hw
První notebooky NVIDIA Studio s GeForce RTX řady 40 míří na trh

První notebooky NVIDIA Studio s GeForce RTX řady 40 míří na trh
00:16, 10.02.2023

Dnes přicházejí na trh NVIDIA Studio notebooky pro tvůrce s nejnovějšími GPU GeForce RTX řady 40. Mezi první zástupce patří MSI Stealth 17 Studio a Razer Blade 18, které jsou vybaveny výkonnými GeForce RTX 4090 Laptop. Novinky se dostávají do prodeje společně s herními notebooky vybavenými GeForce RTX řady 40 Series od společností ASUS, GIGABYTE a Lenovo.

Oba notebooky pro tvůrce obsahu byly oznámeny v průběhu veletrhu CES 2023 a přinášejí nejen dosud největší generační skok v oblasti přenosného výkonu, ale představují také aktuálně nejrychlejší notebooky na světě pro tvorbu a hraní her. Zde jsou některé klíčové funkce, které nabízejí:

Až trojnásobek výkonu oproti předchozí generaci vlajkových lodí notebooků s GeForce RTX díky architektuře NVIDIA Ada Lovelace a technologiím Max-Q páté generace.

Klik pro zvětšení (První notebooky NVIDIA Studio s GeForce RTX řady 40 míří na trh)

Novinky díky nim nabídnou řadu výhod:

- Technologie z rodiny NVIDIA RTX. Patří mezi ně i DLSS 3, která dokáže navýšit snímkovou frekvenci až 2×.

- Platforma NVIDIA Studio nabízí přístup k tvůrčím nástrojům a aplikacím - NVIDIA Omniverse, Canvas a Broadcast. Lze díky ní pracovat s plným ray tracingem a funkcemi akcelerovanými pomocí AI pro úsporu času. Jak MSI Stealth 17 Studio, tak Razer BLade 18 jsou dodávány s předinstalovanou aplikací NVIDIA Broadcast, která nabízí velmi efektivní potlačení šumu nebo ozvěny místnosti, automatickou korekci pohledu směrem do kamery a další funkce využívající umělé inteligence.

- Pravidelně aktualizované ovladače NVIDIA Studio (také již předinstalované). Únorová verze vychází právě dnes.

S výběrem nejvhodnější konfigurace může pomoci Studio Shop.

Metaverse pro tvůrce

Během veletrhu CES byla také představena ukázka spolupráce na dálku prostřednictvím zmíněných nástrojů NVIDIA Omniverse. Skupina sedmi tvůrců z celého světa během ní vytvořila krátký animovaný film.

NVIDIA Omniverse dokáže propojovat různé pracovní postupy při tvorbě 3D grafiky a nahrazuje tak lineární proces tvorby synchronizací procesů v reálném čase. Umělci se k platformě připojili prostřednictvím Omniverse Cloud.

"Nastavení demoverze spolupráce v Omniverse Cloud byl velmi snadný proces," řekl 3D grafik a držitel několika ocenění Rafi Nizam. "Bylo skvělé vidět avatary, které se objevovaly, když se lidé připojili. A uživatelské rozhraní je pro práci v reálném čase opravdu opravdu přehledné a jasné."

Díky tomu, že Omniverse používá univerzální formát grafických prvků Universal Scene Description (USD), je jejich export a import velmi snadný. "Před systémem Omniverse bylo vytváření animací náročné, o fotorealistických animacích nemluvě," říká Jae Solina alias JSFILMZ. "Místo toho, abychom museli soubory jednotlivě přeformátovávat a nahrávat, můžeme nyní vše udělat v Omniverse živě, což vede k výrazné úspoře času."

Klik pro zvětšení (První notebooky NVIDIA Studio s GeForce RTX řady 40 míří na trh)

Jeremy Lightcap se pozastavil nad vizuální kvalitou virtuální scény, přičemž vyzdvihl plynulost pohyb v rámci viewportu. Scéna westernového městečka obsahovala mimo jiné přibližně 100 materiálů, 3 simulace z nástroje Houdini a také se v ní pohybovaly 3 postavy rozpohybované pomocí motion capturingu. "Nejsem jistý, kolik jiných programů by to zvládlo a ještě by vám poskytlo osvětlení pomocí path tracingu v reálném čase."

Pro Ashley Goldstein, 3D grafičku a autorku tutorialů společnosti NVIDIA, ukázka zdůraznila všestrannost technologie NVIDIA Omniverse. "Mohla jsem scénu aktualizovat a uložit ji jako novou USD vrstvu. Takže když ji otevřel někdo jiný, okamžitě měl k dispozici všechny mé aktualizace. A pokud by na scéně pracoval ve stejnou chvíli jako já, byl by okamžitě upozorněn na aktualizace a mohl by si načíst nový obsah."

Edward McEvenue alias edstudios ocenil výrazné usnadnění provádění změn v komplexních scénách. "3D produkce je velmi iterativní proces, v jehož průběhu musíte udělat stovky, ne-li tisíce drobných rozhodnutí, než se doberete finální podoby scény," řekl. "Použití path tracingu akcelerovaného pomocí RTX přímo v pracovním viewportu umožňuje tento proces značně usnadnit, protože získáte téměř okamžitou zpětnou vazbu o prováděných změnách, a to v plné kvalitě včetně osvětlení, stínů, odrazů, materiálů i postprodukčních efektů."

Podobné zkušenosti má i další autor, Shangyu Wang, pro něhož je Omniverse preferovanou platformou při společné tvorbě 3D obsahu. A Pekka Varis zase oceňuje rozvoj celé sady nástrojů. "Nové funkce přicházejí v rychleji, než je stíhám sledovat," řekl.


DALŠÍ

CGwillWin