přítomnost dalších faktorů tento neduh zdárně přebije. Zdaleka nejméně toho víme o hudebním doprovodu. Na dotazy, kdo se ujme dabingu, tvůrci mlčí. Ústa zamykají i při otázkách na zvukový doprovod hry.

Do Nového Vegas zavítáme ještě tento rok. A to na všech třech velkých platformách (Xbox 360, PS3, PC). Na hře úmorně pracují zkušení hoši z Obsidian Entertainment, kteří stáli u zrodu kupříkladu takového Knights of The Old Republic 2. Dlouhý výčet novinek, které nás v New Vegas čekají, musel bezpodmínečně umlčet veškeré názory neuznávající nový Fallout jako plnohodnotné pokračování. Bethseda před dvěma roky nastavila laťku vysoko, v Obsidianu se však všemi prostředky snaží, a jedním z nich je i zakomponování prvků z prvních dvou dílů, aby jejich produkt nakráčel do obchodů a sklidil tam podobný ohlas, jako již několikrát zmiňovaný Fallout 3.


CGwillWin