hw
Animace futuristické stíhačky Moon Hawk poháněné elektřinou vznikla díky NVIDIA Studio

Animace futuristické stíhačky Moon Hawk poháněné elektřinou vznikla díky NVIDIA Studio
09:41, 08.03.2023

Seriál "In the NVIDIA Studio" tento týden představuje tvorbu animace Moon Hawk od 3D grafika Kosei Wana, známého pod uměleckým pseudonymem Wanoco4D. U jejího zrodu stála vášeň pro létání a leteckou techniku a moderní technologie, která Wana inspirovala k vytvoření digitálního modelu futuristické stíhačky poháněné elektrickou energií, jejíž design vychází z dnešních strojů.

Klik pro zvětšení (Animace futuristické stíhačky Moon Hawk poháněné elektřinou vznikla díky NVIDIA Studio)

Akcelerovaný ray tracing i procedurální tvorba

K práci využíval GeForce RTX 3080 Ti s jejíž pomocí mohl využívat OptiX ray tracing akcelerovaný pomocí RTX v renderovacím enginu Blender Cycles. Díky tomu se Wanovi otevřela možnost pracovat přímo s fotorealistickými modely ve viewportu. "Vykreslování s Optix poháněným umělou inteligencí je snadné, což umožňuje pohodlnou práci metodou pokusu a omylu," řekl Wano.

Sci-fi prvky v animaci obsahují materiály, které se v přírodě běžně nevyskytují. Jejich tvorbu zase usnadnila funkce geo uzlů, která umí pomocí jednoduché změny parametrů v použitých uzlech snadno a rychle procedurálně generovat a upravovat unikátní objekty. Možnost provádět tyto úkony v reálném čase bez obav z nevratných změn v modelech poskytla Wanovi svobodu přizpůsobovat dynamicky svůj model. "S GPU GeForce RTX 3080 Ti není žádný problém ani s tak složitým modelem," řekl. Pro dokončení animace pomohla grafická karta Wanovi ještě snadno přidat pohybové rozostření pomocí sady NanoVBD.

GPU se uplatnila i při zpracování videa. Animace byla pro finální úpravy importována do DaVinci Resolve společnosti Blackmagic Design, která umožňuje pomocí grafické karty akcelerovat řadu funkcí, včetně automatického color gradingu.

Klik pro zvětšení (Animace futuristické stíhačky Moon Hawk poháněné elektřinou vznikla díky NVIDIA Studio)

Kouzlo Fotogrammetrie

Wano se, stejně jako většina umělců, stále učí nové techniky. Patří mezi ně také fotogrammetrie, pomocí níž lze z fotografií získat 3D modely. V In the NVIDIA Studio tuto funkci nedávno představila Anna Natter, přičemž zdůraznila, že ve 3D lze takto vytvořit téměř cokoli a zároveň ušetřit nespočet hodin práce na 3D modelech. Stejný potenciál vidí i Wano, když experimentuje s touto technologií v aplikaci Adobe Substance 3D Sampler. "Fotogrammetrie dokáže přesně reprodukovat složitý reálný svět," říká. "Můžete navrhnout celý realistický prostor tím, že jej přenesete do virtuálního 3D světa."

Umělci mohou zveřejnit svou tvorbu využívající fotogrammetrii s hashtagem #StudioShare. Nejúspěšnější z nich se objeví na sociálních sítích NVIDIA Studio.


DALŠÍ

CGwillWin