hw
recenze
Zenbook Flip 14 OLED

Zenbook Flip 14 OLED - recenze
Zenbook Flip 14 OLED - recenze
15:04, 02.05.2022

Prémiový rad pracovných laptopov Zenbook s jemným presahom do kreatívneho využitia je v rámci našej sekcie hardvérových testov takou malou-veľkou stálicou – sám sa už strácam v tom, koľko recenzií značky Zenbook som za posledné roky pripravil len ja osobne, nehovoriac o svojich kolegoch. Aj preto už určite dobre poznáte neraz opisované ľahké a odolné šasi s originálnym systémom vyklápajúceho sa zadného pántu, či možnosť plného preklopenia a prepnutia do režimu tabletu, ktoré tento rad dlhodobo reprezentujú. ASUS sa v poslednej dobe snaží aj danú značku prenosných počítačov patrične inovovať a asi najväčšie zmeny sa v tejto súvislosti dotýkajú integrácie OLED displeja, hneď vedľa zmeny zo štandardnej mierky na 16:10. Do redakcie nám nedávno dorazil na „ostrý“ test vôbec najnovší model, Zenbook Flip v štrnásťpalcovom prevedení, o ktorom si v nasledujúcich riadkoch povieme opäť trochu viac, presnejšie, viac ako vám prezradí kdejaký PR letáčik.

Notebooky sú večné

Klik pro zvětšení (Zenbook Flip 14 OLED - recenze)

Výrobca v tomto prípade ponúka tri verzie o čosi starších procesorov značky AMD, kde všetko začína s Ryzen 5 5600H CPU (16 GB RAM pri 512 GB SSD), pokračuje s Ryzen 7 5800H CPU (16 GB RAM pri 1 TB) a končí u najvyššieho modelu s Ryzen 9 5900HX. Osobne som mal možnosť preveriť kvality strednej verzie, vybavenej procesorom Ryzen 7 a doplnenej grafickou kartou Radeon (v prípade GPU sa ani v jednom vyššie vymenovanom prípade nič nemení). Ak by vás zaujímala cenová relácia takto poskladanej strojovne, pohybujeme sa tu na sume okolo 1 200 eur, čo je v zmysle celkovej kvality daného laptopu viac než prijateľná cenovka, hoci ani konkurencia v tomto smere nejako zásadne nezaostáva. Ako už uvádzam vyššie, tak aj tento model je konštrukčne vybavený pántami zvanými ergo-lift s 360 stupňovým preklopením, vďaka ktorým vzniká prevzdušňovací priestor pod hornou hranou šasi, no súčasne sa tak zvyšuje aj sklon klávesnice určený pre pohodlnejšie písanie. Celé telo laptopu je vyrobené z odolného hliníka a opatrené certifikátom MIL-STD-810 – vďaka tomu vám daný prístroj dokáže prežiť aj pri drsnejšej manipulácii bez toho, aby ste s ním museli okamžite utekať na reklamačné oddelenie. Škoda len, že keď už si ASUS dal tú prácu ohľadom vojenských štandardov, pozabudol na aplikáciu akéhokoľvek filtra odbúravajúceho zbieranie odtlačkov prstov. S veľkou láskou spomínam na svoj niekoľko rokov starý strieborný Zenbook, ktorý v tomto ohľade nemal absolútne žiadnu konkurenciu. Aby som však bol fér, tak výrobca už tradične ponúka možnosť zaobstarať si elegantné textilné puzdro, v ktorom jeho prémiový hardvér nielen že dobre vyzerá, ale súčasne ho v ňom môžete aj prakticky prenášať.

2,8K panel

Klik pro zvětšení (Zenbook Flip 14 OLED - recenze)

