hw
recenze
ASUS Zenbook 14 OLED UX3402ZA

ASUS Zenbook 14 OLED UX3402ZA - recenze
ASUS Zenbook 14 OLED UX3402ZA - recenze
12:00, 24.10.2022

V poslednej dobe, kedy sa mi pracovný kalendár plní čoraz intenzívnejšie rôznymi reportážami v zahraničí, si to písanie užívam viac na cestách, než v nedávnych časoch plných prísnejších obmedzení. Aj preto sa snažím si na služobné cesty so sebou brávať výhradne len kompaktné notebooky s čo najnižšou váhou a v čo najskromnejších rozmeroch, aby som vedel byť proaktívny nielen v poloprázdnych letiskových halách, ale súčasne aj v preplnených drkotajúcich mikrobusoch. Všade tam totižto často tvorím texty, v snahe ukrojiť si čo najväčší kus zo svojich restov. Každý jeden popredný výrobca laptopov pochopiteľne disponuje modelovým radom, ktorý sa na vyššie opisované situácie priamo hodí a v prípade spoločnosti ASUS by ste sa v tomto ohľade mali zamerať na ich tradičnú sériu Zenbook. Nedávno som mal možnosť otestovať vôbec najnovší prírastok do tejto kompaktnej rodiny pracovných zariadení, štrnásťpalcový model vo viac ako štedrej konfigurácii.

Ďalší rok a ďalšia evolúcia

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook 14 OLED UX3402ZA - recenze)

S aktuálne pomaly končiacim kalendárnym rokom sa spája ďalšia evolúcia jednotlivých modelových radov a ASUS v prípade svojich ultrabookov s prívlastkom Zen tentokrát celú vec pojal skutočne poctivo. Výsledkom je tak nielen razantný posun vo vizuálnej stránke zariadenia, ale aj obmena systému chladenia, integrácia výkonnejšej batérie, lepších panelov a, v neposlednom rade, samozrejme aj obmena CPU / GPU. ASUS sa ohľadom hlavných komponentov snaží ponúkať dostatok možností a aj keď ja osobne som testoval verziu osadenú procesorom a grafickou kartou od značky Intel, v ponuke sú aj verzie s AMD. Než sa však postupne prepracujeme k hodnoteniu výkonu ako takého, začnime už tradične od vizualizácie. Ako už uvádzam vyššie, najnovší zásek do modelového radu Zenbook prináša, a to píšem bez akýchkoľvek reklamných príkras, razantný skok vpred. Typický prvok sústredených kruhových objektov okolo nápisu ASUS, ktoré definovali hneď niekoľko doterajších generácií týchto prémiových laptopov, bol nahradený ostrými čiarami, odkazujúcimi na tridsiate výročie značky - tvar písmena A skombinovaného so šípkou smerujúcou dohora. Nech už sa vám táto zmena zdá akokoľvek bezvýznamná, sama o sebe reprezentuje neutíchajúcu chuť spoločnosti pokračovať v tvorbe unikátneho a moderného hardvéru pre náročnú časť spotrebiteľov. Dizajn mnou testovaného modelu Zenbook 14 OLED je už na prvú dobrú očarujúci a jeho strojcovia si zaslúžia úprimnú pochvalu. Ústredným prvkom, hneď po boku spomínaných čiar vybrúsených do kovového veka, je minimalistický nápis samotného modelu umiestnený v pravom hornom rohu. Ako vidíte na priložených fotografiách, tak nám sa do rúk dostal tmavomodrý variant s čiernou klávesnicou, avšak k dispozícii by mala byť aj o niečo svetlejšia verzia, ladená do šedej až striebornej farby.

Trocha nám pribral

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook 14 OLED UX3402ZA - recenze)

Trend zhadzovania váhy a zmenšovania pri tomto prenosnom počítači akosi neuspel, keďže výraznejšie konštrukčné zásahy prihodili gramy a pridali na celkovom objeme celého šasi. O generáciu starší model vážil niečo málo cez 1 kilogram, avšak, keďže ASUS zmenil kapacitu batérie, pridal panel s pomerom strán 16:10, zmenil systém pántov (180 stupňové vyklopenie obrazovky s určitosťou oceníte) a celé telo notebooku výrazne spevnil, výsledkom je celková váha 1,39 kg a hrúbka 16,9 mm. Stále však ide o ľahký laptop do jednej ruky, s ktorým nebudete mať problém ani pri celodennom nosení, čo je v danom ohľade proporcií vôbec to najdôležitejšie. Počas testu som s notebookom zaobchádzal nad rámec akéhosi džentlmenského správania a mojím cieľom bolo vyskúšať tuhosť konštrukcie, ako aj odolnosť voči vonkajším nárazom. Práve v tejto časti testu boli rozdiely voči minulým modelom krásne citeľné, keďže šasi sa ani pri účelovom tlaku nesprávalo poddajne a držalo formu - to všetko bez nechcených zvukových efektov, kam spadá škrípanie a vŕzganie plastu. Trochu ma to prekvapilo, keďže kovové tu je fakticky len vrchné veko a zvyšok zastupuje síce odolný, avšak stále len plastový materiál. ASUS uvádza vojenský štandard MIL-STD 810G, čo znamená testovanie v extrémnejších podmienkach. Inžinieri definitívne upustili od výstupu chladenia namiereného na spodnú hranu obrazovky, s ktorým sme sa aj v rámci patentovaných pántov so zdvihom prednej časti notebooku stretávali po niekoľko generácií. Tentokrát je čerstvý vzduch zbieraný zo spodnej časti a horúci vychádza naopak z ľavej hrany - aj preto to proporčné navýšenie hrúbky zariadenia. Prerozdelenie odvodu tepla malo za následok presunutie väčšiny vstupných portov a na ľavej strane tak už ostal len osamotený USB-A.

