recenze
Two Point Campus

Two Point Campus - recenze
Two Point Campus - recenze
16:00, 04.08.2022

Ešte než sa pustíme do opisu kvalít ďalšej "Two Point" videohry, spravíme si menšie retrospektívne okienko aj s patričným edukačným nábojom. Spomínate si ešte na Theme Hospital? Pri vyslovení tohto názvu sa mne osobne vynorí spomienka na výlet do neďalekého obchodu s hrami, ktorý dnes už zobral do hrobu čas aj daňová kontrola. Vstupujem cez bezpečnostné dvere o hrúbke dvoch komunistických napolitániek a vidím pred sebou raj. Regále plné PC hier v obrovských papierových obaloch, ktoré všade okolo šíria pach novoty a akéhosi fabrického deodorantu. Toho času nemám vo vrecku ani korunu, a tak figurujem v danom príbehu len ako prostredník, či dohadzovač, ak chcete. Môj neochvejne istý prst smeruje na biely prebal hry od spoločnosti Bullfrog Productions (zakladateľom bol v tom čase ešte neznámy Peter Molyneux) a všetky tohotýždňové slovné odporúčania doliehajú do ucha bohatšieho priateľa po mojom boku. Následne sa ozve klasický zvuk pokladnice, zabuchnutie dverí, na schodoch pozdravíme daňového kontrolóra s kladivom v ruke a naše kroky mieria k najbližšiemu schopnému PC, ktoré má pamäť väčšiu než dnešné kanvice na vodu. Tento obraz nosím v hlave ako nitku, ktorej sa nedá zbaviť, a to hlavne vďaka kvalite humorne podanej simulácii nemocničného zariadenia.

Two Point ako značka

Klik pro zvětšení (Two Point Campus - recenze)

Úspešne vydaný a mnohými verziami podporený duchovný nástupca Theme Hospital sa v roku 2016 zúročil v podobe nového štúdia Two Point, ktoré finančne zastrešila japonská SEGA. Pôvodným autorom menovaným v úvode tak razom svitla šanca tvoriť svoje humorom pretkané biznis simulácie ďalej, a to bez toho, aby sa museli obávať o svoje výplaty. Výsledkom je aktuálne vydaný projekt Two Point Campus, ktorý však tentokrát prichádza súčasne na všetky dostupné platformy, vrátane Nintenda Switch. Mne sa naskytla možnosť testovať verziu pre Xbox Series X a práve o nej si teraz povieme viac. Z úvodného odseku musel každý pochopiť, aké veľké vrece spomienok mňa viaže k projektu, ktorý sa minulý rok rozhodla trošku prekvapivo priviesť späť práve spoločnosť SEGA. O to viac som bol nadšený zo zistenia, že na druhej časti tejto úspešnej obchodnej simulácie, či budovateľskej stratégie, pracovala časť pôvodných autorov. Výsledok a kvality sa tak možno až prehnane optimisticky rysovali dávno pred vydaním, čo často môže byť pre koncového zákazníka dosť nepríjemné, zvlášť ak sa nič z toho vo výsledku nepotvrdí. V prípade Two Point Hospital sa však našťastie žiadny katastrofický scenár nenaplnil a pokojne vám môžem už teraz to isté povedať aj o jeho témou odlišnom, ale konceptuálne identickom, pokračovaní. Opäť sa teda ocitáte v úlohe akéhosi spásneho manažéra, len teraz je stá spása smerovaná do oblasti školstva a škôl rozosiatych naprieč fiktívnym a dosť rozľahlým krajom. Lokálni investori sa rozhodnú vám odovzdať žezlo od každého už znárodneného objektu na mape, avšak má to jeden dosť podstatný háčik. Kľúč od mesta je len na používanie pozemkov a na tých nestojí okrem pár holých stien vlastne nič konkrétne. Je teda na vás, aby ste krok po kroku začali budovať kampusy s rôznym tematickým zameraním a skúsili tak pozdvihnúť vzdelanie v kraji.