Po otvorení 1,4 kg vážiaceho zariadenia na vás vyskočí dostatočne veľký track-pad s funkciou aktívneho prepínania do numerickej časti (stále nesmierne praktická vec, zvlášť u kompaktnejších notebookov), ale predovšetkým už štandardne dobrá klávesnica s minimálnym odporom v spínačoch. Ak by som mal spraviť nejaký prierez spokojnosti, čo do pracovných laptopov určených okrem iného aj na tvorbu textu, výrobky opatrené logom ASUS by v tomto prípade sedeli na popredných priečkach, ak nie na úplnej špičke. Zapínacie tlačidlo slúži súčasne aj ako čítačka odtlačkov prstov a počas viac než mesačného testovania som bol s jej spoľahlivosťou nadmieru spokojný. Už menej nadšenia vo mne vzbudzuje kamera (720p), ktorá nemá manuálnu krytku a jej schopnosť eliminovať nechcený šum v obraze, obzvlášť pri zhoršených svetelných podmienkach, je skôr podpriemernej povahy. Na bežnú socializáciu naprieč internetom je však dostačujúca. V tenučkom ráme môžete ďalej nájsť základné a očakávané porty, kam spadá dvojka USB-C (3.2) s podporou nabíjania, ako aj pripojenie externých displejov s rozlíšením 4K. Ďalej tu môžeme nájsť USB-A vstup (3.2), HDMI (2.0b) a nielen mnou stále žiadanú čítačku microSD kariet. Som rád, že aj pri čoraz výraznejšom zoštíhľovaní šasi radu Zenbook sa ASUS nevykašľal na mnohé dôležité vstupy, čoho dôkazom je vyššie vymenovaný zoznam. Už z úvodného opisu pántov ste určite vypozorovali skutočnosť, že ide o konvertibilný notebook schopný sa v priebehu pár sekúnd premeniť na tablet. Z tohto dôvodu nájdete v balení dokonca dotykové pero, avšak, čo je podstatnejšie, výrobca vám prináša možnosť interagovať so štrnásťpalcovou plochou, pri rozlíšení 2880 x 1800, aj pomocou prsta. Ide o OLED panel s pomerom strán 16:10 a obnovovacou frekvenciou 90 Hz, to všetko pri stopercentnom farebnom gamute DCI-P3 a svietivosti 550 nitov. Tieto predispozície pomáhajú novej verzii Flipu k oveľa pôsobivejšej prezentácii video obsahu a to som do toho celého ešte nezapočítal certifikát HDR True Black 500. Podanie farieb je v praxi krásne, živé a čisté už v základe a bežné oko preto nebude potrebovať žiadnu dodatočnú kalibráciu, či inú formu nastavovania. Vysoký kontrast v spojení s priam živočíšnym podaním sýtosti pomáha užívateľom nielen počas multimediálneho využitia, ale aj počas bežnej kancelárskej práce. Vyššie uvedených 90 Hz by som nepovažoval za nejaký problém, i keď stále platí, že čím viac jednotiek v tomto atribúte, o to plynulejší zážitok. Musím však podotknúť, že nejde o hardvér určený na hranie hier – nemá dedikovanú grafickú kartu, hoci keď ani táto možnosť nie je na základe istých kompromisov vyložene vylúčená.

Klik pro zvětšení (Zenbook Flip 14 OLED - recenze)

Výrobca mohol aj v tejto cenovej relácii trochu zasiahnuť do povrchovej úpravy obrazovky a pridať tam aspoň tenkú vrstvu potláčajúcu zber nechcených odtlačkov, čo sa, ako už asi tušíte, ale nestalo. Preto som pri recenzovaní musel mať po ruke neustále handričku a čistiť ako o dušu – odtlačky a šmuhy od dlaní s úspechom zbiera aj vnútorná strana laptopu. Nový Zenbook Flip 14 v OLED verzii prichádza s predinštalovaným systémom Windows 11 a vďaka výkonu už spomínaného procesora AMD Ryzen je schopný vám poskytnúť dostatok výkonu na prácu, ale aj na menej náročnú zábavu. Duálny systém ventilátorov, podporený správne vedenými trubicami určenými na odvod horúceho vzduchu, zvládal dostatočne chladiť aj pri komplikovaných procesoch (spustená nenáročná videohra, dvadsať webových okien, niekoľko Word dokumentov súčasne) a v tomto smere nemám na margo opisovaného prenosného počítača žiadne negatívne slovo. A ako je na tom zvuk? Duo reproduktorov od harman/kardon vám postačuje na bežné využitie a sledovanie Netflixu či HBO Max, zatiaľ čo jednou rukou do seba budete tlačiť obed, avšak nižšia úroveň hlasitosti znemožňuje laptop premeniť na niečo v tomto smere komplexnejšie. Na samotný záver som si nechal ešte stručný pohľad na batériu a jej schopnosť udržať prístroj čo najdlhšie pri živote. Ide o akumulátor s kapacitou 63 Wh, ktorý vám dáva pri bežnom využití šancu pracovať 7 až 8 hodín v kuse bez toho, aby ste sa museli nervózne ošívať, či to stihnete dokončiť alebo budete musieť hľadať elektrickú zásuvku. Akonáhle však spustíte náročnejšie procesy a jas nastavíte na maximum, onen uvedený údaj sa rapídne skráti (o viac ako polovicu).

Na dobrej ceste

Klik pro zvětšení (Zenbook Flip 14 OLED - recenze)

ASUS Zenbook 14 Flip OLED právom spadá do kategórie prémiových konvertibilných laptopov a vďaka svojmu výkonu dokáže uspokojiť aj tých najnáročnejších konzumentov, zvlášť s ohľadom na cenovú hladinu, v ktorej sa jeho jednotlivé konfigurácie pohybujú. Jediné, čo by vás tu malo jemne zaraziť, je integrácia staršej série procesorov Ryzen, keďže sme v zmysle použitých komponentov celý čas rozprávali o CPU série 5000. Napriek všetkému sa to ale na výkone nijako zásadne nepodpísalo a je teda už len na vás, či vám daný fakt bude nejako prekážať, alebo nad ním len mávnete rukou.

Konvertibilný pracovný nástroj v krásnom dizajne a s úžasným OLED panelom


Za poskytnutie produktu na preview ďakujeme spoločnosti Asus

Klik pro zvětšení (Zenbook Flip 14 OLED - recenze)


CGwillWin