Nezabudni na čítačku...

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook 14 OLED UX3402ZA - recenze)

Večná debata o najideálnejšom rozmiestnení fyzických vstupov asi nikdy neutíchne, každopádne, ak máte problém s tým, zasúvať čokoľvek do pravej hrany svojho notebooku, v prípade vyššie opisovaného modelu vám neostáva nič iné, než zatnúť zuby alebo sa poohliadnuť inde. Pravá strana ponúka plnohodnotný HDMI (2.0) vstup, kombinovaný audio konektor, dva USB-C Thunderbolt 4 vstupy a čítačku microSD kariet - stále si myslím, že by drvivá väčšina konzumentov ocenila plnú SD čítačku, každopádne aj tu platí, že lepšie menšia, než žiadna. Po odklopení vrchného veka pomocou jedného prsta na vás vyskočí predovšetkým obrovský trackpad, kombinovaný s voliteľným virtuálnym numerickým blokom a čo je ešte dôležitejšie, všimnete si plnohodnotnej klávesnice vytvorenej bez akýchkoľvek kompromisov - vzdialenosť klávesov je 19,5 mm a zdvih 1,4 mm. Vrátim sa teraz krátko do úvodného odstavca recenzie, kde som spomínal zvýšený pohyb mojej osoby naprieč Európou s cieľom spracovávania externých reportáží. Testovaná vzorka ASUS Zenbook 14 OLED UX3402ZA so mnou v tomto ohľade stihla absolvovať hneď niekoľko turnusov a ja som tak mal príležitosť dostatočne oceniť kvalitu klávesnice počas tvorby textov v rôznych podmienkach. Nízkoprofilové spínače neprodukujú výrazný hluk a ich odpor je nastavený do ideálnej úrovne tak, aby pisateľ získal potrebnú istotu. Trojstupňové podsvietenie je rovnako výborné a pokrýva celú plochu klaviatúry. Sklenený trackpad reaguje na vaše pohyby prstov bez akejkoľvek latencie a, ako to bývalo aj v minulosti, ASUS si na kvalitu tejto časti svojich notebookov dáva vždy veľký pozor. Apropo, odklopením obrazovky uchytenej o šasi pomocou jednoliateho pántu, sa jej spodná hrana opäť oprie o stôl tak, aby sa zadná časť laptopu zdvihla vyššie a ventilátor mohol zbierať čerstvý vzduch zospodu.

Aby čierna čiernou bola

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook 14 OLED UX3402ZA - recenze)

Tlačidlo zapnutia je umiestnené priamo v hornej časti klávesnice a, čo sa týka bezpečnosti, ponúka integrovanú čítačku odtlačkov prstov. Čítačka funguje s maximálnou presnosťou a nemal so s ňou čo i len najmenší problém. Poďme sa však teraz presunúť vyššie a pozrieť na kvality OLED panelu. ASUS do OLED technológie vložil maximálnu dôveru a okrem toho, že sa pomocou nej snaží chrániť zrak svojich verných zákazníkov (potláčanie škodlivého modrého svetla), súčasne im ponúka vizuálne zážitky na najvyššej možnej úrovni. ASUS Zenbook 14 OLED UX3402ZA je vybavený panelom s 2,8K rozlíšením pri obnovovacej frekvencii 90 Hz, pomere strán 16:10 a 100% pokrytím DCI-P3. Maximálna svietivosť je na úrovni 600 nitov pri HDR, čo je pomerne slušná cifra, s ktorou sa dá pracovať aj na priamom slnku bez toho, aby ste museli žmúriť očami ako slepý krt. Hlavnou prednosťou ostáva pochopiteľne OLED ako taký. Panel s rýchlosťou odozvy 0,2 ms, ktorý sa vďaka schopnosti zobrazovať čiernu v jej čistej podobe a rovnako vierohodne prezentovať živú paletu ostrých a verných farieb, stáva ozdobou ďalšieho prémiového zariadenia značky ASUS. Pri meraní sRGB síce program nevyskočil na hranicu 100%, avšak ani cca 98% nie je na zahodenie a s notebookom preto môžete zabrúsiť aj mimo striktne kancelárskej práce. Výrobca ponúka aj verziu s dotykovou obrazovkou, ktorú som však v tomto prípade nemal možnosť otestovať - konfigurácia jednoducho nepustila. A keď už spomínam konfiguráciu, poďme sa posunúť do podpalubia a zhodnotiť si kvalitu tamojších komponentov. Integrovaný procesor dvanástej generácie Intel Core i5-1240P dopĺňala grafika Intel Iris Xe a to všetko uzatvárala 16 GB operačná pamäť. V ponuke je možnosť siahnuť aj po výkonnejšom CPU, každopádne osobne si myslím, že ak máte ostať výhradne pri bežnom používaní, i5 vám v danom ohľade bude dostačovať a cenovo ostanete na úrovni 1 000 eur, čo je viac ako prijateľná suma.

