hw
recenze
ASUS Zenfone 9

ASUS Zenfone 9 - recenze
ASUS Zenfone 9 - recenze
08:20, 12.12.2022

Trendy výrazného zoštíhľovania šasi mobilných telefónov išli posledné roky ruka v ruke so zväčšovaním displejov, a tak sa v jeden moment stalo štandardom, držať si pri uchu onú pomyselnú dosku na krájanie slaniny a tváriť sa ako ten najspokojnejší človek na tejto pobláznenej planéte. Nie všetky spoločnosti sa však rozhodli držať akýchsi hardvérových trendov a špeciálne ASUS v tomto ohľade túžil poskytnúť svojim zákazníkom medzičlánok zo sveta moderných telefónov. Spoločnosť ASUS je vo svete notebookov dominantným inovátorom a tento status si chce logicky preniesť aj do segmentu prenosných komunikačných zariadení. Žiarivým príkladom je nedávno vydaná deviatka v rade Zenfone. Tá je v mojich očiach jasné intermezzo vo svete naklonovaných mobilov, v ktorom sa každé zariadenie na seba až príliš prehnane podobá.

Unikátne kompaktný a šarmantný mobil

Klik pro zvětšení (ASUS Zenfone 9 - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS Zenfone 9 - recenze)

Rozbaľovať nový Zenfone bolo pre mňa ako vrátiť sa do čias, keď som ochotne platil za značku iPhone a tešil sa z kompaktného, no súčasne výkonného mobilu, ktorý fakticky toho času nemal konkurenciu. Zobrať do ruky šasi s váhou 169 gramov a rozmermi 146,5 x 68,1 x 9,1 mm je v prevedení tohto konkrétneho modelu skutočným spúšťačom emócií, ale nie je to celé len o rozmeroch či váhe. Súčasne vás dané zariadenie ohúri párom výrazných (a stále originálne spracovaných) foto-snímačov či atraktívne drsným povrchom zadného krytu. ASUS Zenfone 9 prišiel na náš trh v troch variantoch v rámci operačnej pamäte lomeno úložiska (máte na výber z 8/16 GB RAM pri 128/256 GB pamäte) a rovnako v štyroch farebných prevedeniach (čierna, biela, červená a modrá). Nám sa do redakcie dostala z môjho pohľadu najatraktívnejšia verzia, a to čierna, ktorá je súčasne ako jediná nositeľom maximálnej výkonnostnej konfigurácie. V balení vyrobenom z recyklovaného papiera sa okrem mobilu ako takého nachádza trocha nečakane aj adaptér s výkonom 30W, obojstranný USB-C kábel a nie práve podarený plastový obal (toto puzdro má hladký povrch a v rukách stráca potrebný efekt priľnavosti). Apropo, keď už spomínam recyklovaný papier, z ktorého je zhotovená krabička, tak vám dlhujem aj jednu rovnako ekologicky motivovanú zaujímavosť. Nápisy na obale sú vytvorené pomocou špeciálnej farby zo sóje, ktorá je šetrná k našej prírode.

Nekonfliktný mobil?

Klik pro zvětšení (ASUS Zenfone 9 - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS Zenfone 9 - recenze)

Po dizajnovej stránke 5,9 palcového Zenfone 9 vám ako prvé takzvane vypichne oči jeho zadná strana. Máme tu výrazne vystúpený hlavný fotoaparát napredovaný o niečo nižším sekundárnym snímačom, a aj keď sa v tomto prípade rozprávame o silnej extravagancii, ja, vlastne ani moje okolie s týmto nemalo väčší problém; do vizuálnej stránky mobilu sme sa okamžite zamilovali. Zobrať tohto krásavca do rúk je neopakovateľný pocit. Posledné mesiace som začal hrávať americký futbal a moje ruky sú po tréningoch citlivé snímače bolesti. Uchopiť bežne veľký telefón mi spôsobuje značné problémy, avšak v momente, keď som zobral do rúk Zenfone 9, som pochopil, čo je to návrat do sveta kompaktnosti. Vôbec mi neprekážajú trocha hrubšie rámiky okolo obrazovky krytej Corning Gorilla Glass Victus a rovnako tak som nedostal záchvat pri objavení tradičného selfie priestrelu v jej hornej časti. Naopak som sa potešil z prítomnosti ostrejších hrán kovového šasi a ešte o niečo viac drsnejšej textúry zadného krytu. Ja osobne už nechcem vidieť tie sklenené lapače odtlačkov a prachových čiastočiek, ktoré človek jednoducho nestíha leštiť. Nastáva nám totižto doba plastových krytov s unikátnymi úpravami a tam spadá aj testovaná vzorka. ASUS však moju predstavu o ideálnom zadnom povrchu nedokázal v tomto prípade dotiahnuť do úplnej dokonalosti. Telefón sa síce drží perfektne, aj keď máte ruky mokré a prípadne mastné, avšak kryt zbiera nechcené šmuhy/škrabance a jeho čistenie je výrazne náročnejšie, než by ste čakali – je nutné si na to zobrať vodu a handričku. Už behom mesačného testovania som navyše stihol na kryte spozorovať niekoľko nezvrátiteľných jaziev, a preto by ste si pred kúpou mali ujasniť, či dávate prednosť takmer úplnej nerozbitnosti pri páde pred vizuálnou dokonalosťou.

