hw
recenze
Prinker S

Prinker S - recenze
Prinker S - recenze
07:26, 22.07.2024

Tetovanie pokožky je z historického pohľadu nesmierne komplexná a súčasne komplikovaná záležitosť. Z väčšej časti hlavne vďaka istej fatalite pravidiel rôznych náboženstiev, ale rovnako tak aj kvôli predsudkom ako takým. V dnešnej dobe sa cielené vpichy do kože za účelom vytvorenia obrázku spájajú takmer výhradne s kreativitou a postojom jednotlivca, na konci čoho môže byť čokoľvek, napríklad chuť šokovať alebo si neustále pripomínať významné udalosti. V čase kedy píšem tento text, mám ja osobne už na sebe viacero tetovaní a ak by som ich mal nejako súhrnne charakterizovať, tak ide o prejav mojej lásky voči konkrétnemu športu, vďaka čomu si čoskoro nebudem musieť kupovať tričká s dlhým rukávom. Pre ľudí, ktorým však permanentné kreslenie po koži nepríde nijako atraktívne a chceli by mať možnosť sa týmto spôsobom upravovať častejšie a bez trvalých následkov, ponúka spoločnosť Prinker zaujímavé a hlavne dočasné riešenie. Pred časom sa mi do rúk dostala ich kompaktná tlačiareň na instantné tetovania s názvom Prinker S, ktorú som pre vás samozrejme náležite otestoval.

Bez bolesti a za pár sekúnd

Klik pro zvětšení (Prinker S - recenze)

Klik pro zvětšení (Prinker S - recenze)

Klik pro zvětšení (Prinker S - recenze)

Firma Prinker je priekopníkom v oblasti hardvéru schopného vám počas pár sekúnd ozdobiť takmer akúkoľvek časť vášho tela, a to ľubovoľným obrázkom. V zásade sa jedná o zariadenie podobné klasickej tlačiarni, ktoré pomocou vstrekovania zdraviu nezávadného farbiva (produkt je určený aj pre deti a bol dermatologicky testovaný) prenáša digitálne vybraný obrázok z aplikácie v telefóne na vašu pokožku. Výsledkom môžu byť farebné, ale aj čiernobiele fake tetovania, ktorých trvanlivosť ďaleko prekračuje akékoľvek naslinené papieriky zo žuvačiek. Na trhu sa v súčasnosti predáva niekoľko verzií Prinker tlačiarní, z čoho nám do redakcie prišiel vôbec najdrahší model S aj s trojicou farebných slotov (čisto čierna kazeta, žltočierna kazeta, ružovomodrá kazeta) a špeciálnym fixačným lakom. Cena tohto balíčku sa pohybuje nad sumou päťsto eur s tým, že výdrž vymeniteľných farieb závisí na veľkosti a forme samotných tetovaní. Výrobca udáva zhruba tisíc obrázkov na jednu kazetu a tu treba dodať, že cena kaziet je extrémne vysoká. Farebné vás aj s fixačným sprejom budú stáť 200 eur a čierny cartridge so sprejom stojí 150 eur.

Tlačiareň ako taká má skutočne kompaktné rozmery (146 × 92 × 56 mm) a váži niečo málo cez tristo gramov. Viete si ju tak bez problémov zbaliť so sebou počas cestovania, alebo ju pohotovostne nechať pohodenú v priehradke auta. Dizajnovo Prinker S pripomína akúsi futuristickú zošívačku na papier a aj keď ide výhradne o hardvér z plastu, tak jednotlivé časti sú konštrukčne pevné a pôsobia prémiovým dojmom. Okrem vrchného a spodného partu, ktorý je z lesklého plastu a môže sa preto ľahko poškrabať, je šasi potiahnuté matnou textúrou so slušnou odolnosťou voči zbieraniu špiny. Na vrchu sa nachádza malý displej a veľké fyzické tlačidlo, pomocou ktorého rozbiehate, metaforicky povedané, tetovací strojček. Naopak stojan obsahuje šesticu gumových nožičiek, vďaka ktorým dokáže tlačiareň stáť nehybne na stole s akýmkoľvek povrchom. Výmena farieb, kde si je potrebné ešte pred tetovaním jasne určiť, či chcete čisto čierne alebo viacfarebné, spočíva v odklopení vrchného veka a následného zastrčenia spomínaných kaziet – celý proces je jednoduchý a silno pripomína výmenu náplní v klasických atramentových tlačiarňach.