Praktická aplikácia MyASUS

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook 14 OLED UX3402ZA - recenze)

Pomocou predinštalovaného softvéru MyASUS má užívateľ možnosť sledovať výkon zariadenia a súčasne regulovať jeho jednotlivé nastavenia. Pri kancelárskom režime chladenia, kedy je hluk ventilátorov doslova potlačený hlboko pod hranicu 30 decibelov a CPU obmedzené na 10 W, máte možnosť písať texty a prezerať si internetové stránky, zatiaľ čo okolo vás ostáva ničím neprerušované ticho. Maximálny výkon naopak nakopne hluk chladenia tesne pod hranicu 50 decibelov, čo vôbec nie je zlé a dá sa aj pri takomto jemnom rušení dozaista dobre pracovať. Nárazový test výkonu však odhalil menšiu slabinu v podobe výraznejšej teplotnej kapsy, ktorá sa vytvára na spodnej strane a ktorú by ste nechceli pocítiť na holej koži (meranie ukázalo takmer 100 stupňov Celzia a preto som notebook radšej pokladal už len na pevnú a rovnú plochu). Aj keď toto nie je ani náhodou železo určené na hranie videohier, neodpustil som si na ňom rozbehnúť niekoľko starších projektov s tým, že som sa snažil dosiahnuť vyššiu snímkovú frekvenciu na úkor 4K rozlíšenia. Ukázalo sa, že aj keď v danej vzorke nedýcha výkonnejšia i7, konfigurácia si dokáže poradiť s niekoľko rokov starými hrami bez toho, aby sa to prejavilo na komforte užívateľa. Rovnako tak pri strihaní videí a úprave fotografií. Na samotný záver som si nechal tú „čerešničku na torte“, ktorú v tomto prípade zastupuje batéria s výkonom 75 Wh. Aj keď tu hrá dôležitú úlohu nastavenie obnovovacej frekvencie (90 alebo 60 Hz), predmetný laptop som na strednej úrovni jasu dokázal aktívne používať takmer 9 hodín v kuse, čo je dozaista slušný údaj, počas ktorého si môžete pripraviť nielen hromadu textov, ale súčasne spracovať viacero prezentácií, či upraviť audiovizuálny materiál. V balení na vás čaká kompaktná nabíjačka s USB-C koncovkou a výkonom 65 W, pomocou ktorej ste schopní notebook z 0 na 100 percent dobiť už behom necelej hodinky.

Webová kamera a 3DNR

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook 14 OLED UX3402ZA - recenze)

ASUS Zenbook 14 OLED UX3402ZA má v sebe samozrejme aj vstavanú webovú HD kameru, ktorej schopnosť prenášať video hovory stojí a padá na svetelných podmienkach okolo vás - softvér sa vďaka technológii 3DNR snaží ostriť ako sa len dá, avšak nie vždy sa mu to darí a ak máte okolo seba výrazné šero, očakávajte nástup šumu. Čo sa týka kvality zvuku, tak stereo reproduktory umiestnené na spodných hranách šasi majú priemernú kvalitu audio linky a na socializáciu so svetom prinášajú dostačujúce výsledky, avšak pri sledovaní filmov by som vám odporúčal siahnuť po headsete, či externom zdroji zvuku.

Čo viac dodať? ASUS opäť raz prekopal koncept svojich prenosných Zenbook zariadení a v prípade tohto výkonného štrnásťpalcového laptopu opäť trafil do čierneho. Je tu stále badať chuť spoločnosti inovovať a súčasne uspokojovať verných zákazníkov. ASUS Zenbook 14 OLED UX3402ZA je zariadenie s presahom mimo bežnej kancelárie a vďaka modernému dizajnu a dobrej batérii ho dokážete využiť aj na dlhých služobných cestách. Notebook disponuje nádherným OLED panelom, výbornou klávesnicou a odolnou konštrukciou, vďaka čomu sa nemusíte obávať o stav zariadenia ani pri drsnejšej manipulácii. Cenová relácia oscilujúca na hranici 1 000 eur to celé už len podtrháva hrubou červenou čiarou a keby som si momentálne mal vybrať nový pracovný notebook na cesty, toto by bol jasný favorit.



Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook 14 OLED UX3402ZA - recenze)

Za poskytnutie produktu na recenzi ďakujeme spoločnosti Asus

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook 14 OLED UX3402ZA - recenze)


CGwillWin