3,5 mm?

Klik pro zvětšení (ASUS Zenfone 9 - recenze)

Spodná hrana skrýva zásuvku pre dve nanoSIM karty, avšak bez podpory pamäťových kariet. Naopak na hornej hrane nájdeme niečo, čo už sa vo svete telefónov dá viac menej považovať za archaickú raritu. ASUS svoju vlajkovú loď totižto vybavil 3,5 mm audio vstupom. Reproduktor na spodnej hrane dopĺňa reproduktor na telefonovanie a vďaka tejto kombinácii má užívateľ k dispozícii kvalitný stereofónny zvuk aj s podpisom renomovanej spoločnosti Dirac. Pravá hrana hliníkového šasi vám dáva možnosť regulácie audio linky a predovšetkým má v sebe univerzálny spínač s názvom ZenTouch, ktorým si viete mobil bezpečne odomknúť na základe čítačky odtlačkov prstov. Snímanie vašich prstíkov je také rýchle a spoľahlivé, že ak by som teraz mal pripomenúť bezkonkurenčné odomykanie u telefónu Vivo x80 Pro, tak práve najnovší Zenfone 9 by som musel zaradiť hneď na druhé miesto, za vlajkovú loď od Vivo. A prečo je spínač ZenTouch označovaný za univerzálny? Dôvodom je možnosť priradiť si k nemu sériu softvérových skratiek na základe interakcií – dvojité stlačenie, dlhé stlačenie, potiahnutie do rôznych smerov. Zariadenie tak dokážete ovládať aj pomocou jedného prsta bez toho, aby ste sa cítili nekomfortne. Čerešničkou v rámci odolnosti voči vonkajším vplyvom je certifikácia IP68, vďaka ktorej sa nemusíte obávať náhleho pádu zariadenia do záchodu.

So slnkom nemá problém

Klik pro zvětšení (ASUS Zenfone 9 - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS Zenfone 9 - recenze)

Poďme sa teraz pozrieť na kvalitu takmer šesť palcového AMOLED panelu s Full HD+ rozlíšením; pri tejto veľkosti obrazovky je dané rozlíšenie úplne v poriadku. Výrobca sa rozhodol priniesť displej s podporou 120 Hz pri maximálnej svietivosti 1 100 nits, vďaka čomu sa rozprávame o plynulej obrazovke s obsahom čitateľným aj pod náporom ostrých slnečných lúčov. Obnovovacia frekvencia má skoky nastavené od 60 cez 90 až po spomínaných 120 Hz. Nechýba podpora Always-On, HDR10+ a DCI-P3 112%. AMOLED servíruje výborné podanie farieb a súčasne nadštandardne dobré pozorovacie uhly. Počas dlhodobého testu som v tomto smere nedokázal vypozorovať ani jednu negatívnu vec, ktorá by stála za zmienku. Od obrazovky sa teraz v rýchlosti presuňme do oblasti výkonu a softvérových predností. Pod kapotou Zenfone 9 vrčí v súčasnosti jeden z najvýkonnejších čipsetov; Snapdragon 8+ Gen 1, ktorý v kombinácii s vyššie spomínanou RAM, dokáže roztočiť operačné procesy do takých výkonnostných obrátok, že je prakticky nemožné ho (obrazne povedané) zadrhnúť. S predmetným mobilom si tak môžete užívať najmodernejšie videohry a do toho súčasne renderovať váš video-unboxing mačacieho žrádla z Poľska. Telo mobilu sa ani pri maximálnom zaťažení nejako zásadne neprehrieva a bez ďalších omáčok môžem v rámci výkonu označiť testovanú vzorku za viac než vyhovujúcu. Operačným systémom je tu takmer čistý Androoid 12 s prímesou nadstavby ZenUI 9. Asi viete, že ASUS súčasne vyrába aj vlastné rýdzo herné telefóny, rad ROG, a preto dobre vie, ako využiť špecifické rozhranie pre zlepšenie užívateľského komfortu počas interakcie. V tomto ohľade preto v nastavení ZenUI 9 nájdete zástup praktických užívateľských skratiek, kam spadá napríklad poklepanie na prednú avšak aj zadnú stranu mobilu a zabudnúť nemôžem ani na špecifické herné rozhranie.