Vzdelanie má milión podôb

Klik pro zvětšení (Two Point Campus - recenze)

Tak ako tomu bolo už v počiatkoch tvorby štúdia Two Point, tak tomu je našťastie aj dnes. Humorná nota je tu neoddeliteľnou súčasťou hrateľnosti a počas spravovania jednotlivých vzdelávacích miestností, prednáškových sál, knižníc, učební, a tak ďalej a tak podobne, sa aj vy budete postupne učiť smiať a objavovať tie najbizarnejšie vyučovacie postupy a pomôcky na ich realizáciu. Zo všetkých môžem určite spomenúť obrovskú pec na pizzu, ale aj koláče, virtuálnu realitu s rozšírením vedúcim k halucináciám, a toto všetko je len predjedlom pred hromadou ďalších originálnych metafor na reálne príhody z prostredia školských lavíc. Jednoducho všetko to, čo sa nejako spája so školským systémom (spadajú tam aj mimoškolské aktivity), je v prípade tejto zábavnej stratégie vynesené do popredia a navyše okorenené rýdzim humorom. Smiech je veľké pozitívum, avšak aj ten si treba zaslúžiť kvalitnou manažérskou prácou, bez ktorej nebudete schopní zarobiť si na tie najlepšie vzdelávacie pomôcky, čo táto hra ponúka (učitelia v tejto hre sú nákladnou investíciou, až dostane chuť zatelefonovať na Slovensko a do Čiech). Svoju kariéru akéhosi spasiteľa všetkých detí bažiacich po vedomostiach započnete v malej školičke na okraji mesta, ktorá potrebuje nutne správne vedenie. Budete sa tak učiť ako budovať kancelárie pre zamestnancov škôl, ako im zriadiť oddychovú miestnosť, záchody a ak vám ostatnú nejaké peniaze, tak možno investujete aj do maskotov futbalového tímu. Dobré učebné prostredie prináša interakciu medzi študentami a je nutné dbať na to, aby sa cítili komfortne a súčasne aby sa nezabúdalo na faktickú čas výuky. Recept: menej barov než učební.

Jedna šablóna

Klik pro zvětšení (Two Point Campus - recenze)

Keď už sa vám jednotlivé dieliky vašich škôl (môžete ich naraz spravovať pokojne niekoľko, keďže si žijú vlastnou časovou osou) naplnia NPC postavami až po okraj, každý jeden z nich bude presne vedieť, čo má robiť. Alfou a omegou je tu teda vaša schopnosť využívať priestor s citlivosťou a rozumom. Nechávať dostatočne široké chodby tak, aby sa študenti, návštevníci a zamestnanci školy neocitli v slepej uličke je vec asi jasná, preto prejdem k oveľa dôležitejším radám a tou je napríklad dostatočný prísun čerstvého vzduchu, pestrého a chutného jedla, prázdnych odpadkových košov, prístrojov na dezinfekciu rúk, zábavy, romanticky ladených lavičiek určených na stretávanie a tak ďalej a tak podobne. Čím viac šťastných dospievajúcich a detí, o to väčšia prestíž školského zariadenia a samozrejme aj zelené čísla vo vašom účtovníctve. Zamestnanci školy sú potom kapitolou samou o sebe, keďže možnosti v Two Point Campus sú v každom ohľade viac ako široké. Je nutné sa starať aj o ich správnu výšku výplatu, inak hrozí odchod, prípadne stávka. Našťastie máte k dispozícii dostatočne prehľadné grafy tak, aby ste mohli včas reagovať na hroziace straty a nebezpečenstvo. Predmetná a testovaná hra však nie je, aj cez tento môj varovný prst, žiadnou prehnane náročnou stratégiou, ktorá by vás mala trápiť dňom aj nocou. Prejsť cez jednotlivé úrovne (postupne budete preberať väčšie a väčšie objekty) sa dá aj formou flákania na jednu hviezdu, avšak kto chce byť v tomto smere perfekcionista, čaká ho kus poctivej roboty. V tomto ohľade autori vlastne len zobrali šablónu zo svojej predchádzajúcej hry, čo môžeme vnímať ako menšie negatívum.

