hw
NVIDIA na GDC urychluje revoluci PC grafiky využívající neuronové sítě

NVIDIA na GDC urychluje revoluci PC grafiky využívající neuronové sítě
14:39, 17.03.2023

Před konferencí Game Developers Conference (GDC), která se koná příští týden, oznámila společnost NVIDIA rozšíření seznam her podporujících DLSS 3 a nové vývojářské pluginy pro tuto technologii.

Nejnovější verze NVIDIA Deep Learning Super Sampling (DLSS) poháněné umělou inteligencí je nyní podporována v řadě populárních titulů i herních sérií. Je také integrována do Unreal Engine, jednoho z nejoblíbenějších herních engine. Společnost NVIDIA také veřejně zpřístupňuje plugin pro DLSS 3 Frame Generation, aby vývojářům dále usnadnila využití této technologie.

"Neuronová grafika představuje od svého uvedení s NVIDIA DLSS revoluci ve hrách a my ji nyní posouváme do nových výšin," řekl Matt Wuebbling, viceprezident globálního marketingu GeForce ve společnosti NVIDIA. "Nejpopulárnější série PC her, jako jsou Diablo a Forza Horizon nebo nový Redfall od Bethesdy, zvyšují laťku kvality obrazu díky úžasné grafice a zároveň využívají DLSS, aby hraní bylo plynulé jako hedvábí."

Od svého uvedení v roce 2018 pomáhá NVIDIA DLSS řídit revolucionizovat využití neuronových sítí v grafice počítačových her. Neuronová grafika propojuje umělou inteligenci a grafiku a vytváří akcelerovanou vykreslovací pipeline, která se neustále učí a zlepšuje. Namísto nativního vykreslování každého pixelu ve snímku umožňuje DLSS hře vykreslit i pouhou osminu pixelů a poté pomocí AI a GeForce RTX™ Tensor jader rekonstruovat zbytek. Tím se dramaticky znásobí snímková frekvence a zároveň technologie poskytne ostrý a vysoce kvalitní obraz, který snese srovnání s nativním rozlišením.

Diablo IV, Forza Horizon 5, Redfall - DLSS 3 je v nejpopulárnějších hrách i herních sériích

K dnešnímu dni využívá přes 270 her a aplikací akceleraci výkonu pomocí NVIDIA DLSS využívajícího AI. DLSS 3, nejnovější verze této technologie, je k dispozici již ve 28 vydaných hrách. Trend integrace během prvních šesti měsíců od uvedení je tak sedmkrát rychlejší, než tomu bylo v případě uvedení DLSS 2.

Mezi očekávané hry rozšiřující seznam titulů s podporou DLSS patří Forza Horizon 5, jež byla několika médii označena za nejlepší závodní hru s otevřeným světem všech dob. V současné době si drží nejvyšší hodnocení ze všech závodních her sledovaných serverem OpenCritic. Již od vydání pak Forza Horizon 5 podporuje ray tracing. Aktualizace přinášející DLSS 3 bude k dispozici 28. března.

2. května vychází s podporou DLSS 3 Redfall, očekávaná open-world kooperativní střílečka z pohledu první osoby od Bethesdy. Jeho tvůrci ze studia Arkane Austin již posbírali řadu ocenění a stojí za hrami Prey a Dishonored.

Kromě toho vychází s DLSS 3 6. června Diablo IV, nejnovější přírůstek do série, která definovala celý žánr. Některé její díly jsou považovány za jedny z nejlepších her všech dob. "Pro Blizzard je prioritou podpořit plynulý zážitek ze hraní Diablo IV,“ řekl Michael Bukowski, technický ředitel Diablo IV ve společnosti Blizzard Entertainment. "Nadchla nás vysoká frekvence snímků, kterou s pomocí DLSS 3 Diablo IV dosahuje na hardwaru NVIDIA GeForce RTX řady 40."

Mezi další PC hry, které u příležitosti GDC oznamují podporu NVIDIA DLSS, patří Deceive Inc., Gripper, SMALLAND: Survive the Wilds a THE FINALS. Prohlédněte si kompletní seznam 270 her a aplikací podporujících DLSS.

Generování snímků s DLSS od GDC dostupné pro vývojáře

Společnost NVIDIA během konference GDC zpřístupní pluginy pro DLSS Frame Generation veřejnosti. Vývojářům to usnadní integraci technologie pro zvyšování snímkové frekvence do jejich her a aplikací.

DLSS Frame Generation bude přístupné prostřednictvím NVIDIA Streamline, open-source frameworku pro různé nezávislé výrobce hardware, který zjednodušuje integraci technologií pro super rozlišení do 3D her a aplikací. Technologie DLSS se neustále zdokonaluje díky průběžnému školení na superpočítačích NVIDIA využívajících umělou inteligencí. Veřejné vydání přinese nejnovější vylepšení DLSS provedená na začátku tohoto roku.

Patří mezi ně:

- Lepší využití dat z herního engine v DLSS Frame Generation. Vylepšená stabilita uživatelského rozhraní a kvality obrazu při rychlém pohybu.

- Vylepšení režimu Ultra Performance v DLSS Super Resolution pro stabilitu jemnějších detailů a celkově lepší kvalitu obrazu.

- Lepší kvalita obrazu s DLAA, nižší ghosting a hladší hrany ve scénách s vysokým kontrastem. 

Integrace do Unreal Engine 5.2, přidání DLSS 3 do her využívajících Unreal Engine bude ještě jednodušší

Společnosti NVIDIA a Epic oznámily integraci NVIDIA DLSS 3 do populárního herního enginu Unreal Engine (UE). Unreal Engine je otevřený a pokročilý nástroj pro tvorbu 3D her v reálném čase. Vývojářům a dalším tvůrcům dává svobodu a kontrolu při vytváření skvěle vypadajícího 3D obsahu, interaktivních zážitků a imerzivních virtuálních světů. DLSS 3 plugin bude mít premiéru ve verzi UE 5.2. "NVIDIA DLSS 3 představuje skutečně působivou technologii generování snímků a plugin pro Unreal Engine 5.2 nabídne vývojářům skvělou volbu pro zlepšení kvality i výkonu jejich her," řekl Nick Penwarden, viceprezident pro technologie ve společnosti Epic Games.


DALŠÍ

CGwillWin