Nanešťastie len dvojročná softvérová podpora

Klik pro zvětšení (ASUS Zenfone 9 - recenze)

Ešte než sa presunieme k poslednému bodu, ktorým je tvorba fotiek a videí, dlhujem vám ešte komentár na margo batérie. Pod kompaktným telom Zenfone 9 sa skrýva batéria s kapacitou 4 300 mAh, ktorá svojmu užívateľovi ponúkne jednodňový chod a to aj pri náročnejšom spôsobe používania. Pri bežnej interakcii sa tak dokážete dostať takmer na dvojnásobok daného času, čo je určite slušné. Nabíjanie je možné realizovať prostredníctvom toku 30 W (ostatne adaptér je súčasťou balenia), čo vám dáva možnosť doplniť energiu z nuly na maximum behom viac než jednej hodiny. Trocha ma zamrzela absencia bezdrôtového nabíjania, avšak tú výrobca odôvodňuje šetrením miesta a jasného tlaku na, v tomto texte už toľkokrát spomínanú, kompaktnosť. Mimochodom ani pri nabíjaní si ASUS neodpustil svoju inovačnú náladu a do nastavenia implementoval niekoľko praktických možností - spomalené nabíjanie počas noci, dobiť len po určité percentá, nabíjanie dokončené v čase spustenia budíku a tak ďalej, a tak podobne.

Fotím, fotíš, fotíme

Klik pro zvětšení (ASUS Zenfone 9 - recenze)

Dizajnovo výrazný fotomodul v podobe dvoch komínov širokých pomaly ako sklá od okuliarov sme si už hodnotili vyššie a teraz je načase pozrieť sa na kvalitu výsledných snímok, či už tých statických alebo naopak rozhýbaných. Primárnym "komínom" je 50 Mpx snímač (f/1,9) s perfektnou stabilizáciou vďaka "gimbalu" a fázovým ostrením. Sekundárnym snímačom je 12 Mpx (f/2,2) s podporou makro záberu a rovnako fázovým ostrením. Priestrel v displeji disponuje 12 Mpx snímačom (f/2,45). Softvérové rozhranie vám, tradične, ponúka širokú škálu možných úprav, kde si môžete dať do popredia jednotlivé fotografické režimy a iné dokonca potlačiť do úzadia. Už spomínaná hlavná kamera disponuje gimbal stabilizáciou, čo znamená, že objektív ako aj snímač sa v akcii pohybujú spoločne, aby dokázali potláčať chvenie mobilu. Predmetná funkcia v praxi funguje perfektne a vďaka nej ste schopní spraviť krásne video zábery aj pri adrenalínovejšej jazde terénom. Nanešťastie, tento druh stabilizácie je možné aktivovať len pri nakrúcaní záznamov v 1080p rozlíšení a u 4K/8K sa musíte vrátiť o krok dozadu. Fotografovanie hlavným snímačom sa dá označiť za nadpriemerné a pri ideálnych svetelných podmienkach vás mobil rozhodne nesklame. Rovnako dobré momentky zachytíte aj cez širokouhlý snímač s automatickým makro prechodom. Práve automatiku by som ocenil pri nočných záberoch, kde systém nedokáže svojvoľne prepnúť modus, a tak si to užívateľ musí spraviť sám. Apropo, aké sú snímky v noci? Zenfone 9 zvláda slušne potláčať okolitý šum, a to aj bez zásadnej straty detailov a ostrosti; v tomto smere ma testovaná vzorka prekvapila. Ak by som pri hodnotení fotografických schopností mal niečo vyložene skritizovať, tak je to slabšia schopnosť potláčať ostrejšie odlesky od slnka, s čím si napríklad priam dokonalo dokáže poradiť certifikovaná technológia od už vyššie spomínanej konkurencie.

Pozitíva prevažujú

Klik pro zvětšení (ASUS Zenfone 9 - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS Zenfone 9 - recenze)

Za predpokladu, že ste našu recenziu prečítali až do tohto bodu, tak vám je jasné, že pozitíva prevažujú nad tým minimom zistených negatív. Spoločnosť ASUS dokázala vytvoriť vysoko kompaktný mobil prémiovej kategórie, ktorý ohromí nie len dizajnom, ale súčasne aj výkonným čipsetom. Jeho kamerová schopnosť ide ruka v ruke s výborným displejom a nadštandardne dobrou výdržou batérie, nehovoriac o vysokej odolnosti voči vonkajším vplyvom a perfektnému zvuku. Už menej nadšenia môže konzument prežívať pri objavení absencie bezdrôtového nabíjania, len dvojročnej aktualizácii softvéru a schopnosti zadného krytu lákať na seba nečistoty.



Za poskytnutie produktu na recenzi ďakujeme spoločnosti Asus

Klik pro zvětšení (ASUS Zenfone 9 - recenze)


CGwillWin