Vymeniteľná batéria sa nachádza v tesnej blízkosti kaziet

Klik pro zvětšení (Prinker S - recenze)

Klik pro zvětšení (Prinker S - recenze)

Klik pro zvětšení (Prinker S - recenze)

Ešte než vám začnem opisovať samotný proces nanášania farieb na kožu, stručne zhrniem užívateľský komfort v rámci aplikácie a párovania Prinkeru s mobilom. Bez stiahnutia príslušného softvéru do telefónu si totižto žiadne „tetovačky bez žuvačky“ na telo nedáte a ak by som mal vytiahnuť náležitú porciu kritiky, tak to musím urobiť práve v tomto bode. Párovanie prebieha cez Bluetooth 5.0 a funguje pomerne obstojne (síce sa mi veľakrát stalo, že som musel opakovane reštartovať telefón, aby som sa vôbec prepracoval k rozhraniu tlačiarne, ale to je ten menší problém, na ktorý tu narazíte), oveľa horšie je to však s rýchlosťou samotného softvéru. Nahratie vášho obrázku z galérie alebo výber z tisícok predpripravených a komunitou neustále dopĺňaných diel je neskutočne pomalý. Často som strávil minútu času len tým, že som čakal, až aplikácia pochopí zadaný príkaz. Rýchlosť je jednoducho „pain in the ass“ a pri produkte za stovky eur by som očakával, že si tvorcovia dajú dobrý pozor na to, aby úroveň užívateľského komfortu bola čo najlepšia.

Po tom, čo ste definitívne rozhodnutý o vašom novom tetovaní a viete presne, kam ho chcete (odporúča sa čo najmenej chlpatá časť vášho tela, čiže štandardne predlaktie ruky, krk, čelo alebo si dajte pod oko slzičku, aby ste zapadli v rodnom gete), započnete proces prípravy. Prinker S dokáže aplikovať tetovanie v maximálnom rozmere 22 na 1 000 milimetrov a aby bolo možné udržať finálny obrázok na pokožke aspoň tie tri dni, musíte pred tetovaním a tesne po ňom vykonať fixačný postrek. Jedná sa o streknutie akéhosi tekutého laku na telo, ktorý vytvorí povlak a ten zabezpečí, že vám bude farba držať a nezmyje sa pri umývaní. Keďže však kreácia nástreku tetovania chce trocha grifu a skúseností, odporúčam vám sa najprv naučiť samotný proces aplikovania takzvane nanečisto. Hornú časť tlačiarne jednoducho oddelíte od stojanu (sú spojené magnetmi), priložíte si dýzu na pokožku, kde sa bude nanášať a pomalým, rozhodne nie trhaným, pohybom potiahnete smerom, ktorý je znázornený na vrchnom displeji. Nad dýzou sa nachádzajú kolieska, ktoré vám umožnia onen plynulý pohyb, avšak ako píšem vyššie, chce to grif. Netlačiť, neponáhľať sa a súčasne nebyť zase extrémne pomalý. Akákoľvek chyba v postupe sa okamžite prejaví na výslednom obrázku a vy môžete začať odznova. Rádovo celý proces trvá pár sekúnd a na rozdiel od skutočného tetovania sa pri nepodarku nedeje nič zásadné, len ho zotriete servítkou. Vymeniteľná batéria má kapacitu 950 mAh a ponúkne vám dostatok času na realizáciu svojich nápadov – takmer päť hodín pri plnom nabití.

Minimalizmus, nič viac od toho nečakajte

Klik pro zvětšení (Prinker S - recenze)

Klik pro zvětšení (Prinker S - recenze)

Klik pro zvětšení (Prinker S - recenze)

Asi ste to už pochopili aj bez môjho komentáru, každopádne, s týmto kusom zaujímavého tetovacieho hardvéru sa nemôžete pokryť žiadnymi komplexnými a obrovskými umeleckými dielami. Rámcovanie rozmeru finálneho obrázku, kde špecificky nepresiahnete výšku dvoch centimetrov, vás predurčuje predovšetkým na minimalistické tetovania alebo stručné nápisy. To je vlastne úplne v poriadku, keďže práve tie sú dnes v móde a osobne si myslím, že onen čo najmenší rozmer pomáha Prinkeru skryť jeho limity. Akokoľvek predmetná tlačiareň dokáže vytvoriť slušnú vizuálnu kvalitu, čím väčšie obrázky som pomocou nej aplikoval na telo, o to rýchlejšie okolie poznalo, že nejde o penetráciu pokožky. Dať deťom možnosť pokryť sa maľbami ich obľúbených postavičiek z rozprávok, to všetko bez toho, aby to vyznelo nejako lacno a nevkusne, je jeden z možných scenárov, v ktorom ja sám vidím relevanciu kúpy tlačiarne Prinker S. Ďalším môže byť napríklad doplnok ku oblečeniu, meno svojho dočasného partnera, PIN bankomatovej karty, recept na segedínsky guláš alebo cheat kód z Grand Theft Auto: San Andreas. Kreativite sa v tomto ohľade medze nekladú.



Za poskytnutie produktu na recenzi ďakujeme spoločnosti TygoTec

Klik pro zvětšení (Prinker S - recenze)


CGwillWin