hw
NVIDIA na GTC představuje nové GPU pro profesionály a vylepšení platformy Omniverse

NVIDIA na GTC představuje nové GPU pro profesionály a vylepšení platformy Omniverse
02:17, 23.03.2023

Dnes začala online konference NVIDIA GTC, jež potrvá až do 23. března. Mezi ústřední témata letošního ročníku patří budoucnost i možnosti využití umělé inteligence a metaverza.

Konferenci zahájil zakladatel a CEO společnosti NVIDIA Jensen Huang a u této příležitosti oznámil několik novinek, které usnadní práci zejména tvůrcům obsahu.

GPU s architekturou Ada Lovelace pro profesionály

Společnost NVIDIA představila šestici nových GPU NVIDIA RTX pro profesionály. Založeny jsou na nejnovější architektuře Ada Lovelace a k dispozici budou modely jak pro notebooky, tak stolní počítače.

NVIDIA RTX 5000, RTX 4000, RTX 3500, RTX 3000 a RTX 2000 generace Ada určené pro notebooky poskytují až dvojnásobný výkon ve srovnání s předchozí generací. S využitím DLSS 3 pak může výkon vzrůst až čtyřnásobně.

GPU pro stolní počítače NVIDIA RTX 4000 Small Form Factor (SFF) generace Ada je vybaveno třetí generací RT jader, čtvrtou generací Tensor jader a CUDA jádry nové generace. K tomu se přidá až 20 GB grafické paměti GDDR6 s ECC a, jak již název napovídá, kompaktní design.

Výše uvedené novinky doplňují v noteboocích pro tvůrce nejnovější NVIDIA Max-Q a RTX technologie a také je stále rozvíjena platforma NVIDIA Studio nabízející optimalizace pro GPU z rodiny RTX ve více než 110 kreativních aplikacích. K dispozici jsou v rámci ní i NVIDIA RTX Enterprise ovladače zajišťující nejvyšší stabilitu a nástroje využívající AI, mezi než patří Omniverse, Canvas nebo Broadcast.

Možnosti online spolupráce na realistických scénách prostřednictvím NVIDIA Omniverse poháněného novými GPU demonstruje toto video.

NVIDIA Omniverse s vylepšeným generování mimiky podle zvuku

Platforma Omniverse společnosti NVIDIA pro tvorbu a provozování aplikací v rámci metaverza dostává podstatné vylepšení v podobě aktualizace nástroje Omniverse Audio2Face. Ten dokáže vygenerovat realistické animace obličeje za použití pouze zvukové stopy. Nově dochází k významnému vylepšení kvality výsledku a efektivity využívání výkonu GPU. Přibývá také nový "headless" režim, tedy verze bez grafického interface, a podpora REST API. Díky nim je možné aplikaci snadno provozovat na serveru a zpracovávat v ní více zvukových souborů od různých uživatelů.

Kromě toho NVIDIA Omniverse nabídne také aktualizovaný Unreal Engine Connector a otevřenou beta verzi Unity Connectoru pro snadné propojení s populárními herními enginy. Dostupné je také přes 1000 nových SimReady grafických prvků. Všechny jsou vytvořeny v reálném měřítku s odpovídající hmotností, fyzikálními vlastnostmi materiálů a těžištěm pro použití v rámci Omniverse PhysX pro reálnou simulaci fyziky.

Klik pro zvětšení (NVIDIA na GTC představuje nové GPU pro profesionály a vylepšení platformy Omniverse)

RTX Video Super Resolution i v NVIDIA Studio ovladačích

Březnové NVIDIA Studio ovladače přicházejí s podporou populární funkce RTX Video Super Resolution, která je díky tomu k dispozici i tvůrcům s GPU GeForce RTX řady 40 a 30. Novinka pomocí umělé inteligence zlepšuje kvalitu jakéhokoli videa streamovaného prostřednictvím prohlížečů Google Chrome a Microsoft Edge. Detailní srovnání nabízí ukázka na YouTube.

Klik pro zvětšení (NVIDIA na GTC představuje nové GPU pro profesionály a vylepšení platformy Omniverse)

Animovaný End of Summer vznikl s pomocí Omniverse USD Composer

Na příkladu tvorby krátkého animovaného filmu End of Summer tento týden seriál "In the NVIDIA Studio" demonstruje možnosti nástroje Omniverse USD Composer (dříve známého jako Create). Tým tvůrců využíval při vzniku snímku řadu různých programů pro tvorbu grafických prvků, jež potom díky použitému univerzálnímu formátu USD (Universal Scene Description) snadno importoval do zmíněného nástroje. Zde je autoři mohli snadno poskládat a následně dokončit výslednou kompozici.

"Rychle jsme si uvědomili, jakou sílu má používání USD nejen jako formátu pro export, ale také jako způsobu vytváření prvků," vysvětluje jeden z autorů snímku Wes McDermott. "USD umožňuje umělcům v týmu používat 3D nástroje, které jim nejvíce vyhovují."


DALŠÍ

CGwillWin