Opäť je tu sandbox režim

Klik pro zvětšení (Two Point Campus - recenze)

Všetko to, čo ste sme si tak obľúbili v hre Two Point Hospital, je prítomné aj v jeho vzdelávacej parafráze, plus kopček čerstvej zmrzliny naviac - je teraz otázne, či vám výrazná podobnosť s predchádzajúcou hrou od štúdia Two Point bude prekážať, alebo je vám to úplne jedno. Spomínaný kopček zmrzliny tú spočíva v akýchsi globálnych výzvach spomedzi hráčov z celého sveta, ktoré vám prípadne môžu navýšiť pozitívne hodnotenia jednotlivých kampusov. Tie sú totižto sčasti terčom rôznych kontrol, či už zo strany vlády alebo školských inšpektorov, čo môže mať negatívny dopad na všetkých, vrátane vás. Vždy je tak nutné myslieť nielen na svoju kapsu, ale aj na celkovú úroveň vzdelávania vo vašich inštitúciách. Začína to usmiatym školníkom a končí jemným toaletným papierom a dostatkom piva v klubovni. Jedno vedie k druhému a určite nikto nechce, aby mu po chodbách behali dezinformácie milujúci parchanti so sklonom uveriť v plochú Zem a v škodlivosť očkovania (aj to je tu s miernou nadsádzkou naozaj možné). Keďže Two Point Campus je, ako sám spomínam vyššie, vydaný súčasne na všetky možné herné zariadenia, ovládanie sa muselo už v základe prispôsobiť gamepadom. V tomto smere všetko funguje pomerne dobre a orientácii v priestore opäť pomáha istá vizuálna jednoduchosť. Vlastne, čo sa týka animácií a jemne roztomilej grafiky, tak tu nemám k práci vývojárov ani jednu jedinú námietku a tam, kde je prítomný značný humor, si ani iný štýl artu neviem predstaviť. Aj v tomto prípade sa vyššie spomínaná šablóna nechce dať nijako zahanbiť.

Pre milovníkov Two Point Hospital

Postaviť dobre fungujúcu univerzitu plnú spokojných študentov a pritom zaspomínať na svoje vlastné časy strávené v pokreslených laviciach, to všetko môžete realizovať v aktuálne vydanom projekte Two Point Campus. Autori sa v ňom snažili zúročiť svoje bohaté skúsenosti a celý projekt postavili na osvedčenej šablóne zo svojej predchádzajúcej a po dezinfekcii páchnucej značke. Možností, ako sa realizovať, je tu takmer rovnaký počet, avšak veľkú úlohu tentoraz zohráva mimoškolská aktivita (krúžky, divadlo, bary, párty) a s ňou spojená humorná linka. Ak by sme sa mali rozprávať vyložene o nejakej novinke, novinke voči Two Point Hospital, tak ňou je systém realizujúci vzťahy medzi študentmi, na ktorý je priamo naviazaný aj spôsob budovania kampusu a okolia. Autorom tu išlo o väčší tlak na citovú väzbu medzi hráčom a postupne sa formujúcou osobnosťou študenta, čo by možno mohlo fungovať v prípade, ak by táto hra nebola celá postavená na humornej linke - minimálne mne ona novinka nejako výrazne neimponovala a pokojne by som sa bez nej zaobišiel. Zvyšok je však maximálne prívetivou zmesou budovateľských zážitkov, ktoré budete chcieť konzumovať ako istú formu relaxu, či už v príbehovej kampani, alebo v rovnako populárnom sandbox režime.



Za poskytnutí hry děkujeme společnosti Cenega

Klik pro zvětšení (Two Point Campus - recenze)

Recenzovaná verze: Xbox Series X
SUPER
90%
CZECHGAMER
Učiť sa, učiť sa, učiť sa

CGwillWin