hw
speciál
Ako fotiť na dovolenke smartfónom? Skúste týchto 7 tipov od profesionálneho fotografa

Ako fotiť na dovolenke smartfónom? Skúste týchto 7 tipov od profesionálneho fotografa
Ako fotiť na dovolenke smartfónom? Skúste týchto 7 tipov od profesionálneho fotografa
13:56, 18.07.2024

Český profesionálny fotograf Michal Petrů je známy najmä na svojom Instagrame ako @losmichalos. Na jeho profile nájdete viac ako tisíc dychberúcich fotografií a videí zhotovených výlučne smartfónom. Každý, kto navštívi jeho profil, môže potvrdiť, že je expert v tom čo robí. Aj preto sa rozhodol o toto svoje tajomstvo podeliť a prináša niekoľko tipov, ako zachytiť tie najlepšie fotografie pomocou smartfónu. Aktuálne testuje nový fotomobil Huawei Pura 70 Ultra a novým majiteľom radí, ako čo najlepšie využiť všetky jeho benefity.

Los Michalos aktuálne testuje novinku Pura 70 Ultra. Tá sa pýši prelomovými funkciami najmä v oblasti mobilnej fotografie, ako sú Ultra Speed Snapshot, Ultra Lighting alebo Pop-Out Camera, ale aj prvotriednou odolnosťou vďaka robustnému sklu Crystal Armor Kunlun. Vďaka týmto špičkovým funkciám si dokáže vytvoriť krásne snímky na svoj profil nielen Michal, ale úplne každý, dokonca aj ten, kto s fotením nemá mnoho skúseností. No ako fotiť smartfónom tak, aby boli vaše zábery ešte profesionálnejšie? Los Michalos pripravil sedem trikov, ako zachytiť tie najkrajšie momenty pomocou vášho smartfónu.

Využite svetlo a tiene
„Úplne chápem, že vstávať pred východom slnka sa nechce asi nikomu, no bez dobrého svetla sa zaujímavá fotka robí veľmi ťažko,” upozorňuje Los Michalos. Ideálne podmienky na fotenie sú podľa neho tesne pred východom alebo západom slnka. Ale napríklad na dovolenke určite budete chcieť zachytávať spomienky počas celého dňa, aj za menej priaznivých svetelných podmienok. Vtedy sa vám zíde systém Ultra Lighting Camera s 1-palcovým senzorom a clonou F1.6, ktorým sa môže pochváliť novinka od Huawei - smartfón Pura 70 Ultra. Ten používateľom pri snímaní fotografie zaistí vynikajúci záber svetla. Výsledkom sú ostré a jasné snímky, nech už fotíte čokoľvek, kedykoľvek počas dňa.
Dynamické snímky v pohybe

Počas horúcich dní sa chce každý z nás príjemne schladiť do vody, či na kúpaliská. Práve to je ideálna príležitosť skúsiť, kedy sa môžete pohrať s objektívom a zachytiť napríklad hladinu vody, ktorá v kombinácii so slnkom vie tvoriť veľmi originálne fotky. Nesnažte sa však zachytiť iba jednu “dokonalú” snímku, pretože to sa vám pravdepodobne aj tak nepodarí. Naopak, pri fotení stačí, ak podržíte pár sekúnd spúšť, čím aktivujete sekvenčné snímanie. Potom už si len vyberiete snímku, ktorá sa vám najviac páči. Pri telefóne Pura 70 Ultra nezabudnite využiť funkcie Ultra Speed Snapshot. Tá využíva technológiu AI Motion Vector Computing na vytváranie snímok vo vysokom rozlíšení. Môžete tak zachytiť pohybujúce sa objekty rýchlosťou až 300 km/h s pozoruhodným detailom.

Klaďte dôraz na detaily

Dnešné fotomobily často ponúkajú skvelé makro režimy, ktoré vám umožňujú zachytiť veľmi zaujímavé detaily, ktoré sú často voľným okom nepozorovateľné. Nebojte sa priblížiť k objektom, či už sú to kvety, hmyz alebo rôzne textúry. V režime telefónu využite možnosť „vysoké rozlíšenie“, vďaka ktorému z fotky dostanete maximum aj po prípadnom orezávaní.

Experimentujte s uhlami

Fotiť z úrovne očí je, samozrejme, najpohodlnejšie, ale skúste sa s uhlami trochu pohrať a pozrieť sa na vec inak. Len tak totiž vytvoríte skutočný unikát. Pokojne si na fotenie sadnite či ľahnite na zem. Dôležité je, aby ste videli fotografovaný objekt tak, ako naň človek bežne nepozerá.

Špeciálnou kategóriou sú portréty

V prípade portrétov je svetlo úplne zásadné. „Vždy pred samotným fotografovaním odporúčam zapnúť si selfie kameru, otočiť sa s ňou o 360 stupňov a nájsť si takú pozíciu, ktorá vám najviac vyhovuje,“ vysvetľuje Los Michalos. Ten rozdiel je často obrovský. Skúste trochu experimentovať a použiť napríklad teleobjektív, ktorý dokáže úplne zmeniť výslednú fotografiu. Nezabudnite využívať portrétne režimy, ktoré sú dnes na skvelej úrovni a dodajú vašej fotografii príjemný bokeh efekt (plynulé rozmazanie).

Nebojte sa úprav

Odfotiť skvelú fotku je však len polovica práce. Pomocou editačných aplikácií v smartfóne môžete upraviť farby, jas, kontrast a ďalšie parametre, aby ste zo svojich fotiek vyťažili maximum. Ideálnym pomocníkom je napríklad aplikácia Ligthroom od Adobe, kde nájdete aj mnoho profesionálnych presetov, ktoré vo svojej tvorbe môžete využiť.

Príslušenstvo

„Dve veci, bez ktorých sa nikdy nezaobídem sú statív a diaľková spúšť,“ hovorí Los Michalos. Statív stačí pokojne nejaký malý, skladný – napríklad „octopus“, ktorý sa dá veľmi dobre rôzne upevniť a nestojí veľa. Ten využijete najmä vtedy, ak chcete zaznamenať časozberné video, fotiť nočnú oblohu, prípadne využiť rôzne efekty pri fotení tečúcej vody, svetiel áut, atď. Diaľková spúšť, ktorá sa dá kúpiť už za pár eur, vám zase ušetrí veľa nervov a behania, napríklad keď chcete fotiť spoločnú dovolenkovú fotku, na ktorej chce byť celá rodina, či skupina priateľov.

Pred letnou dovolenkou je ideálny čas na zmenu telefónu

Fotenie so smartfónom sa stalo bežnou súčasťou letnej dovolenky, na ktorú chceme mať čo najkrajšie zachytené spomienky, ktoré môžeme zdieľať s rodinou, priateľmi či na sociálnych sieťach. Nový fotomobil Huawei Pura 70 Ultra ponúka nielen skvelé fotografické vlastnosti, ale tiež je vysoko odolný voči vode a prachu, a tak sa oň nemusíte toľko báť, či už vyrazíte na piesočnú pláž alebo na túru do prírody.



CGwillWin