akce
preview
Batman: Arkham Knight

Batman: Arkham Knight - preview
Batman: Arkham Knight - preview
08:45, 14.08.2014

Konce velkých sérií se nikdy neobejdou bez pláče. Někteří plakali, když umřel Voldemort, většina plakala, když (a jak) skončil Mass Effect a pánové z Cryteku plakali, když jim poslední Crysis nepřineslo tolik peněz, kolik čekali. Batman má už několik podobných konců za sebou – nejdřív skončila stará čtyřdílná filmová série, pak Nolan uzavřel svoji epickou trilogii a nyní nastává pro Temného rytíře další milník. Než se v hrané podobě s tváří Bena Afflecka setká poprvé na plátně s Henry Cavillem alias Supermanem, studio Rocksteady nechá naposledy prolétnout okřídleného mstitele nad potemnělými ulicemi Gothamu v závěrečném dílu skvělé série Batman: Arkham, pojmenovaném Arkham Knight.

A jak už to tak bývá, když jeden král zemře, nastoupí ho druhý, a tak po debutu geniálního Jokera přebírá otěže vlády Gothamu děsivý Scarecrow, aby jednou provždy skoncoval s postrachem všech zlodějíčků, vrahů a superzáporáků, maskovaným Batmanem. Do toho všeho se do hry zapojuje ještě tajemnější postava, Arkham Knight, který Batmanovi zatopí, že by se za to ani Human Torch nemusel stydět.

Klik pro zvětšení (Batman: Arkham Knight - preview)

Ale protože byla hra z letošního podzimu přeložena až na jaro 2015, na GamesComu nedostáváme příležitost si Arkham Knight zahrát, přesto nás Warner Bros, nechá alespoň podívat se na strhující gameplay záběry. Batman se v nich totiž představuje v plné síle a se spoustou nových schopností, vychytávek a hlavně Batmobilem, který je největším tahákem pro mnoho fanoušků. Ale pěkně popořadě!

Jak jsme v předchozím Origins sledovali těžké začátky milostného vztahu Temného rytíře a komisaře Gordona, v úvodu gamescomáckého dema z Arkham Knight stojí pospolu před uzavřeným komplexem Ace Chemicals, odkud Scarecrow plánuje vypustit tolik toxinu, že by zamořil celé východní pobřeží.

Klik pro zvětšení (Batman: Arkham Knight - preview)

Když ale přiletí na scénu Arkham Knight ve svém vrtulníků a zničí most vedoucí do továrny, Gordon a jeho muži se musí stáhnout a nechat Bdělého strážce Gothamu dělat svou práci. Batman se tedy pomocí svého háku dostává do Ace Chemicals, a tam teprve začíná ta pravá párty, aby mohl ukázat všechny svoje nové schopnosti, jako je tichý multitakedown, tak potřebný v mnoha částech předchozích dílů, nebo využívání prostředí k efektivnímu zneškodnění nepřátel, jako je shození lustru nebo elektrošok pomocí zkratovaných pojistek.

Není ale čas se rozplývat nad rozlitou krví, a tak se Temný rytíř s Oracle jako chytrou GPSkou dostává na střechu budovy, aby vytasil jednu ze svých nových pomůcek – Batscanner. Stačí jeden hod upraveného Batrangu, který naskenuje okolí, čímž Batmanovi pomůže najít zajaté civilisty.

I když má Bruce Wayne po hodinách v posilovně docela sílu, na obrněná auta strážící rukojmí to bude chtít trochu větší kalibr. A proto přichází na scénu slibovaný Batmobil. Jako správný muž s duší kluka si Temný rytíř přidělal do auta dálkové ovládání, a tak hravě vytvoří z rozbořeného mostu rampu, pošle po ní Batmobil a s grácií do něj za letu skočí. Teď už můžete začít závidět.

Auto totiž kromě klasických jízdních vlastností umí jezdit do stran, vlastní pěknou řádku zbraní od kulometů až po raketomety, ale hlavně může svého okřídleného řidiče katapultovat do vzduchu tak, aby se snesl jako temná bouře na všechny své nepřátele.

Klik pro zvětšení (Batman: Arkham Knight - preview)

Když už to vypadá, že Batman je krůček od záchrany rukojmího, na scéně se opět objevuje záhadný Arkham Knight. Temný rytíř ale neslušně ukončí jejich krátkou konverzaci rychlou palbou z děla Batmobilu, které dálkovým ovládáním poslal za záda nepřátelské skupiny. Pak už jen stačí odvést zachráněného zpět do rukou komisaře Gordona, a hon za další havětí města Gotham může začít.

Bohužel na našich obrazovkách začne až příští rok, a je to škoda, protože je sakra na co se těšit. Ale jsem přesvědčený, že Rocksteady ví, co dělá, a povede to jen k tomu nejlepšímu zakončení série. A komu by to bylo málo, vězte, že hra se jménem Suicide Squad se připravuje, takže o příběhy ze světa DC Comics jen tak nepřijdeme.


CGwillWin